Jump to content

Allah'ın Tahtını Sekiz Meleğin Taşıması


alpinçayırı

Recommended Posts

Taha 5, Mümin 7 ve Hakka 17 ayetlerinde geçen bir gerçektir. Semavi dinlere göre Allah, bir kıral olup arş denilen tahtını da sekiz tane melek taşır.

Taha 5: "O Rahmân (kudret ve hakimiyyetiyle) Arş'a hakim oldu." Elmalılı Hamdi Yaır Meali

Mümin 7: "Arş'ı taşıyan, bir de onun çevresinde bulunan melekler devamlı olarak Rab'lerine zikir ve hamd eder." Diyanet İşleri Eski Meali

Hakka 17: "Melekler de onun kenarlarındadır. O gün Rabblerinin tahtını, bunların da üstünde sekiz (melek) taşır." Diyanet İşleri Eski Meali

İlgili linkler:

1) https://kuranmeali.com

2) https://fikriyat.com/galeri/islam/arsi-tasiyan-melekler-hamele-i-ars

3) https://yavuztellioglu.blogspot.com/2016/09/ars-tasyan-hamaletul-ars-ve-kusatan.html

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Allah'ın Arş'ını taşıyan melekler "Hamele-i Arş" olarak adlandırılır. İbn Abbas'tan rivayet edilen bir hadise göre, bu meleklerin sayısı dört olup, Kıyamet Günü bu sayı sekize çıkacaktır. Hakka Suresi 17. ayette de kıyamet sırasında Arş'ı sekiz meleğin taşıyacağı belirtilmiştir.

At-Taberi, İbn İshak’tan şu isnadla rivayet etmiştir: "Bize, Allah’ın Elçisi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurduğu haber verilmiştir: 'Bugün Arş’ı taşıyanlar dört kişidir, ancak Kıyamet Günü Allah, onlara dört kişi daha destek verecek, böylece sekiz olacaklardır.'” (Tafseer at-Taberi, 29/59)

Bu durum, Müslümanların "Bizim Allah'ımız sonsuz güç sahibidir, kimseye muhtaç değildir, O'nun gücü her şeye yeter" gibi söylemleriyle çelişmektedir. Düşünün ki, "Ol" dediğinde olduran bir Allah, "Biz insana şah damarından daha yakınız" diyor ama bir yandan da kral gibi tahta oturuyor ve o tahtı meleklere taşıtıyor!

Makatil, tefsirinde şu ayeti ele alır: “O’nun Arşı, gökleri ve yeri kapsar...” (Bakara, 2:255). Ardından şöyle der: “Arş (veya Kürsü) dört melek tarafından taşınır: Birincisi insan yüzlüdür ve insanlık için rızık diler. İkincisi, bir boğa benzer yüzüyle bir melek olup, hayvanlar için rızık diler. Üçüncüsü, kartal şeklinde olan melek, kuşlar için dua eder. Dördüncüsü ise aslan şeklinde olup, vahşi hayvanlar için rızık diler.”

Buna en sağlam delil, Ahmet (2314), ed-Dârimî'nin Sünen'inde (2745) ve el-Beyhakî'nin el-Esma’ ve’s-Sifat'ında (771) İbn Abbas’tan rivayet edilen, Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) Ümeyye'nin şiirinde söylediklerini doğrulamasıdır. Şöyle demiştir: “Arş’ın sağ ayağının altında bir adam ve bir boğa, diğer ayağının altında bir kartal, bir aslan ise pusuya yatmış.”

Bu anlam, İbn Abbas’tan rivayet edilen başka bir hadiste açıklanmıştır. Buna göre, Kürsü dört melek tarafından taşınmaktadır: Bir melek insan şeklinde, bir melek aslan şeklinde, bir melek öküz şeklinde ve bir melek kartal şeklinde.

Allah'ın Arş'ını taşıyan dört melek, genellikle şu şekilde tanımlanır:

  1. İnsan yüzlü melek: İnsanlar için rızık diler.
  2. Öküz yüzlü melek: Hayvanlar için rızık diler.
  3. Aslan yüzlü melek: Vahşi hayvanlar için rızık diler.
  4. Kartal yüzlü melek: Kuşlar için dua eder.

Bu durum, Hristiyanlık'ta Tetramorph olarak bilinir. Tetramorph, dört farklı şekil veya figürle betimlenen bir varlık veya semboldür ve genellikle dört hayvan figürünü içerir. Hristiyanlık'ta tetramorph, dört İncil yazarıyla ilişkilendirilir:

  1. İnsan (Matta): Soyut öğretilere odaklanması nedeniyle.
  2. Aslan (Markos): Güç ve cesaret.
  3. Öküz (Luka): Hizmet ve fedakarlık.
  4. Kartal (Yuhanna): Derin manevi anlamları temsil eder.

Bu semboller, İncil'in farklı temalarını ve her evangelistin tarzını yansıtır. Tetramorph, Hristiyan sanatında da sıklıkla görülen bir sembolizmdir.

Hristiyanlık inancına göre Tanrı'nın tahtı aşağıdaki gibidir. İslam inancında da Allah'ın tahtı benzer şekilde anlatılmaktadır.

image.png.4c55ddf8d3398b4aee63676faea5c9a9.png

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...