Jump to content

Her bebek iyi, zeki, yetenekli doğar.

datatip

Recommended Posts

3 saat önce, datatip yazdı:

Bu konuyu tartışmaya açmak isityorum.

İyi, zeki ve yetenekli doğmasının potansiyeli kendinde vardır. Bebeğe büyürken verilen kültürle, bu durumunu baskılıyoruz yada geliştiriyoruz. Bebeklik ve çocukluk insanların orjinal halidir.

Herkes yetenekli doğmuyor.

Örneğin bir insan tek tekrarda öğrenirken diğeri binlerce kez tekrar yapsa bile öğrenemiyor.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Savant_sendromu

Bu hastalığa sahip olanların ise tam tersine  hafızaları kuvvetli ama zekaları düşük. 

Savant sendromunu okudum.

Benim burada yapmak istediğim tezimin doğruluğunu kanıtlamak değil ama her zaman tezimin arkasında durarak, farklı şeyler yakalamak, bilinmeyenleri bilmektir.

Öncelikle savant sendromunun yetenekliliğine istisna diyor. İşte farklı birşeyler yakalamak için "istisna yoktur" derim.

Şu açıklamayı yapabilirim. Otistik bireyler içine kapanıktır, iletişim zordur. Normal bebeklere, yapamazsın edemezsin, küçüksün acizsin diye öylesine inadırılırki, öğrenilmiş çaresizlik gelişir ve zeka ve yetenekleri baskılanır.

Belkide insan müthiş bir yaratımdır. Beynimizin çok az bir kısmını kullanabiliyoruz. İşte her yanlış öğrenme beyinde yetenek ve zekaya set oluşturmakta. Otistik bireye bu setler aşılanamıyor. Onlarda doğal gelişimini sağlayıp yeteneklilikleri açığa çıkıyor.

Wiki deki önermeler ne kadar doğruysa benim önermemde o kadar doğrudur çünki labarotuara almadık konuyu.

8 dakika önce, datatip yazdı:

Savant sendromunu okudum.

Benim burada yapmak istediğim tezimin doğruluğunu kanıtlamak değil ama her zaman tezimin arkasında durarak, farklı şeyler yakalamak, bilinmeyenleri bilmektir.

Öncelikle savant sendromunun yetenekliliğine istisna diyor. İşte farklı birşeyler yakalamak için "istisna yoktur" derim.

Şu açıklamayı yapabilirim. Otistik bireyler içine kapanıktır, iletişim zordur. Normal bebeklere, yapamazsın edemezsin, küçüksün acizsin diye öylesine inadırılırki, öğrenilmiş çaresizlik gelişir ve zeka ve yetenekleri baskılanır.

Belkide insan müthiş bir yaratımdır. Beynimizin çok az bir kısmını kullanabiliyoruz. İşte her yanlış öğrenme beyinde yetenek ve zekaya set oluşturmakta. Otistik bireye bu setler aşılanamıyor. Onlarda doğal gelişimini sağlayıp yeteneklilikleri açığa çıkıyor.

Wiki deki önermeler ne kadar doğruysa benim önermemde o kadar doğrudur çünki labarotuara almadık konuyu.

Onların sadece hafızaları güçlü. Ama günlük işlerini yapamayacak kadar aptal oluyorlar.  Zeka testlerinde başarısız oluyorlar.

2 saat önce, buddha yazdı:

Bu hastalığa sahip olanların ise tam tersine  hafızaları kuvvetli ama zekaları düşük.

Dünya da 100 kişiden daha az savant bulunduğu yazıyor. Bence bu yazdığın durum sadece onlar için geçerli olabilir.

Beyin hasarıyla alakalı olduğunu da belirtmişler. 

Bu kadar ender görülen, neredeyse yok denecek kadar az bir durumdan bu yargıya nasıl varabildin? 

Alıntı

[1] Şu anda olağanüstü becerilere sahip yüzden az savantın yaşadığı tahmin edilmektedir.[1]

Alıntı

Bu duruma sahip olanlar genellikle otistik spektrum bozukluğu gibi nörogelişimsel bir bozukluğa sahiptir veya beyin hasarı vardır.[1]

https://tr.wikipedia.org/wiki/Savant_sendromu

"Her bebek, iyi , zeki ve yetenekli doğar." babında bir iddiayı destekleyen bilimsel kanıtlar var mı?

Bir kere "iyi" kavramı tamamen subjektiv. Kime veya neye göre  iyi?

Her bebek zeki doğmaz, mesela benim kardeşim zihinsel engelli. Bu durumu hangi kategoriye koyacağız?

Ayrıca insanlar da diğer canlılar gibi bu doğanın bir parçası, haliyle doğaya uyum sağlamak/adapte olmak zorundalar. Bebekler için de bu geçerli elbette. Doğru olan bir şey varsa o da  şu: Çevremiz ve doğduğumuz çoğrafya bir bakıma bizi şekillendiriyor ve kaderimizi bile yönlendiriyor.

• 2 hafta sonra...
On 17.11.2024 at 02:18, kavak yazdı:

"Her bebek, iyi , zeki ve yetenekli doğar." babında bir iddiayı destekleyen bilimsel kanıtlar var mı?

Bir kere "iyi" kavramı tamamen subjektiv. Kime veya neye göre  iyi?

Her bebek zeki doğmaz, mesela benim kardeşim zihinsel engelli. Bu durumu hangi kategoriye koyacağız?

Ayrıca insanlar da diğer canlılar gibi bu doğanın bir parçası, haliyle doğaya uyum sağlamak/adapte olmak zorundalar. Bebekler için de bu geçerli elbette. Doğru olan bir şey varsa o da  şu: Çevremiz ve doğduğumuz çoğrafya bir bakıma bizi şekillendiriyor ve kaderimizi bile yönlendiriyor.

Evet iyi olmak röletifdir. Bulmamız gereken "doğa nedir, doğayla uyum nasıl başarılır, ve özellikle çocuğun doğal gelişimi nedir" diyedir.

Zeka geni gösterilememiştir. bir genden şüpheleniliyor ama şüphelenmek, kanıtlamak değildir.Zekayı sağlayan gen olsaydı o genle oynanıp, daha zeki yada daha az zeki insanlar oluşturulurdu. Oysa zeka beynin genel çalışmasıdır. Ve unutmayalımki beyin hala çözülememiştir.

Çocuk yetiştirmek, bir bebeği-çocuğu-insanı anlamayı başarmak her babayiğidin harcı değildir. Bir şeyin doğruluğuna inanmadan önce iddia eden tarfın tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekmezmi. Bir insana geri zekalı dediysek yada anlayışsız yada başka şeyler bizim zekamızın iyi olduğunu iddia ederken bir kibir içinde olmadığımıza emin olmalıyız. Yoksa anormal hareketler yapmakmı zeka geriliğidir, onu beyinde bazı hücrelerin uyarılması ile olur. Yada dediğimiz anlayamadıysamı zeka geriliğidir. Kişi bir buhranda iken denilenleri anlayamaz, içine kapanır. Bize hitaop etmeyene zeka geriliğimi diyeceğiz. Tamam zekileri tanıyabiliriz ama hiçkimseye zeka geriliği diyemeyiz. Buda rölatif konudur. Bizi onların duygusal olarak tamamen insan olduğu ve ilginç olarak zeka geriliği denen olan insanların duyguların çok canlı oluyor.

Belkide onlar neden bizi zor anlıyor demektense neden duyguları bu kadar canlı sevecen oluyor diye düşünebiliriz

Bencede çevremiz ve coğrafyamızın özelliklerine göre şekilleniyoruz. Doğal özgün kişiliğimiz, bize dayatılan olmamız gereken kişiliği üstlenmemizi isteyen çevremiz. Yani Biri id diğeri süperego. Sadece id iyidir. İd zedelenmelerle özgünlüğünü yitirten görünüşler eklenir, bir arkeoloji yaparak özü tekrar bulabiliriz düşüncesindeyim.

4 dakika önce, datatip yazdı:

Evet iyi olmak röletifdir. Bulmamız gereken "doğa nedir, doğayla uyum nasıl başarılır, ve özellikle çocuğun doğal gelişimi nedir" diyedir.

...

...

Benim kardeşim yaşına göre geri zekalıdır, çünkü zihinzel engelli. Fiziksel yaşı 58 ancak hal ve hareketi 6-7 yaşındaki çocuk gibi.

Zeka geni olduğunu iddia edenler olduğunu zannetmiyorum. Varsa da ben duymadım.

On 16.11.2024 at 22:16, dersu uzala yazdı:

Onların sadece hafızaları güçlü. Ama günlük işlerini yapamayacak kadar aptal oluyorlar.  Zeka testlerinde başarısız oluyorlar.

İlk defa zeka testine girince az puan alınır. Zeka testi soruları çalışıldıkça daha çok soru çözülür hale gelinir. Yada 20 başarısız öğrenciye matematik dersi verdim. 19unda başarılı oldum. Şimdi onlara gerizekalı deniyordu da şimdi zekimi oldular. O başarısız bir öğrencidende öğrenememenin, bilinçaltı ile alakası olduğunu düşünmeme neden oldu.

3 dakika önce, kavak yazdı:

Benim kardeşim yaşına göre geri zekalıdır, çünkü zihinzel engelli. Fiziksel yaşı 58 ancak hal ve hareketi 6-7 yaşındaki çocuk gibi.

Zeka geni olduğunu iddia edenler olduğunu zannetmiyorum. Varsa da ben duymadım.

Bilim? zeka genetiktir diye deyip yanılıyorda. Evet zeka geni gösterilemeden zeka genetiktir denemez. Zeka sabitde değildir bazı zamanlarda artar bazı zamanlarda azalır. Bunun buhranlarımızla alakası vardır.

Evet  Nöronlar çalıştırılmayınca aralarında bağlantılarda az oluıyor. Buda pekçok beyin fonsiyonunu kullanamamayı getiriyor. Ama benim iddiam gerizekalı diye dünyada insanların sömürülmesi, her türlü eziyete hak görülmesi, ikinci sınıf insan yaratılmaya çalışılmasıdır. Ne Afrika, ne Asya'da, ister ilkel kabile olsun, ister zengin bir ülke hiçbir ırk, millet, yada toplum da böyle ikinci sınıfı yoktur.

Evet 6-7 yaşındaki çocuklar gibi kalırlar. Duyguları çok canlıdır. Benzeri olarakta hayvanlarda hiç büyümeyen çocuklar gibi.

3 dakika önce, datatip yazdı:

Bilim? zeka genetiktir diye deyip yanılıyorda. Evet zeka geni gösterilemeden zeka genetiktir denemez. Zeka sabitde değildir bazı zamanlarda artar bazı zamanlarda azalır. Bunun buhranlarımızla alakası vardır.

Evet  Nöronlar çalıştırılmayınca aralarında bağlantılarda az oluıyor. Buda pekçok beyin fonsiyonunu kullanamamayı getiriyor. Ama benim iddiam gerizekalı diye dünyada insanların sömürülmesi, her türlü eziyete hak görülmesi, ikinci sınıf insan yaratılmaya çalışılmasıdır. Ne Afrika, ne Asya'da, ister ilkel kabile olsun, ister zengin bir ülke hiçbir ırk, millet, yada toplum da böyle ikinci sınıfı yoktur.

Evet 6-7 yaşındaki çocuklar gibi kalırlar. Duyguları çok canlıdır. Benzeri olarakta hayvanlarda hiç büyümeyen çocuklar gibi.

Fazla gevelemeyi sevmem. Gerizekalı insanlar var mı? Var. Kanıt kendi kardeşim. Bu insanların sömürülmesini veyahut ikinci sınıf muamele görmesini ilk önce ben istemem elbette. Bunu tartışmak bile abes bana göre.

3 dakika önce, datatip yazdı:

Benzeri olarakta hayvanlarda hiç büyümeyen çocuklar gibi.

Hayvanların dilinden anlıyorsun galiba.    :D

18 saat önce, datatip yazdı:

İlk defa zeka testine girince az puan alınır. Zeka testi soruları çalışıldıkça daha çok soru çözülür hale gelinir. Yada 20 başarısız öğrenciye matematik dersi verdim. 19unda başarılı oldum. Şimdi onlara gerizekalı deniyordu da şimdi zekimi oldular. O başarısız bir öğrencidende öğrenememenin, bilinçaltı ile alakası olduğunu düşünmeme neden oldu.

Matematik demişsin bende aynı öğretmenden eğitim aldım diğer arkadaşlarımda ama ben olar kadar başarılı değilim.

Yabancı dil konusunda o kadar çok yöntem denedim ki hepsinde başarısız kaldım.

Bazı insanlar  rastgele dizilmiş 52 deste kağıdı hatasız sayabiliyor. Eğitimle bunu kaç kişi başarabilir? :)

Her bebeğin zeki doğduğu iddiası çok fazla abartılı. Daha evvel sormuştum, da, yanıt gelmedi. Bu nokta ile ilgili bilimsel araştırmalar var mı?

Yoksa eğer, spekülasyondan öteye gitmez. İnsanlar aptal yetiştirilmez, bilakis farklı (her yelpazeden var) yetiştirilir. Bu da insanların nerede ve hangi çoğrafyada yaşadığına bağlı bir durum.

On 16.11.2024 at 16:23, datatip yazdı:

Bu konuyu tartışmaya açmak isityorum.

İyi, zeki ve yetenekli doğmasının potansiyeli kendinde vardır. Bebeğe büyürken verilen kültürle, bu durumunu baskılıyoruz yada geliştiriyoruz. Bebeklik ve çocukluk insanların orjinal halidir.

Son zamanlarda popüler söylemler olabilir ya da belli istatistiki verilere dayanabilir. Bir kişi daha zigot haline bile gelmeden anne ve babanın genetik ve diyetinden, ana rahminde zigot olmaya başladıktan sonra annenin beslenmesinden doğduktan sonraki beslenmesine kadar anahtar dönüm noktaları varmış.. Sonra isterse mağra devrinde doğsun tekerleği icat eden biri bile olabilir...

• Like 1

Daha önce çoğrafya demiştim. Bu hususu yabana atmayın, ama her bebek zeki doğmaz. Böyle bir şey mümkün değil, çünkü her çocuğun çıkış parameterleri farklı. Aptalı, engellisi, orta şekerlisi de var. Dünyadaki insanlara baktığımızda, çoğunlukla orta şekerli olanlar daha baskın. Bu da doğan bebekler hakkında, kesin olmamakla beraber, bize bir ipucu veriyor gibi. 

On 26.11.2024 at 17:33, dersu uzala yazdı:

Matematik demişsin bende aynı öğretmenden eğitim aldım diğer arkadaşlarımda ama ben olar kadar başarılı değilim.

Yabancı dil konusunda o kadar çok yöntem denedim ki hepsinde başarısız kaldım.

Bazı insanlar  rastgele dizilmiş 52 deste kağıdı hatasız sayabiliyor. Eğitimle bunu kaç kişi başarabilir? :)

Öğrenememenin bilinçaltı ile alakasına bu başarısız olduğum öğrenciyi vereceğim. Öğrenciye ne zaman "Büyüktür, küçüktür, eşittir" ile alakalı soru sorsam elleri titriyordu. Ve problemi çözemiyordu. Çocukken sen küçüksün, büyüklerini dinle, sen küçük ve acizsin, başaramazsın gibi iletimleri sık sık veriyoruz.

Ülkemizde nedense ingilizce öğretmek değil öğretmemek üzerine kurulu bir sistem var sanki. İngilizce öğretmenleri hep beni aşağıladı, ingilizceden soğuttular. Oysa matematikte okul 3.sü olduğum halde kişiyi geri zekalıymış gibi hissettirmesi beni ingilizceden soğutuyordu. Acaba beyin göçünü engellemek içinmi ingilizceden soğutuyorlar, kimbilir?

pek çok şeyi hatasız hesaplayabiliyorlarda. Yorumum beynimizi üstün yeteneğini zedeleyememiz/zedeleyemediklerinden oluyor. Bunun için mesela otistik olmak, onu zedelemelere karşı bir koruyucu kalkan oluşturuyor ve iletişimini zararlı gördüğü kişilere kapatıyor ve beyin orjinal süper yetenekli halinde kalıyor.

On 26.11.2024 at 23:22, Aysel a yazdı:

Her bebek Zeki doğar aptal olarak yetiştirilir 

İnsanlar cahil doğar aptal değil onları aptallaştıran eğitimdir..

Mutlu olma sanatı ...
Bertrand RUSSEL

7615_Mutlu_Olma_Sanati-Bertr_Russell422 (1).webp

Çok teşekkür ederim. Tamamen katılıyorum. Ben bu fikri savunmaya başladığım 1996 yılında çok yalnız kalmış, aşırı baskı altında kalmıştım. Yıllar sonra J.J.Roussea nın benimle hemen aynı fikirlere sahip olduğunu duymamla az biraz rahatladım. Russel'in de bu sözünü bilseydim, o kadar sıkıntıyı boşuna çekmezdim

21 saat önce, kavak yazdı:

Daha önce çoğrafya demiştim. Bu hususu yabana atmayın, ama her bebek zeki doğmaz. Böyle bir şey mümkün değil, çünkü her çocuğun çıkış parameterleri farklı. Aptalı, engellisi, orta şekerlisi de var. Dünyadaki insanlara baktığımızda, çoğunlukla orta şekerli olanlar daha baskın. Bu da doğan bebekler hakkında, kesin olmamakla beraber, bize bir ipucu veriyor gibi. 

Orta şekerli olanlar daha baskın dediniz. Gerçek nedir bilinemedi ama toplumun bildiği gerçek yalancı gerçektir. Çünki o toplumun genel geçer kuralları gerçek olarak algılanıyor. Yani gerçeğin ne olduğunu o toplum karar veriyor. Her toplumda ve zamanda da farklıdır gerçekler. Toplum bazı kendine göre haklı sebeplerle bazı durumlara geri zekalı diyor. Ama anlayışlı, sevecen, hoşgörülü toplumlarda suç az görülürken ortalama zekalarınında daha yüksek olduğu görülür. Yasakçı, cezalandırıcı, anlayışsız, yargılayan, nefreti izleyen toplumlarda da  suçta çok fazladır, zeka geriliği damgası yiyende çoktur.

10 dakika önce, datatip yazdı:

Öğrenememenin bilinçaltı ile alakasına bu başarısız olduğum öğrenciyi vereceğim. Öğrenciye ne zaman "Büyüktür, küçüktür, eşittir" ile alakalı soru sorsam elleri titriyordu. Ve problemi çözemiyordu. Çocukken sen küçüksün, büyüklerini dinle, sen küçük ve acizsin, başaramazsın gibi iletimleri sık sık veriyoruz.

Ülkemizde nedense ingilizce öğretmek değil öğretmemek üzerine kurulu bir sistem var sanki. İngilizce öğretmenleri hep beni aşağıladı, ingilizceden soğuttular. Oysa matematikte okul 3.sü olduğum halde kişiyi geri zekalıymış gibi hissettirmesi beni ingilizceden soğutuyordu. Acaba beyin göçünü engellemek içinmi ingilizceden soğutuyorlar, kimbilir?

pek çok şeyi hatasız hesaplayabiliyorlarda. Yorumum beynimizi üstün yeteneğini zedeleyememiz/zedeleyemediklerinden oluyor. Bunun için mesela otistik olmak, onu zedelemelere karşı bir koruyucu kalkan oluşturuyor ve iletişimini zararlı gördüğü kişilere kapatıyor ve beyin orjinal süper yetenekli halinde kalıyor.

sen o öğrenci hakkında varsayımda bulunuyorsun.

Benide öğretmenlerim konşmadığım için  içine kapanık zannediyorlardı. Hafızam zayıf olduğu için konuşmuyordum. Boşyere konuşmakta benim için anlamsız birşey. Soruları bilmiyordum sadece. Hafıza yoksa öğrenemezsin.

• Like 1

On 27.11.2024 at 00:01, kavak yazdı:

Her bebeğin zeki doğduğu iddiası çok fazla abartılı. Daha evvel sormuştum, da, yanıt gelmedi. Bu nokta ile ilgili bilimsel araştırmalar var mı?

Yoksa eğer, spekülasyondan öteye gitmez. İnsanlar aptal yetiştirilmez, bilakis farklı (her yelpazeden var) yetiştirilir. Bu da insanların nerede ve hangi çoğrafyada yaşadığına bağlı bir durum.

Evet abartılı, ben dahada abartıyorum. Özellikle kendini onayladığında. Eskiden nöronlar zedelenmemiş olacak derdim. (Fenilketonüri, serebral palsy... gibi) Sonra o kişilerde bir araştırma yapamadığım için bu şartıda kaldırdım.

Şayet kanıtlanamazsada çürütülemiyor bu fikir. Önüne gelen her soruya bi cevap bulunuyor, buda gelişme getiriyor ve hoşuma gidiyor.

Bilimöin genel kanaati "zeka genetiktir" üzerinedir ve desteksizdir. Bilim bunu diyemez, genini göstermeden. Zeka diye neyi kastetmekteyiz. Öğrettiklerimizi anında öğrenenmi. Herkes farklı şeyleri daha kolay öğrenirken bazıları aynı şeyleri zor öğrenir. Nedeni bilinçaltıdır. Zekanın eşit olduğunu kanıtlayıcı bir bilimsel araştırma yoktur. Felsefik olarak ele alınmıştır. oda J.J.Roussea ve yeni öğrendim B.Russel bu taşın altına ellerini koymuşlardır.

Evet o coğrafyanın kültürü sonucu belirlemektedir.

İnsanlar aptal olsun diye yetiştirilmedikleri halde neden anlayışsız toplumlarda aptalların sayısı fazladır. Yada neden zeki değil kurnazların sayısı artmaktadır. Konu "insan nedir"  sorusuna cevap verebilmekle alakalıdır.

13 dakika önce, dersu uzala yazdı:

sen o öğrenci hakkında varsayımda bulunuyorsun.

Benide öğretmenlerim konşmadığım için  içine kapanık zannediyorlardı. Hafızam zayıf olduğu için konuşmuyordum. Boşyere konuşmakta benim için anlamsız birşey. Soruları bilmiyordum sadece. Hafıza yoksa öğrenemezsin.

Einstein'ıda ilkokularında geri zekalı sandılar. Bende ilkokul 3 sınıfa kadar hep aynı 3 ana dersten kaldımda annemin itirazlarıyla, dilekleriyle üst sınıfı okur hale geldim. 4.sınıfta bana uygun bir yaklaşım gösteren hoca oldu ve okul genel sınavında dördüncü oldum.

O kadar çok sorgulanması gereken şey varki. Her soru bir buhran yapabiliyor ve bilinemezler beynimizi sarmalayabiliyor buda beynin kendini korumaya almasına neden oluyor yani yeni bilgilere kapatıyor kendini, bunuda hafızam yok olarak sanılabilir ama değildir. Belki sizin durumunuz budur belkide karşılıklı konuşsaydık başka bir sistematiği yakalayacağım. Kimbilir.