Arif Özseven Konu tarihi: Aralık 28, 2024 Report Paylaş Konu tarihi: Aralık 28, 2024 "Hiçkimseyi başkalarının anlattığı öykülerle yargılamayın" demişti ünlü bir Rus yazarı Buna "Tanrı" da dahilmidir. O zaman tanrı nedir? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saturn Mesaj tarihi: Aralık 28, 2024 Report Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 28, 2024 Din, hastalıktır. Takıntıdır. Bağımlılıktır. Öldükten sonra bir şeylerin olacağına inanmak insan psikolojisini bozar. Bu inanç sürekli devam ederse, kendine bağımlı hale getirir. 5 dakika önce, Arif Özseven yazdı: O zaman tanrı nedir? Var olmayan, bir etkisi olmayan, gözlemlenemeyen, kanıtlanamayan şizofrenik bir inançtır. Gerçek olmadığını anlayabilmek için sağlıklı bir beyin gerekir. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arif Özseven Mesaj tarihi: Aralık 28, 2024 Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 28, 2024 32 dakika önce, Saturn yazdı: Din, hastalıktır. Takıntıdır. Bağımlılıktır. Öldükten sonra bir şeylerin olacağına inanmak insan psikolojisini bozar. Bu inanç sürekli devam ederse, kendine bağımlı hale getirir. Var olmayan, bir etkisi olmayan, gözlemlenemeyen, kanıtlanamayan şizofrenik bir inançtır. Gerçek olmadığını anlayabilmek için sağlıklı bir beyin gerekir. Tabii ki, bu da cevaplardan biridir. Ama bir konuya cevap veremiyorum o vakit Her şeyde bir sistem var. Çözülsün ya da çözülemesin. İnsan vucüdun da kas, sinir ve damarların pozisyonları. Bir genden bir canlının gelişmesi, fizik-kimya yasaları nasıl olıuyorda bir sistemler dahilinde oluyor Desem ki doğa kendi kendine evrimleşmiş, evrimleştikçe de gelişmiş yine olmuyor. Hangi atomun hangi atomlarla bağ yapacağı belli. Bu nasıl kendiliğinden olur diyorum. Belki buda evrimleşmiştir, illa bilmemiz gerekmiyor desem ne kadar gerçekçi olur? İnsanın özellikle günümüz islamın ve bazı/birçok dinin yaratıcıya hastalıklı bir yaklaşım yaptığı ortada. Bu tanrıyı ne kadar bağlar? Spinoza'nın tanrısı hakkında düşündüklerine ne düşünülebilinir? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: Aralık 28, 2024 Report Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 28, 2024 Din, eskilerin masallarından ibarettir ve uyduruktan teyyaredir. Bizlerin icadıdır, ki bazılarının yaşarken ve uyurken korkusunu giderdiği gibi, insanları gütmek/kontrol etmek için biçilmiş bir kaftandır. Gücü elinde bulunduranlar bunu her fırsatta kendi emellerine kullanmışlar/kullanırlar; seçim meydanlarında kutsal kitaplarla dolaşırlar ve kutsal mabetlerde insanları ha bire korkuturlar. Bilişim çağında olmamıza rağmen dünyanın %70´i dindar olduğuna göre, demek ki bir hayli etkilidir. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: Aralık 29, 2024 Report Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 29, 2024 20 saat önce, Arif Özseven yazdı: O zaman tanrı nedir? Sen söyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deadanddark Mesaj tarihi: Aralık 29, 2024 Report Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 29, 2024 21 saat önce, Arif Özseven yazdı: O zaman tanrı nedir? T harfini çıkarıp ondan iki harf önce gelen S harfini eklersek ne demek olduğunu öğreniyoruz. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alpinçayırı Mesaj tarihi: Aralık 30, 2024 Report Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 30, 2024 Din, eskilerin palavralarından başka bir şey değildir ve aynı zamanda birtakım sahtekarın uyanıklık yaparak kerizleri kontırol etme aracıdır. Din, insanın kendi kafasında kurguladığı şeyleri mitomanik bir şekilde gerçek diye inanıp başkalarına kakalamasıdır ve uygarlık tarihi boyunca icat ettiği en zararlı düşüncedir. Ahlaklı bir insan olmak için dinlere ihtiyaç yoktur. Şüphesiz ki dinler, ahlakı çalıp kendi çıkarlarına göre yozlaştırmıştır. Tanrı, bir sanrıdır yani senin gerçekte var olduğunu sandığın şeydir. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arif Özseven Mesaj tarihi: Aralık 30, 2024 Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 30, 2024 18 saat önce, kavak yazdı: Sen söyle. Bilinmeyene bir yaklaşım yapıyoruz. İlla tek cevabının olmasıda gerekmez. Belkide akla gelen tüm olasılıklar doğru belkide hepsi (daha muhtemel olarak) yanlıştır. Ben de olasılıklar dahilinde bir tanrının varlığına inanıyorum. Biliyorum demedim inanıyorum. İlla ayrı bir varlık olması gerekmez, var olan her şey tanrıdandır dolayısyla tanrıdır. Ve herkes bende, ben herkesde dememe yol açacak şekilde, eğer ayrı bir varlık olarak bir tanrı varsa "Onun sesini heryerden duyabilir, yüzünü heryerden görebiliriz" Aşktada benzeri bir durum vardır. Vahdet-i Vücut fikrini de çağrıştırıyor. Bizler burada fikir eğzersizleri ile birbirimize destek olabiliriz. Kimsenin bir şeyleri çözme yükümlülüğü yok. Kafa ütülememişimdir umarım. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: Aralık 30, 2024 Report Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 30, 2024 6 saat önce, Arif Özseven yazdı: Bilinmeyene bir yaklaşım yapıyoruz. İlla tek cevabının olmasıda gerekmez. Belkide akla gelen tüm olasılıklar doğru belkide hepsi (daha muhtemel olarak) yanlıştır. Ben de olasılıklar dahilinde bir tanrının varlığına inanıyorum. Biliyorum demedim inanıyorum. İlla ayrı bir varlık olması gerekmez, var olan her şey tanrıdandır dolayısyla tanrıdır. Ve herkes bende, ben herkesde dememe yol açacak şekilde, eğer ayrı bir varlık olarak bir tanrı varsa "Onun sesini heryerden duyabilir, yüzünü heryerden görebiliriz" Aşktada benzeri bir durum vardır. Vahdet-i Vücut fikrini de çağrıştırıyor. Bizler burada fikir eğzersizleri ile birbirimize destek olabiliriz. Kimsenin bir şeyleri çözme yükümlülüğü yok. Kafa ütülememişimdir umarım. İnanıyorsan, senin meselen ve senin sorunun. Bu tip konular sayısız kere irdelendi ve top hâlâ tanrıtaparlarda, çünkü inanç çerçevesinde dolanıp duruyorlar. Bu nedenle bize kafa ütüleme görüntüsü veriyor bu tip konular. Bunlar ilk defa tartışılmadı, daha nesini tartışmak istiyorsun? Tanrıyı tarif edemezsin, kimse edemez. Etmeye kalktığın an kendi hayal gücünü katmış olursun, ki insan sayısı kadar tanrı tarifi çıkar ortaya. Bu nedenle tanrı kavramını, kendinden ve insanlardan bağımsız yapman lazım. Bunu yapamazsın, haliyle inançtan öteye gidemezsin. Onu her yerde duyup görüyorsan bunlar senin sanrılarındır, çünkü biz ne görüyoruz ne de duyuyoruz onu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arif Özseven Mesaj tarihi: Aralık 30, 2024 Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 30, 2024 3 saat önce, kavak yazdı: İnanıyorsan, senin meselen ve senin sorunun. Bu tip konular sayısız kere irdelendi ve top hâlâ tanrıtaparlarda, çünkü inanç çerçevesinde dolanıp duruyorlar. Bu nedenle bize kafa ütüleme görüntüsü veriyor bu tip konular. Bunlar ilk defa tartışılmadı, daha nesini tartışmak istiyorsun? Tanrıyı tarif edemezsin, kimse edemez. Etmeye kalktığın an kendi hayal gücünü katmış olursun, ki insan sayısı kadar tanrı tarifi çıkar ortaya. Bu nedenle tanrı kavramını, kendinden ve insanlardan bağımsız yapman lazım. Bunu yapamazsın, haliyle inançtan öteye gidemezsin. Onu her yerde duyup görüyorsan bunlar senin sanrılarındır, çünkü biz ne görüyoruz ne de duyuyoruz onu. Kalın italik yazı müthiş bir belirleme, buna şapka çıkarırım Tanrıyı her yerden duymak ve görmek mecaz idi. Tanrıyı, ezilen bir insanda gördüğün kadar ezen insanda da görmek demek istedim. Örneğin ezen insan geçmişinde çok incidiğinden, kendini korumaya alma korkusuyla ezmekte hata yapmaktadır. Sonra insanlar neden incinirler diye düşünmelere gidiyoruz. Bunu yapmak içinde benim gibi bir tanrıya inancın olması gerekmez. Üstelik belirlemelerinden faydalandıklarımın çoğunluğu teist değildi. Bir psikiyatrist olsaydım, karşıma gelen her kişiyi tedavi etmek için düşünüşlerde olurdum. Mazlumu, zalimi, ezileni, ezeni... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arif Özseven Mesaj tarihi: Aralık 30, 2024 Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 30, 2024 12 saat önce, alpinçayırı yazdı: Din, eskilerin palavralarından başka bir şey değildir ve aynı zamanda birtakım sahtekarın uyanıklık yaparak kerizleri kontırol etme aracıdır. Din, insanın kendi kafasında kurguladığı şeyleri mitomanik bir şekilde gerçek diye inanıp başkalarına kakalamasıdır ve uygarlık tarihi boyunca icat ettiği en zararlı düşüncedir. Ahlaklı bir insan olmak için dinlere ihtiyaç yoktur. Şüphesiz ki dinler, ahlakı çalıp kendi çıkarlarına göre yozlaştırmıştır. Tanrı, bir sanrıdır yani senin gerçekte var olduğunu sandığın şeydir. Banim tercihim bir yaradan vardır ama evet, tanrıyı tanımlamak, niteliklerini söylemek sanrıdır. Tabiki bu durum kullanılmak için çok elverişlidir. Doğru (Burda bilim) yerinden kalkana kadar, yalan Dünyayı dolaşırmışta derler. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: Aralık 30, 2024 Report Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 30, 2024 1 saat önce, Arif Özseven yazdı: Tanrıyı her yerden duymak ve görmek mecaz idi. Tanrıyı, ezilen bir insanda gördüğün kadar ezen insanda da görmek demek istedim. Örneğin ezen insan geçmişinde çok incidiğinden, kendini korumaya alma korkusuyla ezmekte hata yapmaktadır. Sonra insanlar neden incinirler diye düşünmelere gidiyoruz. Bunu yapmak içinde benim gibi bir tanrıya inancın olması gerekmez. Üstelik belirlemelerinden faydalandıklarımın çoğunluğu teist değildi. Bir psikiyatrist olsaydım, karşıma gelen her kişiyi tedavi etmek için düşünüşlerde olurdum. Mazlumu, zalimi, ezileni, ezeni... Bu yazdıklarının tanrı düşüncesi ile bir alakası yok ki. Bunlar insanlar arası ilişkilerin doğurduğu şeyler. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts