Jump to content

Antarktika´daki en önemli 10 keşif...


kavak

Recommended Posts

Antarktika yaklaşık 200 yıl önce keşfedilmiştir ve hala dünya üzerinde en az araştırma yapılan kıtadır. Burada hala ortaya çıkarılması gereken pek çok sır var. Ancak ilk araştırmacıların ve zamanımızın bilim insanlarının bugüne kadar ortaya çıkardıkları da olağanüstü derecede şaşırtıcı. Örneğin, uzaydaki yaşam formlarını keşfetmemizi sağlayabilecek bakteriler. Ya da dünyanın manyetik alanını kullanan hayvanlar.

Kullandığım kaynak: https://poseidonexpeditions.de/magazin/die-top-10-der-wissenschaftlichen-entdeckungen-in-der-antarktis/

Kullandığım tercüman:  https://www.deepl.com/tr/translator

 

Dipnot: Mevcut yapay tercümanlar hâlâ hatasız olarak tercüme edemiyor. Bunu dikkate almakta fayda var. 

Link to comment
Share on other sites

İşte en en önemlileri:

1. Fosil ormanlar

2018'in başında bilim insanları gezegenin en güney kıtasında beş fosilleşmiş orman daha keşfetti. Bu sayı, araştırmacıların daha önce dünyanın en büyük çölünde var olduğundan şüphelendikleri tarih öncesi ormanların sayısının neredeyse iki katı. Fosiller yaklaşık 300 ila 200 milyon yıl önce yaşamış bitki kalıntılarından oluşuyor.

 

2. Bakteriler

International Journal of Science dergisinde 2017 yılında yayınlanan bir araştırma, Antarktika'nın çöl topraklarının zengin mikrobiyal yaşam barındırdığını buldu. Bu organizmalar çok az güneş ışığı, termal enerji ve besinle hayatta kalıyor. Çalışmaya göre bulgular, yaşamın minimum besin girdisiyle bile nasıl var olabileceğine dair yeni bir anlayış sağlıyor. Bu mikropların Antarktika topraklarında ve besin açısından fakir sularda yaygınlığını belirlemek için kapsamlı araştırmalara ihtiyaç var. Bu, diğer gezegenlerin atmosferlerinde olası yaşama dair bir bakış açısı sunuyor.

Link to comment
Share on other sites

3. Kocaman bir delik

2017'de en güneydeki kıtanın uydudan izlenmesi sırasında bilim insanları Antarktika deniz buzunda ABD'nin Maine eyaleti büyüklüğünde bir delik keşfetti. Polinya olarak adlandırılan bu alanın büyüklüğü 90.000 kilometrekarenin üzerinde. Antarktika'da şimdiye kadar bulunanların en büyüğüdür. 1970'lerde araştırmacılar yaklaşık 77.000 kilometrekarelik buzsuz bir alan keşfetmişlerdi.

 

4. Süper güçleri olan foklar

2014 yılında Ulusal Bilim Vakfı, bilim insanlarının Weddell foklarında altıncı bir his keşfettiklerini duyurdu. Yaşam alanlarına mükemmel bir şekilde adapte olan bu hayvanlar, yüzlerce metre derinliğe kadar dalabilmekte ve buzun yüzeyinde hayatta kalmaları için hayati önem taşıyan nefes alma deliklerini esrarengiz bir kesinlikle bulabilmektedir. Dünya'nın manyetik alanını doğal bir GPS olarak kullanırlar.

Link to comment
Share on other sites

5. Buzul çağının kesin olarak belirlenmesi

Araştırmacılar Antarktika'daki bir buz örneğinin yaşını C14 tarihlendirmesi kullanarak analiz etti. Sonuç: Örnek 120.000 yıllık buz içeriyordu. Bu keşif sayesinde bilim insanları artık Dünya'nın iklimine ilişkin araştırmalarında çok daha geriye gidebilecekler. Diğer şeylerin yanı sıra, bu onlara buzul çağlarını tetikleyen ve sona erdiren mekanizmaları daha iyi anlamalarını sağlıyor.

 

6. Çok çeşitli penguen cinsi

İlk Antarktika kaşifleri penguen türlerinin büyük çeşitliliğini çoktan tanımlamışlardır. Bu 18 tür arasında gentoo, imparator, chinstrap ve Adélie penguenleri bulunmaktadır.

Link to comment
Share on other sites

7. En düşük ısılar

Geophysical Research Letters'da yer alan bir çalışma kapsamında bilim insanları, 2004-2016 yılları arasında uydu aracılığıyla -98 santigrat derece civarında rekor gece sıcaklıkları kaydetti. Bunlar Dünya'da şimdiye kadar ölçülen en düşük sıcaklıklar. En soğuk sıcaklıklar, Antarktika buz tabakasındaki aşırı soğuk ve kuru havanın hapsolduğu küçük çöküntülerde bulundu.

 

8. Ateşli kalıntılar mı?

Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edilen bir çalışma şaşırtıcı sonuçlar ortaya koydu: Antarktika'nın sürekli buzsuz bir bölgesindeki uzak göller sadece tarih öncesi orman yangınlarının kimyasal imzasını içermekle kalmıyor, aynı zamanda çok daha yakın zamanda fosil yakıt yakıldığına dair kanıtlar da sunuyor. Bu durum insanların varlığına işaret ediyor olabilir.

 

Link to comment
Share on other sites

9. İlk adımlar

Kaptan James Cook ve mürettebatı 1773 yılında Kuzey Kutup Dairesi'ni geçti, ancak Antarktika'ya hiç ayak basmadılar - hatta görmediler bile. İnsanlar dünyanın en güneyindeki kıtaya  ilk kez 19 Ocak 1840'ta ayak bastı. İki yıl içerisinde Amerikalı deniz subayı ve kutup kaşifi Charles Wilkes altı gemiyle Virginia'dan Avustralya üzerinden Antarktika'ya gitti.

 

10. Güney Kutbu

Norveçli kaşif Roald Amundsen ve dört adamı 1911 yılında dünyada Güney Kutbu'na ulaşan ilk insanlar oldu. Grubun kıtanın içlerine doğru yaklaşık 2.900 kilometre yürümesi 57 gün sürdü. Amundsen, İngiliz kaşif Robert Falcon Scott liderliğindeki araştırma ekibinin birkaç hafta önündeydi. Scott ve arkadaşlarının ölümü Norveçlilerin dönüşünü gölgede bıraktı.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...