Jump to content

Bilim Uzerine


evrensel-insan

Recommended Posts

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/The_Scientific_Universe.png/750px-The_Scientific_Universe.png

 

Bilimin "bilinen bilgi birikimi" teorisi, empiriktir. Yani, yeni bir kanit ortaya sunuldugunda, herzaman yanlislanabilirlige aciktir. Bu durum, bilimde mutlakligi ve kesinligi onler.

Ayrica insanoglun bildirirken de her zaman bir hataya egimli olmasi, felsefi bir prensiptir.

Bilim Alani genelde iki ana dala ayrilir.

Tabi/dogal bilimler- biyolojik yasami da iceren, tabi fenomenin alanidir.

Dogal bilimler de ana olarak biyoloji ve fiziksel bilim (fizik, kimya, astronomi ve dunya bilimleri) olarak farklilasir.

Sosyal bilimler- Insanoglu davranisi ve sosyal toplulasmasi alanidir.

Antropoloji, ekonomi, politik bilim, psikoloji, sosyoloji, arkeoloji, tarih, hukuk, linquistiks (dil ve yapisi/isleyisi) Cografya da "insanoglu cografyasi ve fiziksel cografya olarak farklilasir.

Bu ana gruplama, gozleme/tecrubeye dayali deneysel bilimdir.

Deneysel bilim- Bilgi biliminin ve birikiminin, gozlemlenen fenomene temel olmasi ve gecerliliginin, ayni durumdaki digger kaynaklar ve arastirmalarla test edilebilir olmasidir.

Matematik- usule uygun, resmi ve bicimsel bilim olarak siniflandirilir.

Bu bilimin, yukaridaki ana bilimlerden benzerlikleri ve farkliliklari vardir. 

Bilginin alaninin objektif, dikkatli ve sistematik calismasini icermesi yonuyle, deneysel bilimlerle benzesir; bilgisinin yontem ile kanitlanmasinda, deneysel methodlardan ziyade; Onsel-priori (deney oncesi) kullanmasi ile de farklilasir. 

Matematik yani usule uygun, resmi ve bicimsel bilim olan, deneysel bilimlerde cok onemli rolu olan mantigi ve istatistigi de icerir.

Yukarida siniflamalarda kullanilan kavramlar hem kendi bunyesinde dallara ayrilir hem de bir dal kullanilan kavramlar ile sinmirli degildir. Sadece ana kavramlar kullanilmistir. 

Bilimin Felsefesi 

Bilimsel teoriler realism denilen; metafizik/ontolojik realiteyi icerir ve temsil eder.(Buradaki metafizik bilimin soyutlari olan teoriler, formuller, tezler, varsayimlar, formuller v.s. dir. Yani nesnel material obje tabani olmayan veriler)

En popular olani empirisizm olmasi yaninda, bilimin felsefesinde bir suru farkli dusunce okullari vardir.

Burada deneysellik, akilcilik ile ters duser.

Bilimsel metod da one surulen bir teorinin, varsayimin, tezin v.s. deney ya da gozlem ile test edilebilirligini gerektirir.

Eger bir hipotez bu konuda basarisiz ise, ya yenilenir, ya da gecersiz kilinir.

Ayni sekilde test edilmis ve gozlemi olan bir olgunun da, yine deney ve de gozlem ile basarisizligi olgunun yenilenmesini ya da gecersiz kilinmasini getirir.

Link to comment
Share on other sites

Bilimin Felsefesinin Teorileri-

Coherentism · Confirmation holism · Constructive empiricism · Constructive realism · Constructivist epistemology · Contextualism · Conventionalism · Deductive-nomological model · Determinism · Epistemological anarchism · Fallibilism · Foundationalism · Hypothetico-deductive model · Inductionism · Instrumentalism · Pragmatism · Model-dependent realism · Naturalism · Physicalism · Positivism · Rationalism / Empiricism · Received view / Semantic view of theories · Reductionism · Scientific realism · Scientific essentialism · Scientific formalism · Scientific skepticism · Scientism · Structuralism · Uniformitarianism · Vitalism

Bilimin Filozoflari (Caga gore)

Ancient-Eski- Plato · Aristotle · Stoicism · Epicurians

Medieval-ortacag- Averroes · Avicenna · Roger Bacon · William of Ockham · Hugh of Saint Victor · Dominicus Gundissalinus · Robert Kilwardby

Early modern-ilk modern cag-Francis Bacon · Thomas Hobbes · René Descartes · Galileo Galilei · Pierre Gassendi · Isaac Newton · David Hume

Late modern-sonraki modern cag-Immanuel Kant · Friedrich Schelling · Auguste Comte · William Whewell · Wilhelm Windelband · John Stuart Mill · Herbert Spencer · Pierre Duhem · Henri Poincaré · Wilhelm Wundt

Contemporary-yakin gecmis/gunumuz-Albert Einstein · Bertrand Russell · Alfred North Whitehead · Rudolf Carnap · W. V. O. Quine · Bas van Fraassen · Carl Gustav Hempel · Charles Sanders Peirce · Daniel Dennett · Hans Reichenbach · Jaakko Hintikka · Ian Hacking · Imre Lakatos · Jürgen Habermas · Karl Pearson · Karl Popper · Larry Laudan · Michael Polanyi · Otto Neurath · Paul Feyerabend · Thomas Kuhn

Link to comment
Share on other sites

Bilginin Felsefesi-Epistemoloji-

Teorileri- 

Coherentism · Constructivist epistemology · Contextualism · Determinism · Empiricism · Evolutionary epistemology · Fallibilism · Feminist epistemology · Fideism · Foundationalism · Genetic epistemology · Holism · Infinitism · Innatism · Internalism and externalism · Naïve realism · Naturalized epistemology · Phenomenalism · Positivism · Reductionism · Reliabilism · Representative realism · Rationalism · Skepticism · Theory of Forms · Transcendental idealism · Uniformitarianism

Epistemolojistler;

William Alston-St. Thomas Aquinas-Aristotle-Robert Audi-A. J. Ayer-Francis Bacon-George Berkeley-Harry Binswanger-Laurence Bonjour-Berit Brogaard-Mario Bunge-Judith Butler-David Chalmers-Vienna Circle-Noam Chomsky-Jonathan Dancy-Simone de Beauvoir-René Descartes-Fred Dretske-Margaret Elizabeth Egan-Catherine Elgin-Heinz von Foerster-Edmund Gettier-Ernst von Glasersfeld-Alvin Goldman-Emma Goldman-Nelson Goodman-John Greco-Paul Grice-Donna Haraway-Sandra Harding-Gilbert Harman-Sally Haslanger-Friedrich A. Hayek-G.W.F. Hegel-John Hawthorne-Augustine of Hippo- Thomas Hobbes-David Hume-Carrie Ichikawa Jenkins-Immanuel Kant-Søren Kierkegaard-Peter D. Klein-Hilary Kornblith-Saul Kripke-Jennifer Lackey-Keith Lehrer-Isaac Levii-David Lewis-John Locke-Niklas Luhmann-Norman Malcolm-Trenton Merricks-Ludwig von Mises-Jean-Louis Le Moigne-George Edward Moore-Edgar Morin-Mioara Mugur-Schächter-Robert Nozick-William of Ockham-George Pappas-L.A. Paul-Leonard Peikoff-Jean Piaget-Gualtiero Piccinini-Alvin Plantinga-Plato-Louis Pojman-Karl Popper-Hilary Putnam-Thomas Reid-W.V.O. Quine-Ayn Rand-Sherrilyn Roush-Bertrand Russell-John Searle-Susanna Schellenberg-Susanna Siegel-Socrates-David Sosa-Ernest Sosa-Walter Terence Stace-Rudolf Steiner-P. F. Strawson-Barry Stroud-Nassim Nicholas Taleb-Peter Unger-Giambattista Vico-Gerhard Vollmer-Phillip H. Wiebe-Karla Jessen Williamson-Timothy Williamson-Jessica Wilson-Ludwig Wittgenstein-Nicholas Wolterstorff ·Xenophanes-Linda Trinkaus Zagzebski-James Frederick Ferrier

Link to comment
Share on other sites

Bilimde naturalism algisi da iki cesittir.

Yöntemsel natüralizm (veya bilimsel natüralizm) ki bu epistemoloji üzerine yoğunlaşır: "Dünya üzerinde güvenilir bilgiyi edinmenin yöntemleri nelerdir?". Metafizik ve dini inançtan bağımsız, özellikle "bilgi" edinmenin pratik yöntemleriyle ilgili epistemolojik bir bakış açısıdır. Buna göre varsayımların doğal neden ve olaylara göre açıklanıp test edilmesi gerekir. Gözlemlenebilir eylemlerin açıklamaları yalnızca doğal nedenlerle ilişkilendirildikleri sürece pratik ve faydalı olur (mesela "kesin işleyişler" buna örnektir, ama "şüpheli mucizeler" değil). Yöntemsel natüralizm modern bilimin temel prensibidir. Bazı filozoflar bu düşünceyi daha da genişleterek yöntemsel natüralizmin felsefenin de temel prensibi olduğunu söylemişlerdir. Bu bakış açısına göre bilim ve felsefe bir bütündür. W.V. Quine, George Santayana ve diğer bazı filozoflar da bu düşünceyi desteklemişlerdir.

Metafizik natüralizm, (veya ontolojik natüralizm veya felsefik naturalism veya Bilimsel materialism ) ontoloji üzerine yoğunlaşır: Bu bakış açısı daha çok varoluş ile alakalıdır: var olan nedir ve var olmayan nedir? Natüralizm "tabiat vardır ve bütün temel doğrular tabiatın doğrularıdır." metafiziki pozisyonuna sahiptir.

Bilimsel yontem

Bilimsel yöntem, en basit haliyle aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

1.Evrendeki bir fenomenin gözlemlenmesi

2.Bu fenomene dair, gözlemler ile tutarlı, ancak kesin olmayan, hipotez adında deneysel bir açıklama getirilmesi

3.Hipotezin tahminlerde bulunmak için kullanılması

4.Tahminlerin deneylerle veya ek gözlemlerle test edilmesi ve sonuçlar ışığında hipotezde gerekli değişikliklerin yapılması

5.(3) ve (4) numaralı adımların hipotez ve deney arasında tutarsızlık kalmayana kadar tekrarlanması

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/Bilimsel_y%C3%B6ntem.png

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 7 sene sonra...
8 hours ago, Ateist-Bakış said:

Aç öyle bir konu da, cevap olarak bilim Allah'ın bir lütfudur de, sen de rahatla, herkes de.
 

Yine ayni seyi yapiyorsunuz. Konuyu tartisacaginiza insanlari tartisiyorsunuz. Kisilere yonelmek duygusalliktir ve konuyu baglamindan koparip kisisellestirir.

Konuyu tartismak, yada konusmak ise ya size ya da karsinizdaki kisiye cok sey katar. 

Size bir/iki soru sorarak konuya yonelmenizi deneyecegim.. Arzu ederseniz buyrun paylasin;

Bilim nedir? Bilimsel nedenleme ve prensipleri nelerdir?

Ayrica bilimi bilimsel-olmayandan ayiran ilkeler/yontemler nelerdir?

Bu konuda ne/kimi okudunuz? Okudugunuz kisi ve kaynaklar size ne gosterdi?

Anlatir misiniz?

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, evrenselbirey said:

Yine ayni seyi yapiyorsunuz. Konuyu tartisacaginiza insanlari tartisiyorsunuz. Kisilere yonelmek duygusalliktir ve konuyu baglamindan koparip kisisellestirir.

Konuyu tartismak, yada konusmak ise ya size ya da karsinizdaki kisiye cok sey katar. 

Size bir/iki soru sorarak konuya yonelmenizi deneyecegim.. Arzu ederseniz buyrun paylasin;

Bilim nedir? Bilimsel nedenleme ve prensipleri nelerdir?

Ayrica bilimi bilimsel-olmayandan ayiran ilkeler/yontemler nelerdir?

Bu konuda ne/kimi okudunuz? Okudugunuz kisi ve kaynaklar size ne gosterdi?

Anlatir misiniz?

 

Kimi okumak mı?
Yahu senin sorunun ne arkadaş?
Benim aklım, bilincim mekanik materyalist.
Yani gerçekliği, hareketi, oluşu, sürekli 3'Lü koordinat ve formül sistemiyle algılıyorum.
Sen de gelmişsin bana sürekli bahçede gezerken hangi deli senin rehberin diyorsun?
Bak bunu algılayamıyorsun çünkü ekoller kirlendi. 
Sen idealist hazır cümlelerle yaşıyorsun.
Bunlar da sana ait değil.

Farkımız şu, anlatayım da bir daha açma bu konuyu.

E=MC2 yazısına sen ve tüm idealist kirlenme yaşamış insanlar baktığında hiç bir modelleme yapamazsınız.
Basit, basma kalıp ezberlediğiniz cümleleri papağan gibi tekrarlarsınız.
Benim gibi mekanik materyalistler o formüle bakınca bir modelleme görür.
Şöyledir o model,
Dağınık kütleli madde (varlık diye genelleyelim, ya da enerji) ile kütleli bir şeyler yapabilmek için, yani sıvı ile heykel yapabilmek için sıvıyı koyulaştırman gerekiyor (M=E/C2) ya da yapılmış tüm heykelleri yok edip sıvıya dönüştürmen için onları eritmen gerekiyor (E=MC2)
Mekanik bir akıl modeller, 3 boyutlu semboller, simgeler, formüller üretir.

Ben gerçekliği böyle algılarken ve tüm disiplinlere uyan, istisnasız formüller yaratırken senin böyle hazır şablon ifadelerle ortada gezip bana akıl vermen beni kızdırıyor. Sadece sen değil, tüm insanlar böyle.

Arkadaşım hiç baktın mı sen dünyaya?
Gözünün önündeki kütle almış şekillerin farkını, kendinin farkını, içeriğini interaktif şekilde modelledin mi?

Burada sizlerin ciddi sorunu var.

Bir metalle bir plastiği yan yana koy.
Bunların farklı olmasını sağlayan süreç ve içerik nedir?
Özünde enerji bunlar, farka yol açan nedir hiç görebiliyor musun? Bunu göremiyorsun.
Ben bunları görüyorum. 
Sen Einstein'a bakınca etiketler görüyorsun, ben simge ve sembollerle dönüşüm, içerik, nitelik tarifi yapmaya çalışmış birini görürüm.

Önce bu özelliği kazanmanız gerekiyor.
Sizler idealist kirlenme içindesiniz.
Sen daha kendini bilmiyorsun ki, ukalalık ve kibir buradan geliyor işte.

Basmakalıp şablonları arıyorsun 
Halbuki o şablonlar sana gerçekliği benim gibi görebilmen için verilmeye çalışılmış talimatlar.
Sen şablon ezber miktarınla övünüyorsun.

Bak sana özetini vereyim, 
Sen nasıl bir gerçeklikte yaşadığını, kendin de dahil tüm oluşların ne olduğunu bilmiyorsun.
Sorun bu.
 

Link to comment
Share on other sites

İnsan beyni üçlü koordinat sistemi ile algılamaz. Öyle olsaydı gözlerini kapatıp hiç kaza yapmadan yol bulabilirdin. İnsan görerek ve gördüklerini eşleştirerek algılar. Bu yüzden de çok yanılır. Yanılmayı azaltmak için gördüklerini koordinat sistemine aktarmaya çalışır. Nitelik analizi yapar verileri toplar ve karşılaştırır. Böylece bir dahakine daha az yanılır.

@Ateist-Bakış

Sen kafayı sıyırmışsın.

 

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, Kafir İmam said:

İnsan beyni üçlü koordinat sistemi ile algılamaz. Öyle olsaydı gözlerini kapatıp hiç kaza yapmadan yol bulabilirdin. İnsan görerek ve gördüklerini eşleştirerek algılar. Bu yüzden de çok yanılır. Yanılmayı azaltmak için gördüklerini koordinat sistemine aktarmaya çalışır. Nitelik analizi yapar verileri toplar ve karşılaştırır. Böylece bir dahakine daha az yanılır.

@Ateist-Bakış

Sen kafayı sıyırmışsın.

 

Lan zaten bilim gözleri duyuları kapatarak sonuç yolu bulmaya denir.
Materyalisttir Bilim. Yani sübjenin her şeyi yok edilir (bir insanın gerçekliği nasıl algıladığının önemi yok) 
Sonra 3 koordinatlı objektif bir perspektif oluşturulur, o perspektife yansıyan sonuçlar doğru kabul edilir.
Objektif kelimesindeki Obje de maddedir.
Aslında hepiniz konuşurken Materyalizm terimlerini ilkelerini telaffuz ediyorsunuz ama ezberletilmiş şeyler olduğu için ne dediğinizi gerçekliği algılayamıyorsunuz.
Sosyal bilimler bilim değildir derken bunu kastediyorum.

Ciddi sorunlarınız var gerçekliği algılamada.

Bunu iyiliğin için diyorum. O bilincin sabit bulamazsa kendine rüzgar gibi savrulursun.

Bu anormal bir şey değil. Hemen hemen her bilinç toplumda sorunlu oluşur.
Çok az bir kısmı bu sorunları tamir edip tam işlevsel haline ulaşır.
Tanrı, Melek, Peri gibi saçmalıklar, bilinç sorunlarından biridir. (yoklanması gereken ama yoklanmayan bir saçmalık yani)
Onları yoklayıp bilincinin bir kısmını tamir edersin.

Ama bu her şey değildir.
Dil, Kültür, Bakış açısı, Doğru yanlış gibi bir sürü kirlilik daha var. 
Bunlar ikili kelepçelerdir. Sana toplum takmıştır.
Onların dinamiğini anlayıp çözüp kurtulman da lazım.


Belki tamir edebilirsin.
Sen gerçeğin nasıl ortaya koyulduğunu düşünüyordun?, bunu anlat da sorunu anlayalım.
 

Link to comment
Share on other sites

3 saat önce, Ateist-Bakış yazdı:

Lan zaten bilim gözleri duyuları kapatarak sonuç yolu bulmaya denir.
Materyalisttir Bilim. Yani sübjenin her şeyi yok edilir (bir insanın gerçekliği nasıl algıladığının önemi yok) 
Sonra 3 koordinatlı objektif bir perspektif oluşturulur, o perspektife yansıyan sonuçlar doğru kabul edilir.
Objektif kelimesindeki Obje de maddedir.
Aslında hepiniz konuşurken Materyalizm terimlerini ilkelerini telaffuz ediyorsunuz ama ezberletilmiş şeyler olduğu için ne dediğinizi gerçekliği algılayamıyorsunuz.
Sosyal bilimler bilim değildir derken bunu kastediyorum.

Ciddi sorunlarınız var gerçekliği algılamada.

Bunu iyiliğin için diyorum. O bilincin sabit bulamazsa kendine rüzgar gibi savrulursun.

Bu anormal bir şey değil. Hemen hemen her bilinç toplumda sorunlu oluşur.
Çok az bir kısmı bu sorunları tamir edip tam işlevsel haline ulaşır.
Tanrı, Melek, Peri gibi saçmalıklar, bilinç sorunlarından biridir. (yoklanması gereken ama yoklanmayan bir saçmalık yani)
Onları yoklayıp bilincinin bir kısmını tamir edersin.

Ama bu her şey değildir.
Dil, Kültür, Bakış açısı, Doğru yanlış gibi bir sürü kirlilik daha var. 
Bunlar ikili kelepçelerdir. Sana toplum takmıştır.
Onların dinamiğini anlayıp çözüp kurtulman da lazım.


Belki tamir edebilirsin.
Sen gerçeğin nasıl ortaya koyulduğunu düşünüyordun?, bunu anlat da sorunu anlayalım.
 

Kendi kendine goygoy yapıyorsun sadece. Algoritmayla düşünüyorum beynimde üçlü koordinat sistemi var diyen kendinsin. Yani kendini bilim yerine koyup tanrılık taslayan birine tedavi işlemez velet..

Seni çocukken fetönün işkence yurtlarında mı eğittiler merak ettim sadece?

Şunu da yerine koyayım da eksik kalmasın, bilim subjektiftir yani senin kişisel algıların hayallerinden ibaret değildir. Böyle olduğunu iddia eden Muhammed gibilerin peşinden gidenlerdir.

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Ateist-Bakış said:

Lan zaten bilim gözleri duyuları kapatarak sonuç yolu bulmaya denir.

 

Bilim degil, falcilik buyuculuk denir ona. Bilimden anlamadiginiz ortada. Bilim bu dediginizin tam tersidir. Suan vaktim olmadigi icin detaylandirmayacagim. Vaktim olursa hakta ici bu konuyu konusabiliriz.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, evrenselbirey said:

Bilim degil, falcilik buyuculuk denir ona. Bilimden anlamadiginiz ortada. Bilim bu dediginizin tam tersidir. Suan vaktim olmadigi icin detaylandirmayacagim. Vaktim olursa hakta ici bu konuyu konusabiliriz.

 

Bu arada evrimagaci adli ciddi bir bilimsel site/kaynak buldum ve beni bir zahmetten kurtarmis oldu.

En iyisi siz ATEIST BAKIS,

lutfen verecegim linki kontrol edin ve hafta ici bir kac makaleyi okumaya calisin. 

 

Okumadan gelmeyin. Buraya biraz ara verip bu yazilari okuyun.

Sorulariniz olursa lutfen sorun. 

 

https://evrimagaci.org/yazi-dizisi/bilim-nedir-22

Iyi okumalar.

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Ateist-Bakış said:

 

Kimi okumak mı?
Yahu senin sorunun ne arkadaş?
Benim aklım, bilincim mekanik materyalist.

 

Tamam iste, problemi bulmus olduk. :)

 

Sizin akliniz 300 yil geride kalmis. 

Bilimi, dusunceyi, felsefeyi-epistemolojiyi takip edememissiniz.

300 yil onceki yani CAGIN DISINDAKI betonlasmis dogmalar sizin ogrenmenizi engelliyor. 

Arzu ederseniz bir baslik acin, bu konuyu konusalim. 

Cunku cooook buyuk (300 yillik) bir yanilgi icerisindesiniz :)

Bu, tanri konusunda degil. 

Tanri manri yok. (tanri sadece bir kelime olarak vardir, sozlukte yer alir. Onun disinda yok.)

Dinler birer hikayedir. 

Fakat materyalizm de idealizm gibi bir inanctir. Bir dogmasi vardir. Bir ideolojidir. 

Bilim ile, bilimsellikle alakasi yoktur.

Bilimin konusu da degildir.

 

Gelin, acin baslik. Orada konusalim.

Bu basligin konusu farkli bir konudur.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...