Jump to content

ABD ÇiN Gerginliği


somebody

Recommended Posts

Gerginliğin temelinde para yatmaktadır. Çin son on yıldır elindeki birikmiş dolarları altınla takas etmeye başladı.

Çin hazinesindeki 1800 ton altını 400 ton daha artırarak 2200 tona çıkarttı.

İşte tüm gerginliğin nedeni bu.

400 ton altın 400 milyon gram yapar. Dolar bazında 30 milyar dolar yapar. Bu para ABD nin yıllık geliri karşısında devede kulak kalır.

Ama kavga çıkartmasının nedeni 30 milyar dolar olması değildir. Çin'in ABD parasal sisteminden 30 milyar dolar parayı çıkartmış olmasıdır.

İşte püf noktası burasıdır. Amerika güçlü bir devlettir ancak onun parasını kullanırsanız güçlüdür. Çünkü bu sayede sizin emeklerinizi sömürebilir yada elinizdeki ürünlerin değeriyle oynayabilir.

Aksi halde Çin gibi parayı altın ile takas ederseniz ABDnin yapacağı tek bir şey var o da altın fiyatlarını yapay olarak manipüle ederek sizin altınlarınızı satmaya zorlamaktır.

Çin gibi bir devlet bu numarayı yutmadığı için ABD tutuştu ve gemileri çin denizine göndererek Tayland üzerinden baskı kurmaya çalıştı.

Çin'in böyle yapması ABD para birimini değersizleştirdi. Bu da daha fazla paranın dolardan çıkmasını sağladı.

Gerçek para birimi değerli metallerdir. ABD bunu elinde tutabilmek için bitcoin gibi sanal paralar icad etti. Böylece dolardaki para sistem içinde kalmasını sağlamaya çalıştı. Ancak bu da istediği sonucu vermedi. Enflasyon fırladı.

Şimdi ise %5.5 faiz ile boğuşuyor.

Türkiye gibi yarı sömürge ülkelere müdahale ederek bu faizi başkalarına ödetiyor. Türkiye dolara %9 faiz veriyor. Böylece ABD den daha yüksek faiz vererek doların değerini yükseltiyor.

Link to comment
Share on other sites

ABD emperyalizmi ortadan kaldırılmadan siyonizm, islamcılık ve kapitalist sistem ortadan kaldırılamaz. 

Emperyalizmi ortadan kaldırmanın bir yolu da onu içeriden çökertmektir. Bu konuda siyahilere, göçmenlere ve ABD soluna çok büyük iş düşüyor.

Bellerine kuvvet, içeriden çökertin şu emperyalizmi de insanlık kurtulsun. :) 

Link to comment
Share on other sites

Çin son zamanlarda Dünya ticaretini eline almaya başlayınca ABD'yi bir telaş sardı. Bir de Çin; Doğu Türkistan, İç Moğolistan, Tibet sorunlarından ve içe kapalı bir ülke olduğundan dolayı insan hakları açısından baya zayıf bir ülke. Kapitalist Avrupa ülkeleri ve ABD, ucuz işgücü ihtiyacı için Çin'e fabrika kuruyor. Doğu Türkistan, 1949'dan beri Çin egemenliğine girdiği günden beri sürekli tarihi sebeplerden dolayı Çin'e isyan etti. Yakın dönemlerde, 6 Temmuz 2009 tarihinde Doğu Türkistan'ın(Sincan Uygur Özerk Bölgesi) başkenti Urumçi'de Uygur Türkleri ile Han Çinlileri çatıştı. Çinlilerin Uygurlara yaptığı 1997 Gulca Katliamı da var.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...