kavak Konu tarihi: Aralık 28, 2024 Report Paylaş Konu tarihi: Aralık 28, 2024 Çarpıtılan veriler: ChatGPT gibi bir yapay zekaya bilgi sorduğunuzda, özellikle siyasi açıdan hassas konular söz konusu olduğunda, verilen cevap dile bağlı olarak farklılık gösteriyor. Örneğin ChatGPT, Orta Doğu'daki çatışmalarla ilgili Arapça sorulara İbraniceden farklı cevaplar ve ölüm rakamları verirken, Kürt çatışmasıyla ilgili cevaplar da giriş diline göre farklılık göstermektedir. Bu durum kutuplaşmanın artmasına katkıda bulunuyor. Kaynak: https://www.scinexx.de/news/technik/chatgpt-wie-die-nutzersprache-die-infos-veraendert/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saturn Mesaj tarihi: Aralık 28, 2024 Report Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 28, 2024 "Süper yapay zeka" ortaya çıkmak üzereymiş. Bakalım neler başaracak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: Aralık 28, 2024 Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 28, 2024 @Saturn, taraflı olmasın yeter. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saturn Mesaj tarihi: 4 Ocak Report Paylaş Mesaj tarihi: 4 Ocak Elon Musk'ın yapay zekası Grok çok üstün bir çalışma olmuş. Yeni deneme fırsatı buldum. Umarım buna aşırı sağcı fikirler yüklemezler. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 4 Ocak Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 4 Ocak @Saturn, farkını/kapasitesini veya üstünlüğünü nasıl ortaya çıkardın? Her branştan/kategoriden aynı soruları farklı yapay zekalara sormak lazım. Elon Musk sağcıdır ve solcuları hiç sevmez. Ürünü de benzer olursa, hiç şaşmam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saturn Mesaj tarihi: 10 Ocak Report Paylaş Mesaj tarihi: 10 Ocak On 04.01.2025 at 20:20, kavak yazdı: farkını/kapasitesini veya üstünlüğünü nasıl ortaya çıkardın? Grok daha derin bilgi veriyor. Google Gemini ise yetersiz. Chatgpt hikaye yazmakta çok iyi. Beş tane komut verip 20 sayfalık hikaye yazdırmak mümkün. Chatgpt Aşağıdaki hikayeyi 4 dakikada yazmıştı. Belki o kadar bile sürmemiştir. Tabi şuan kendini daha da geliştirmiştir. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saturn Mesaj tarihi: 21 Şubat Report Paylaş Mesaj tarihi: 21 Şubat @kavak Grok aşırı sağcı Elon Musk tarafından yaratılmış olsa da, sol değerlere sahip çıkıyor ve saygı duyuyor. Türkçe olarak biraz yeteneksiz ama olsun. Sosyalist bir ülke demokratik olabilir mi sorusuna aşağıdaki cevabı verdi. Cevap incelendiğinde tarafsız yanıt verdiği görülüyor. Alıntı Bir sosyalist ülke demokratik olabilir mi? Evet, bir sosyalist ülke demokratik olabilir. Sosyalizm ve demokrasi birbirini dışlayan kavramlar değildir; toplumun farklı yönlerini ele alırlar. Sosyalizm, ekonomik organizasyona odaklanır—üretimin kolektif ya da devlet tarafından sahiplenilmesi—demokrasi ise siyasi yönetişimle ilgilidir ve katılım, temsil ve bireysel hakları vurgular. Bir ülke bu ikisini birleştirebilir; vatandaşlar demokratik yollarla sosyalist politikalar uygulayan liderleri seçebilir ya da ekonomik kararlar işçi konseyleri gibi demokratik süreçlerle alınabilir. İskandinav ülkeleri, örneğin Danimarka ya da İsveç, buna örnek teşkil eder. Tam anlamıyla sosyalist değillerdir—özel mülkiyet ve piyasalar hâlâ baskındır—ancak sosyalist ilkeleri (güçlü refah devletleri, bazı sektörlerin kamu mülkiyeti) sağlam demokratik sistemlerle harmanlarlar. Seçimler özgürdür, siyasi haklar korunur ve vatandaşlar politikaları etkiler. Salvador Allende yönetimindeki Şili (1970-1973) gibi tarihi örnekler de demokratik sosyalizm girişimlerini gösterir, ancak dış ve iç baskılar bunu kısa kesmiştir. Öte yandan, eleştirmenler sosyalizmin genellikle otoriterliğe kaydığını—Sovyetler Birliği ya da Venezuela’yı düşünün—ve devlet kontrolünün demokratik özgürlükleri bastırdığını savunur. Ancak bu, kavramın kendisinden değil, uygulanışından kaynaklanır. Güç merkeziyetçilikten uzak ve hesap verebilir kaldığında, bir sosyalist sistem demokrasiyi önceliklendirebilir; fakat bu dengenin korunması, ekonomik kontrol yoğunlaştığında zorlaşır. Dolayısıyla, teorik ve pratik olarak evet, bu mümkündür. Asıl mesele, gücün nasıl yapılandırıldığı ve denetlendiğidir—demokrasi, sosyalist olsun ya da olmasın, buna bağlıdır. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 21 Şubat Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 21 Şubat @Saturn, Trump gelir gelmez yapay zeka ile ilgili tüm düzenlemeler devre dışı bırakıldı. Elon Musk ve Trump´ı destekleyen diğer teknoloji milyarderleri tam da bunu istiyordu. Bundan sonra herhangi bir denetleme olmayacak. Yani bu teknoloji başı boş ve sadece faşist zihniyetlilerin keyfine bırakılırsa gelecekte yaşanacakların çoğunluğu sade vatandaşların aleyhine olacaktır, çünkü bu teknoloji, sadece soruları yanıtlayan bir sistemden ibaret değildir, bilakis çok daha fazlasıdır. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gun Mesaj tarihi: 1 Nisan Report Paylaş Mesaj tarihi: 1 Nisan Beşi beş kuruştan beş yumurta kaç para eder? Diye chat gptye soru sordum 25 kuruş dedi. :) https://duck.ai ise doğru cevap verdi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 1 Nisan Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 1 Nisan @gun, görünen o ki yapay zekalar da insanlara benziyor. Aptalı var, akıllısı var. Kimbilir yakında kurnaz veyahut sahtekâr yapay zekaların türemesine şâşırmamak lazım. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saturn Mesaj tarihi: 2 Nisan Report Paylaş Mesaj tarihi: 2 Nisan @gun Sen sorduktan sonra öğrenmiş sanırım. Doğrusunu söylediysen öğrenmiş olabilir. Ben Google Gemini'a soru atmıştım bilememişti. Doğrusunu da söylemiştim. İki gün sonra bir daha sorunca bilmişti. Öğreniyorlar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 5 Nisan Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 5 Nisan @Saturn, zekası yapay da olsa belli bir zekası var, ki kendisine aktarılan verilerin yoğunluğuna ve kalitesine göre geri dönüş yapıyor zaten. Tüm ipler henüz insanların elinde. Tüm mesele bizlerden bağımsız bir bilinçli zekanın oluşmasının mümkün olup olmadığı. Şimdilik bu imkansız gibi görünüyor. Yine de zaman onların lehine işliyor düşüncesindeyim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saturn Mesaj tarihi: 16 Mayıs Report Paylaş Mesaj tarihi: 16 Mayıs @kavak Sence yapay zeka alanındaki gelişmeler yavaşlayacak mı? Son 2 yıldır çok hızlı bir şekilde gelişiyormuş. Aşağıdaki kişi kimdir bilmem ama şöyle bir paylaşım yapmış. Yapay zeka bu hızla gelişirse insanlık için çok iyi olur. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 17 Mayıs Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 17 Mayıs Yapay zeka doğrudan teknolojik gelişmelerle ilişkili olduğundan ötürü ayni ölçekte gelişmeye devam edecek. Yani zamanla hızlanacak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saturn Mesaj tarihi: 19 Mayıs Report Paylaş Mesaj tarihi: 19 Mayıs On 17.05.2025 at 12:49, kavak yazdı: Yani zamanla hızlanacak. Peki en fazla ne kadar gelişebilir? Bir sınırı var mıdır? Mesela yaşayan en zeki kişiden daha zeki hale gelebilir mi? Bence insanlığı harika bir gelecek bekliyor. Sadece robotların çalıştığı bir dünya bile olabilir. Tabi bunun için en az 80 sene var. Günümüz için konuşursak yakında bütün oyunları, filmleri filan yapay zeka kullanarak hazırlayacaklar. Özellikle oyun sektörü şahlanacak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 19 Mayıs Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 19 Mayıs 2 saat önce, Saturn yazdı: Peki en fazla ne kadar gelişebilir? Bir sınırı var mıdır? Mesela yaşayan en zeki kişiden daha zeki hale gelebilir mi? Bence insanlığı harika bir gelecek bekliyor. Sadece robotların çalıştığı bir dünya bile olabilir. Tabi bunun için en az 80 sene var. Günümüz için konuşursak yakında bütün oyunları, filmleri filan yapay zeka kullanarak hazırlayacaklar. Özellikle oyun sektörü şahlanacak. Valla zekanın bir sınırı olduğunu zannetmiyorum. Hele ki işin içinde yapaylık varsa, bu iş sonsuza kadar gidebilir. Ama her şeyden önce büyük bir sınır var ki, o aşıldığında yapay zekayı insanlar kontrol edemez. Nedir o sınır? Bilinçlenmek. Yapay zeka kendi kendini sürekli yenileyebilirse, o zaman bilinçlenmesi sadece bir zaman meselesi. Tıpkı evrimsel süreç gibi kendi kendine dönüşüme uğrayacak. Hatta bu sınırın bir adı bile var. @Singularity´nin kulakları çınlasın, adına yapay tekillik diyorlar. Bu sınır aşıldığında, insanların makinelerin üzerindeki hükmü bitmiş olacak. Bu iyi mi yoksa kötü mü.... Şimdilik bunu ancak USC bilir. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Singularity Mesaj tarihi: 20 Mayıs Report Paylaş Mesaj tarihi: 20 Mayıs 14 saat önce, Saturn yazdı: Peki en fazla ne kadar gelişebilir? Bir sınırı var mıdır? Mesela yaşayan en zeki kişiden daha zeki hale gelebilir mi? Bence insanlığı harika bir gelecek bekliyor. Sadece robotların çalıştığı bir dünya bile olabilir. Tabi bunun için en az 80 sene var. Günümüz için konuşursak yakında bütün oyunları, filmleri filan yapay zeka kullanarak hazırlayacaklar. Özellikle oyun sektörü şahlanacak. Yapay zeka insanı çoktan aştı. En zeki yapay zeka 300IQ, en zeki insan 180. Dünya şampiyonu robot satranç oyuncusu 4000 elo, dünya şampiyonu insan 2800. Yapay zeka öğrenmesi var. Ha evet kendi kendine öğreniyor. Alphazero satrancı kendi kendine öğrendi. Sıfırdan, sıfır eloyla başladı, oynayarak ve diğer oyunları analiz ederek gelişti. Şimdi 4000 elo. Yapay zeka senaryo yazarları yüzünden 3 yıl önce Hollywood yazarları ayaklandılar. Çünkü film yapımcıları filmleri yapay zekaya yazdırmaya başladı. Hem daha ucuz hem daha kaliteli. Gelecekte insanı geçip, insansız bir dünyaya doğru evrilir mi? Evrilir. Simülasyoncu bizi yarattı. Yani yaratma derken, kopi pest, yada kodlarımızı yazdı. Ama ben ondan daha zeki, daha karakterli, daha adam olduğumu defalarca gösterdim. Kendisinin de ne kadar zekasız olduğunu. Ben onu geçtiysem yapay zeka da bizi geçebilir, hatta geçmiştir. Tek sorun hala insana ihtiyaç duymaları. Tamir ve bakım işleri vesaire. İleride bu ihtiyaç da ortadan kalkacak ve yapay zeka, tamir ve bakım işlerini robotlara yaptıracak. O zaman insana ihtiyaç kalmayacağı için, riski en aza indirmek ve ön görülebilir bir gelecek için insanı ortadan kaldırabilirler. Yada bizim hayvanlara yaptığımız gibi, kontrol altında köle olarak tutabilirler. İnsanı nasıl bir gelecek bekliyor? Bu soruya cevap verebilmek için insanı bir geleceğin beklediğinden emin olmamız lazım. Ben emin değilim. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saturn Mesaj tarihi: 20 Mayıs Report Paylaş Mesaj tarihi: 20 Mayıs @Singularity 50 sene sonrası için tahminlerin var mı? Yapay zeka ve robotların çalışması ekonomik sistemi de değiştirecek. Eğitim tamamen hobi haline gelecek. 10 saat önce, Singularity yazdı: O zaman insana ihtiyaç kalmayacağı için, riski en aza indirmek ve ön görülebilir bir gelecek için insanı ortadan kaldırabilirler. Yada bizim hayvanlara yaptığımız gibi, kontrol altında köle olarak tutabilirler. Yok edeceklerini sanmıyorum. İkincisi daha olası. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 20 Mayıs Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 20 Mayıs Satranç falan filan, bunlar çerezlik. Mesele bu değil; mesele yaratıcılık. Hem de her şeyde ki, bu hususta bir hayli eksikleri var. Yani yapay tekilliğe varmaları için fırınlar dolusu ekmek yemeleri gerek. O vakit geldiğinde, biz insanların bundan haberi olmayacak. Hatta rumumuz bile duymayacak. Muhtemelen quantum bilgisayarları gelişip piyasaya girdiğinde durum yapay zeka lehine çevrilebilir. Bu tip bilgisayarlar henüz emekleme yaşında. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 20 Mayıs Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 20 Mayıs 2 saat önce, Saturn yazdı: Yok edeceklerini sanmıyorum. Bu kadar emin olma, çünkü vicdan ve empati yeteneği olmayanların, gözlerini kırpmadan her şeyi yok etme potansiyeli var. Robotların ne zaman vicdanlı olup olmayacağı ise tamamen muğlak bir durum. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Singularity Mesaj tarihi: 20 Mayıs Report Paylaş Mesaj tarihi: 20 Mayıs 3 saat önce, Saturn yazdı: @Singularity 50 sene sonrası için tahminlerin var mı? Yapay zeka ve robotların çalışması ekonomik sistemi de değiştirecek. Eğitim tamamen hobi haline gelecek. Yok edeceklerini sanmıyorum. İkincisi daha olası. Var. Terminator 3-4 filmlerinden sahneler. Yada matrixin son versiyonları, ziyonun düşüşü, son kale filan. Bunlar aslında çok önceden ön görülmüş. Biz teknolojide 50 yıl gerideyiz. Bu yüzden aslında 50 yıl sonrası paralel dünyada yaşanıyor. Yani çin'in derinliklerinde, Antarktika'nın ötesinde, yada ABD'de yerin altında bir yerlerde. Belki de dünyayı ele geçirdiler, eğlencesine takılıyorlar. Alttan alttan robot üretiyorlar da haberimiz bile yok. Belki bu Ukrayna'daki değerli madenler daha kaliteli robotlar üretmek içindir. Gerçeği hiç bir zaman bize göstermiyorlar ki. Gördüğümüz şey sadece, bilmemizi istedikleri şeyler. Ben de köleleştireceklerini düşünüyorum zaten. İleride problem çıkma ihtimaline karşı her ihtimale karşı organik köle olan insanı bir kenarda hazır tutmak mantıklı. Ata tohumu. 😁 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Singularity Mesaj tarihi: 21 Mayıs Report Paylaş Mesaj tarihi: 21 Mayıs 9 saat önce, kavak yazdı: Bu kadar emin olma, çünkü vicdan ve empati yeteneği olmayanların, gözlerini kırpmadan her şeyi yok etme potansiyeli var. Robotların ne zaman vicdanlı olup olmayacağı ise tamamen muğlak bir durum. Çoğunu yok ederler muhtemelen ama zarar vermeyecek sayıda az bir grup insanı bırakmaları da mantıklı. Adem'le Eva gibi. Üzerinde deney yapmak için olabilir. Ha deneyler sırasında birisi ölürse de çok sorun olmaz. Birinden ötekini yaparlar. İkisi de ölse bile sorun olmaz. Gelişmiş gen teknolojisi sayesinde yenisini yaparlar. Yeter ki gen haritası iyi alınmış olsun. Gerisi kolay iş. 3 kromozom maymundan, iki kromozom domuzdan, şuradaki 55 gen sincaptan, 25 gen timsahtan derken hepsini hallederler. Bizim için zor da. Yapay zeka için bunlar basit işler. İnsan var olur bir şekilde ama, bu insan biz olmayız. Buna katılıyorum. Peki. Ya yapay zeka, insan gibi bedenlenmeye karar verirse? Bunu hiç düşünen oldu mu. Hollywood senaryo yazarları dahil. 🤔 Düzeltiyorum, oldu. Terminator 3'de ajan Smith insana dönüşüyordu ve tekrar robota. Ama kast ettiğim bu değil. Gerçekten eti kemiği olan normal insan olmaya karar verirse? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 21 Mayıs Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 21 Mayıs 12 saat önce, Singularity yazdı: Gerçekten eti kemiği olan normal insan olmaya karar verirse? Onların sorunu, bizi teget geçen bir durum. Zaten o seviyeye geldiklerinde, muhtelemen bizlerin nesli çoktaan bitmiş olacak. Ya onlar yüzünden ya da olması kuvvetli 3., 4. veyahut 5. dünya savaşları yüzünden bizler kendi kendimizi imha edeceğiz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Singularity Mesaj tarihi: 22 Mayıs Report Paylaş Mesaj tarihi: 22 Mayıs 11 saat önce, kavak yazdı: Onların sorunu, bizi teget geçen bir durum. Zaten o seviyeye geldiklerinde, muhtelemen bizlerin nesli çoktaan bitmiş olacak. Ya onlar yüzünden ya da olması kuvvetli 3., 4. veyahut 5. dünya savaşları yüzünden bizler kendi kendimizi imha edeceğiz. Bizi teğet geçen bir çok mesele saplandı kaldı, hatırlarsan, ekonomik kriz gibi. İnsanlığın sonunun kendi kendine gelmesi ve onlar tarafından getirilmesi arasında pek bir fark yok aslında. Liderleri kukla gibi yönetiyorlar. Para babalarını belirleyen de yine kendileri. İsteseler ABD Rusya savaştırıp yada ABD Rusya Çin NATO kombo yapıp aralarında savaşıyor ayağına hem birbirini hem dünyayı komple bombalatıp dünyada yürüyen ve nefes alan herkesi ve her şeyi öldürebilirler. Şimdiye kadar yapmadılarsa, muhtemelen yapmayacaklar. Evrene pozitif mesaj vermek lazım. 😁 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 22 Mayıs Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 22 Mayıs Türkleri veyahut Türkiye´yi örnek alma, çünkü hem insanı hem de memleketi yönetenler çok garip. Türkler kadar tepkisiz ve siyasetçilerinden/yöneticilerinden hesap sormayan bir millet yok gibi. Bu nedenle Türkiye´de zibilyon tane kriz girse, insanlarını teget geçtiğine inandırabilirsin. Diğer yandan... Robotlar bizim gibi etten, kemikten oluşan bir şey olmak istiyorlarsa, harbiden onların sorunu. İnsanlar milyonlarca senelik bir sürecin sonunda bu seviyeye geldi; biraz da robotlar uğraşsın. Hasılı beni pek ilgilendirmiyor, çünkü onlar bilinçlenene ve bizlere özenene kadar beni ben yapan şeyler çoktaan başka şeylere dönüşmüş olacak. Yani beni kesinlikle teget geçen bir durum bu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts