Jump to content

İnternet geldi, mertlik bozuldu

kavak

Recommended Posts

Bilhassa sosyal platformlarda dolaşanlara ve orada yorum yazanlara bir haller oldu. İki cümle kurabilen herkes her konuda uzman kesiliyor. Dünyanın ve kainatın tüm sırrını keşfetmiş gibi görüntü veriyorlar. İnternetten önce de bu tip  insanlara rastlamak mümkündü ancak iş bu kadar çığırından çıkmamıştı. 

Peki, neden?

Çünkü bilgiye ulaşmak çok kolaylaştı ve bir tuşla istediğiniz bilgi anında karşınızda beliriyor. Buraya kadar her şey normal ancak anormal olan bundan sonra olanlar. İnsanlar kopya çektikleri bu bilgileri kendilerine aitmiş gibi lanse ediyorlar, oraya buraya yazıyorlar. Öyle pişkinleri var ki, kaynak bile göstermiyorlar. 

• 2 hafta sonra...

Söyle düşünüyorum da...

Acaba bir hafta boyunca dünyadaki  tüm sosyal medyalar (x, facebook, youtube, instagram, sözlükler, forumlar vs.)  kapansa n´olurdu?

Muhtemelen dünya davaşından daha etkili olurdu  ve  ilk etapta bilhassa ego manyakları, din bezirganları, kara propagandacılar, troller ve her konuda uzmanlık taslayanlar kafayı sıyırırdı herhalde. Öyle ya; duvara konuşacak değiller ya.  :D

4 saat önce, kavak yazdı:

Söyle düşünüyorum da...

Acaba bir hafta boyunca dünyadaki  tüm sosyal medyalar (x, facebook, youtube, instagram, sözlükler, forumlar vs.)  kapansa n´olurdu?

Muhtemelen dünya davaşından daha etkili olurdu  ve  ilk etapta bilhassa ego manyakları, din bezirganları, kara propagandacılar, troller ve her konuda uzmanlık taslayanlar kafayı sıyırırdı herhalde. Öyle ya; duvara konuşacak değiller ya.  :D

Kriz geçiririm. :) 

Bankalarda  artık memur çalışmıyor. Olsada internet yok derler maaşımı ödemezler. :)

Marketlerde kart ile ödemeye alıştı nakit versem üstünü vermezler bozuk para yok diye. 

• Haha 1

22 dakika önce, gun yazdı:

Kriz geçiririm. :) 

Bankalarda  artık memur çalışmıyor. Olsada internet yok derler maaşımı ödemezler. :)

Marketlerde kart ile ödemeye alıştı nakit versem üstünü vermezler bozuk para yok diye. 

Geçen gün markete uğradım. Yeni bir ödeme kasası daha yapmışlar.  Orada kendin ne aldıysan onları kendin bilgisayara yüklüyorsun. Kendin tartıyorsun ve nihayet kendin parasını veriyorsun. Seni kontrol eden yok. Ben yapmaya cesaret edemedim.  :D

• Haha 1

3 dakika önce, kavak yazdı:

Geçen gün markete uğradım. Yeni bir ödeme kasası daha yapmışlar.  Orada kendin ne aldıysan onları kendin bilgisayara yüklüyorsun. Kendin tartıyorsun ve nihayet kendin parasını veriyorsun. Seni kontrol eden yok. Ben yapmaya cesaret edemedim.  :D

@gun, böyle bir sistem Türkiye´de yürür mü? :D

43 dakika önce, gun yazdı:

Ara sıra alıştırma yapmak lazım. Ben de uzun süredir bozuk para kullanmıyordum. Son bir haftadır farkettim ki, hangisi 1, hangisi 2 Euro, hangisi 50, 20, 10 cent olduğunu unutmuşum neredeyse. :D

1 dakika önce, kavak yazdı:

Ara sıra alıştırma yapmak lazım. Ben de uzun süredir bozuk para kullanmıyordum. Son bir haftadır farkettim ki, hangisi 1, hangisi 2 Euro, hangisi 50, 20, 10 cent olduğunu unutmuşum neredeyse. :D

Nakit para geçiyormu orada? markette sadece ben nakit para kullanıyorum tuhaf tuhaf bakıyorlar. :) 

1 dakika önce, gun yazdı:

Nakit para geçiyormu orada? markette sadece ben nakit para kullanıyorum tuhaf tuhaf bakıyorlar. :) 

Elbette. Mesela bugün 6 tane mini ekmek aldım, tanesi 30 sent, etti mi 1,80 Euro. Bozuk parayla ödedim.

Dün bir avuç can eriği alayım dedim. 4,99 Euro istediler. Ben de çüş dedim, almadım tabii.

İnternet aynı zamanda şunları da göz önüne seriyor:

Anonimlik, insanlarda var olan eğonun daha da taşmasına yol açıyor. Bu zırhın arkasına saklanıp gerçek hayatta sarf etmeyeceklari lafları hiç çekinmeden söyleyebiliyorlar. Diğer yandan sokağa çıkılınca oto sansür devreye girer, yani ağızdan çıkan laflara, çoğunlukla itina gösterilir. Kızgınlık halinde bile, bazen birçok şey sineye çekiliyor. Sokakta herhangi bir şeyi yapmaya cüret edemeyenler, sosyal platformalarda canavarlaşıyor adeta. 

İnternet ortamı insanları, gerçek hayvanları tenzih ederim,  bazen hayvanlaştırıyor. Yani hal ve hareketleri bir hayli ilkelleşiyor. En ılımlısı bile, ağır küfürler edebiliyor, hakaretler havada uçuşuyor. Çünkü anonimlik zırhının arkasında kaba davranma hakkını kendinde görüyor.