Jump to content

Nursultan Nazarbayev'in Vladimir Putin'e Verdiği Ayar

alpinçayırı

Recommended Posts

Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı ve Türk Dünyası'nın aksakallısı olan Nursultan Nazarbayev'in Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ''Kazakistan topraklarında hiçbir zaman bir devlet var olmamıştır.'' diye yalan iddialarına karşılık Putin'e ''Biz; Hunların, Gök Türklerin, Kıpçakların, Altın Orda'nın, Kazak Hanlığı'nın torunuyuz. Bir gecede gökten düşmedik.'' diye efsanevi bir ayar vermesidir. Her şeyden önce, 'Slavlara devlet kurmayı öğretenler Türklerdir' diye tarihi bir gerçek vardır. Rus ayısı Putin, o tartışmada iyi zort olmuştu ama.

Dadaloğlu'nun dediği gibi; aslı kurttur, kurt yavrusu kurt olur..
İlgili link:

Ayar mayar yok ortada. Birileri göklerde uçmaya heveslenmiş. Onu anca kartallar ve akbabalar yapar. Bir de aşırı milliyetçi kafasında olanlar hayal eder, sonuç hep hüsran olmuştur. Bu gün Rusya dünyanın en büyük toprağına sahiptir, atom gücüdür. Kazakistan´nın nesi var?

Michail Sergejewitsch Gorbatschow olmasaydı, hâlâ Rusya´nın kuklasıydı. Yatıp kalkup ona dua etsin Nursulsan. Gerçek olan bu. Kurtmuş...muş. Olsa olsa belki kurtçuk olur. O bile şüpheli.

Bu zat Türk Dünyasının aksakallısı neden oluyormuş? Ben ak sakal falan göremedim. :D

Evet, doğrudur ama Kazakistan da Rusya Federasyonu gibi yüzölçümü olarak Dünya'nın en büyük ülkelerinden. Daha doğrusu, anlattığın ilgili olay şöyledir: Sovyetler Birliği dağılırken o sırada Politbüro'nun bir üyesi olan Nursultan Nazarbayev, Mihail Gorbaçov'a karşı Boris Yeltsin ile birlikte başarısız bir darbe girişiminde bulunur ardından 25 Aralık 1991 tarihinde SSCB, resmi olarak kendini fesheder. Zaten dediğin gibi, Gorbaçov olmasa SSCB günümüzde yaşardı. 

Türk Devletler Teşkilatı'nın fikir babası Nursultan Nazarbayev olduğu için Türk Dünyası'nın aksakallısıdır yani burada aksakal mecazi bir anlamdadır 😃

13 saat önce, alpinçayırı yazdı:

Türk Devletler Teşkilatı'nın fikir babası Nursultan Nazarbayev olduğu için Türk Dünyası'nın aksakallısıdır yani burada aksakal mecazi bir anlamdadır 😃

Kendi ülkesinde pek sevildiğini zannetmiyorum. Kendisinin ve partisinin 30 senelik otoriter yönetiminin sonunda başkent Astana´nın ismi, 2019 yılında Nursultan olarak değiştirilmişti. İki sene evvel Astana olarak yeniden değiştirildi ve Nursultan´ın elinde geriye kalan yetkileri tırpanlandı. Yani olmayan ak sakalı size ömür. Keza onun yerine gelenler de otoriter yapıda.

Bana sorarsan ben kendisinden pek hazzetmem, çünkü bu tip insanlar koltuğa oturunca tüm ülkeyi kendi babalarının malı gibi görüyorlar ve yönetiyorlar. Kendisi ve yakın akrabalarına ömür boyu dokunulmazlık var. Azerbeycan ´daki Aliyev sülasini de sevmem. Bunların insan haklarına ve özgürlüklerine saygıları yoktur. Ellerinden gelse ömür boyu gitmek istemiyorlar. RTE ve tayfası da bu kafada.