admin Konu tarihi: Nisan 21, 2011 Report Paylaş Konu tarihi: Nisan 21, 2011 Düşünce Dünyası forumuna hoş geldiniz. Yıllardır internette takip ettiğim ve tartışmalara katıldığım başka forum ortamları oldu. Oralarda farkettim ki insanlarımız, özellikle ciddi konularda (felsefe ve politika gibi) tartışırken dinsel ve geleneksel bakış açısının dışına fazla çıkamıyor. Politikayı ana babadan öğrendiği gibi tartışıyor, felsefi sorulara dinden öğrendiği kadarıyla cevap veriyor, günlük hayatta karşılaşılan ve kafa kurcalayan pek çok konuda ise ya güvendiği insanların bilgilerini takip ediyor, ya da ne düşüneceğini, neye inanacağını, konuya nasıl yaklaşacağını bilmiyor. Bunun genel olarak "bilimsel" ve "eleştirel" düşünce eksikliği ile ilgili olduğunu düşünüyorum. İnsanlar toplumda ve eğitim aldıkları okullarda pek çok şey öğreniyorlar, ama doğru düşünmenin yolu ve yöntemleri bunlardan biri değil. Bilinmeyen konulara, yeni karşılaşılan meselelere, veya aşina olunan fakat hazır alınmış bilgilerin ötesine pek geçilmemiş konulara nasıl yaklaşacaklarını, bu konularla ilgili güvenilir bilgileri güvenilir olmayanlardan nasıl ayıracaklarını insanlar genel olarak bilmiyor. Doğru düşünme ve bilimsel kuşkuculuk da öğrenilebilecek konulardır. Çünkü onların da yöntemleri, kuralları vardır. Yanlış alışkanlıkları tespit etmenin yolları vardır. Bu konularda kendisini eğitmek ise, insanları pek çok açıdan daha bilinçli, daha aydın ve hatta kendi hayatlarında da daha başarılı yapacaktır. İnsanların içinde bulundukları yanlış düşüncelerin ve şartlanmaların farkına varmaları belki o zaman biraz daha kolay olacaktır. İşte belki o zaman insanlar her konuda o kadar kolay aldanmayacaktır. Bugün, muskacılara, falcılara, dua ile insanları iyileştirdiğini iddia edenlere, mucizelere, cinlere, hayaletlere, ruh çağırmaya, medyumlara, telepatiye, uzaylıların dünyayı ziyaret edip insanlara yardım etmiş olduğuna, komplo teorilerinin her türlüsüne inanan yığınla insan bulunmaktadır toplumda. Hatta hemen hemen herkes, bu saydığım konuların en az birkaçında zayıftır muhtemelen, ve yanılmaya, kandırılmaya eğilimlidir. Halbuki bilimsel kuşkuculuğu, eleştirel düşünce alışkanlığını ve şartlanmaları, dayanaksız kabulleri tespite alışkın bir zihin, bu konuların pek çoğunda çoğunluğa nazaran daha gerçekçi bir tavır takınabilecektir. Bu forumda tartışılacak konularla, topluma bu konularda faydamız olmasını diliyorum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admin Mesaj tarihi: Nisan 21, 2011 Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 21, 2011 Fakat elbette bu site ve forum sadece bu maksatla ve bu çerçeveye giren konularla ilgili açılmamıştır. Forum ana sayfasında da göreceğiniz gibi, bilim forumumuz, felsefe forumumuz ve politika forumumuz bulunmaktadır. Oralarda tartışılacak konuların da mümkün olduğunca bilimsel bir yaklaşımla ve eleştirel düşünce alışkanlığıyla yoğurulmuş şekilde yapılmasını umut etmekle beraber, bu site ve forum, yelpazesi oldukça geniş bir tartışma platformudur. Başka sitelerin eksik bıraktığı konulara odaklanmayı umut eden sitemizin, katılımcılara faydalı ve eğlenceli bir ortam haline gelmesini umuyorum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Genius Mesaj tarihi: Nisan 21, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 21, 2011 Merhaba sevgili Mantık.Umarım bu site herkese hayırlı olur ve katılımcılar suçlama yerine ilk önce karşısındaki kişileri anlayarak özgür bir tartışma ortamı içinde bulunabilirler. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panteidar Mesaj tarihi: Nisan 21, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 21, 2011 Düşünce Dünyası'nın güzel bir tartışma platformu olması dileğiyle herkese merhaba... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahmtsln Mesaj tarihi: Nisan 21, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 21, 2011 Öncelikle herkese merhaba... Çok yararlı bulacağım bir web sayfası ve forumu var. Umarım hızla yayılırız.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
evrensel-insan Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Dusuncenin; aklin her turlu ideolojik, inancsal ve dogrusal sinirlarini yikacak olan sinirsiz ve ozgur ufkunu, insan temelli, farkinda olarak ve bilincli acmak icin;aklin bu sinirlarini, sorunlarini, gozlem ile ortaya koymak icin, merhaba. evrensel-insan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astur Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Herkese selam. Umarım yazıştığımız eski platformlarda karşılaşılan sorunlarla tekrar karşılaşmayacağımız güzel bir ortam olur burası. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kirec Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 selamlar ... daha düzeyli tartışmalar fikir alış verişleri yapılabileceğini düşündüğüm için ümitlendim biraz... umarım yanılmam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
murty Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Merhabalar ve hayırlı işler... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Türkçü Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 yeni forum herkese hayırlı olsun.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afrodit Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Selam Link to comment Share on other sites More sharing options...
berguzar Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Merhaba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
everest Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Forumun ilkelerini ve anlayışını çok beğendim . Belki de işte bu dedirtecek türden bir yapıya sahip olan bu sanal platform ileride yoğun katılımla umuyorumki oldukça yararlı olacak . Link to comment Share on other sites More sharing options...
evrensel-insan Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Benden sonra gelen ve benden once uye olmus olan her yazar arkadasa, hosgeldin. Ayrica, bu siteyi dusunup, bizlerin hizmetine sunan, yazar arkadasa da tesekkurler. Eger yazismalar sadece dile gelen dusunce uzerine olursa ve kisiye,kisisellige yonelinmezse ve de dusunce belirtmek yerine, belirtilen dusunceye dusunce belirtmek yerine, cesitli nedenlerden dusuncenin yazarina kisisel olarak yonenilmezse ve yazismalar kisisellige karsilikli atasma ve satasmaya donusmezse, sorun olmaz. Bu konuda, ben herkesin azami dikkat ve onemi gosterecegini ve duygusu yerine mantigini kullanarak dusunce dile getirecegini umuyorum. En azindan, yazarlarin boyle bir ortama cekildiginde, misilleme yapmamasini ve karsidakine bu firsati vermemesini ve bir kisir dongulu "ben dogruyum v.s." yarismasina girmemesini umuyorum. evrensel-insan Link to comment Share on other sites More sharing options...
panteidar Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Ayrica, bu siteyi dusunup, bizlerin hizmetine sunan, yazar arkadasa da tesekkurler. Çektiğin sıkıntılar üzerine sana söylemiştim değil mi: "Sabret, yakında yeni ve güzel bir forum açılacak" diye.Bir de kehanete inanmazlar! Burası senin için biçilmiş kaftan sayılır.Ölçüyü kaçırmazsan tabi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
evrensel-insan Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Saygideger pante; Yukaridaki sozler, bana mi yonelik? Sitenin ilk kelimesi benim icin zaten anlam ve icerik olarak yeterli. Aslinda, en genis mekan olarak dunya, yerine evreni tercih ederim. evrensel-insan Link to comment Share on other sites More sharing options...
evrensel-insan Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Saygideger pante; Ölçüyü kaçırmazsan tabi!-pante- Senin yukaridaki cumleni, algilama olarak ben; soyle tercume ediyorum. "Aklin, alisilagelmis, yerlesmis, otomatiklesmis, dogal veri, tabu, degerlerini ve sinirlarini algilanamayacak sekilde zorlamazsan, tabi" Iyi guzelde, aklin, her turlu sinirlarini asmis, oznesi olmayan dusuncenin boyle bir olcutu var mi? Aslinda olcut, aklin algilayabilme siniri olarak saptanacak, tabi bu da her beynin aklinin kendideger, veri, tabu, konusundaki sahiplik ve sabitlik temelli ideolojik/inancsal dogrulanan siniri ve algisina gore degisecek. Ama unutma, her yasanan sonucta gozlemsel bir tecrube, birikim, deneyimdir. Bu acidan, bu site diger oncekilerden, isleyecegi konularda yazarlarin bilgi, birikim, bilinc ve farkindalik duzeyleri olarak daha farki olacak ve ben oyle umuyorum. Haydi, hayirlisi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
panteidar Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Haydi, hayirlisi! Hadi hayırlı olsun bakalım! Link to comment Share on other sites More sharing options...
dilaver Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Herkese merhaba. saygılarımla Link to comment Share on other sites More sharing options...
LetMeBe Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Merhaba herkese! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mantik Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Tüm yeni arkadaşlara hoşgeldiniz diyorum. Umarım sayımız kısa zamanda çoğalır. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeyH Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Merhaba diyenlerin nicklerini gördükçe, bu forumun bütünleştirici olacağını düşünüyorum. Başarılar dilerim. ve Merhaba.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
placebo Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Yepyeni ve gıcır gıcır bir forumun açılışı varmış diye duyduk,hayırlı uğurlu olsuna,üye olmaya ve kutlamaya geldik.. Herkese merhaba.. Bilhassa uzun zamandır yazışmayı özlediğim evrensel hocama.. Artık Pante hocamla ne atışırsınız kimbilir.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
evrensel-insan Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 22, 2011 Saygideger placebo; Bilhassa uzun zamandır yazışmayı özlediğim evrensel hocamaArtık Pante hocamla ne atışırsınız kimbilir.-placebo- Bilmukabele ve tesekkurler. Ayrica"halep ordaysa, arsin burda". Zaten tum tartismalarimizi, demokratik ve okurlara acik yapiyoruz. Gizli, saklimiz yok. Ama, benim korkum; panteye yonelik, onun "sinirlarini zorlayacak olcuyu kacirmak." Insaallah, o raddeye gelip, "kususmeyiz." evrensel-insan Link to comment Share on other sites More sharing options...
panteidar Mesaj tarihi: Nisan 23, 2011 Report Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 23, 2011 Ama, benim korkum; panteye yonelik, onun "sinirlarini zorlayacak olcuyu kacirmak." Insaallah, o raddeye gelip, "kususmeyiz." Sevgili Placebo; Ben forumlarda 3 şeyden nefret ederim: Birincisi; başlık kirliliğinden. Yani, sıkı sık ve gereksiz açılan içeriksiz başlıklarla forumun kirletilmesinden. İkincisi; gereksiz uzun ve anlaması ağır mesajlarla yanıt verip insanı bayan yorumlardan. Üstelik bu mesajlarda soru üstüne soru sorup yanıt vermeye zorunlu bırakılmaktan. Üçüncüsü de; Mesajlarda zorunlu olunmadığı halde bol miktarda teknik terimler, yabancı dilde bilimsel sözcükler kullanılarak sade ve herkesin anlayacağı dilden uzaklaşılmasından. Saygıdeğer Evrensel-insan'ı bu saydıklarımdan tenzih ederim. Ve yapsa bile küsüşmem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts