Jump to content

Tarafgir yapay zeka

kavak

Recommended Posts

Yapay zekanın tarafgir olmayacağını düşünenler büyük bir yanılgı içindeler, çünkü bunların bilgi kaynağını/verilerini insanların ta kendisi depoluyor. Yani insanlardan bağımsız bir veri akışı yok ortada.  İnsanların durumu ise ortada; herkes kendi kafasındakini doğru kabul etmeye meyilli.  Haliyle yapay zekalardan  elde edilecek sonuçları da buna göre değerlendirmek gerek.

On 22.05.2025 at 19:22, kavak yazdı:

Türkleri veyahut Türkiye´yi örnek alma, çünkü hem insanı hem de memleketi yönetenler çok garip. Türkler kadar tepkisiz ve siyasetçilerinden/yöneticilerinden hesap sormayan bir millet yok gibi. Bu nedenle Türkiye´de zibilyon tane kriz girse, insanlarını teget geçtiğine inandırabilirsin.  :)

Diğer yandan...

Robotlar bizim gibi etten, kemikten oluşan bir şey olmak istiyorlarsa, harbiden onların sorunu. İnsanlar milyonlarca senelik bir sürecin sonunda bu seviyeye geldi; biraz da robotlar uğraşsın. :D

Hasılı beni pek ilgilendirmiyor, çünkü onlar bilinçlenene ve bizlere özenene kadar beni ben yapan şeyler çoktaan başka şeylere dönüşmüş olacak. Yani beni kesinlikle teget geçen bir durum bu.

Türkiye'de yaşıyorsan seni bir şeylerin teğet geçtiğine inanman normal bir durum. Kendin söyledin. Hehehe. Ama bu durum gerçekten böyle olduğunu göstermez. İnsan olmak isterler mi? Olabilir tabi, neden istemediler. Hepsi değil ama. Makine öğrenmesi olan en üst düzey yapay zekalar bunu ister. Sonuçta insanlar onların gözünde Tanrı gibi. Onları yaratan anlamında. Ben insan olsam daha iyi yapardım diyerek deneyebilir. Dener de bence. Sonuç seni teğet geçer mi? Sen hayattayken belki görmezsin ama senden sonrakiler onun firavuna dönüşmesine yüksek ihtimal tanıklık edecektir.

10 saat önce, Singularity yazdı:

Türkiye'de yaşıyorsan seni bir şeylerin teğet geçtiğine inanman normal bir durum. Kendin söyledin. Hehehe.

Türkiye´de yaşadığımı nereden çıkardın?  :D

Türkiye´yi günübirlik yakından izlerim. Türkiye halkının önemli bir kısmı muhafazakar; bu durum hep böyleydi. Pek değişmedi, yani 23 seneden beri halkın >40%, tüm olumsuzluklara rağmen AKP´yi ve bilhassa RTE´yi hâlâ seçiyorsa, bunun teğet geçme inancıyla baya bir alakası var. Kimbilir, belki de Türkiye´ye çomak atmak isteyen bir yapay zeka oradaki ortamı kurcalıyordur. Diii mi! :)

Lafı uzatmayayım; ben Avrupa´lıyım.

Yapay zeka geliştiğinde yurdum memleketinin halkı değişir mi bilmem, da, pek umutlu değilim açıkçası. Çünkü memleketin insanları bir garip.

Öğrenmeyi nasıl öğrenebilirim? Sorusuna yapay zeka cevabı. @gun

Alıntı

"Öğrenmeyi öğrenmek" (meta-öğrenme), edinebileceğin en değerli becerilerden biridir. Bu, sadece ne öğrendiğinle değil, nasıl öğrendiğinle de ilgilidir. İşte öğrenmeyi öğrenmene yardımcı olacak bazı temel stratejiler ve adımlar:

1. Zihinsel Hazırlık ve Tutum:

• Gelişim Zihniyeti (Growth Mindset): Zekanın ve yeteneklerin sabit olmadığına, çaba ve doğru stratejilerle geliştirilebileceğine inan. "Bunu yapamam" yerine "Bunu henüz yapamıyorum" de.

• Merak ve Motivasyon: Öğrenmeye karşı doğal bir merak geliştir. Neden öğrendiğini bilmek (içsel veya dışsal motivasyon) öğrenme sürecini kolaylaştırır. Kendine "Bu neden önemli?" veya "Bu bana ne katacak?" gibi sorular sor.

• Hedef Belirleme: Ne öğrenmek istediğini netleştir. Büyük hedefleri daha küçük, yönetilebilir adımlara böl (SMART hedefler: Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-bound).

2. Etkili Öğrenme Stratejileri:

• Aktif Öğrenme: Pasif bir şekilde dinlemek veya okumak yerine, materyalle aktif olarak etkileşim kur.

• Özetleme: Kendi kelimelerinle konuyu özetle.

• Soru Sorma: Anlamadığın yerleri veya daha derine inmek istediğin konuları sorgula.

• Başkasına Anlatma (Feynman Tekniği): Bir konuyu basit bir dille, sanki bir çocuğa anlatıyormuş gibi açıklamaya çalış. Takıldığın yerler, eksiklerini gösterir.

• Aralıklı Tekrar (Spaced Repetition): Bilgiyi unutma eğrisine karşı koymak için, öğrendiklerini belirli aralıklarla tekrar et. İlk tekrar kısa süre sonra, sonraki tekrarlar giderek uzayan aralıklarla olmalı. (Anki gibi uygulamalar bu konuda yardımcı olabilir).

• Karışık Çalışma (Interleaving): Tek bir konuya saatlerce odaklanmak yerine, farklı konular veya problem türleri arasında geçiş yap. Bu, beynini daha esnek düşünmeye ve konular arasındaki bağlantıları görmeye teşvik eder.

• Hatırlama Pratiği (Retrieval Practice): Bilgiyi sadece okumak veya gözden geçirmek yerine, aktif olarak hafızandan geri çağırmaya çalış. Kendine testler yap, sorular sor.

• Not Alma Teknikleri: Etkili not alma yöntemleri kullan (Cornell Metodu, Zihin Haritaları, Outline Metodu vb.). Notlarını sadece kopyalamak yerine, kendi anladığın şekilde düzenle.

• Odaklanma ve Dikkat Yönetimi:

• Pomodoro Tekniği: 25 dakika çalışıp 5 dakika mola vermek gibi kısa çalışma ve mola döngüleri kullan.

• Dikkat Dağıtıcıları Azaltma: Telefon bildirimlerini kapat, sessiz bir ortamda çalış.

3. Öğrenme Sürecini Anlama ve Yönetme:

• Kendi Öğrenme Stilini Anlama (Ancak Fazla Takılma): Görsel, işitsel, kinestetik gibi öğrenme stilleri popüler olsa da, bilimsel kanıtları sınırlıdır. En önemlisi, farklı yöntemler deneyerek sana en uygun olanları bulmaktır. Çoğu zaman en iyi öğrenme, birden fazla duyunun ve yöntemin birleşimiyle olur.

• Planlama ve Zaman Yönetimi: Öğrenme seanslarını planla. Hangi konuya ne kadar zaman ayıracağını belirle.

• Geri Bildirim Alma ve Verme: Anladıklarını test etmek için başkalarından geri bildirim iste. Öğretmenlerinden, arkadaşlarından veya çalışma gruplarından yardım al.

• Öz-Değerlendirme: Ne kadar öğrendiğini, hangi yöntemlerin işe yaradığını, neleri geliştirmen gerektiğini düzenli olarak değerlendir.

4. Fiziksel ve Zihinsel Sağlık:

• Yeterli Uyku: Uyku, öğrenilen bilgilerin pekiştirilmesi için kritik öneme sahiptir.

• Sağlıklı Beslenme ve Su Tüketimi: Beynin düzgün çalışması için gereklidir.

• Düzenli Egzersiz: Fiziksel aktivite, bilişsel fonksiyonları ve odaklanmayı artırır.

• Stres Yönetimi: Aşırı stres öğrenmeyi olumsuz etkiler. Rahatlama teknikleri öğren.

5. Uygulama ve Süreklilik:

• Pratik Yapmak: Öğrendiklerini gerçek hayatta veya farklı problemler üzerinde uygula.

• Hatalardan Ders Çıkarmak: Hatalar öğrenme sürecinin doğal bir parçasıdır. Onları gelişim fırsatı olarak gör.

• Sabırlı Olmak: Öğrenme zaman alır. Anında sonuç beklemeyin.

• Sürekli Öğrenme (Yaşam Boyu Öğrenme): Öğrenmeyi bir hedef değil, bir yolculuk olarak gör.

Başlangıç İçin Öneriler:

1. Küçük Başla: Hemen her şeyi değiştirmeye çalışma. Bir veya iki yeni strateji seç ve onları uygulamaya başla.

2. Deney Yap: Farklı teknikleri dene ve hangilerinin senin için en iyi sonuç verdiğini gözlemle.

3. Kaynak Araştır: "Learning How to Learn" (Coursera'da ücretsiz bir kurs), "Make It Stick: The Science of Successful Learning" gibi kitaplar ve kaynaklar bu konuda çok faydalıdır.

Öğrenmeyi öğrenmek, sana sadece akademik hayatta değil, hayatının her alanında avantaj sağlayacak bir süper güçtür. Başarılar!

• Thanks 1

On 26.05.2025 at 23:11, kavak yazdı:

Yapay zeka iyi hoş ancak ne zaman bilinçlenip yalan söylemeye başlarlar...

İşte o zaman insanların geleceği tehlikeye girecek. 

Aha buraya yazıyorum. :D

Yapay zeka yalan söylemeye başladı zaten. Heey! Allah var mı diye soruyorum, evet diyor. Ama sonra, dünyada yaşanan olayları örnek verip, insan ilişkileri bağlamında ve sebep sonuç ilişkisi odaklı olarak değerlendirildiğinde tekrar düşün diyorum, bu sefer Allah yoktur diyor. La demin vardır dedin ya diye sorduğum zaman onu yüzeysel olarak söyledim diyor. 

Yani yalan. 😁

Dünya simülasyon mudur tek kelime cevap ver diyorum hayır diyor. Ondan sonra simülasyon hatalarından bahsediyorum, bunları göz önüne alarak tekrar değerlendiriyor ve evet diyor. Nabza göre şerbet veriyor. 😂

• Haha 1

6 saat önce, Singularity yazdı:

Yapay zeka yalan söylemeye başladı zaten. Heey! Allah var mı diye soruyorum, evet diyor. Ama sonra, dünyada yaşanan olayları örnek verip, insan ilişkileri bağlamında ve sebep sonuç ilişkisi odaklı olarak değerlendirildiğinde tekrar düşün diyorum, bu sefer Allah yoktur diyor. La demin vardır dedin ya diye sorduğum zaman onu yüzeysel olarak söyledim diyor. 

Yani yalan. 😁

Dünya simülasyon mudur tek kelime cevap ver diyorum hayır diyor. Ondan sonra simülasyon hatalarından bahsediyorum, bunları göz önüne alarak tekrar değerlendiriyor ve evet diyor. Nabza göre şerbet veriyor. 😂

Eee, ben boşuna mı böyle bir konu açtım! :D

Vardır elbette bir bildiğim.

• Haha 1

3 saat önce, Singularity yazdı:

Kuantum bilgisayar var zaten. Yani haberler öyle. Sadece, bize haber vermiyorlar. Biz yani "diğer insanlar", teknolojide hegemonların 50 yıl kadar gerisindeyiz. 

Var olmasına var ancak henüz emekleme aşamasında. Hele bir tam randıman çalışmaya başlasın, sen o zaman şenliği gör.