Jump to content

Narsisizm: Kendi kendine ăşık olma durumu


kavak

Recommended Posts

İnternet büyük çapta hayatımıza girdi gireli, kendine ăşık olan insanların çağı da başlamış oldu diyebiliriz. Eskiden bunlar yok mu idi? Elbette vardı ancak kendilerini böyle ulu orta teşhir edebilecekleri, neredeyse hiçbir yaptırımı olmayan sanal platformlar yoktu. İnsanların bu dürtüsünü/özelliğini kamçılayan ikinci büyük etken ise Apple´nin İPhone 4´ü piyasaya sürmesi oldu. Cihazın üzerindeki ufak bir kamera ile kendi kendinizin fotoroğrafını çekmek, çoçuk oyuncağı gibi kolay hale geldi.

Kişisel profil sayfaları (örneğin Facebook vb.) milyonlarca özçekimlerle (selfie) dolup taşmaya başladı. Eskiden her çekilen resimin bir kıymeti, değeri ve ağırlığı varken, yeni bir moda furyası başladı. Sayısız Smartphone kullanıcıları, çevreyi sadece kendilerini ön planda gösterirken resimliyorlar.  Bununla da bitmedi tabii. 2014 yılında yeni bir oyuncak piyasaya sürüldü. Smartphone´u bir çubuğa bağlayıp, "selfie" çekiyorsunuz. İngilizcede bu çubuğa dalga geçercesine "Narci Stick" ismi yerilmiş.

Narsisizm´i çağdaştıran bu kelime bence çok yerinde bir tanımlama. Narsisizm, "kendi kendine aşık olan kişi" demektir. Bu kelime son zamanlarda müthiş bir kariyer yaptı. Özünde ben merkezcilik, özseverlik yatar. Bilhassa gençlerde çok yaygın bir hale geldi. Kendi filmlerinin çekimlerinin yıldızları olma sevdasında olan insanların sayısında patlama oldu. Smartphone´ler olsun, Tablet´ler olsun; bunlar ego aşığı bu insanların yardımcıları, hatta menecerleri haline geldiler.

Narsizmus çağında yaşıyoruz artık bence. Herkes sevilmek, bilinmek, gözükmek, takdir almak istiyor.

Link to comment
Share on other sites

Narsist birisinin tabiatında ben merkezcilik ağır basar. Buna yukarıda değinmiştik. Bu kişler hakkında çok şeyler söylenir, yazılır, çizilir.
Bunlardan bazıları mesela şunlar:
- İlk etapta kendilerine arkadaş yerine taraftar seçerler.
- Herşeyi yapabildiklerini anlatmaktan çok zevk duyarlar ancak ellerini hiç kirletmezler.
- İlgi manyağıdırlar, haliyle sahnenin en önünde sürekli görünmek isterler. Sürekli pohpohlanmak isterler.
- Öz eleştiri ile işleri pek olmaz ki en yapıcı ve haklı eleştiriyi bile tehdit olarak algılarlar.
- Empati yoksunudurlar. Hatta bununla ilgili tıbbi kanıtlar bile var. Magnetresonanztomograf (kısaca MRT) ile elde edilen verilerde, bunların beyin korteksinin normal insanlara nazaran oldukça ince olduğu gözlemlenmiştir.

Link to comment
Share on other sites

Mitolojide narsisizm:
Narkissor(Narziss), eski bir yunan efsanesine göre nehir tanrısı olan Kephisos´un ve Leiriope´nin yakışıklı oğlu idi. Kadınlar tarafından aşırı ilgi gördüğü için kibirliydi ve tanrıça Echo´nun aşkını bile geri çevirmişti. Bu nedenle tanrıça Nemesis onu cezalandırdı. Narziss, bundan dolayı suda gördüğü kendi simasına karşı doyumsuz bir sevdaya tuttulur. Bu ilk narsistin sonu hakkında iki farklı rivayet var.
Birincisinde tanrının müdahalesiyle bir yaprak suya düşer ve sudaki sima bulanıklaşır. Çirkin olduğunu zanneden Narziss kahrından ölür ve Nergis çiçeğine dönüşür.
İkinci rivayete göre Narziss kendi simasına ăşık olur, onunla birleşmek(!) ister ve bunu yapmaya çalışırken boğulur. :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...