Jump to content

Recommended Posts

Ülkemizde beslenme konusunda her konuda aldatıldığımız gibi zeytinyağı konusunda da yanlış yönlendiriliyoruz.

 

En basitinden hesap ortada. 5 kilo zeytinden 1 kilo yağ çıkar. Piyasada zeytinin kilosu 200 TL ise zeytinyağının kilosunun 800 civarı olması beklenir. Ancak 200 TL ye hatta 100 TL ye litre bazında bilindik markalar bile zeytinyağı satıyorlar.

 

Üzerinde sızma yazıyorsa olduğu gibi yalandır. Sızma zeytinyağı 1/5 oranında ortalama olarak elde edilir.

Ancak etiketin üzerinde Riviera yazıyorsa oraya dikkat. Sanki  bu iyi birşeymiş gibi reklam ediliyor. Halbuki riviera kötü zeytinyağı için kullanılan bir deyimdir.

Aşağıdaki bağlantılarda açıklandığı üzere kötü yağların rafine edilmesiyle elde edilen yağlar ile karıştırılan yağa RİVİERA denir.

 

Türkiye'de Riviera adı altında satılanları geçtim , sızma diye satılanların içinde bile zeytinyağı oranı düşüktür.

Kaliteli yemeklik Zeytinyağı acı olmaz , boğazı yakmaz , kötü kokmaz, sıcak yemeklerle bile ağız tadıyla yenir.

Zeytinyağı soğuk yemeklere katılır lafı kalitesiz yağlar için geçerlidir. Çünkü tadı bozuk ,  kötü kokulu ve ağır olduğundan sıcak yemekle tüketmek uygun olmaz.

 

Ne yazık ki Türkçe sayfalarda böyle bir bilgi veren yok . Zeytinyağı diye satılan yağların bazıları da ayçiçek yağı ile karışık satılıyor. Ülkemizde düzgün insan yok ki , yaptığı iş düzgün olsun.

 

https://foodstrend.com/riviera-olive-oil-harmful-or-healthy/

 

https://www.oleaaera.com/about-olive-oil/?lang=en

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra...

Prina yağı diye bir yalan çıkarttılar. Televizyonda birkaç ukala kanal yayın yaptı Prina yağına dikkat diyerek.

Prina yağını tüccar satın almaz , onlar posadır.ya hayvan yemi olur yada yakılır. Bu nedenle Prina yağını çıkartmak için kimse uğraşmaz.

Gidin herhangi bir yağ tüccarına çiftci kılığında , elimde 20 asit posa yağ var kaç para verirsin diye sorun , cevap , satın almayız , olacaktır.

Ancak aynı tüccara bir soru daha sorun. Deyin ki , elimde 15 asit 500kilo yemeklik yağ var , kaç para verirsin , cevap , 350 TL kilogram , olacaktır.

Evet 15 asit yemeklik yağ en kalitesiz olan yemeklik zeytinyağıdır. Buna rağmen kilosu( litre değil kilo) 350 TL den toptan olarak alınır.

Daha kaliteli 5 asit ve aşağısındaki yağların fiyatları 400-450 TL arasında değişmektedir ki bu toptan fiyatıdır. Perakende olarak ambalaj ve nakliye ile birlikte 600 TL civarına kadar yükselir. Ambalajın parasına ve sürüme göre değişir.

E peki marketteki yağlar nereden geliyor , tüccar bu yağı 350 TL'ye köylüden alıp da fabrikaya 50 liradan satacak değil ya.

Peki böyle bir yalanı neden söylüyorlar?

Çünkü ülkede zeytinyağı kalmadı. Çiftçi tarlasını turizmciye sattı. Doğal olarak yoklukta fiyat yükseldi. Şimdi malı ucuza kapatmak için yüksek karla malı köylüden almak için piyasa yağlarını kötülüyorlar.

Ben de diyorum ki , dinime küfreden imanından olmasa...

İşte vahşi Türkiye kapitalizmi. Gücü arkasına alan güçsüzü kötüleyip karalayıp iftira ile kendine kazanç kapısı açıyor. Geçmişte Uğur Dündar'ın yaptığı gibi.

Uğur Dündar şimdi genç olsaydı elinde mikrofon ile köylüye baskın yapmaya giderdi, Şehirdeki patronundan aferin almak için.

Link to comment
Share on other sites

Avrupa´da bunca senedir yaşıyorum. Türk zeytinyağını veya şarabını sadece Türk marketlerde bulmak mümkün. Halbuki ülkenin coğrafya ve iklimi zeytin ve üzüm için çok elverişli. İspanya´nın, İtalya´nın veya Yunanistan´ın ürünleri var, bizimkilerin yok. Bol bol turizm ve THY reklamı yapıyorlar. Tamam yapsınlar ancak Türkiye sadece bu ikiliden ibaret değil ki.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...