Jump to content

Bilim ve Felsefede Gelişmek


Charles Dawkins

Recommended Posts

Ben bulabildiğim her şeyi okudum o konularda zamanında. Çoğu kitap ve dergiydi o zamanlar, çünkü internet öncesi devirden bahsediyoruz. Okuduğum felsefe kitaplarından en çok faydalandığım ilk kitaplardan biri Macit Gökberk'in Felsefe Tarihi kitabıydı. Ondan sonra, Takiyyettin Mengüşoğlu'nun, Cemal Yıldırım'ın bazı kitaplarını okudum o yıllarda. Ondan sonra ise Kant, Hegel, Marx, Engels, okudum. Neitzche, Sartre gibi filozofları okudum. Sonra Popper, Kuhn, Wittgenstein gibi 20. yüzyıl filozoflarından okudum. ABD'ye geldikten sonra buradaki felsefe dergilerini takip ettim. İnternet çağından sonra ise internette ne bulabildiysem onlarla devam ettim.

Bilim konusunda ise, Türkiye'de olduğum yıllarda (internet öncesi) bulabildiğim tüm popüler bilim kitaplarını okudum. Özellikle Carl Sagan ve Isaac Asimov'dan çok etkilenmiştim o dönemde. (Asimov'un bilim kurgu dışında bilim kitapları da var bir sürü). Bu internet öncesi dönemler tabi yine. Bir de bilim dergilerini çok takip ederdim. Türkiye'de Tübitak'ın Bilim ve Teknik dergisi vardı, onu okurdum. Cumhuriyet gazetesinin ise hafta sonları bir bilim eki olurdu, onun her sayısını baştan sona kelime kelime okumuşumdur, Türkiye'de yaşadığım yıllarda.

Amerika'ya geldikten sonra Scientific American ve Discover dergilerini takip ettim uzun yıllar. Skeptic dergisi çıktıktan sonra onu da takip ettim yıllarca. İnternet devrinde ise, zaten o konuda da içerik çok arttı internette, ve seçenek çoğaldı.

Şimdi artık bilim olsun, felsefe olsun, bu konuları youtube'daki kısa videolardan bile öğrenmek mümkün. Türkçe video ne kadar vardır bu konularda bilmiyorum, ama ingilizce video çok var. Gençler artık öyle öğreniyor her konuyu.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

7 saat önce, Charles Dawkins yazdı:

Yani kitap vs okumak yerine lokal video izlemek daha mi mantıklı?

Daha mantıklı anlamında değil, ama konusunun uzmanı kişilerin hazırladığı kaliteli içerikler takip edildiği sürece o videolardan bile çok şey öğrenilebiliyor diyorum.

Astrum’um dediği o oyunlaştırma işlevi de video formatında daha mümkün ve daha kolay zaten. Ama uygun içeriği arayıp bulmak lazım.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...