Yalçın BAHADIR Konu tarihi: Pazar saat 14:05 Report Paylaş Konu tarihi: Pazar saat 14:05 Merhaba arkadaşlar; Benim ışık ile ilgili kafamı karıştıran bir mevzu var. Bildiğim kadarı ile ışık hem dalga hem de parçacık özelliği taşır. Peki bu özellikleri aynı anda mı taşır? Yoksa lazım olduğunda mı? İşine geldiği yerde dalgadır işine geldiği yerde parçacık? Ne saçmaalıyor bu diyenleriniz olur belki. Biraz daha açayım; Şimdi ışığın kütlesi yoktur. O yüzden ışık hızında yol alır. Öte taraftan ışığın kütlesi vardır, bu yüzden kütle çekimden etkilenir. Işığın kütlesi var mı yok mu? Ya da kütle duruma göre mi ortaya çıkıyor? Işık hızın ilerleyen ışığın (saçma bir cümle oldu. :)) ) kütlesi sıfır isi bu ışık neden karadeliğin olay ufkunun içinden geçemez? Kütlesi yok ya ışık hızında iken... Kütle çekimine yakalanması için ikinci bir kütle lazım... Bu kısım bir türlü kafama oturmuyor. Yardımcı olan olursa sevinirim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: Pazar saat 16:08 Report Paylaş Mesaj tarihi: Pazar saat 16:08 Başından söyleyeyim; uzman değilim. Benim anladığım kadarı ile fotonların kütlesi yok ancak büyük cisimlerin gravitasyonu mekanı büyük ölçekte büküyor. Fotonlar bükülen cizgide/mekanda yol alıyor. Yani ortada fotonları çeken bir şey yok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yalçın BAHADIR Mesaj tarihi: Pazar saat 17:49 Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: Pazar saat 17:49 1 saat önce, kavak yazdı: Başından söyleyeyim; uzman değilim. Benim anladığım kadarı ile fotonların kütlesi yok ancak büyük cisimlerin gravitasyonu mekanı büyük ölçekte büküyor. Fotonlar bükülen cizgide/mekanda yol alıyor. Yani ortada fotonları çeken bir şey yok. Kara delik etrafındaki uzayı ne kadar bükerse büksün, eninde sonunda yol çok çok uzasa da ışık yine yoluna devam etmeli. Tabii demek istediğiniz; "Kara delik uzayı öyle bir bükmüştür ki etrafındaki uzayı bir küreye çevirmiştir. Dolayısıyla ışığın gidecek yolu kalmamış aynı döngü içinde kalmıştır." ise haklı olabilirsiniz. Ama bu mümkün mü bilemedim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: Pazar saat 17:58 Report Paylaş Mesaj tarihi: Pazar saat 17:58 17 dakika önce, Yalçın BAHADIR yazdı: Tabii demek istediğiniz; "Kara delik uzayı öyle bir bükmüştür ki etrafındaki uzayı bir küreye çevirmiştir. Dolayısıyla ışığın gidecek yolu kalmamış aynı döngü içinde kalmıştır." ise haklı olabilirsiniz. Ama bu mümkün mü bilemedim. Aynen böyle. Kara delik civarındaki mekanın bükülmesi o kadar şiddetli ki, ışık bile ondan kaçamıyor. Uzay teleskopları tarafından gözlemlenen ve bu mevzuyla ilgili mesela gravitasyon merceği diye bir şey var. İnternette bu hususta bir hayli bilgi bulabilirsin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yalçın BAHADIR Mesaj tarihi: Pazar saat 19:29 Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: Pazar saat 19:29 1 saat önce, kavak yazdı: Aynen böyle. Kara delik civarındaki mekanın bükülmesi o kadar şiddetli ki, ışık bile ondan kaçamıyor. Uzay teleskopları tarafından gözlemlenen ve bu mevzuyla ilgili mesela gravitasyon merceği diye bir şey var. İnternette bu hususta bir hayli bilgi bulabilirsin. Sanmıyorum. Dediğiniz gibi olsa Kip Thorne'a Nobel kazandıran kara delik tasarımı mümkün olmazdı. Kara delik etrafındaki uzayı bir yorgan gibi tamamen kendi etrafına sardırsa bu sefer yorganın dışında çekim gücü etkisi kalmazdı. Yani gravitasyon dalgaları da o uzayın dışına çıkamazdı gibi geldi biraz düşününce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: Pazar saat 22:30 Report Paylaş Mesaj tarihi: Pazar saat 22:30 3 saat önce, Yalçın BAHADIR yazdı: Dediğiniz gibi olsa Kip Thorne'a Nobel kazandıran kara delik tasarımı mümkün olmazdı. Kara delik etrafındaki uzayı bir yorgan gibi tamamen kendi etrafına sardırsa bu sefer yorganın dışında çekim gücü etkisi kalmazdı. Yani gravitasyon dalgaları da o uzayın dışına çıkamazdı gibi geldi biraz düşününce. Foton başka, gravitasyon başka. İkisi aynı şey değil. Artı; bükülen şey mekanın kendisi. Neyse; ben uzman olmadığımı başından söyledim. Bildiklerimi ve anladığım kadarını söyledim, ki forumlarda bu tür kompleks soruların %100 yanıtını bulacağını zannetmem, çünkü buralarda bu mevzularda Nobel(!) ödüllü uzman bulamazsın. İnternette şak diye istediğin sorunun yanıtı bulman pekala mümkün. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadanddark Mesaj tarihi: 12 saat önce Report Paylaş Mesaj tarihi: 12 saat önce 21 saat önce, Yalçın BAHADIR yazdı: Sanmıyorum. Dediğiniz gibi olsa Kip Thorne'a Nobel kazandıran kara delik tasarımı mümkün olmazdı. Kara delik etrafındaki uzayı bir yorgan gibi tamamen kendi etrafına sardırsa bu sefer yorganın dışında çekim gücü etkisi kalmazdı. Yani gravitasyon dalgaları da o uzayın dışına çıkamazdı gibi geldi biraz düşününce. Kip thorne tasarımında gördüğümüz şey karadeligin bizzat kendisi değil. Olay ufkunun dışında cereyan eden şeydir. Olay ufkundaki maddenin sıkışması sonucu ısınma ve bu ısınmadan dolayı ortaya çıkan ve yayılan ışıktır. Radyasyondur. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadanddark Mesaj tarihi: 10 saat önce Report Paylaş Mesaj tarihi: 10 saat önce 2 saat önce, Deadanddark yazdı: Olay ufkundaki maddenin sıkışması sonucu ısınma ve bu ısınmadan dolayı ortaya çıkan ve yayılan ışıktır. Radyasyondur. Bu cümlem hızlı yazımdan dolayı eksik ya da yanlış anlaşılır olmuş gibi geldi bana. Doğru şekli; Olay ufkunun dışında yörüngede dönen gaz toz bulutunun yoğunluğunun artması yani sıkışma dolayısı ile ortaya çıkan ısının ışıma yapmasıdır. Olay ufkunun içinde ise ışık büyük ihtimalle bir gezegen gibi yörüngeye hapsolmaktadir. Kütlesi olmadığı için evrendeki tüm ışık bir karadeligin olay ufkunun içine hapsolabilir. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts