Jump to content

Fizik, Matematik, Elektrik, Geometri ve mantık soruları

TAO

Recommended Posts

Daha önce paylaştığım bir sorunun benzeri. (Hazırlayan: Grok) 

Alıntı

Elif ile Mert'in yaşları arasındaki fark 15'tir. Eğer Elif 3 yıl önce doğmuş olsaydı ve Mert 4 yıl sonra doğmuş olsaydı, Elif'in yaşı Mert'in yaşının 3 katı olacaktı. Elif ve Mert'in şimdiki yaşları kaçtır?

On 12.05.2025 at 19:22, gun yazdı:

@Singularity  iddiası doğru mu?

Bende hesap yaptım doğru çıkıyor. Nerede hata yapıyorum?  :)

Suyun elektrolizi ile 1kg hidrojen gazı üretirken harcanan enerji  1kg hidrojen gazının yanması ile elde edilen enerjiden neden düşük  çıkıyor?

Konuya yabancı olduğum için hesaplara girmeyeceğim. Sadece aklıma gelen bir ihtimalden bahsedeyim. Isınma/ısıtma/kalorifer gibi konularda "Isıtma değeri" (Heizwert) ve "Yanma değeri" (Brennwert) ayrımı yapılır. (Türkçesini bilmediğim için Almancasından kafama göre tercüme ettim). Aradaki fark, ayrışma öncesi sıvı halde olması/olmaması ve/veya yanma sonrası sıvılaşma olması/olmaması ile alakalıdır.

Sevgiler

• Thanks 1

On 20.05.2025 at 20:21, Saturn yazdı:

Daha önce paylaştığım bir sorunun benzeri. (Hazırlayan: Grok) 

Alıntı

Elif ile Mert'in yaşları arasındaki fark 15'tir. Eğer Elif 3 yıl önce doğmuş olsaydı ve Mert 4 yıl sonra doğmuş olsaydı, Elif'in yaşı Mert'in yaşının 3 katı olacaktı. Elif ve Mert'in şimdiki yaşları kaçtır?

E - M = 15
E + 3 = 3 x (M - 4)
Birinci dereceden iki bilinmeyenli basit iki denklem. Muhtemelen benzer soru iki sefer geçtiği için ilgilenen olmamış. 

Sevgiler

Almanca dil kursuna gittiğim zamanlarda sorulmuştu. Almancanın inceliklerini içerdiği için soruyu anlamakta iyice zorlanmıştım.

Almancasından sonra kafama göre tercümesini de vereyim:

A ist 20 Jahre alt. A ist zwei Mal so alt, wie B war, als A so alt war, wie B jetzt ist. Wie alt ist B jetzt?

A 20 yaşındadır. A B'nin bir zamanlardaki yaşının iki katıdır. Ki o zamanlar A B'nin şimdiki yaşındaydı. B'nin şimdiki yaşı kaçtır?

Tercüme sence de doğru mu @kavak?

Sevgiler

Ek: Almancası, değişik sayılarla internette var.

Düzenlenme: DreiMalAli tarafından
Cümle eklendi.

4 saat önce, kavak yazdı:

@DreiMalAli, tercüme doğru. Da, bana Almanca´da sorsan, Türkçe´de sorsan....  

Farketmez.

Bunu çözemem. :D

:)

Ben de çözemediğim soruları böyle forumlarda sorarım. Birileri elbette çözer. Böylece hem kendim öğrenmiş olurum hem de o çözümü kopyalar başka forumlarda "Bakın, ben çözdüm" havalarına yatarım. :D

Sevgiler

On 22.05.2025 at 11:14, DreiMalAli yazdı:

A 20 yaşındadır. A B'nin bir zamanlardaki yaşının iki katıdır. Ki o zamanlar A B'nin şimdiki yaşındaydı. B'nin şimdiki yaşı kaçtır?

1.A=20

2.A=(B-x)*2  A=2B-2x   (A B'nin bir zamanlardaki yaşının iki katıdır.)

3.A-x=B  (Ki o zamanlar A B'nin şimdiki yaşındaydı.)

4.A=2(A-x)-2x     A=2A-2x-2x       A=4x  x=20/4=5   ( 2. eşitlikteki B yerine (A-x) ve A yerine 20 koyarak x i bulduk)

5.B=A-x B=20-5=15 (x'i  3. eşitlikteki yerine koyarak B nin şimdiki yaşını buluyoruz.)  

On 23.05.2025 at 22:10, gun yazdı:

1.A=20

2.A=(B-x)*2  A=2B-2x   (A B'nin bir zamanlardaki yaşının iki katıdır.)

3.A-x=B  (Ki o zamanlar A B'nin şimdiki yaşındaydı.)

4.A=2(A-x)-2x     A=2A-2x-2x       A=4x  x=20/4=5   ( 2. eşitlikteki B yerine (A-x) ve A yerine 20 koyarak x i bulduk)

5.B=A-x B=20-5=15 (x'i  3. eşitlikteki yerine koyarak B nin şimdiki yaşını buluyoruz.)  

👍 👍 👍

Tebrikler.

Türkçesi hemen anlaşılıyor, değil mi?

Almanca sorulduğunda anlamak için epey uğraşmıştım. Ne de olsa dil kursundayım, Almancayı yeni yeni öğreniyorum. Zaten sorunun amacı da metni anlayabilmekti, çözmek önemli değildi.

Sevgiler

1 saat önce, DreiMalAli yazdı:

👍 👍 👍

Tebrikler.

Türkçesi hemen anlaşılıyor, değil mi?

Ben 20'yi ikiye bölüp, 10'u 20'ye ekleyip çıkan 30'u ikiye böldüm. 15'i, yani B'yi bu şekilde buldum. 

Bu şekilde yaşı çıktı. 

Bu doğru bir yol mudur? Ben matematik cahiliyim, aydınlat beni. :D @DreiMalAli

Aşağıdaki soruyu da benzer yolla çözmeyi denedim.

Alıntı

Can şu anda 48 yaşındadır. Can, Deniz'in bir zamanlar olduğu yaşın üç katı yaşındadır. O zamanlar Can, Deniz'in şimdiki yaşındaydı. Deniz'in şimdiki yaşı kaçtır?

48'i üçe bölüp çıkan 16'yı 48'e ekleyip 64'ü ikiye bölünce Deniz'in yaşı çıktı.

Matematik cahili olarak bence bu yöntem çalışıyormuş gibi görünüyor. :) 

Alıntı

Can şu anda 48 yaşındadır. Can, Deniz'in bir zamanlar olduğu yaşın üç katı yaşındadır. O zamanlar Can, Deniz'in şimdiki yaşındaydı. Deniz'in şimdiki yaşı kaçtır?

Sanırım bu yaş sorularını çözmenin birden fazla yolu oluyor. :) Ben matematikten anlamıyorum ama bu sorularla uğraşmak eğlenceli. 

48'i üçe bölünce Deniz'in bir zamanlar olduğu yaşı buluyoruz. Çıkan 16'yı ikiyle çarpınca Deniz'in şimdiki yaşı çıkıyor.

Bu yol yukarıda yazdığımdan daha anlaşılır gibi. :)