Jump to content

Gençlerin Büyük Bir Hızla Ateizme Yönelmesinin Nedenleri

Singularity

Recommended Posts

Yapılan araştırmalar, özellikle gençler arasında ateizmin hızla yayıldığını ortaya koyuyor. Buna göre gençlerin %50'si (yarısı) deist, %10'u ise ateist. Geri kalanlar da klasik ilkel inançlar, işte İslam, Hristiyanlık, putperestlik, vesaire.

Bu verilerden deizme ait olanlarda hata var. Aslında deist olduğunu söyleyen gençlerin üçte ikiden  fazlası ateist olmalarına rağmen sorulduğu zaman deist olduğunu söylüyorlar. Bunun sebebi toplumsal baskı. "Sen Allah'a inanmıyon mu lan dinsiz" tepkisinden çekinen gençler, "ben Allah'a inanıyorum abi, ne demek inanmıyorum. İnanıyorum da, dünyaya karıştığına inanmıyorum". Bu diğerine, yani ateist olduğunu söylemeye kıyasla daha layt, daha soft bir ifade şekli. Böylece tepki alma riski en aza inmiş oluyor. Açıklaması da basittir, Allah karışsaydı aç insanları doyururdu, İsrail'i ABD'yi durdururdu, dünyayı tiranlar değil aklı başında insanlar yönetirdi dediği zaman, mantıklı. Bu en kolay kaçış şekli. Sonuç olarak gençlerin yaklaşık yarısı ateisttir. Şimdi bu yönelimin nedenlerini araştıralım.

Birinci neden, yine gençlerin ifade ederken korktuğu, zorlandığı neden, iktidar kaynaklıdır. Basit olarak "sen müslümansan ben değilim" ya da "bunlar Allah'a inanıyorsa ben inanmıyorum o zaman" şeklindeki bir tepkidir. Ancak bu tepki, sadece inat uğruna bir tepki değildir. "Allah'a inanan insanlar yalan söylüyorsa, çalıyorsa, tiranlık yapıyorsa, özgürlükleri kısıtlıyorsa, o zaman buna inanmamak daha mantıklı, çünkü ahlaklı insan olmak bunların yaptığının tersini yapmayı gerektirir" şeklindeki daha ilkesel bir tepkidir. 

İkinci neden, iktidardan bağımsız olarak etraftaki hacı hoca takımının hırsız olmasıdır. Argoda "hacılamak" diye bir terim vardır. Hacılamak, basit anlamda çalmak, gasp etmektir. Çünkü hacılar ne yapar, dini istismar eder, insanların güvenini kazanır,bir şekilde soyup soğana çevirir. Cinsel istismar da cabası. Geçenlerde bir cemaate soruşturma açılmıştı, adam cemaatin kadınlarını"cennet şarabının dünya versiyonu" diyerek trollemiş, habire istismar ediyor. Olay patlayınca kadınları şikayetçi olmaları için karakola götürdüler, hiç biri  şikayetçi olmadı. Neyse konumuz bu değil. Ancak bunu gören aklı başında birisinin İslam'dan hızla uzaklaşacağı kesindir. 

Üçüncü neden,.sosyal medya. Gençler sosyal medyayı yoğun şekilde kullanıyorlar ve her taraftan haberleri var. Örneğin kesirleri toplayıp 1 yapamayan bir ilaha tapınmanın enayilik olduğu ortada. Ya da Bedir savaşını kazanınca "sen atmadın okları ben attım" diyen ama Uhud savaşı kaybedilince arazi olan bir ilaha inanmanın saçma olduğu ortadadır. Şeytanla kumar oynayan, Adem'e kumpas kuran ve en iyi yaptığı iş tuzak kurmak olan bir ilaha aklı başında bir kişi inanmaz, bırak inanmayı ciddiye bile almaz. Bunun gibi bilgiler gençler arasında hızla yayılıyor, saklanamıyor. 

Ancak, sosyal medyayı takip etmeyen, dini cami imamından öğrenen yaşlılar açısından durum biraz farklı. Onlar hocanın ne okuduğunu anlamadığı için, ve hoca da Türkçe'ye çevirirken ayetleri en polyanna şekilde tercüme ettiği için, yaşlı insanlar uyumaya devam ediyor. Bu yüzden ateizm yaşlılar arasında değil de, gençler arasında hızla yayılıyor. Yaşlılar öldükçe, alttan pırlanta gibi ateist bir nesil geliyor elhamdü kendim.

• Singularity başlığı Gençlerin Büyük Bir Hızla Ateizme Yönelmesinin Nedenleri olarak değiştirdi