Jump to content

Edmond Halley Kimdir


Kovulmuş Üye

Recommended Posts

 

Hazreti Edmond Halley modern astrofiziğin temellerini atan dahi kişiliktir.

440px-Edmund_Halley.jpg

 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Edmond_Halley

Geçmiş dinlerde ve özellikle de İslam'da kuyruklu yıldızların kutsiyeti üzerine birçok kerametler kehanetler kurgulanmıştır. İnsanlar bunun üzerine batıl bir inanç geliştirip uzunca bir süre yaşamışlardır.

İşte Hazreti Edmond Halley bu hurafe batıl inançları köleninden kazıyacak bir gelişmeye imza atmıştır.

Kuyruklu yıldızların gökten gelen bir haberci olmadığını düşünen bu dahi beyinli bilim insanı , onları izlemeye almış ve ömrü boyunca da tanık olabildiği ancak bir kuyruklu yıldız olayını gözlemleyerek yörüngesini hesaplamıştır.

Bu hesaplamaya göre kendi adını taşıyan Halley kuyruklu yıldızının aslında güneş sisteminde döndüğünü ve 76 yıl sonra tekrar dünyaya yaklaşacağını iddia etmiştir.

Yaşadığı dönemde bunun ispatını kendi görmemiştir çünkü ömrü izin vermedi. Ancak bilim insanları Hazreti Edmond Halley'in bu iddiasını takip etmiş ve tam 76 yıl sonra dünya gökyüzünden kuyruklu yıldızı tekrar gözlemişlerdir.

Bunun üzerine uzay boşluğunda hareket eden tüm göktaşlarının yörüngelerinin olduğu ispatlanmış oldu. Ve bu olayların olağanüstü kehanetlerin kaynağı olmadığı anlaşıldı.

Bu olaydan sonra dinlerin ve kahinlerin yıldız masalları büyük bir gürültüyle tarihin mitoloji çöplüğüne gömülmüştür.

Özellikle İslamcıların tanrılarının yıldızlara bol bol yemin ederek uzay boşluğundaki kaya parçalarını olağanüstü gösterme çabaları hala süregelse de eskisi kadar saçmalama olanaklar kalmamıştır.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Gözlem, ölçüm, tekrarlama, yanlışlama, doğrulama yöntemlerini kıstas aldığınız müddetçe sırtınız yere gelmez, cahilliği önlersiniz, bilimde ve teknolojide çığır atlarsınız. Bunların yerine masallara, mitlere veya efsanelere bel bağlayanlar, insanlığın hem ayak bağı hem de çağdaşlaşmanın ve toplumsal barışın düşmanıdırlar.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...