Jump to content

Sincaplar sevimli mi yoksa....

kavak

Recommended Posts

Kaliforniya'daki biyologların keşfettiğine göre, sincaplarımızın yakın akrabaları sadece fındık kemirmekle kalmıyor, aynı zamanda diğer küçük memelileri de öldürüp yiyorlar. Bu, bu hayvan grubundaki etobur davranışların ilk kanıtı. Kaliforniya yer sincapları düzenli olarak tarla farelerini avlarken ve yerken gözlemlendi - araştırmacılar bile bu etobur davranışın boyutu karşısında şaşırdı. Ancak diğer sincapların da bu "karanlık" tarafa sahip olup olmadıkları henüz bilinmiyor.

Kaynaklar:

https://www.scinexx.de/news/biowissen/nicht-niedlich-hoernchen-jagt-und-frisst-maeuse/

https://www.iflscience.com/ground-squirrels-filmed-hunting-and-eating-voles-a-shocking-first-for-the-species-77270

https://www.ntv.com.tr/galeri/yasam/bilim-dunyasi-sokta-etobur-davranis-sergilemeye-basladilar,BqfUaFUhu0-yU1q69c_3ig/S4K36-nC5Ei62hPJpGxIXg

• kavak başlığı Sevimli sincaplar mı yoksa.... olarak değiştirdi
  • kavak başlığı Sincaplar sevimli mi yoksa.... olarak değiştirdi

Çok sevimliler. Fareler de öyle.

Kediler, mirketler, sansar, gelincik, çayır köpeği, su samuru, kirpi, çöl tilkisi ve aklıma şimdi gelmeyen niceleri hep beslemek sevmek istedigim canlılar.

Sincapların etobur olduğunu bilmiyordum fakat bunu öğrenmiş olmak benim gözümde sevimliliklerinde gram eksilmeye sebep olmadı. Yukarda saydığım sevimli dostlarımızın çoğu etobur. Böcek falan yiyorlar. Kediler zaten malum, en yakın dostlarımız fare seviyor.

Görünüş olarak elbette sevimliler ancak fareleri avladıkları aklımın ucundan geçmezdi. Onları fındık fıstık kemiren ve saklayan şirin hayvan olarak bilirdim. Demek kuru fındık yetmiyor ve menülerini zenginleştirmişler.  Bizim sitenin arka bahçesinde ara sıra görüyorum bunları. Fare avladıklarına denk gelmedim, kimbilir belki buradakiler farenin tadını henüz keşfetmemiştir.

2 saat önce, kavak yazdı:

Onları fındık fıstık kemiren ve saklayan şirin hayvan olarak bilirdim.

Biraz araştırınca fındık fıstık vesaire bulamayınca kuşlara, kuş yumurtalarına ve diğer kemirgenlere sardiklarini öğrendim. 

Bizde bulamazsak ot yemeye başlarız. Ankara'da ucuz ekmek kuyrugundaki insanlara " bunlar daha iyi günleriniz, ot yiyin ot" diye söylenen arkadaşın videosunu hatırlayın.

7 saat önce, Deadanddark yazdı:

Bizde bulamazsak ot yemeye başlarız. Ankara'da ucuz ekmek kuyrugundaki insanlara " bunlar daha iyi günleriniz, ot yiyin ot" diye söylenen arkadaşın videosunu hatırlayın.

Kuru ot bizleri doyurmaz, proteinli bir şeyler olmalı. Asyalılar bu işi çözmüş; ellerine geçen her şeyi mideye indiriyorlar. Mesela böcekler. Bunların sevimli olduğu söylenemez ancak vitamin bombası gibi bir şey. Müslüman ve Musevilerin işi zor, çünkü geleceği düşünmeden saçma sapan kurallar koymuşlar. Bizim meşhur hacılara "Böcekleri yemek caiz mi?" diye sormak lazım.

11 saat önce, kavak yazdı:

Kuru ot bizleri doyurmaz, proteinli bir şeyler olmalı. Asyalılar bu işi çözmüş; ellerine geçen her şeyi mideye indiriyorlar. Mesela böcekler. Bunların sevimli olduğu söylenemez ancak vitamin bombası gibi bir şey. Müslüman ve Musevilerin işi zor, çünkü geleceği düşünmeden saçma sapan kurallar koymuşlar. Bizim meşhur hacılara "Böcekleri yemek caiz mi?" diye sormak lazım.

Nüfus arttıkça arz talep de artıyor. Bu durum fırsatçıların işine geliyor. Daha kolay yöntemlerle sağlıksız ürünlerin üretimi artış gösteriyor.

Tuzu kuru Hacıya sorsan caiz değil der, ununu elemiş elegini asmış. Sen ben niye umrunda olalım ki. Zaten dindarlarda ileri görüş olmaz. Onlar ahireti kazanma derdinde. Ona göre zaten kıyamet her an kopabilir. Yüz sene sonra insanların ne ile beslenecegi niye umrunda olsunki.

İnsan, evrimsel sürecinde etobur olarak evrimleştiği için çok fazla et tüketen ve aynı zamanda saldırgan bir canlıdır. Acaba otobur olarak evrimleşseydik nasıl bir insanlık tarihi olurdu?

Hayvanlar, insanlardan çok daha sevimli ve dürüst. Sincapları severim.

@kavak Aynen öyle. Zaten Musevilik'te ve Müslümanlık'ta beslenme kurallarında helal(koşer) kavramı var. Mantıken helal olan bir şeyin haramı(trefah) da olur çünkü evren düalisttir. Hıristiyanlık ise en rahatı. Diğer Uzakdoğu dinlerini saymıyorum bile. 

Birde gri sincaplar var ki, bunlar hem çirkin hem çok doğurgan hem güçlü hem de çok yayılmacı bir tür. Bundan ötürü birçok yerde sevimli/şirin olan kırmızı türün azalmasına yol açmıştır. Ana vatanı Kuzey Amerika olan gri sincaplar, 200 sene evvel Ayrupa´ya bir şekilde geldi ve o zamandan beri Avrupalı kırmızı sincapların anasını ağlatıyor adeta.