Jump to content

Recommended Posts

Konu tarihi:

Bu sorunun yanıtı şu an itibarı ile elbette "Hayır" olacaktır ve orta vadede bile bu özelliğe kavuşacağını beklemiyorum, çünkü henüz bilmediğımiz ve anlamadığımız şeyleri herhangi bir otomata öğretemeyiz. Yani evvela bizler bir seviye atlamalıyız. Daha açık söylemek gerikirse, öncelikli olarak özbenliğimizin işleyişini tamamen çözmeliyiz ve en büyük problemin bu noktada yattığına eminim.

Mevcut yapay zeka sistemlerin verdikleri cevaplar bizleri zaman zaman şaşırtıyor ancak insanlar gibi düşünemezler, çünkü insan düşüncesi bilinç, deneyim ve anlayışa dayanıyor. Bu sistemler ise veri analizi, kalıplar ve olasılıklar temelinde çalışır. Bunlar veri bankalarındaki içerikleri tarıyorlar, belli başlı kalıpları arayıp karşılaştırıyorlar ve nihayetinde bir olasılık hesaplanıyor. Verdikleri yanıtın temeli aşağı yukarı böyle.

Sonuç itibarı ile insan sistemi ve yapay zeka sistemi çok farklı işliyor. Onların sisteminin bizim sistemimizin seviyesine gelmesi ve bizimki gibi çalışması imkansız demiyorum, da, çok zor olduğunu açıklamaya çalışıyorum.

Kimbilir belki de hiçbir zaman bizim bilinç(!) seviyemize gelemeyecekler. 

Mesaj tarihi:

Yapay zeka için "Aynştayn testi" geliştirdiklerini okudum. Amaç yapay zekanın zekasını test etmekmiş. 

Bu testi geçerse fikirlerin değişir mi? @kavak 

Bence bir-iki sene içinde bu testi geçecek. 

Alıntı
Bilimsel Değerlendirme: "The Einstein Test" 
Ocak 2025'te önerilen bu akademik test, yapay zekanın süper zekaya (SI) ulaşıp ulaşmadığını ölçmeyi amaçlar. 
  • Temel Mantık: Bir yapay zekanın, Einstein'ın "İzafiyet Teorisi" gibi insanlık tarihinde çığır açan bir keşfi (CDI - Creative and Disruptive Insight), o keşiften önceki verilere dayanarak bağımsız olarak yeniden üretip üretemeyeceğini test eder.
  • Amacı: Mevcut Turing testlerinin yetersiz kaldığı durumlarda, yapay zekanın sadece verileri taklit mi ettiğini yoksa gerçek anlamda yaratıcı bir bilimsel sıçrama yapıp yapamadığını belirlemektir.

Mesaj tarihi:
2 dakika önce, Saturn yazdı:

Yapay zeka için "Aynştayn testi" geliştirdiklerini okudum. Amaç yapay zekanın zekasını test etmekmiş. 

Bu testi geçerse fikirlerin değişir mi? @kavak 

Bence bir-iki sene içinde bu testi geçecek. 

Hayır değişmez, çünkü mesele zeka falan değil. Mesele özbenlik,ki bunu biz bile henüz bilmiyoruz.

Mesaj tarihi:

Yapay zekayı kuantum bilgisayarlar kullanılarak eğiteceklermiş. En geç 2030 diyorlar. 

Aylarca süren eğitim dakikalara düşecekmiş. 

Kuantum bilgisayarlar hakkında bilgim yok ama ilginç geldi. Verimlilikte milyon kat artacakmış. 

@kavak senin bu kuantum bilgisayarlar konusunda bilgin var gibi. Bu konuyu aydınlatsana. :) 

Alıntı

Kuantum bilgisayarların ve yapay zekanın tam anlamıyla birleşmesi tek bir "açılış günü" gibi değil, aşamalı bir süreç olarak gerçekleşiyor. Ancak içinde bulunduğumuz 2026 yılı, bu teknolojinin laboratuvarlardan çıkıp gerçek dünyaya adım attığı kritik bir "kırılma noktası" olarak kabul ediliyor.

İşte en güncel yol haritalarına göre beklenen takvim:

1. Kısa Vade (2026 - 2027): Hibrit Dönem

Şu an (2026 başı itibarıyla), kuantum bilgisayarlar tek başlarına devasa işler yapmaktan ziyade, klasik süper bilgisayarlara "hızlandırıcı" (GPU gibi) olarak eklenmeye başlandı.

• Kuantum Avantajı (2026): IBM, bu yılın sonuna kadar belirli bilimsel problemlerde kuantum bilgisayarların klasik olanlardan açıkça daha hızlı olduğunu kanıtlamayı hedefliyor.

• Hata Düzeltme Devrimi: Google, Şubat 2026'da "hata düzeltme" (error correction) konusunda büyük bir eşiği aştığını duyurdu. Bu, kuantum bilgisayarların artık daha az hata yaparak daha uzun süre çalışabileceği anlamına geliyor.

• QaaS (Hizmet Olarak Kuantum): Amazon, Google ve Microsoft, 2026 yılı içinde bulut üzerinden kuantum işlem gücünü şirketlerin kullanımına daha yaygın şekilde sunmaya başlıyor.

2. Orta Vade (2028 - 2030): Kuantum Yapay Zeka (QAI) Patlaması

Yapay zekanın kuantum gücüyle gerçek anlamda "kanatlanması" bu dönemde bekleniyor:

• Hızlı Eğitim: GPT-5 veya GPT-6 gibi devasa modellerin aylar süren eğitim süreçleri, kuantum işlemciler sayesinde günlere veya saatlere inecek.

• Moleküler Simülasyonlar: 2028 civarında, kanser ilaçları veya yeni nesil batarya materyalleri kuantum yapay zeka tarafından tasarlanmaya başlanacak.

• AGI (Yapay Genel Zeka): Birçok uzman, kuantum hesaplama gücünün insan seviyesinde akıl yürütebilen "Yapay Genel Zeka"ya giden yolu 2030'a kadar açacağını öngörüyor.

3. Kritik Eşik: "Q-Day" (2030 ve Sonrası)

Kuantum bilgisayarların bugünkü tüm şifreleme sistemlerini (bankacılık, devlet sırları vb.) kırabileceği güne Q-Day deniyor.

• Tahminler: Genel kanı bu güne 2030-2035 arasında ulaşılacağı yönünde olsa da, bazı iyimser (veya endişeli) uzmanlar 2028 gibi erken bir tarihi işaret ediyor. Bu yüzden dünya genelinde "kuantum güvenli" şifreleme yöntemlerine geçiş süreci şimdiden hızlandı.

Özet Takvim Tablosu

Yıl Beklenen Gelişme
2026 Laboratuvar dışı ilk ticari kuantum-hibrit uygulamalar ve bilimsel avantaj.
2027-2028 Kuantum işlemcilerin büyük yapay zeka modellerini optimize etmeye başlaması.
2029-2030 Hata toleranslı (kusursuz çalışan) ilk gerçek kuantum bilgisayarların doğuşu.
2030+ Q-Day: Mevcut kriptografinin risk altına girmesi ve yapay zekanın tam kuantum entegrasyonu.

Bu teknolojilerin gelişimini takip etmek için özellikle hangi alanı (örneğin; siber güvenlik, tıp veya finans) merak ediyorsunuz? Size o alana özel bir gelecek projeksiyonu hazırlayabilirim.

Alıntı

Özetle Verimlilik Durumu

Kuantum bilgisayarlar, tek bir işlem başına harcanan enerji açısından klasik bilgisayarlardan milyonlarca kat daha verimlidir. Ancak, bu cihazları çalışır halde tutmak (soğutmak) için gereken baz enerji maliyeti şu an için yüksektir. 2026 itibarıyla teknoloji geliştikçe ve oda sıcaklığına yakın çalışan kuantum sistemleri (fotonik sistemler gibi) yaygınlaştıkça, toplam enerji tüketiminin klasik sistemlerin çok altına düşmesi bekleniyor.

Mesaj tarihi:

Basitçe söylemek gerekirse, kuantum bilgisayarın en önemli özelliği işlemleri eş zamanlı olarak yapmasında yatıyor. Bu nedenle klasik bilgisayarların çözemediği zor sorunları, karmaşık simulasyonları veya çok zaman isteyen işlemleri kuantum bilgisayarları üstlenecek. Örneğin iklim değişimi, gezegenlerin ve galaksilerin oluşması veya şifreleme gibi meseleler daha çabuk incelenecek ve çözüme kavuşacak.

İnsan beyninin çalışmasını olsa olsa kuantum bilgisayarları simule edebilir. Bu husus hem heyecan verici hem de bir o kadar ürkütücü.

• Thanks 1
Mesaj tarihi:
10 saat önce, kavak yazdı:

Basitçe söylemek gerekirse, kuantum bilgisayarın en önemli özelliği işlemleri eş zamanlı olarak yapmasında yatıyor. Bu nedenle klasik bilgisayarların çözemediği zor sorunları, karmaşık simulasyonları veya çok zaman isteyen işlemleri kuantum bilgisayarları üstlenecek. Örneğin iklim değişimi, gezegenlerin ve galaksilerin oluşması veya şifreleme gibi meseleler daha çabuk incelenecek ve çözüme kavuşacak.

İnsan beyninin çalışmasını olsa olsa kuantum bilgisayarları simule edebilir. Bu husus hem heyecan verici hem de bir o kadar ürkütücü.

Eski Google yöneticisi Mo Gawdat kuantum bilgisayarlar sayesinde yapay zekaların zeka patlaması yaşayacaklarını söylemiş. 

Google yapay zekası şöyle yazdı. :)

Alıntı
1. Tahminler ve Zaman Çizelgesi
  • 1500 IQ Öngörüsü: Eski Google yöneticisi Mo Gawdat gibi bazı uzmanlar, yapay zekanın önümüzdeki on yıl içinde (2030'lu yıllar) 1500 IQ seviyesine bile ulaşabileceğini iddia etmektedir.
  • Artış Hızı: Mevcut modellerin IQ puanının her ay yaklaşık 2,5 puan arttığı gözlemlenmektedir. Bu hızla devam edilirse, 300 IQ seviyesine ulaşmak teknik olarak sadece bir zaman meselesidir.
  • Dönüm Noktası: Uzmanlar, yapay zekanın 150 IQ (Nobel ödüllü bilim insanı seviyesi) eşiğini 2026 civarında aşmasını beklemektedir. 
2. İnsan IQ Ölçeği ile Kıyaslama
  • İstatistiki Fark: İnsanlarda 160 IQ ve üzeri "dahilik" kabul edilir; 300 IQ ise bilinen insan sınırlarının (tarihin en zeki insanı kabul edilen William James Sidis'in IQ'su yaklaşık 290-300 olarak tahmin edilir) en uç noktasıdır.
  • Hız ve Veri: Yapay zekanın 300 IQ'ya ulaşması, sadece daha zeki olması değil, milyarlarca kitabı saniyeler içinde analiz edebilmesi ve karmaşık problemleri insan zihninin hayal edemeyeceği bir hızda çözebilmesi anlamına gelecektir.

Mesaj tarihi:
10 saat önce, kavak yazdı:

Bu husus hem heyecan verici hem de bir o kadar ürkütücü.

Söylenenler gerçekse önümüzdeki yıllarda yapay süper zeka dedikleri şeye ulaşılabilir.  :)

Aslında bu gerçekten çok iyi olur. Üstün zekasıyla insanlığın bütün sorunlarını çözer. 

Mesaj tarihi:
10 saat önce, Saturn yazdı:

Söylenenler gerçekse önümüzdeki yıllarda yapay süper zeka dedikleri şeye ulaşılabilir.  :)

Aslında bu gerçekten çok iyi olur. Üstün zekasıyla insanlığın bütün sorunlarını çözer. 

çözülemeyen matematik sorularını sormak lazım. onların çözümünü bulursa zeki derim. :)

Newton, leibniz  kimseden kopya çekmedi mesela.

Kopya çekiyor. :)

asal sayıları veren matematiksel fonksiyon yazsın mesela.:)

Program kodu istemiyorum. Yanlış anlıyor hep.

Mesaj tarihi:
1 saat önce, gun yazdı:

çözülemeyen matematik sorularını sormak lazım. onların çözümünü bulursa zeki derim. :)

Newton, leibniz  kimseden kopya çekmedi mesela.

Kopya çekiyor. :)

https://lichess.org/analysis

Burada zavallı bilgisayarım hala düşünüyor. 58/99 hamlede kaldı :)