Jump to content

Fizik, Matematik, Elektrik, Geometri ve mantık soruları

TAO

Recommended Posts

47 dakika önce, DreiMalAli yazdı:

Çarpımları 144 eden ve toplamları 16 eden 2 tane 4'lü grup vardır.
Çarpımları 144 eden ve toplamları 18 eden 2 tane 4'lü grup vardır. 
Çarpımları 144 eden ve toplamları 20 eden 2 tane 4'lü grup vardır.

Durum anlaşılır oldu. Piyano sevme yaşını da bilirsek, çocukların yaşı çıkar.
Ben bilmiyorum. Ne çocukken piyano çaldım ne de çevremde piyano çalan/seven çocuk tanıyorum.

Sevgiler

Benim sorudan anladığım şu.

Çocukların yaşları çarpımı 144 olacak, büyük çocuklar 6 yaşından daha küçük olmayacak, bunlara dayanarak bank sayısını veren tek bir 4'lü grup olacak. (Bank sayısı aynı zamanda çocukların yaşları toplamına denk.)

Parktaki bank sayısı 17, çocukların yaşları 1,4,6,6 oluyor. Yapay zeka bu şekilde çözmüştü. :) 

• 2 hafta sonra...
On 30.03.2025 at 18:36, Saturn yazdı:

Benim sorudan anladığım şu.

Çocukların yaşları çarpımı 144 olacak, büyük çocuklar 6 yaşından daha küçük olmayacak, bunlara dayanarak bank sayısını veren tek bir 4'lü grup olacak. (Bank sayısı aynı zamanda çocukların yaşları toplamına denk.)

Parktaki bank sayısı 17, çocukların yaşları 1,4,6,6 oluyor. Yapay zeka bu şekilde çözmüştü. :) 

Öyleyse yapay zekanın çözümü yanlıştır.  🤩

Alıntı

Bir araştırmacı, bir aileyle görüşmek için evlerine gider. Kapıyı çaldığında, ev sahibiyle karşılaşır ve ailenin çocukları hakkında bilgi almak ister.

Araştırmacı: "Kaç çocuğunuz var?"

Ev sahibi: "Dört çocuğum var."

Araştırmacı: "Peki, yaşları hakkında bilgi verebilir misiniz?"

Ev sahibi: "Elbette. Yaşlarının çarpımı 144."

Araştırmacı, bu bilginin yeterli olmadığını fark eder ve ...

Sadece bu bilgi ile araştırmacı çocukların yaşını çıkaramaması anlaşılırdır. Çünkü çarpımları 144 eden 4'lü pozitif tamsayı grubu epeyce var. Bu nedenle araştırmacı "daha fazla ipucu ister." Devamında 

Alıntı

Ev sahibi: "Yaşlarının toplamı, karşıdaki parktaki bank sayısıyla aynı."

bilgisi gelir.

Alıntı

Araştırmacı, karşıdaki parktaki bankları sayar,

ve fakat 

Alıntı

ancak hala çocukların yaşlarını belirleyemez.

Eğer "Parktaki bank sayısı 17" olsaydı, araştırmacı çocukların yaşlarını hemen bilirdi. Çünkü çarpımları 144 eden ve toplamları ise 17 sayısını veren tek bir pozitif tamsayı grubu var, ki (1, 4, 6, 6) kümesidir. Başka bir ihtimal olmadığı için daha fazla veriye gerek duyulmazdı. Yani ayrıca "klavye seven çocuklar" bilgisine gerek kalmazdı. 

Nedir bu yapay zekadan çektiğimiz yahu! Eskiler kağıt kalem ile çözerdik soruları, şimdi "Yapay zeka öyle diyo" ile çözüyoruz. 

Köroğlu "Tüfek icad oldu, mertlik bozuldu" derdi.

Biz ne diyelim?

"Yapay zeka geldi, ...".

Boş bıraktığım yeri siz doldurun! 🙃

Sevgiler.

"Klavye seven çocuklar" 6 ve daha yüksek yaşlarda olsalar dahi bu verilerle çocukların yaşını bilmek mümkün değil. Çünkü
- Çarpımları 144 ve toplamları 16 olan iki dörtlü gruptan birisi (2, 2, 6, 6)'dır.
- Çarpımları 144 ve toplamları 18 olan iki dörtlü gruptan birisi (1, 3, 6, 8)'dir.
- Çarpımları 144 ve toplamları 20 olan iki dörtlü gruptan birisi (1, 2, 8, 9)'dur.

Ayrıca bank sayısını göz ardı edersek ve sadece "klavye seven çocuklar" yaşına odaklanırsak, başka seçenekler de var:
- (1, 1, 6, 24)
- (1, 1, 8, 18)
- (1, 1, 9, 16)
- (1, 1, 12, 12)
- (1, 2, 6, 12)

Eski imzalarımda birisi "Bir müslümanın "Allah birdir" dediğine dahi inanmayacak, kendin sayacaksın Allahları" idi.
Şimdi ne desem acaba? "Bir yapay zekanın cevabına hemen inanmayacak, ..." 😜

Sevgiler

• Haha 1

Bir sıraya dizilmiş ve 1'den 500'e kadar numaralanmış 500 lambamız var. Her lambanın kendi şalteri var. Ayrıca yine 1'den 500'e kadar numaralanmış 500 kişi/denek var. Başlangıçta lambaların hepsi sönmüş durumdadır.

Denekler, tesadüfi sıralamayla lambaların yanından ve numaralarını inceleyerek geçiyor. Eğer kendi numarası lambanın numarasını tam olarak bölüyorsa, o lambanın şalterine basıyor. Lamba yanıyor durumda idiyse söndürmüş oluyor, lamba sönmüş durumda idiyse lambayı yakmış oluyor. 
Mesela ilk olarak 1 numaralı denek lambaların yanından geçmiş olsaydı, her lambanın şalterine basardı -Çünkü 1 sayısı bütün sayıları tam olarak böler-. Ve nihayetinde 500 lambanın hepsi yanar duruma geçerdi. Peşinden mesela 5 numaralı denek lamba sırasına girseydi, 5, 10, 15, 20, ... numaralı lambaların şalterlerine basardı. Böylece, sıra numarası 5 ve 5'in katları olan lambaları söndürmüş olurdu. Tabi 500 numaralı denek sadece 500 numaralı lambanın şalterine basardı.

Bütün denekler görevlerini tamamladığında, kaç lambanın yanar durumda olduğunu bulmak mümkün mü?

Mümkünse, hangi lambalar yanar durumdadır?

Sevgiler

On 20.12.2024 at 21:14, Mempish yazdı:

Gerilim Kanunu: Kapalı bir döngüdeki gerilimlerin toplamı sıfıra eşittir.
Akım Kanunu: Bir düğüme giren toplam akım, o düğümden çıkan toplam akıma eşittir.

Bu ileti gözümden kaçmış. 🙃

Sevgili @Mempish

o soru, basit Kirchhoff kanunları ile çözülecek kadar basit bir soru değildir. Bu forumda o soruyu çözebilecek arkadaş yoktur. Hatta eminim ki, üniversitede elektroteknik dersi veren prof'ların çoğu dahi o soruyla baş edemez.

Sevgiler

• Haha 1

On 14.04.2025 at 09:57, DreiMalAli yazdı:

Bir sıraya dizilmiş ve 1'den 500'e kadar numaralanmış 500 lambamız var. Her lambanın kendi şalteri var. Ayrıca yine 1'den 500'e kadar numaralanmış 500 kişi/denek var. Başlangıçta lambaların hepsi sönmüş durumdadır.

Denekler, tesadüfi sıralamayla lambaların yanından ve numaralarını inceleyerek geçiyor. Eğer kendi numarası lambanın numarasını tam olarak bölüyorsa, o lambanın şalterine basıyor. Lamba yanıyor durumda idiyse söndürmüş oluyor, lamba sönmüş durumda idiyse lambayı yakmış oluyor. 
Mesela ilk olarak 1 numaralı denek lambaların yanından geçmiş olsaydı, her lambanın şalterine basardı -Çünkü 1 sayısı bütün sayıları tam olarak böler-. Ve nihayetinde 500 lambanın hepsi yanar duruma geçerdi. Peşinden mesela 5 numaralı denek lamba sırasına girseydi, 5, 10, 15, 20, ... numaralı lambaların şalterlerine basardı. Böylece, sıra numarası 5 ve 5'in katları olan lambaları söndürmüş olurdu. Tabi 500 numaralı denek sadece 500 numaralı lambanın şalterine basardı.

Bütün denekler görevlerini tamamladığında, kaç lambanın yanar durumda olduğunu bulmak mümkün mü?

Mümkünse, hangi lambalar yanar durumdadır?

Sevgiler

Bu soruyu çözemedim hala. Bilgisayar programı yazmaya da üşeniyorum. :)

20 saat önce, gun yazdı:

Bu soruyu çözemedim hala. Bilgisayar programı yazmaya da üşeniyorum. :)

Program yazmaya gerek yok.
İp ucu:

a) Bir sayının kaç tane böleni var?
ve asıl önemli olan 
b) Bölen sayısı ne zaman çifttir ve ne zaman tektir?
sorusunu yanıtlarsan, pat diye çözümün üstüne basmış olursun. 😉

Sevgiler

20 saat önce, gun yazdı:

Hakan 6 yıl önce VE Süleyman 3 yıl sonra doğsaydı yaşları eşit olacaktı. Bundan (yani şimdiki yaşlarından) 8 yıl sonra Süleyman'n yaşı Hakan'in yaşının 2 katının 4 eksiği oluyor. Hakan ve Süleyman'In Bugünkü yaşları toplamı kaçtır?

@Saturn bana sorduğu soruyu değiştirdim. Bakalım sizler çözebilecek misiniz?

1-
Yanlış anlaşılmayı önlemek amacı ile iletinde düzenlemeler yaptım. Doğru mu anlamışım?
2- 
Bu soruda hem Hakan'ın hem de Süleyman'ın bugünkü yaşlarını hesaplamak basit. Ayrı ayrı yaşlar yerine "Bugünkü yaşları toplamının" sorulmasını biraz garipsedim. 🤗

Sevgiler

3 saat önce, DreiMalAli yazdı:

1-
Yanlış anlaşılmayı önlemek amacı ile iletinde düzenlemeler yaptım. Doğru mu anlamışım?
2- 
Bu soruda hem Hakan'ın hem de Süleyman'ın bugünkü yaşlarını hesaplamak basit. Ayrı ayrı yaşlar yerine "Bugünkü yaşları toplamının" sorulmasını biraz garipsedim. 🤗

Sevgiler

Evet doğru anlamışsın. Ben yanlış anlamıştım ilk başta. Farklı yapay zekalara sormuştuk onlarda hata yapmıştı. :)

4 saat önce, DreiMalAli yazdı:

Program yazmaya gerek yok.
İp ucu:

a) Bir sayının kaç tane böleni var?
ve asıl önemli olan 
b) Bölen sayısı ne zaman çifttir ve ne zaman tektir?
sorusunu yanıtlarsan, pat diye çözümün üstüne basmış olursun. 😉

Sevgiler

Yapay zeka çıktı mertlik bozuldu. :) 

Mümkün olduğunca yapay zekaya bakmamaya çalışıyorum. 

Ben yapamadım o yaptı. Her soruyu yapamıyor ama bunu yaptı. :)

GPT-4o mini:

Bu problem, her lambanın durumunu (yanık veya sönük) belirlemek için her lambanın kaç kez şalterine basıldığını incelemeyi gerektirir. Her lamba, kendisine tam bölünebilen denekler tarafından kontrol edilir. Yani, bir lamba n numarasına sahipse, o lambanın şalterine, n'in bölenleri olan denekler basar.

Bir lamba, yalnızca kendisine tam bölünebilen denekler tarafından kontrol edildiği için, bir lambanın durumu, o lambanın bölenlerinin sayısına bağlıdır. Eğer bir lamba, çift sayıda böleni varsa, sonunda sönük kalır; tek sayıda böleni varsa, yanar durumda kalır.

Bir sayının bölenleri genellikle çift sayıda olur, ancak tam kare sayılar (örneğin 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81, 100, 121, 144, 169, 196, 225, 256, 289, 324, 361, 400, 441, 484) tek sayıda bölenlere sahiptir. Bu nedenle, 1'den 500'e kadar olan lambalardan yalnızca tam kare olanlar yanar durumda kalacaktır.

1'den 500'e kadar olan tam kare sayılar şunlardır:

- 1 (1^2)
- 4 (2^2)
- 9 (3^2)
- 16 (4^2)
- 25 (5^2)
- 36 (6^2)
- 49 (7^2)
- 64 (8^2)
- 81 (9^2)
- 100 (10^2)
- 121 (11^2)
- 144 (12^2)
- 169 (13^2)
- 196 (14^2)
- 225 (15^2)
- 256 (16^2)
- 289 (17^2)
- 324 (18^2)
- 361 (19^2)
- 400 (20^2)
- 441 (21^2)
- 484 (22^2)

Sonuç olarak, 1'den 500'e kadar olan lambalardan 22 tanesi yanar durumda kalacaktır. Bu lambalar yukarıda listelenmiştir.

8 saat önce, gun yazdı:

Mümkün olduğunca yapay zekaya bakmamaya çalışıyorum. 

Ben yapamadım o yaptı. Her soruyu yapamıyor ama bunu yaptı. :)

GPT-4o mini:

Bu problem, her lambanın durumunu (yanık veya sönük) belirlemek için her lambanın kaç kez şalterine basıldığını incelemeyi gerektirir. Her lamba, kendisine tam bölünebilen denekler tarafından kontrol edilir. Yani, bir lamba n numarasına sahipse, o lambanın şalterine, n'in bölenleri olan denekler basar.

Bir lamba, yalnızca kendisine tam bölünebilen denekler tarafından kontrol edildiği için, bir lambanın durumu, o lambanın bölenlerinin sayısına bağlıdır. Eğer bir lamba, çift sayıda böleni varsa, sonunda sönük kalır; tek sayıda böleni varsa, yanar durumda kalır.

Bir sayının bölenleri genellikle çift sayıda olur, ancak tam kare sayılar (örneğin 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81, 100, 121, 144, 169, 196, 225, 256, 289, 324, 361, 400, 441, 484) tek sayıda bölenlere sahiptir. Bu nedenle, 1'den 500'e kadar olan lambalardan yalnızca tam kare olanlar yanar durumda kalacaktır.

1'den 500'e kadar olan tam kare sayılar şunlardır:

- 1 (1^2)
- 4 (2^2)
- 9 (3^2)
- 16 (4^2)
- 25 (5^2)
- 36 (6^2)
- 49 (7^2)
- 64 (8^2)
- 81 (9^2)
- 100 (10^2)
- 121 (11^2)
- 144 (12^2)
- 169 (13^2)
- 196 (14^2)
- 225 (15^2)
- 256 (16^2)
- 289 (17^2)
- 324 (18^2)
- 361 (19^2)
- 400 (20^2)
- 441 (21^2)
- 484 (22^2)

Sonuç olarak, 1'den 500'e kadar olan lambalardan 22 tanesi yanar durumda kalacaktır. Bu lambalar yukarıda listelenmiştir.

Alıntı

Kalem çekmecede paslanmalıdır.
(Köroğlu destanından esinlenerek... :) )

Yapay zeka arkadaşına tebriklerimi iletiver. :)

..
Tebriklerimi ilettiğinde ona, "Tembelliğin yetti be! İki tane 6 rakamlı tamsayıyı çarpmasını öğren artık!" diye de bir çıkışıver. :)

Üç sene önce dikkatimi çekmişti, ChatCPT 6 rakamlı iki sayıyı çarpamıyor, verdiği sonuçlar hep yanlış çıkıyor. Bu 3 sene içinde bir kaç sefer denedim, bir kaç hafta önce doğru yapmıştı. Biraz önce yine denedim... Iııııhhh, yine unutmuş. :D
Örnek soru:  5631989*7863242 = ?
ChatCPT'nin cevabı: 563,989 × 783,242 = 441,707,423,638.

Doğrusu cevap ise: 563,989 × 783,242 = 441 739 872 338 olmalıydı.

(Excel, Windows hesap makinası ve https://www.wolframalpha.com/ ile teyit edildi.) 

Sevgiler

16 saat önce, DreiMalAli yazdı:

1-
2- 

Sevgiler

GPT-4o mini

Hakan'ın yaşını H ve Süleyman'ın yaşını S olarak tanımlayalım.

Verilen bilgilere göre:

1. Hakan 6 yıl önce doğsaydı, Süleyman 3 yıl sonra doğsaydı yaşları eşit olacaktı. Bu durumu matematiksel olarak ifade edersek: H6=S+3 Bu denklemi düzenleyelim: HS=9(1)

2. 8 yıl sonra Süleyman'ın yaşı, Hakan'ın yaşının 2 katının 4 eksiği olacak. Bu durumu da matematiksel olarak ifade edersek: S+8=2(H+8)4 Bu denklemi düzenleyelim: S+8=2H+164 S+8=2H+12 S2H=4(2)

Şimdi (1) ve (2) numaralı denklemleri çözelim.

(1) denklemini H cinsinden yazalım: H=S+9

Bu ifadeyi (2) numaralı denkleme yerleştirelim: S2(S+9)=4 S2S18=4 S18=4 S=22 S=22

Bu durumda S negatif bir değer çıkıyor, bu da mantıksız. Hatalı bir işlem yapmış olabilirim. Denklemleri tekrar kontrol edelim.

Denklemleri tekrar yazalım:

1. HS=9
  2. S2H=4

Bu ifadeyi (2) numaralı denkleme yerleştirelim: S2(S+9)=4 S2S18=4 S18=4 S=22 S=22

Burada bir hata var. Denklemleri tekrar kontrol edelim.

1. HS=9
  2. S2H=4

1. HS=9
  2. S2H=4

1. HS=9
  2. S2H=4

https://duckduckgo.com/?q=DuckDuckGo+AI+Chat&ia=chat&duckai=1

Yapay zeka hata yapıyor hep. :)

İki durumu matematiksel denklemlere dökelim.

1. "Hakan 6 yıl önce doğsaydı" ifadesiyle, onun yaşı bugüne göre 6 yıl daha büyük olurdu: Hakan'ın varsayılan yaşı H + 6.
    "Süleyman 3 yıl sonra doğsaydı" ifadesiyle, onun yaşı 3 yıl daha küçük olurdu: Süleyman'ın varsayılan yaşı S - 3.
    Bu durumda yaşları eşit olacağı için:

  H + 6 = S - 3
⇒ S = H + 9    …… (1)

1. "Bundan 8 yıl sonra Süleyman'ın yaşı, Hakan'ın yaşının 2 katının 4 eksiği olacak." ifadesine göre:

  Süleyman'ın 8 yıl sonraki yaşı: S + 8
Hakan'ın 8 yıl sonraki yaşı: H + 8
Bu durumda:   S + 8 = 2 × (H + 😎 - 4
⇒ S + 8 = 2H + 16 - 4
⇒ S + 8 = 2H + 12
⇒ S = 2H + 4    …… (2)

Şimdi (1) ve (2) denklemlerini eşitleyelim:

  H + 9 = 2H + 4
⇒ 9 - 4 = 2H - H
⇒ 5 = H

Bu durumda Hakan'ın bugünkü yaşı 5, Süleyman'ın yaşı ise:

  S = H + 9 = 5 + 9 = 14

İki kardeşin bugünkü yaşları toplamı:

  5 + 14 = 19

Sonuç olarak, Hakan ve Süleyman'ın bugünkü yaşları toplamı 19'dur.

o3 mini daha akıllı çıktı. :)

16 dakika önce, gun yazdı:

yazı tura atarak 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 rakamlarında birini rastgele seçmek istiyorum. Ama bu rakamları öyle ikili gruplara ayırmalıyım ki her rakamdan aynı sayıda bulunmalı. Bunu  yapmak mümkün  mü? Mümkün ise nasıl yapabilirim?

İyi de, yazı tura olarak neyi havaya atıyorsun? Madeni para olsa, 0-9´a kadar rakamlarla ilgisi ne?

Zar desen, o da olmaz. :)

6 dakika önce, kavak yazdı:

İyi de, yazı tura olarak neyi havaya atıyorsun? Madeni para olsa, 0-9´a kadar rakamlarla ilgisi ne?

Zar desen, o da olmaz. :)

madeni para ile yapmak istiyorum.

zar ile yapıncada olmuyor. biri boşta kalıyor. 6 yüz var.

çıkan rakamların bir eksiğini yazsam 0,1,2,3,4,5 olur. ama ikinci atışta bunlara 6 eklersem 6,7,8,9,10,11 oluyor. :)  10 ile 11 fazlalık.

On 21.04.2025 at 11:32, gun yazdı:

GPT-4o mini

Hakan'ın yaşını H ve Süleyman'ın yaşını S olarak tanımlayalım.

Verilen bilgilere göre:

1. Hakan 6 yıl önce doğsaydı, Süleyman 3 yıl sonra doğsaydı yaşları eşit olacaktı. Bu durumu matematiksel olarak ifade edersek: H6=S+3 Bu denklemi düzenleyelim: HS=9(1)

2. 8 yıl sonra Süleyman'ın yaşı, Hakan'ın yaşının 2 katının 4 eksiği olacak. Bu durumu da matematiksel olarak ifade edersek: S+8=2(H+8)4 Bu denklemi düzenleyelim: S+8=2H+164 S+8=2H+12 S2H=4(2)

Şimdi (1) ve (2) numaralı denklemleri çözelim.

Bu durumda S negatif bir değer çıkıyor, bu da mantıksız. Hatalı bir işlem yapmış olabilirim. Denklemleri tekrar kontrol edelim.

Denklemleri tekrar yazalım:

1. HS=9
  2. S2H=4

1. HS=9
  2. S2H=4

1. HS=9
  2. S2H=4

1. HS=9
  2. S2H=4

https://duckduckgo.com/?q=DuckDuckGo+AI+Chat&ia=chat&duckai=1

Yapay zeka hata yapıyor hep. :)

😁  😁  😁

Sevgiler

On 21.04.2025 at 11:35, gun yazdı:

İki durumu matematiksel denklemlere dökelim.

1. "Hakan 6 yıl önce doğsaydı" ifadesiyle, onun yaşı bugüne göre 6 yıl daha büyük olurdu: Hakan'ın varsayılan yaşı H + 6.
    "Süleyman 3 yıl sonra doğsaydı" ifadesiyle, onun yaşı 3 yıl daha küçük olurdu: Süleyman'ın varsayılan yaşı S - 3.
    Bu durumda yaşları eşit olacağı için:

  H + 6 = S - 3
⇒ S = H + 9    …… (1)

1. "Bundan 8 yıl sonra Süleyman'ın yaşı, Hakan'ın yaşının 2 katının 4 eksiği olacak." ifadesine göre:

  Süleyman'ın 8 yıl sonraki yaşı: S + 8
Hakan'ın 8 yıl sonraki yaşı: H + 8
Bu durumda:   S + 8 = 2 × (H + 😎 - 4
⇒ S + 8 = 2H + 16 - 4
⇒ S + 8 = 2H + 12
⇒ S = 2H + 4    …… (2)

Şimdi (1) ve (2) denklemlerini eşitleyelim:

  H + 9 = 2H + 4
⇒ 9 - 4 = 2H - H
⇒ 5 = H

Bu durumda Hakan'ın bugünkü yaşı 5, Süleyman'ın yaşı ise:

  S = H + 9 = 5 + 9 = 14

İki kardeşin bugünkü yaşları toplamı:

  5 + 14 = 19

Sonuç olarak, Hakan ve Süleyman'ın bugünkü yaşları toplamı 19'dur.

o3 mini daha akıllı çıktı. :)

o3 mini diye bir yapay zeka (KI) olduğunu bilmiyordum. Neyse doğru yapmış.
Bildiğim tek KI ChatCPT idi. Bir kaç aydan beri de Çin'in KI'si DeepSeek. DeepSeek'ten şimdiye dek memnunum.

Sevgiler

On 21.04.2025 at 12:27, gun yazdı:

yazı tura atarak 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 rakamlarında birini rastgele seçmek istiyorum. Ama bu rakamları öyle ikili gruplara ayırmalıyım ki her rakamdan aynı sayıda bulunmalı. Bunu  yapmak mümkün  mü? Mümkün ise nasıl yapabilirim?

0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 rakamlarında birinin gelme olasılığı 1/10 olacak şekilde seçmek için en az kaç  defa yazı tura atmalıyım?

On 21.04.2025 at 12:43, kavak yazdı:

İlk denklemi doğru yapmıştım ancak ikinci denkleme gelince kafam karıştı.  :)

Ayrıca soruların anlaşılır bir şekilde yazılması gerek. @DreiMalAli yeniden düzenledikten sonra soruyu anlayabildim. 

Süleymanlı sorudan bahsediyorsan, bana kızmana gerek yok kavak abi. :D 

O soruyu Youtube platformundan, bir matematik kanalından aldım. Sadece isimleri ve verilenleri değiştirmiştim. 

Aynı kanaldan benzer bir soruyu yine isimleri değiştirerek paylaşayım.  :) Yine arada "ve" kullanılmamış. Orada "ve" olduğunu farz edin. 

Alıntı

Aysu ile Hüseyin'in yaşları farkı 22’dir.Aysu 4 yıl önce, Hüseyin 5 yıl sonra doğmuş olsaydı; Aysu, Hüseyin'in 2 katı yaşta olmuş olacaktı.

Aysu ve Hüseyin'in yaşları kaçtır?

Şu soru mesela, Süleymanlı sorunun tıpkısının aynısı. İlkokul öğrencilerine bu tarz sorularla egzersiz yaptırıyorlar. Mantık gelişiyormuş sözde. Ne kadar doğrudur bilmem. 

@Aneksegoras bu soruyu 10-15 saniyede çözer. :) O kadar bile sürmeyebilir.