Jump to content

Yaşlanmanın ne gibi bir getirisi var?

kavak

Recommended Posts

Konfüçyus der ki: "Tecrübe, yaşamdaki kazıkların tümüdür."

Her canlı, bunun içinde bizler de varız elbette, doğar doğmaz öğrenme moduna geçer. Buna mecbur, hatta buna mahkum diyebiliriz. Çünkü ortamaya uyum sağlamak, doğanın en önemli kurallarından biridir. Bunu beceremeyen ofsayta girer ve oyuna yeniden girmesi bir hayli zorlaşır; kimbilir belki de imkansız hale gelebilir.

Buraya kadar iyi, hoş.

Peki, doğuştan itibaren öğrenmeye ve uyum sağlamaya odaklı olmamıza rağmen, neden hep aynı veyahut benzer hataya düşüyoruz?

Neden hatalarımızden ders çıkarmıyoruz?

Örnek vermek gerekirse, mesela siyaset dünyası. Siyasetçiler seçilmek için vaadlerde bulunurlar ve çoğunlukla verdikleri vaadleri yerine getir(e)mezler. Başka bir örnek. Bir siyasetçi bir partiden seçiliyor ve seçildikten sonra kafasına göre partiyi değiştiriyor. Geçmişinde solcu olan birisi, bir bakmışsınız kaşarlı sağcı olmuş. Tam tersi örnekler de vardır mutlaka. Çünkü şahsi çıkarlarını gözetiyorlar. Yine de bunların peşinden gidenler var. Peki, bu takipçi tayfasının ne gibi bir avantajları var?

İnsanlar neden bu tip tutarsızlıkları görmezden geliyor, neden yeterince hesap sormuyor?

Halbuki kendi aleyhine olmasına rağmen, bildiğinden şaşmayanlar var.

Tamam, genç iken hayat tecrübemiz eksik olabilir, insanları yanlış değerlendirmiş olabiliriz, da, yaşlı olmamıza rağmen aynı hataları yapmaya devam ediyoruz, bildiğimizden şaşmıyoruz.

Nedir bunun sırrı, var mı bilen?

On 14.01.2025 at 01:23, kavak yazdı:

Bu durum beni merhametsiz yaptı 

Ancak yaş kemale erince asıl meselenin hayat tecrübelerini kullanarak duygulara kapılıp fevri davranmadan aklı selim hareket etmek olduğunu idrak ettim

Son iş yerimde dahil karakterim ve düşüncelerim yüzünden hep başım ağrıdı ancak karakterimden ödün vermek yerine can verecek bir hale geldim

Yaşlanmanın getirisi kısaca bana göre duygulara kapılmadan akıl ile hareket edebilmektir 

Yüce islam tasavvuf bile son hedef olarak bunu amaçlar

Tabi bu tecrübeler ve akıl ile ne gibi davranışlar sergileyecegimiz bize kalmış

Örnek bugün psikoloğ canilerin yetiştiği ortam sebebi ile o şekilde davrandıklarını söylediği vakit 

Ben de kendimin de öyle olduğunu ama kendime hakim olup hala iyiliği insanlığı aradığımı söyledim

• Thanks 1

On 14.01.2025 at 01:23, kavak yazdı:

Her canlı, bunun içinde bizler de varız elbette, doğar doğmaz öğrenme moduna geçer. Buna mecbur, hatta buna mahkum diyebiliriz. Çünkü ortamaya uyum sağlamak, doğanın en önemli kurallarından biridir. Bunu beceremeyen ofsayta girer ve oyuna yeniden girmesi bir hayli zorlaşır; kimbilir belki de imkansız hale gelebilir.

Buraya kadar iyi, hoş.

Peki, doğuştan itibaren öğrenmeye ve uyum sağlamaya odaklı olmamıza rağmen, neden hep aynı veyahut benzer hataya düşüyoruz?

Neden hatalarımızden ders çıkarmıyoruz?

Örnek vermek gerekirse, mesela siyaset dünyası. Siyasetçiler seçilmek için vaadlerde bulunurlar ve çoğunlukla verdikleri vaadleri yerine getir(e)mezler. Başka bir örnek. Bir siyasetçi bir partiden seçiliyor ve seçildikten sonra kafasına göre partiyi değiştiriyor. Geçmişinde solcu olan birisi, bir bakmışsınız kaşarlı sağcı olmuş. Tam tersi örnekler de vardır mutlaka. Çünkü şahsi çıkarlarını gözetiyorlar. Yine de bunların peşinden gidenler var. Peki, bu takipçi tayfasının ne gibi bir avantajları var?

İnsanlar neden bu tip tutarsızlıkları görmezden geliyor, neden yeterince hesap sormuyor?

Halbuki kendi aleyhine olmasına rağmen, bildiğinden şaşmayanlar var.

Tamam, genç iken hayat tecrübemiz eksik olabilir, insanları yanlış değerlendirmiş olabiliriz, da, yaşlı olmamıza rağmen aynı hataları yapmaya devam ediyoruz, bildiğimizden şaşmıyoruz.

Nedir bunun sırrı, var mı bilen?

Benim gibi unutkan  biri iseniz aynı hatayı defalarca tekrarlarsınız. :)

• Haha 1