Jump to content

Recommended Posts

Konu tarihi:

Dünyanın yörüngesinde dolaşan binlerde uydu var ancak bunların yörüngesi yakın olduğundan ötürü dünyanın tamamını kapsayan görüntülerin resmini çekmek mümkün değil. Bu hususu bilhassa bilim düşmanları ve elbette düz dünyacılar saptırmaya çalışır. Oysa L1/L2 noktalarına yerleştirilmiş uydular var ve bunlardan birisi Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) uydusudur. Bu uydu 2015 yılından günümüze kadar dünyayı gözlemleyip resimlerini çekiyor. Diğeri ise daha meşhurdur ve L2 noktasında olan James Webb teleskopudur. Toplamda 9 tane uydu/teleskop bu noktalarda faaliyet gösteriyor. :)

Kaynaklar:

 https://de.wikipedia.org/wiki/Deep_Space_Climate_Observatory

https://epic.gsfc.nasa.gov/

https://epic.gsfc.nasa.gov/galleries

 

Açıklayıcı bilgi: DSCOVR uydusundaki EPIC kamerası, Dünya ile Güneş arasındaki yerçekimsel olarak kararlı L1 Lagrange noktası'nda (yaklaşık 1,5 milyon km uzaklıkta) bulunduğu için tüm dünyayı tek seferde görebiliyor. Bu konum, uydunun Güneş'in aydınlattığı Dünya yüzeyinin tamamını sürekli ve kesintisiz bir şekilde gözlemlemesine olanak tanır.

  • Like 1
Mesaj tarihi:
20 saat önce, gun yazdı:

2026 yılında hiç gerçekleşmemiş mi böyle geçişler? :)

Yukarıda iliştirdiğim bağlantılarda aylı dünyalı resimler de var. :)

YZ dedi ki:  DSCOVR uydusundaki EPIC (Dünya Çok Renkli Görüntüleme Kamerası), yılda yaklaşık iki kez Ay ve Dünya'nın eş zamanlı fotoğraflarını çekiyor. Bu, uydunun yörüngesi Ay'ın gölgesinden geçtiğinde, genellikle yeni ay evrelerine yakın zamanlarda gerçekleşiyor.

 

Şuradan günlük resimleri izleyebilirsin veya seçebilirsin: 

https://epic.gsfc.nasa.gov/

  • 3 hafta sonra...
Mesaj tarihi:

L1 ve L2 Lagrange noktalarını en basit şekilde şöyle gösterebiliriz:

Güneş → L1 → Dünya → L2.

L1 noktası, Güneş ile Dünya arasındaki denge noktasıdır ve Güneş’i sürekli izlemek için idealdir; ayrıca uzaydaki güneş fırtınalarını erken tespit etmek için de çok uygundur.

SOHO, DSCOVR ve ACE uyduları L1’de çalışır; örneğin SOHO, Güneş’in yapısını ve koronasını sürekli gözlemler.

L2 noktası ise özellikle derin uzay ve kızılötesi gözlemler için idealdir. James Webb, L2’ye yakın bir konumda çalışır çünkü ana görevi çok zayıf kızılötesi ışığı algılamaktır ve bunun için aşırı soğuk ve kararlı bir ortam gereklidir. Teleskobün aynaları ve dedektörleri yaklaşık −230°C civarında çalışır.

Kızılötesi gözlem yapan bir teleskop, kendi ısısından bile etkilenir ve sıcak olursa kendi yaydığı infrared ışık ölçümleri bozulur. JWST, L2’de çalıştığı için Güneş, Dünya ve Ay hep aynı tarafta kalır ve tek taraflı güneş kalkanı yeterli olur.

Ayrıca L2, küçük yörüngesel düzeltmelerle teleskobun konumunu uzun süre koruyabileceği kararlı bir bölgedir, bu da yakıt tasarrufu sağlar.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...