Jump to content

Çekoslovakya, Romanya ve Yugoslavya Uydurma Ülkelerdir


alpinçayırı

Recommended Posts

Bazılarının zoruna iden yadsınamaz acı bir gerçektir. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İttifak Devletleri'nden Macaristan Kırallığı ile İtilaf Devletleri arasında 4 Haziran 1920'de imzalanan Trianon Antlaşması'yla birlikte; 

Erdel(Transilvanya), Romanya'ya, 

Voyvodina, Sırp-Hırvat-Sloven Kırallığı'na(Yugoslavya/Sırbistan),

Burgenland(Örvidek), Avusturya'ya verildi.

Macaristan'dan kopartılan Slovakya, Çekya ile birleştirilip Çekoslovakya oluşturuldu; ayrıca Adriyatik Denizi kıyısındaki kuzey Hırvatları, Macaristan'dan kopartılıp günümüzdeki Hırvatistan oluşturuldu.

Ayrıca Erdel bölgesi hariç Romanya toprakları, Bulgaristan ile Ukrayna'nın eşit pay hakkıdır. Sırbistan ile Romanya, Tiriyanon'a kadar küçücük yerlerdi.

İlgili linkler: 

1) https://21yyte.org/tr/merkezler/islevsel-arastirma-merkezleri/politik-sosyal-kulturel-arastirmalar-merkezi/macarlar-sekeller-ve-dogu-avrupa-turklugunun-tari-hi-jeopoli-ti-gi

2) https://tozlumikrofon.com/macaristan-ile-baris-triannon-anlasmasi-4-haziran-1920/

3) https://turkmacar.org.tr/trianon-baris-antlasmasinin-103-yildonumu/

4)

 

 

Link to comment
Share on other sites

4 saat önce, alpinçayırı yazdı:

Bazılarının zoruna iden yadsınamaz acı bir gerçektir.

Bu husus mesela kimin zoruna gidiyor?

Savaşların bitiminde ülkelerin sınırları bir şekilde değişiyor. Bu gayet olağan bir durum. Sınırları genellikle savaşı kazananlar belirler. Bunda anormal bir şey yok.

Link to comment
Share on other sites

Avrupa'nın en eski ülkelerinden birisi olan Macaristan; 1000-1920 yılları arasında kuzeyde ve doğuda Karpat Dağları'nın, güneyde Tuna Nehri'nin çizdiği ve yüzölçümü olarak şimdikinden çok daha büyük bir ülkeydi. Tarihi Büyük Macaristan Kırallığı toprakları yani. Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde de böyleydi. 1920'de İtilaf Devletleri'nin Macaristan'a Tiriyanon Antlaşması'nı zorla imzalatması; Orta Avrupa'da güçlü bir Macar devletini istememelerinden, daha doğrusu işlerine gelmediğinden dolayıdır. Bu durum, her halkın çoğunlukta olduğu yerde kendi kaderlerini belirlemelerini savunan Wilson İlkeleri'ne aykırıdır. Tiriyanon Antlaşması, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan ağır anlaşmalardan birisi olup adaletsiz maddelerinden dolayı İkinci Dünya Savaşı'nın çıkmasına sebep olmuştur. 

Özetle; Birinci Dünya Savaşı'ndan sonraki antlaşmalar, daha adil bir şekilde yapılsaydı İkinci Dünya Savaşı çıkmazdı. Atatürk olmasaydı aynısını bize Sevr Antlaşması ile yapacaklardı fakat Atatürk, "Tam Bağımsız Türkiye" diyerek Sevr Antlaşması'nı yırtıp 1923'te büyük bir zafer olan Lozan Barış Antlaşması'nı imzaladı.

Link to comment
Share on other sites

Yugoslavya; başlangıçta 1918'de Sırp-Hırvat-Sloven Kırallığı adıyla kuruldu, 1920 Tiriyanon Antlaşması'yla Macaristan'dan kopartılan Voyvodina Bölgesi, haksız bir şekilde Sırp-Hırvat-Sloven Kırallığı'na verildi, 1929'da parlamentoda çıkan sert bir tartışmada Karadağlı bir milletvekilinin Hırvat bir milletvekilini vurması, bardağı taşıran son damla oldu. Dönemin Sırp asıllı Kıralı 1. Alexander Karacorceviç, ülkesinin adını "Yugoslavya Kırallığı" olarak değiştirdi. İkinci Dünya Savaşı'nı SSCB'nin kazanmasından sonra bu sefer Mareşal Josip Broz Tito, ülkesine adını "Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti" olarak değiştirdi. Tito'nun 1980'deki ölümünden sonra Yugosılavya, hızlı bir şekilde bölünmeye başladı, 1992'de ise tamamen paramparça oldu. Yugoslavya adı, resmi olarak 2003'te son buldu.(1992-2003 yılları arasında Yugoslavya Federal Cumhuriyeti, 2003-2006 yılları arasında Sırbistan&Karadağ adları kullanıldı. 2006'da Karadağ'ın, 2008'de Kosova'nın bağımsız olmasından sonra Sırbistan bugünkü haline geldi.)

Yani özetle; Yugosılavya, hiç olmayacak uydurma bir ülkeydi fakat birilerinin hatrına onlarca yıl ayakta kaldı. Modern anlamda Yugosılavya terimini kulananlar ise 1. Alexander Karacorceviç ve Josip Broz Tito'dur. Bunun da kökeni taaa Avusturya Macaristan İmparatorluğu dönemindeki Panslavizmin bir türü olan Yugoslavizm'e(Güney Slavlarını bir bayrak altında toplama) dayanır. 

Link to comment
Share on other sites

Ortada uydurmasyon bir ülke yok. I. Dünya savaşının mağluplerinden birisi Macaristan Krallığı idi ve zaten çeşitli etnik milletlerden oluşuyordu. Bu milletler (Çek, Slovak, Hırvat, Sırp, Sloven, Romen vs.) ayrılarak bağımsız ülke konumuna girdiler. Her millet bağımsız olmak ister. Yani olması gerekenler olmuş aslında. Yugoslavyanın daha sonraları parçalanması da olağandır ve benzer nedenlerden ötürüdür.

Keza bir zamanlar Avrupa´nın korkulu rüyası olan Osmanlı Imparatorluğu için de aynısı geçerli, toprağının çoğunu kaybetti  ve  geriye sadece Anadolu kaldı.

Mesela Pakistan ve Hindistan´ın durumu da benzerdir. İlgiliz eğemenliğinden kurtulan Hindistan´da baş gösteren huzursuzluklar, Hindistan´ın parçalanmasına ve Pakistan´ın ayrılmasına yol açtı. Yine de iki ülke arasındadaki gerginlikler son bulmuş değildir. 

Seversiniz, sevmezsiniz; ülke sınırları savaşlardan ötürü değişebilir. Her millet kendi bağımsızlığını ister. Mesela Kürt halkı veya Filistinliler bağımsız bir devlet kurmak istiyor. Bunu başarırlarsa buna da mı uydurma ülke diyeceksiniz?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...