Jump to content

Ezra


alpinçayırı

Recommended Posts

Ezra, Yahudilerin büyük peygamberlerinden birisi olup Hıristiyanlık'ta Saint(aziz) Ezra, İslam'da Üzeyir olarak bilinir. İzole yaşam anlayışına sahip Yahudilik dininin ikinci kurucusudur. Perslerin Babil Sürgünü'ne son vermesinden sonra Hz. Ezra, serbest kalan Yahudileri kurtarır ve Yahudilerin kendi yurtlarına dönmesine izin verir. Yahudilerin Babil'den çıkıp Kenan Diyarı'na gelme sürecinde önderlik eden kişidir. Yahudilere göre; Babil'den çıkış, Mısır'dan Çıkış'a(Exodus) benzetildiği için Ezra, Yahudiler arasında "İkinci Musa" olarak kabul edilir.
Ezra'nın gerçek mesleği kahinlik ve yazıcılık olmasına rağmen Yahudilere peygamberlik ve Yahudilik'te yenilikler yapmıştır. Ezra'nın Yahudi dininde yaptığı en önemli yenilikler şunlardır:
1) Perslerin desteğiyle Babil Sürgünü'nün bitmesinin ardından serbest kalan Yahudileri Kenan Diyarı'na yerleştirmiştir ve Tevrat'ı yeniden yazdırmıştır.
2) "Kutsal Soy" fikri ile Yahudilerin, Yahudi olmayanlarla(Goyim) evlenmelerini yasaklamıştır. Yahudilerin sahip olması gerektiğine inanılan sınırları, Vaadedilmiş Topraklar olarak ilk defa belirlemiştir.
ilgili linkler:
1) https://tr.411answers.com/a/ezra-peygamber-in-hikayesi-nedir.html
2) https://www.islamveihsan.com/hz-uzeyrin-a-s-hayati.html 

3) 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...