Jump to content

Recommended Posts

Mesaj tarihi:
11 saat önce, DreiMalAli yazdı:

En çok kaç daire sığdırabiliriz demek istemiştim.

Sence neden 4 tane?

Sevgiler

Okuldayken matematik öğretmenimiz bazı durumlarda  kara tahtaya bakarak çözümlemenin çok zaman kazandırabileceğini söyleyip dururdu. Ben de ortadaki boşluğa bakarak en az 4 dairenin sığacağını düşündüm. :D

Küçük dairelerin yarı çapı diğerleri gibi aynı olacaksa eğer, sayıları daha az olmalı.  Bakarak bulduğum cevap 1 daire.:) 

Mesaj tarihi:

Benim tahminimde daireler arsında 8 boşluk olduğuna göre 8 daire.

Ama küçük dairelerin yarıçap  hesabını yapamadım iki bilinmeyenli oluyor. :)

Bilgisayar programı yazabilsem yinemeli  hesap ile çözebilirdim.

Resmin Geogebra bağlantısı atamadım. Üyelik istedi.

dus-Opera-Snapshot-2025-11-22-210110-www

https://www.geogebra.org/classic

Mesaj tarihi:
13 saat önce, kavak yazdı:

Okuldayken matematik öğretmenimiz bazı durumlarda  kara tahtaya bakarak çözümlemenin çok zaman kazandırabileceğini söyleyip dururdu. Ben de ortadaki boşluğa bakarak en az 4 dairenin sığacağını düşündüm. :D

Küçük dairelerin yarı çapı diğerleri gibi aynı olacaksa eğer, sayıları daha az olmalı.  Bakarak bulduğum cevap 1 daire.:) 

:)

Öyleyse muhtemelen Ramanujan ile kan bağın vardır veya Ramanujan'ın inkarne olmuş halisindir. Sen yine bakmış ve düşünmüşsün, Ramanujan ne bakardı ne de düşünürdü, hatta ispat nedir, onu bilmezdi. Ama hayal dünyasında canlandırır,  defterine yazardı. Sonuç olarak hep doğruydu. Ama anlı şanlı proflara ispat gerekli olduğundan ispatlamak/yanlışlamak için uğraşır dururlardı. Maalesef genç yaşlarda öldü.

Alıntı

Küçük dairelerin yarı çapı diğerleri gibi aynı olacaksa eğer, sayıları daha az olmalı.  Bakarak bulduğum cevap 1 daire.

Tamam, Ramanujan'sın, bakarak bulursun, anladık, da, @gun arkadaşımıza çizim gerek, hesap gerek, ispat gerek... Gerek de gerek! 🫠

Sevgiler

• Haha 1
Mesaj tarihi:
3 saat önce, gun yazdı:

Benim tahminimde daireler arsında 8 boşluk olduğuna göre 8 daire.

Ama küçük dairelerin yarıçap  hesabını yapamadım iki bilinmeyenli oluyor. :)

Bilgisayar programı yazabilsem yinemeli  hesap ile çözebilirdim.

Resmin Geogebra bağlantısı atamadım. Üyelik istedi.

...

https://www.geogebra.org/classic

Basit bir çözüm yolu olarak şu şekle ne dersin?

image.thumb.jpeg.29ac8d5959a05366636b696fb5177ba2.jpeg

Küçük dairelerin yarıçapına r, büyüğünkine R dersek...

N2-M2-M3 üçgeninden a hesaplanır. Peşinden b, nihayetinde c hesaplanır. c hesaplandığında r ile R arasında genel bir bağlantı bulunmuş olur. (Bu bağlantı bir daire içine, şekildeki gibi, birbirine teğet 8 tane küçük dairenin çizilebilmesi şartıdır. Her neyse..). İsteyen tabi R yerine sayısal bir değer verir, r yarıçapını hesaplar. Veya tersine r yerine sayısal bir değer vererek büyük dairenin yarıçapı R'i hesaplar.

Küçük dairenin yarıçapı bilindiğine göre, yerleştireceğimiz daireleri, diğer daireleri kesmeden,  ortadaki boşluğun neresine yerleştirelim ki, ortadaki boşluğa mümkün olduğu kadar çok daire yerleştirebilelim.

Sevgiler