Jump to content

Neden çok fazla Hristiyan mezhebi var?


MrBean

Recommended Posts

Sen mezhep demissin ama ben kilise bazinda yanitlamak istiyorum, musaden olursa. Aslinda bu durum biraz karisik. Yani yorumla ilgili dini bir boyut var, psikolojik bir boyutu var, para ile ilgisi var, firsatcilik ile ilgisi var, cevresel faktorlerle ilgisi var, yani var da var. Bir iki ornek vereyim.

Benim bir arkadasim vardi. Bizim kiliseye cok ters fikirleri olan baska bir kiliseye gidiyordu. Benim de aram iyiydi. Sik sik gelir, disari cikar gezer hatta o zamanlarda bira felan icerdik. Pek cok zaman gecirdik. Arada zit fikirlerimiz oldugu icin de tatli tatli atisirdik. Neyse, bu, kendi kilisesinde pastor oldu. Yani rahip. Fakat basrahip degil, ikinci adam gibi. Bu, pastor olduktan hemen sonra kilisesine tam zit fikirleri olan baska bir kilise ile iletisime gecti. Amerika'dan maas alacagini soyledi. Hergun savunduguklarini BIR HAFTADA inkar etti. "ben gidip kendi kilisemi kurucam"dedi. O kilise Amerika'lilar tarafindan parayla destekleniyor tabii. Gidip, kendi kilisesini kurdu. Yillarca savundugunun tam tersini ogretmeye basladi. Sonra da butun kiliseler rabbin kilisesi dedi. Halbu ki, rabbin kilisesi felan degil. Once bir kiliseden rahiplik aliyor, sonra daha fazla para veren kiliseye gecip, yillarca savundugunun tersini savunuyor. Bunlar bir anda oluyor. Yazik, simdi kilise diye bir salon acmislar, gelen giden yok. Firsatci'nin teki.

Aciyorum, oraya giden ruhsal olarak aclik ceken adamlara da aciyorum. Iste para para para ...

Aslina bakarsaniz soyle bir durum var: Parayi kim veriyorsa oraya gidiyorlar yada oraya bagli baska bir kilise aciliyor. Bu isi maas aldigi icin ticarete dokuyorlar. Adamlarin isi bu. isa hakkinda konusmak. Sonra Amerika'dan al maasini. Bizim Turkler kadar uyanik millet var mi? Muslumaninda da din simsari var, hristiyaninda da. 

Bunun disinda, kimi var ki, kokenleri tarihseldir. Sonradan farklilasmislardir fakat ozunde ayni. Farkli olduklari tek sey ise guc ve otorite. Mesela Katolik ve Ortodoks kilisesi. Tam aynisi olmasa da birbirine cok benzerler. Tamamen guc merkezli olarak ayrilmislar ve oyle kalmislar. Daha dune kadar birbirlerini sapkin-din disi ilan ediyorlardi. Biri ben patron olacam demis, digeri de yok ben olucam demis. Biri Roma merkezli, digeri Konstantinopolis merkezli. Bunlar da tamamen GUC, OTORITE sebebiyle ayrilmislar. Ikisinin de Isa ile alakasi yok. 

Bir de soyle bir sey soyleyeyim: her mezhep kendisine gore biraz farkli bir konu bulmus, oradan yurumus. Mesela Adventist Kilisesi, Cumartesi toplanmamiz lazim demis, gelmis, bunu gercekligin teminati gibi sunmus almis basini gitmis. Bir digeri tanrinin ismi YEHOVA'dir demis. YEHOVA demezsen, tanri senin duani bile dinlemez seni adam yerine koymaz, yakinda da Isa tarafindan cezalandirilip yok edileceksin demis, dini YEHOVA ismi temelinde tekeline almis, ordan yurumus. Digeri, olmaz oyle sey demis, biz CALVIN'i cok seviyoruz, Calvin'in yolundan yururuz demis, Calvin-ci olmus. (Calvin'in fikirlerinden dolayi). Bu adamlar da diyor ki, bir kere kurtuldun mu, hepten kurtuldun, kesin CENNETLIKSIN diyor, ordan kendine gore bir teoloji uretiyor. 

Yani, bu ornekler cogaltilabilir boyle.

Kimileri para neredeyse ona gore birsey yapiyor, kuruyor. kimi de benzersiz bir sey bulup, onun uzerinden tek gercek kiliseyiz deyip mezhep kuruyorlar. Isin ozu bu.

Benim bazi bildigim protestan rahipler var. Birbirlerinin arkasindan demedigini birakmazlar, sonra da gidip vaaz verip, sevgi kardeslik masali anlatirlar. Bunlara ben BIZZAT sahit oldum. 

Kardesim, dinden para kazanmayacaksin. Maas almayacaksin. Dini pazarlamayacaksin. Maasi kesilen pek cok kilise onderi ve calisani gordum, maas almayinca kiliseye gitmeyi biraktilar be!

Gecen gun, bir pastor arkadas aradi. Kilisedeki rahiplik yetkisi elinden alinmis. Beni, Amerika'ya, yurt disina gonder diye beni aradi. Ben, araci olacam, bizim kilise bunu yurtdisina cikaracak, bu da iltica edecek. Kilise'den de bikmis. Hani ben sana gore sapkindim. 

Olaya bakar misin :) 

 

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, pigeon said:

Neden çok fazla  hristiyan mezhebi var?

Felsefeleri arasında fark varsa nelerdir?

Cogunun felsefesi farkli diye degil, paranin geldigi yonden dolayi farklilasiyorlar. Mesela Guclu Erman diye bir pastor var. Adam yerde yuvarlaniyor, mucize dagitiyor, adamin kafasina dokununca adam kendini yere atiyor. Erman da aliyor parayi. istanbul'da oluyor bu olaylar. 

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

  • moderator başlığı Neden çok fazla Hristiyan mezhebi var? olarak değiştirdi

Çünkü insan uydurması olduğu içindir. Ve ortodoks, katolik ve protestan mezheplerinin farklı  olmasını geçtim. Mormonlar, üniteryen ve yahova  şahitleri gibi farklılıklar çok var. Gerçi her dinde mezhep gibi şeyler var. Tanrı dünyaya müdahale edilip, din gönderse o din kusursuz ve mükemmel çelişkisiz olması lazım. Ama Tanrı dünyaya müdahalede bulunmadığını düşünüyorum. 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Bruce Wayne said:

Çünkü insan uydurması olduğu içindir. Ve ortodoks, katolik ve protestan mezheplerinin farklı  olmasını geçtim. Mormonlar, üniteryen ve yahova  şahitleri gibi farklılıklar çok var. Gerçi her dinde mezhep gibi şeyler var. Tanrı dünyaya müdahale edilip, din gönderse o din kusursuz ve mükemmel çelişkisiz olması lazım. Ama Tanrı dünyaya müdahalede bulunmadığını düşünüyorum. 

"Çünkü insan uydurması olduğu içindir." Degildir, ne alakasi var.

Insan faktorunun oldugu her yerde yorum farki, algi farki, kavrayis farki olur. Cok kisa bir ornek ile aciklayayim. Isa, insanlari vaftiz edin demistir. Iman edip vaftiz olan insanlarin ornegi vardir. Birileri kalkip der ki, vaftiz olmak icin iman etmek lazim. Digeri de der ki, yahu vaftiz iyi bir sey, niye cocuklarimiz hatta bebeklerimiz de vaftiz olmasin. Bunda ne sakinca olabilir der. Digeri der ki, ama bunun bir ornegi yok kitapta. Digeri de der ki, olsun, ben bebegimin de vaftiz olmasini istiyorum der. Oburu buna katilmaz ve cocuklari karar verebilecek yasa kadar beklemesini uygun gorur. 

Al sana mezhep olusumu. 

Buradan kalkip Isa'yi niye suclayalim ki! Milletin beyni var, algisi var, yorumu var. Tanri herkesi robot gibi yaratmamis ki. Vaftiz olun demis. Vaftiz olurken eliniz soyle olsun, basiniz soyle dursun demesine gerek yok. Temel bir seyi vermis, insana birakmis detayini. Herseyi Incil'de aciklasaydi, suan tugla tugla misali  devasa ansiklopediler tasiyacaktik. 

Baska bir ornek mesela, kurtulus. Kimi derki iyi isler cok onemli digeri der ki iman cok onemli. Tanri diyor ki, iman et, kurtulacaksin. Iman ettiginde zaten iyi isler de geliyor, bunca yildir oturup da tartismanin ne anlami var! Insan dedigin sey tartisir, konusur, yorumlar. Bunda bir sakinca yok ki. 

Ha, kimileri insan kaynakli mezhep kuruyor. Bunun da tanriyla ilgisi yok. Mesela Yehova sahitleri, mesela yedinci gun adventistleri gibi. Adamlar kendileri icat etmis. Tanri'nin ne sucu var. Ben de istesem, ben de yeni bir mezhep yada din kurabilirim. 

Dolayisiyla hristiyanlikta mezhep olmasi DOGAL. Cunku biz, tanri sozunu okuyoruz. Her detayi goremiyoruz ve isin icine algimizi, yorumumuzu katiyoruz. 

Daha da onemlisi, eski zamanlarda tanri halkinin icinde peygamberler vardi. Insanlara yon verir, yoldaslik eder, onlari yonetirdi. Bir lider gibi dusunelim. Her iki dakikada bir Kizildenizi yarmasina gerek yok. Bu hristiyan mezheplerinin hicbirinde peygamber yok suan. Nedense tanri, halkini yonlendiren bir lider cikarmaktan VAZGECMIS. Ama biz inaniyoruz ki, peygamberlik ve Tanrinin yonlendirmesi BITMEZ. O yuzden SADECE BIZIM KILISEDE peygamberlik (ruhsal lider) var. Baska kiliselerde yok. Isa oldukten sonra bazi peygamberlerden basediliyor. 

"Kendisi kimini elçi, kimini peygamber, kimini müjdeci, kimini önder ve öğretmen atadı." Efes 4: 11. 

"O günlerde Yeruşalim'den Antakya'ya bazı peygamberler geldi." Elciler 11: 27

"Elçilerle peygamberlerden oluşan temel üzerine inşa edildiniz. Köşe taşı Mesih İsa'nın kendisidir." Efes 2: 20

Incil'de yaziyor, Isa'dan sonra da peygamberler var. Organizasyon boyle olmasi lazim. Hangi kilise bunu uyguluyor? Biz uyguluyoruz, mezhep oluyor, kimi diyor ki, ben uygulamak istemiyorum. O da baska bir mezhep oluyor. Bunda tanrinin bir sucu yok.

Bunun boyle olmasi, tanrinin bir hayal urunu oldugunu kanitlamaz.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...