Saturn Konu tarihi: 4 Ocak Report Konu tarihi: 4 Ocak Kısa boyuma takık birisi olarak bu konuyu açıyorum. 20 Yaşından Sonra Boy Uzaması Bilimsel Olarak Mümkün mü? Lise son sınıfta 1.62-1.63 boylarındaydım. Yaptığım yaşam tarzı değişiklikleri tam da bu döneme denk geliyor. Şuan da 20 yaşımı epey geçtiğim (Neredeyse 28) halde akşamları 1.68 sabah 1.70'e yakın çıkıyorum. Bu uzamanın son 3 sene de olduğundan da eminim. Hala uzuyor gibi. Babam 1.67 boyunda, 2-3 sene önce ondan daha kısaydım. 2 cm yanlış ölçüm desek yine de lise sondan beri kayda değer uzama var. Acaba lise sonda mı yanlış ölçtük diye düşünmeden edemiyorum. Yıllardır pilates yapıyorum, pilatesin etkisi olabilir dediler. Bu da önemli. Bilginiz varsa lise sondaki boyunuzla şimdiki boyunuzu yazar mısınız?
gun Mesaj tarihi: 6 Ocak Report Mesaj tarihi: 6 Ocak Ağır kaldırmıyorsan uzar. İkiz kardeşlerden uzaya gidenin boyu uzamıştı.Haberi bulamadım. Birde büyüme hormonu uzatıyor diyorlar. Ama sürekli uzayan uzun boylu kişiler fazla yaşamıyor. Erken ölüyorlar. Ortaokul sonda 183cm şimdi yaş 55 179cm.
kavak Mesaj tarihi: Çarşamba saat 18:29 Report Mesaj tarihi: Çarşamba saat 18:29 Bunun genlerle ve sağlıklı beslenmekle ilgisi olduğunu düşünüyorum, çünkü benim oğlan 8-12 yaşında iken doktoru 18-19 yaşında boyunun 185cm civarında olacağını söylemişti. Dediği gibi oldu. Türkiye nasıl bilmiyorum, ama burada çocuklar 0-16 yaş arası doktor gözetiminde. Düzenli olarak sağlık kontrolleri yapılıyor, boyu ve kilosu kayda alınıyor. 50´den sonra insanların boylarının kısaldığına dair duyumlar aldım, ki gerçeklik payı bir hayli yüksek.
Saturn Mesaj tarihi: Cumartesi saat 12:42 Yazar Report Mesaj tarihi: Cumartesi saat 12:42 @kavak Haklısın Kavak abi. Ben en çok şunu garipsiyorum. Hollandalıların boyu son 100 yılda neden uzamış acaba? Alıntı İngiliz bilim dergisi Royal Society'de yayınlanan bir araştırmaya göre, Hollandalılar 18. yüzyılda, 1,65 metre ile Avrupa'nın en kısa boylularıydı. 150 yılda Hollandalılar, özellikle iyi beslenme alışkanlıkları ve çok süt ürünleri tüketimi sayesinde, 20 santimetrelik olağanüstü bir büyüme kaydetti.19 Eyl 2021 https://tr.euronews.com/2021/09/19/dunyan-n-ortalama-en-uzun-toplumu-olan-hollandal-lar-n-boyu-neden-k-sal-yor
kavak Mesaj tarihi: Cumartesi saat 12:53 Report Mesaj tarihi: Cumartesi saat 12:53 @Saturn, 19. yy. başlayan ve gelişin sanayileşmenin neticesinde Avrupa´daki toplumdaki refah düzeyi bir hayli yükseldi. İşi olanın iyi beslenme imkanı olur, bunun da boyumuza ve posumuza positif bir etkisi vardır mutlaka.
Saturn Mesaj tarihi: Cumartesi saat 13:24 Yazar Report Mesaj tarihi: Cumartesi saat 13:24 Alıntı Paylaştığınız araştırma ("Height and weight differences between North and South Korea" - Daniel Schwekendiek tarafından yapılmıştır), aynı genetik kökene sahip olmalarına rağmen, Kuzey ve Güney Kore halkları arasında ekonomik ve beslenme koşullarına bağlı olarak ortaya çıkan çarpıcı fiziksel farkları inceliyor. Araştırmada öne çıkan temel bulgular şunlardır: 1. Çocuklardaki Boy ve Kilo Farkı Boy Farkı: Kuzey Kore'de yetişen okul öncesi çağındaki çocukların, Güney Koreli akranlarına göre 13 cm'ye kadar daha kısa olduğu tespit edilmiştir. Kilo Farkı: Aynı yaş grubundaki Kuzey Koreli çocukların Güney Koreli çocuklardan 7 kg'a kadar daha hafif olduğu görülmüştür. 2. Yetişkinlerdeki Farklar Kadınlar: Kuzey Koreli kadınların, Güney Koreli kadınlara kıyasla yaklaşık 9 kg daha az ağırlığa sahip olduğu belirlenmiştir. Genel Boy Farkı: Yetişkin erkeklerde ise Kuzey Korelilerin, Güney Korelilere göre ortalama 6 cm civarında daha kısa olduğu gözlemlenmiştir. 3. Tarihsel ve Ekonomik Karşılaştırma Araştırma, Kuzey Korelilerin boy ortalamasının, sanayileşme öncesi Joseon Hanedanlığı dönemindeki Korelilerle benzer, hatta yer yer biraz daha kısa (yaklaşık 2.4 cm) olduğunu ortaya koyuyor. Buna karşın Güney Kore, OECD üyesi gelişmiş bir ekonomi haline geldiği için boy ortalaması tarihsel süreçte hızla yükselmiştir. 4. Temel Neden: Beslenme ve Sosyoekonomik Koşullar Araştırmanın en önemli sonucu şudur: Bu farklar genetik değil, tamamen çevresel ve sosyoekonomik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Kuzey Kore'deki kronik gıda eksikliği, kötü beslenme ve düşük yaşam standartları, halkın biyolojik gelişimini doğrudan olumsuz etkilemiştir. Güney Kore'deki refah artışı ise fiziksel gelişimi maksimize etmiştir. Özetle; çalışma, aynı genetik mirası paylaşan bir halkın, sadece ekonomik sistem ve beslenme imkanları değiştiğinde fiziksel yapısının birkaç nesil içinde ne kadar büyük bir farklılık gösterebileceğini kanıtlayan en önemli bilimsel belgelerden biri olarak kabul edilir. Yapay zekadan şunu özetlemesini istedim. Ben indiremiyorum ama google gemini tam makaleye ulaşabiliyor. Eksik ve yanlış beslenme 6-13 cm farka yol açmış. https://www.researchgate.net/publication/51421182_Height_and_weight_differences_between_North_and_South_Korea
Saturn Mesaj tarihi: Cumartesi saat 14:40 Yazar Report Mesaj tarihi: Cumartesi saat 14:40 Alıntı **Kuzey Koreliler'in (özellikle genç neslin) Güney Koreliler'den belirgin şekilde daha kısa olmasının tek ve en temel nedeni kronik beslenme yetersizliği (malnütrisyon) ve buna bağlı kötü yaşam koşullarıdır.** Genetik olarak Kuzey ve Güney Koreliler aynı halktır (aynı etnik köken, aynı gen havuzu). 1945'te bölünmeden önce boy ortalamaları benzerdi. Ancak son 60-70 yılda iki ülke tamamen farklı yollar izledi: ### Güney Kore - Ekonomik mucize (1960'lardan itibaren hızlı sanayileşme) - Protein, süt ürünleri, meyve-sebze gibi besinlere çok daha iyi erişim - Gelişmiş sağlık sistemi - Sonuç → Genç nesilde devasa boy artışı **2024-2025 verilerine göre genç Güney Koreli erkeklerin ortalaması ≈ 175-178 cm civarında.** ### Kuzey Kore - Sürekli ekonomik krizler - 1990'lar büyük kıtlığı (Arduous March) ve devam eden gıda sıkıntıları - Nüfusun büyük kısmı kronik yetersiz beslenme ile büyüyor (özellikle ilk 2-5 yaş kritik) - Protein, süt ürünleri, çeşitli gıdalara çok sınırlı erişim - Askeri harcamalara öncelik verilmesi nedeniyle sivil gıda üretimi yetersiz kalıyor **Son tahminlere göre genç Kuzey Koreli erkeklerin ortalaması ≈ 165-168 cm civarında.** Aradaki fark genç nesilde **8-11 cm**'ye kadar çıkabiliyor (bazı 2024-2025 analizlerinde 11 cm fark bile rapor edilmiş). ### Kıyaslama tablosu (yaklaşık güncel genç yetişkin ortalamaları) | Grup | Kuzey Kore | Güney Kore | Fark | |-----------------------|------------------|------------------|---------------| | Genç erkekler | ~166-168 cm | ~175-178 cm | 8-11 cm | | Genç kadınlar | ~155-158 cm | ~162-164 cm | 5-8 cm | Bu fark o kadar çarpıcı ki: Bazı çalışmalarda ortalama **Güney Koreli kadın** boyu, ortalama **Kuzey Koreli erkek** boyuna yaklaşmış durumda. Bu durum dünyada neredeyse eşsiz bir trajedidir. Kısacası: Kuzey Koreliler genetik olarak kısa değildir. **Onlar açlık ve yoksulluk yüzünden kısa kalmışlardır.** Güney'de aynı genetik potansiyel çok daha iyi beslenmeyle maksimum seviyeye ulaşırken, Kuzey'de potansiyel büyük oranda heba olmaktadır. Bu durum, sadece boy değil; aynı zamanda genel sağlık, ömür beklentisi ve yaşam kalitesi farkının da en acımasız göstergelerinden biridir. 😔 İki halk arasındaki boy farkı gittikçe açılıyormuş. Şu son yıllarda 11 cm olmuş.
Recommended Posts