Jump to content

Bilim nedir?

Arif Özseven

Recommended Posts

Görmek önemli tabi. 

Bir tanesi 150 milyon kilometre uzakta. İsli cam ile çok güzel görünüyor, eğer güneş lensi takıp bakabilecegin bir teleskobun yoksa böyle de bakabilir, görebilirsin. Gerçi gece çıplak göz gördüklerin arasında iki bilemedin üç gezegen ve iki bilemedin üç galaksi de var, hepsi yıldız değil fakat önemli olan bir şeyden bir tane varsa daha fazlasininda olacağını bilmek. İki göz ve biraz da mantık oldumu böyle üç yaşında bebe sorusu sormaz bazı arkadaşlar.

Kundakta uzaylılar tarafından kaçırılıp kapalı bir yerde hayvan gibi tutulup orta yaşlarında aniden dünyaya bırakılmış gibi.

Kemal Sunal'ın hanzo filmindeki gibi " bu ne, bu?"

Meee me.

• Thanks 1

1 saat önce, Arif Özseven yazdı:

"Deneyimleyemediğin bilginin kesinliğine hemen kendine kaptırma" arkadaşın bana vermek istediğinde ben bu sonuca varmıştım.

Zaten kulkaktan duyma bir bilgiyle, bu bilgiyi deneyimlediğinde vardığın bilgi arasında uçurum var. Ben halen bu belirlemeye şaşıyorum.

Başlık bilim, konuştuğun şey bilgi. Hangi bilgi?

Bilginin nereden kimden geldiği de çok önemli. 

Bilgi konusunda din adamlarından çok bilim adamlarına güvenmek doğru tercihdir.

Kulaktan duyma bilginin doğruluğunu test edebilirsin, en azından bazılarını. Dünya dönüyor dediklerinde bunu sarkaç ile deneyimleyebiliyor insan. Yolunu yordamını sen bul. 

Evren genişliyor dediklerinde ise eğer o uğraşın içinde bir bilim insanı bir astrofizikçi astronom değilsen yapabileceğin sınırlı. Bunu deneyimlemen için ömür de yetersiz. O insanlarla bunu konuşman, araştırmalarını okuman, iyi matematik fizik öğrenmen gerekebilir. 

O arkadaşın gibi sıradan biri Tarsus da yapılan kazıda boyut kapısı bulmuşlar diyebilir , bunu bilim insanlarından duyamazsın. Güvenilir bilgiyi bilim dünyasında bulabilirsin.

• Thanks 1

Bilim, kısaca özetlersek, doğayı anlamayı ve nasıl işlediğini öğrenmeyi amaçlayan bir bilgi yumağıdır.

Kulaktan dolma bilgiye kimler daha meyilli? Elbette dindarlar, çünkü iddialarını somut ve bilimsel kanıtlarla destekleme gibi bir dertleri yoktur.

Bilim böyle yürümüyor; kanıtsız bilim olmaz ki temeli gözlemleme, deney, mantık, ölçme, doğrulama ve yanlışlamaya dayanır.

• Thanks 1

Bilim; deney ve gözlem sonucu doğanın döngüsünün nasıl işlediğini amaçlayan bilgi birikimidir ve dini bir kavram değildir. Bilim; evrenseldir, ilim ile aynı şey değildir ve insanı bilinçlendirir.

İlim; deney ve gözlem sonucu olmadan şartsız bir şekilde inanılan dogmalardır yani ilim, dini bir kavramdır. İlim, aslında insanı cahilleştirir. Örneğin İlim Yayma Cemiyeti..

Dincilerin en sık yaptığı manipülasyonlardan birisi de bilim ile ilimin aynı şey olduğudur halbuki bu ikisi, yukarıda yazdığım üzere birbirleriyle çok zıt kavramlardır. 

• Thanks 1