Jump to content

Recommended Posts

Konu tarihi:

Bu sorunun yanıtı şu an itibarı ile elbette "Hayır" olacaktır ve orta vadede bile bu özelliğe kavuşacağını beklemiyorum, çünkü henüz bilmediğımiz ve anlamadığımız şeyleri herhangi bir otomata öğretemeyiz. Yani evvela bizler bir seviye atlamalıyız. Daha açık söylemek gerikirse, öncelikli olarak özbenliğimizin işleyişini tamamen çözmeliyiz ve en büyük problemin bu noktada yattığına eminim.

Mevcut yapay zeka sistemlerin verdikleri cevaplar bizleri zaman zaman şaşırtıyor ancak insanlar gibi düşünemezler, çünkü insan düşüncesi bilinç, deneyim ve anlayışa dayanıyor. Bu sistemler ise veri analizi, kalıplar ve olasılıklar temelinde çalışır. Bunlar veri bankalarındaki içerikleri tarıyorlar, belli başlı kalıpları arayıp karşılaştırıyorlar ve nihayetinde bir olasılık hesaplanıyor. Verdikleri yanıtın temeli aşağı yukarı böyle.

Sonuç itibarı ile insan sistemi ve yapay zeka sistemi çok farklı işliyor. Onların sisteminin bizim sistemimizin seviyesine gelmesi ve bizimki gibi çalışması imkansız demiyorum, da, çok zor olduğunu açıklamaya çalışıyorum.

Kimbilir belki de hiçbir zaman bizim bilinç(!) seviyemize gelemeyecekler. 

Mesaj tarihi:

Yapay zeka için "Aynştayn testi" geliştirdiklerini okudum. Amaç yapay zekanın zekasını test etmekmiş. 

Bu testi geçerse fikirlerin değişir mi? @kavak 

Bence bir-iki sene içinde bu testi geçecek. 

Alıntı
Bilimsel Değerlendirme: "The Einstein Test" 
Ocak 2025'te önerilen bu akademik test, yapay zekanın süper zekaya (SI) ulaşıp ulaşmadığını ölçmeyi amaçlar. 
  • Temel Mantık: Bir yapay zekanın, Einstein'ın "İzafiyet Teorisi" gibi insanlık tarihinde çığır açan bir keşfi (CDI - Creative and Disruptive Insight), o keşiften önceki verilere dayanarak bağımsız olarak yeniden üretip üretemeyeceğini test eder.
  • Amacı: Mevcut Turing testlerinin yetersiz kaldığı durumlarda, yapay zekanın sadece verileri taklit mi ettiğini yoksa gerçek anlamda yaratıcı bir bilimsel sıçrama yapıp yapamadığını belirlemektir.

Mesaj tarihi:
2 dakika önce, Saturn yazdı:

Yapay zeka için "Aynştayn testi" geliştirdiklerini okudum. Amaç yapay zekanın zekasını test etmekmiş. 

Bu testi geçerse fikirlerin değişir mi? @kavak 

Bence bir-iki sene içinde bu testi geçecek. 

Hayır değişmez, çünkü mesele zeka falan değil. Mesele özbenlik,ki bunu biz bile henüz bilmiyoruz.