kavak Mesaj tarihi: Çarşamba saat 17:17 Report Paylaş Mesaj tarihi: Çarşamba saat 17:17 @Deadanddark, sayende salınmak kelimesini öğrenmiş oldum. Bu kelimeyi tanımıyor/bilmiyordum. Teşekkürler. "Uzay dokusu çarşaf gibi salınıyor..." cümlesi harbiden tüm mevzuyu özetliyor. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadanddark Mesaj tarihi: yesterday at 18:53 Report Paylaş Mesaj tarihi: yesterday at 18:53 On 04.06.2025 at 19:17, kavak yazdı: @Deadanddark, sayende salınmak kelimesini öğrenmiş oldum. Bu kelimeyi tanımıyor/bilmiyordum. Teşekkürler. "Uzay dokusu çarşaf gibi salınıyor..." cümlesi harbiden tüm mevzuyu özetliyor. Titreşir de diyebiliriz onun yerine. Arkadaş neden kütle çekim dalgası karadelige çekilmiyor demiş fakat uzay dokusunun bir bütün tek parça olduğunu hesaba katmamış. O dokunun bir kısmı karadelik tarafından çekilirken koparılıp alınsa yani yırtılıp uzaydan ayrı bir doku haline gelse dediği gibi o çekim dalgaları uzaya yayilmayacakti ve bu durumda o karadelik artık hiç beslenenemeyecek uzaya jet püskürtemeyecek, radyasyon yayamayacakti çünkü onunla evren arasındaki bağlantı tamamen kopmuş olacak ve hatta etrafında bir disk birikmesi gerçekleşmeyecek ve hiç gõzlenemeyecekti... Gibi gibi. Salınım kelimesi yanlış mı oldu!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: yesterday at 19:22 Report Paylaş Mesaj tarihi: yesterday at 19:22 43 dakika önce, Deadanddark yazdı: Titreşir de diyebiliriz onun yerine. Arkadaş neden kütle çekim dalgası karadelige çekilmiyor demiş fakat uzay dokusunun bir bütün tek parça olduğunu hesaba katmamış. O dokunun bir kısmı karadelik tarafından çekilirken koparılıp alınsa yani yırtılıp uzaydan ayrı bir doku haline gelse dediği gibi o çekim dalgaları uzaya yayilmayacakti ve bu durumda o karadelik artık hiç beslenenemeyecek uzaya jet püskürtemeyecek, radyasyon yayamayacakti çünkü onunla evren arasındaki bağlantı tamamen kopmuş olacak ve hatta etrafında bir disk birikmesi gerçekleşmeyecek ve hiç gõzlenemeyecekti... Gibi gibi. Salınım kelimesi yanlış mı oldu!! Evet; tek parça ve salınım kelimesini ben sevdim. Uzay dokusunu (nam-ı diğer mekan) üç boyutlu lastik gibi her yöne esneyen/büzülen/genişleyen bir ağa benzetebiliriz. Kütlesi olan her nesnenin bu dokuya doğrudan bir etkisi var. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yalçın BAHADIR Mesaj tarihi: yesterday at 20:10 Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: yesterday at 20:10 1 saat önce, Deadanddark yazdı: Titreşir de diyebiliriz onun yerine. Arkadaş neden kütle çekim dalgası karadelige çekilmiyor demiş fakat uzay dokusunun bir bütün tek parça olduğunu hesaba katmamış. O dokunun bir kısmı karadelik tarafından çekilirken koparılıp alınsa yani yırtılıp uzaydan ayrı bir doku haline gelse dediği gibi o çekim dalgaları uzaya yayilmayacakti ve bu durumda o karadelik artık hiç beslenenemeyecek uzaya jet püskürtemeyecek, radyasyon yayamayacakti çünkü onunla evren arasındaki bağlantı tamamen kopmuş olacak ve hatta etrafında bir disk birikmesi gerçekleşmeyecek ve hiç gõzlenemeyecekti... Gibi gibi. Salınım kelimesi yanlış mı oldu!! Siz şimdi olayı bambaşka bir boyuta taşıdınız. Yani söylediğinizden benim çıkarımım şu; Kütle çekim dalgası dolayısıyla kütle çekimi diye bir şey yoktur. Uzayın hareketi vardır. Yok kütle çekim dalgası vardır ama bu dalgalar da uzay dokusunda hareket eder diyorsanız yine benim soruma dönüyoruz. Aynı uzayda yol alırken ışık kara delikten kaçamazken kütle çekim dalgası nasıl kaçabiliyor? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadanddark Mesaj tarihi: yesterday at 21:40 Report Paylaş Mesaj tarihi: yesterday at 21:40 1 saat önce, Yalçın BAHADIR yazdı: Siz şimdi olayı bambaşka bir boyuta taşıdınız. Yani söylediğinizden benim çıkarımım şu; Kütle çekim dalgası dolayısıyla kütle çekimi diye bir şey yoktur. Uzayın hareketi vardır. Yok kütle çekim dalgası vardır ama bu dalgalar da uzay dokusunda hareket eder diyorsanız yine benim soruma dönüyoruz. Aynı uzayda yol alırken ışık kara delikten kaçamazken kütle çekim dalgası nasıl kaçabiliyor? Hani denizde kolunu suyun yüzeyinde uzatip hizla dönersen deniz suyunu sicratirsin ya işte öyle birşey bu kütle çekim dalgası. Bu örnek tatile duyduğum özlem sebebiyle geldi aklıma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts