Mempish Konu tarihi: 5 Ağustos Report Paylaş Konu tarihi: 5 Ağustos Din, Bilim, evrim, metafizik, Allah ve kutsal kitaplar. Bu bilgilerin harmanlandığı hatta çorba olduğu bir dönemi yaşarken SİZ NE KADAR ATEİST SİNİZ? Ateist olanlar, kendi Ateist düşüncelerinden ve yaşamlarından örnek verebilir mi? Ateist olmakla ne kazandınız? yada ne kaybettiniz? Eğer Ateistseniz bunun nedeni nedir.? Korkularınız, endişeleriniz, sevinçlerinizden bahsedebilir misiniz.? İnsanların tamamının Ateist yada agnostik olmaları size ne kazandırır? Bir dindara ne bir cümle ile kendinizi nasıl anlatırsınız.? İnsan Safkan Ateist olabilir mi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovulmuş Üye Mesaj tarihi: 5 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 5 Ağustos Olaylara mucize , kader nasip gözüyle bakmıyorum. Bir neden arıyorum ve buluyorum. Tabiki doğal determinizmden söz etmiyorum. Anne babamı ve doğduğum ülkeyi ben seçmedim. Ama ateist olduktan sonra insanların enayi yönlerini farkettim. Aynılarını ben de yaptım zamanında. Artık uyanık oluyorum. Hizmetçi değil bireyim. Kendim için yararlı olduğunu düşündüğüm bir şeyin başkasına da yararlı olduğunu düşünerek yapıyorum. Ama dindar iken kendime yararı olmasa da başkasına vardır diye düşünüyorsun. Bunun iyilik olduğu u düşünüp mutlu oluyorsun. Hani derler ya iyilik yap denize at balık bilmezse yaratan bilir. Hayır öyle olmuyor. İyilik yapacaksan önce kendine bir yararı da olmalı. Aksi halde kandırılıyorsun. Bu kaçınılmaz birşey. İyilik yapacaksan neye neden nasıl yapacağını bileceksin. Dindarlar allah rızası diye insanları söğüşlediler ve devam ediyorlar. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 5 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 5 Ağustos Anlamadım, Ateist olmanın bir ölçütü veya kıstası mı var? Ateizm, adı üstünde işte, Teizm´in zıttıdır ve varlığını Teizm´e borçludur. Hepsi bu. Kendi yaşamımdan anlatmanın bir anlamı olduğunu zannetmiyorum. Herkesin hayatı kendine, ki ateist olmakla hiç alakası olmayan bir husus aslında. Çünkü Ateist olmak, iyi bir insan olmak anlamına gelmez. Her türden insan (yalancı, katil, sahtekâr, yardımsever vs.) pekala ateist olabilir. Tek bir ortak payda var, o da şu: Tüm dinleri ve tanrıları(nı) reddetmek. Korkmayı seneler evvel bıraktım, çünkü korkunun ecele faydası yok. Hayali tanrıların cehenneminden korkanlar, dindarlıktan çıkamayanlardır. Dinlerin temelinin korkutmaya ve tehdit etmeye dayalı olması tesadüf değildir. Hiçbir zaman insanların tümü ne Ateist ne de Agnostik olur. Böyle bir şey mümkün değil, ki umrumda da değil zaten. İsteyen istediği şeye inansın. Kime ne? Bir dindara kendimi anlatamam, anlamaz, çünkü ayrı(!) dünyaların insanıyız. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saturn Mesaj tarihi: 5 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 5 Ağustos 1 saat önce, Mempish yazdı: İnsan Safkan Ateist olabilir mi? Şizofren değilse olabilir. Şizofrense uçan kaçan şeylere ara sıra inanma eğilimi gösterecektir. Bende de böyle bir problem var. Tam olarak şizofren miyim, bilmiyorum. Belki de aşırı ateistlikte bir akıl hastalığı veya dini düşüncelere tepki olarak doğan düşüncelerdir, kim bilir? En iyisi düşünceleri abartmamak, ateizm dahil. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mempish Mesaj tarihi: 5 Ağustos Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 5 Ağustos 48 dakika önce, kavak yazdı: Anlamadım, Ateist olmanın bir ölçütü veya kıstası mı var? Ateizm, adı üstünde işte, Teizm´in zıttıdır ve varlığını Teizm´e borçludur. Hepsi bu. Kendi yaşamımdan anlatmanın bir anlamı olduğunu zannetmiyorum. Herkesin hayatı kendine, ki ateist olmakla hiç alakası olmayan bir husus aslında. Çünkü Ateist olmak, iyi bir insan olmak anlamına gelmez. Her türden insan (yalancı, katil, sahtekâr, yardımsever vs.) pekala ateist olabilir. Tek bir ortak payda var, o da şu: Tüm dinleri ve tanrıları(nı) reddetmek. Korkmayı seneler evvel bıraktım, çünkü korkunun ecele faydası yok. Hayali tanrıların cehenneminden korkanlar, dindarlıktan çıkamayanlardır. Dinlerin temelinin korkutmaya ve tehdit etmeye dayalı olması tesadüf değildir. Hiçbir zaman insanların tümü ne Ateist ne de Agnostik olur. Böyle bir şey mümkün değil, ki umrumda da değil zaten. İsteyen istediği şeye inansın. Kime ne? Bir dindara kendimi anlatamam, anlamaz, çünkü ayrı(!) dünyaların insanıyız. :)))))) Kavak Seni yanıllmıyorsam 10 yılı aşkındır tanıyorum. Yazılarından tabi ki 50 dakika önce, kavak yazdı: Anlamadım, Ateist olmanın bir ölçütü veya kıstası mı var? Bu soruyu sorman eşyanın tabiatına aykırı. Kendini altın elementi gibi düşün. 24 ayar mısın? 22 Ayar mı? 18 mi yoksa imitasyon musun? Belki bu örnek sorduğun soruya çözüm olabilir. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mantılı Mesaj tarihi: 5 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 5 Ağustos Soru yanlış bence. Ateist kelimesi benim ne olmadığımı gösteriyor, ne olduğumu değil. Ama madem soruldu, dilim döndüğünce anlatayım. Din yalanlarına kanmayı sanırım 8 yaşında bıraktım. Çünkü ilkokul 1'i yeni bitirmiştim, okuma yazma öğrenmiştim. Çok düzgün, saygın bir öğretmenim vardı. Tam bir cumhuriyet kadını, Atatürkçü. Bana ilk kitaplarımı hediye etmişti. Neyse, okumayı onun sayesinde sevdim. Evdeki kuranı da okumaya başladım ikinci sınıfta. İlk okuduğumda da masal gibi gelmişti. Sonradan da hiç değişmedi. Başka kitapları da okudukça iyice pekişti bu ateizm bende. Pekişti diyorum çünkü sadece kuranı okumak yetmedi bana. İncili de okudum. Yetmedi, Budizm, şintoizm, Yunan mitolojisi, İskandinav mitolojisi... Yetmedi, tarih kitapları. 14 yaşımda Darwin ile tanıştım. Bilimi zaten seviyorum. Sonrası aşağı yukarı bu tonda devam etti. Ama hiçbir hikaye beni tanrının varlığına ikna etmedi. O yüzden bir zamanlar inanan insanların sonradan yaşadığı aydınlanma hissi nedir hiç bilmiyorum. Yaş ilerledikçe ateist düşüncelerim de evrim geçirdi. Anti teist oldum diyebilirim. Dinlerle mücadele edilmesi gerektiğine kanaat getirdim. Bu düşüncem hiçbir zaman büyük çapta hayata geçmedi ama ileride olabilir belki. Küçük çapta değişiklik yarattım diyebilirim ama. Dinden çıkardığım insanlar var. Müslüman, hristiyan çoğu... Bir tane de Hindu. Çevremde pek çok insanda sorgulama safhasını başlattım, gerisi kendilerine kalmış. Şimdi başa dönüyorum. Soru yanlış. Benim hayat görüşüm seküler hümanizm. Dinin toplumsal hayattan çıkıp bireysel hayatta kalması gerektiğini düşünüyorum. Özgürlüklere inanıyorum ve her mecrada savunuyorum. Başkalarının mantık dışı görüşlerinin insanların bireysel özgürlüklerini kısıtlamasına karşıyım. Din tabii ki bunların başında geliyor ama sözde ateist geçinen insanların da aynı şeyi yaptığını görüyorum. Bu da normal çünkü ateist olmak yeterli değil. Aptal insan ateist olunca da aptal devam ediyor çoğu zaman. Rasyonelliğe aykırı dünya görüşlerini başkalarına zorlamaya çalışıyorlar. Neden ateist olduklarını bile anlamakta zorlanıyorum. Kısacası ateist olmak yeterli değil. Tek başına bir anlam ifade etmiyor. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mempish Mesaj tarihi: 6 Ağustos Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 6 Ağustos Mantılı yorumun için teşekkür ederim. Ancak Bu başlığın çok önemli bir anlamı var. Bu gün çoğunlukta olan fakat köşe bucak kaçan bir görüşün fikrin ya da sentezin yaşam suyuna ne kadar politika karıştırdığının cevabını anlamak için bu topiki açtım. Şöyle bir düşünelim. 2005 yılında kendime şu soruyu sordum. Tanrı bizim kendisine tapmamızı neden ister acaba? İstemek bir eksiklik olduğuna göre tanrı kendinde olmayan bir şeyi bizden istiyor. Bu durumda tanrı eksik olmuyor mu? Tanrının baldırını yada antoromoformik olmasına değinmiyorum bile. Sabahtan akşama kadar avaz avaz bağıran bir zihniyet ve ele geçirilmiş hatta iğdiş edilmiş bir kamuoyu bulunmakta olduğunu düşünüyorum. Resmi sınırı 85 DB olan ancak iktidar ve cahillerin olurunu alarak 125 hatta 150 db basarak ses kirliliği yapan kurumlaşmış zihniyetin karşısında Büyük çoğunluğu oluşturan deist, pantheist, agnostik yada Ateist çoğunluğun popilizm yapmadan ne kadar din karşıtı olduğunu dile getirebildiklerini gözlemlemek istedim. Konumuz aslında En büyük Yalan Ancak bu yalana interaktif olarak koca bir ülkede karşı duracak 2 elin parmakları kadar insan mlsf yok. Peki neden hiç düşündünüz mü? Toplumsal Linç yememek için.. çok yazık Koca ülke dine sırtını dönmüş ama sesini çıkaran 3-5 kişi. Bu cahillerden forum meraklıları hariç, bu çoğunluktan toplumun haberi yok. Bir arkadaşla iddiaya girdik. Sadece sabah namazı için bir hafta süreyle yakınımdaki camiyi gözlemledim.. Ortalamada 4-6 kişi sabah namazını kılar. Cuma namazında 30-45 kişi Ama koca bir ülke 92bin caminin imam ve müezzin maaşını öder de sesini çıkaramaz. Yaaa böylesi hayat yerin dibine bizimle birlikte batsın. Kendime insan diyorsam benimde insanlığım batsın. Aklım yettiği yıllardan itibaren Din bana sürekli korku pompaladı. Korkumdan dergahlara düştüm. tarikatların eline düştüm. cami, dergah gezdim. Sonunda 2005 yılında O kutsal kitabı araştırana dek. Önce deist oldum. Sonra pantheist, Agnostik ve son noktada ateist oldum. Adeta bir eğitim döneminden geçtim. Turan dursun lar Aydın Türkler, Celal Şengör ler, Yakup denizler v.s. bir çok dine bayrak açmış insanlar tanıdım. Ancak ince bir ayrıntıya takılmadan geçmek istemedim. Büyük yalanı iddia edenler bizim korkularımızdan faydalanmışlardı . Agnostik iken 2020 Yılında zifiri karanlık bir gecede telefonuma kampta bırakıp ormanda tek başıma 3 yada 4 km yürüdüm. Ben Agnostik isem bir günahkarsam Eğer bir gazap yaşayacaksam şimdi burada şu anda yaşanmalı dedim. o gece o koca ormanda 3 saat kaldım. Elimde bir tek yolumu bulmak için kamp feneri vardı. 3 saatin sonunda sabah 3,5 ta kampa döndüm. Döndüğümde artık agnostik falanda değildim.. Çünkü o koca ormanda sadece tek düşünenin ben olduğumu anladım. Bu durum çok hoşuma gitmişti. Bir başka ay'ın olmadığı bir gecede eşimi de götürdüm. Oda benzer duyguları yaşamıştı. Ve yine bir başka akşamda en yakın arkadaşımı o karanlık ormana Bana güveniyor musun sorusuna karşılık tek kelime etmeden götürdüm. Arkadaşım ın ellerini tuttuğumda titriyordu. Döndüğümüzde Bana abi sen nasıl birşeysin böyle bu gece ben ne yaşadım diyor yaptığımız eylemi aklına sığdıramıyordu. Bu yaşadıklarımdan sonra bir sınırı aştığımın farkına vardım. Aklımın çelişkilerinin sınırını aştığımı hissettim. Şu ana kadar en ürpertili mekanlarda bazen tek başıma bazen bir arkadaşla kamp yapıyorum. Bunlar kanlı mağara, Lübbey (Tek başıma) Şırnak Cudi Dağı, Tarihi mezarlık, Fethiye Kayaköy şapelleri Çanakkale v.s. arkadaşlar akşam üstü bırakıyorlar sabah alıyorlar. Korkuyorum Ama o yanlız kaldığım ormandaki bir tavşan kadar :)) Korkuyorum O Zifir karanlık gecede ağaçtaki bir sincap kadar :)) Çok korktum, Farkında olmadan üzerine basacağım akrep yılan yada başka bir canlıya zarar vermekten Ama o tarihten sonra bitmişti. Zihnime pompajlanan o büyük yalan adeta kuş pisliği gibi ayaklarımın altında kalmıştı. Ben ve dostlarım aklımızı cahillerin pisliğinden arındırmıştık. Artık büyük yalandan nefret etmiyorum. tiksiniyorum ama kızmıyorum. Çünkü büyük yalan insanlara bulaşan kötü bir hastalıktır. Bir insanın Agnostik olması bile bana yük gibi geliyor. Ya varsa demek Ahmaklıktır. İnanmaktan ne kaybederim diyen cahillerdir. Dini araştırın büyük yalanı zaten göreceksiniz. Ama en önemlisi zihninizi arındırın ve benim gibi terapi edin. Ben ateistim Sadece dinleri değil, teizmi dogmatik her şeyi reddediyorum. Parmenides e bu çağdan teşekkür. Nothingness theory kısaca hiçlik teorisi yaşamıma rehber oldu. Mekanik canlılık kavramını zihnime katan ve Yaşamı 2020 de sonlanan Ateistforum Moderatörü Haci yi ve Aydın TÜRK ü saygıyla anıyorum Onların korkusuzluğu bize ışık oldu. Sevgili Celal Hocayı selamlıyorum. Önünde saygıyla eğiliyorum. 80 Milyonun Gözünün içine baka baka ben Ateistim dedi. Ateist olmam da emeği geçen Başta Muhammed ve kitabı kuran olmak üzere Buhariden Taberi Tüm islam alimlerine Nikola Tesla dan Nietzsche, aristodan Schopenhauer, Marx, Russell, Sartre ye adını şu anda hatırlayamadığım tarihçi ve düşünüre Bize bu imkanı veren para meraklısı olsa da Google'a Hatta tüm yobaz ve cahillere ve bir çok insana sonsuz teşekkür. Artık Hayatın anlamını çözdüm Ve ölmek ya da öldürülmek zerre kadar umurumda bile değil. Çünkü ben Ben safkan bir ATEİSTİM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ateist otobüs şöförü Mesaj tarihi: 6 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 6 Ağustos O kadar ateistim ki penisimi elektrik prizine sokmak düşüncesi bir an olsun aklımdam çıkmıyor beni çepeçevre sarmış her daim benimle ve yaşamımı kontrol edip yönlendiriyor Muhonun anlattıgına göre allah ile cima etmek böyle bir şey olsa gerek 🤣 Evet kimi korkar kimi sever kimi inkar eder fakat ben onunla cima etmek ona duhül etmek istiyorum 😂, Not çalışmaktan düşünmeye vakit yada enerjim kalmadı o yüzden böyle şeyler yazıyorum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mantılı Mesaj tarihi: 6 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 6 Ağustos 8 saat önce, Mempish yazdı: Konumuz aslında En büyük Yalan Bunu okuyunca aklıma şu geldi... Hani derler ya, dinlerin en büyük başarısı milyonlarca insanı bu yalana inandırabilmek değildir diye. Evet, belki de en büyük başarıları geri kalan insanları onların bu inancına saygı göstermeyi kabul ettirebilmiş olmaları. Tabii bu kolay olmadı hiç. Çok öldürmek, çok korkutmak, çok sindirmek ve daha çok öldürmek zorunda kaldılar. İşte halimiz budur. Ben de Celal Şengör olsam ben de açık açık söylerdim. Adamın bir gelecek kaygısı yok ki, tuzu kuru. İstese yurt dışında istediği yerde kürsü bulur kendine. Gidin üniversitelere sorun, kaç ateist prof bunu açıkça itiraf edebilir ki bu politik ortamda? Ertesi gün ikisinden biri sıkar topuğuna. Ya ülkücüsü ya şeriatçısı... Üniversitelerimiz bu tiplerle dolu. Ateistler bizim ülkemizde kötülük sıralamasında en aşağıda. Tecavüzcüden bile sonra geliyoruz. Hatta çocuk tecavüzcüsü bile bizden kıymetlidir bu dincilerin gözünde. İşin komik tarafı satanistler bile bizden kıymetlidir. Satanistler "bile" dediğime bakmayın, bazı satanistleri ben de severim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 6 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 6 Ağustos 19 saat önce, Mempish yazdı: Bu soruyu sorman eşyanın tabiatına aykırı. Kendini altın elementi gibi düşün. 24 ayar mısın? 22 Ayar mı? 18 mi yoksa imitasyon musun? Belki bu örnek sorduğun soruya çözüm olabilir. Yanılıyorsun; ateistin ayarı tektir. Tanımını yukarıda yazdım. Bu tanıma ek olarak özellikler ekleyenlerin kendi sorunudur. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mempish Mesaj tarihi: 7 Ağustos Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 7 Ağustos 20 saat önce, kavak yazdı: Yanılıyorsun; ateistin ayarı tektir. Tanımını yukarıda yazdım. Bu tanıma ek olarak özellikler ekleyenlerin kendi sorunudur. Peki Ateistin ayarının tek olduğuna ilişkin kanıtın var mı? Çünkü günümüzde Ateist olduğunu iddia eden fakat bir çok yorumunda 1 Deist, Pandeist, Yada agnostik gibi davranan kişiler var. Hatta Allaha isyan edip kendini Ateist sınıfına sokan insanlara ne demeli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 7 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 7 Ağustos 4 saat önce, Mempish yazdı: Peki Ateistin ayarının tek olduğuna ilişkin kanıtın var mı? Çünkü günümüzde Ateist olduğunu iddia eden fakat bir çok yorumunda 1 Deist, Pandeist, Yada agnostik gibi davranan kişiler var. Hatta Allaha isyan edip kendini Ateist sınıfına sokan insanlara ne demeli? Ne kanıtı, neyin kanıtı? Kimin nasıl davrandığı umrumda değil açıkçası. Ateistin tanımını yapmıştım daha önce. Ateist, teistin zıddıdır ve dinleri ve tanrıları topyekün reddeder. Bunu kabullenmeyenler veya bunu beğenmeyenler, gitsinler çay veya ayran içsinler. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mantılı Mesaj tarihi: 21 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 21 Ağustos Bu başlıkta ateist ve agnostik tabirleri çok sık kullanılıyor. Bu kavramları tam olarak bilmeyen kişiler için şakayla karışık ifade etmeye çalışayım. Ateist tanrının varlığına "inanmayan" kişidir. Agnostik ise aslında ateist olduğunu "bilmeyen" kişidir. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 21 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 21 Ağustos 6 saat önce, Mantılı yazdı: Bu başlıkta ateist ve agnostik tabirleri çok sık kullanılıyor. Bu kavramları tam olarak bilmeyen kişiler için şakayla karışık ifade etmeye çalışayım. Ateist tanrının varlığına "inanmayan" kişidir. Agnostik ise aslında ateist olduğunu "bilmeyen" kişidir. Ne inanmaması? Ateist dediğin topyekün reddeder. Dikkatini çekerim; arada biraz nüans farkı var. Agnostik´in kafası hâlâ azıcık dumanlıdır ve topu taca atma eğilimindedir. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mantılı Mesaj tarihi: 21 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 21 Ağustos 5 dakika önce, kavak yazdı: Ateist dediğin topyekün reddeder. Ateistin reddettiği şey "teizm"dir. Tanrının varlığını reddetmek de onun bir alt kategorisidir. Ama ne için reddeder? İkna olmadığı, inanmadığı için reddeder. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 21 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 21 Ağustos Şu an, Mantılı yazdı: Ateistin reddettiği şey "teizm"dir. Tanrının varlığını reddetmek de onun bir alt kategorisidir. Ama ne için reddeder? İkna olmadığı, inanmadığı için reddeder. Doğru, ateist teistin zıddıdır. Ben reddetmeyi tercih ediyorum, çünkü ortada fol yok yumurta yok. İnanmıyorum dediğim zaman, sanki ortada inanılması gereken bir şeyi var hissiyatı doğuyor. Bunu kabul etmiyorum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mantılı Mesaj tarihi: 21 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 21 Ağustos 2 dakika önce, kavak yazdı: Bunu kabul etmiyorum. Abi çok basit. Diyelim ki ben sana şöyle bir soru sordum: "Bence tanrı var. Bana inanıyor musun?" Buna vereceğin cevap "bu soruyu reddediyorum" dersen aslında cevap vermemiş olursun. Neye inandığını veya inanmadığını bilmemen de saçma. Dolayısıyla bana vereceğin cevap "hayır, sana inanmıyorum" olmak zorunda. Şu inanmak lafının yarattığı kargaşadan bıktım abi artık. Derdimi anlatabilmek için önce farklı nüansları izah etmek zorunda kalıyorum. İngilizcede çözmüşler olayı. Belief ve faith farklı şeyler. Ne yazık ki Türkçede de "inanç". Türkçe gerçekten de tartışmalarda yetersiz kalıyor bazen. Toplumsal ortalamada tartışmadan anladığımız şey "kavga etmek, karşı tarafı dinlemeden kendi fikrinde ısrar etmek" olduğu için dilimiz de o yönde bir ingilizce kadar gelişmemiş. Adamlar ifade etmek istediği her spesifik durum için farklı kelimeler kullanıp geçebiliyor. Bizim gibi parantez açıp öyle derken neyi kastettiğini açıklamak zorunda kalmıyor çoğu zaman. Birileri Türkçe bilim ve felsefe için yetersiz mi ne demişti bir aralar... Linç etmişlerdi hemen tabii. O kişi kimdi, o lafı gerçekten söyledi mi, söylediyse tam olarak neyi kastederek söyledi bilmiyorum ama yüzde yüz haksız da değil bence. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 21 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 21 Ağustos 4 dakika önce, Mantılı yazdı: Abi çok basit. Diyelim ki ben sana şöyle bir soru sordum: "Bence tanrı var. Bana inanıyor musun?" Buna vereceğin cevap "bu soruyu reddediyorum" dersen aslında cevap vermemiş olursun. Neye inandığını veya inanmadığını bilmemen de saçma. Dolayısıyla bana vereceğin cevap "hayır, sana inanmıyorum" olmak zorunda. Şu inanmak lafının yarattığı kargaşadan bıktım abi artık. Derdimi anlatabilmek için önce farklı nüansları izah etmek zorunda kalıyorum. İngilizcede çözmüşler olayı. Belief ve faith farklı şeyler. Ne yazık ki Türkçede de "inanç". Türkçe gerçekten de tartışmalarda yetersiz kalıyor bazen. Toplumsal ortalamada tartışmadan anladığımız şey "kavga etmek, karşı tarafı dinlemeden kendi fikrinde ısrar etmek" olduğu için dilimiz de o yönde bir ingilizce kadar gelişmemiş. Adamlar ifade etmek istediği her spesifik durum için farklı kelimeler kullanıp geçebiliyor. Bizim gibi parantez açıp öyle derken neyi kastettiğini açıklamak zorunda kalmıyor çoğu zaman. Birileri Türkçe bilim ve felsefe için yetersiz mi ne demişti bir aralar... Linç etmişlerdi hemen tabii. O kişi kimdi, o lafı gerçekten söyledi mi, söylediyse tam olarak neyi kastederek söyledi bilmiyorum ama yüzde yüz haksız da değil bence. Dostum sakin ol. Ben seni anlıyorum, da, sen beni anlamaysun. Hayır öyle demiyorum. Kanıtla, diyorum. Bugüne kadar da kanıtlanmadı. Haliyle reddediyorum ve kafam rahat. Güzel Türkçemiz yetersizse, n´apalım! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mantılı Mesaj tarihi: 21 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 21 Ağustos 12 dakika önce, kavak yazdı: Hayır öyle demiyorum. Kanıtla, diyorum. Diyelim ki "kanıtlayamam abi ama sen bana güven, bana inan" dedim. Bana inanmayı reddediyorsun. "Bana inanıyor musun" sorusundan kaçmaya gerek yok ki. Ben her şeyi sadece bilirim, asla ama asla "inanmam" demek mantıksız. Bildiğimizi söylediğimiz her şeyin deneyini yapmıyoruz sonuçta. Mesela "abi koş, evde bir durum var, yardımın lazım" dedim ama elimde kesin delil yok. Bana yardıma gelmeden önce "kanıtla" mı diyeceksin? Hayır, beni tanıyorsan, güvendiğin bir insansam sözüme inanacaksın ve geleceksin. Neyse, beni anlıyorsan sıkıntı yok. Senin özelinden örnek versem de mesele seninle veya X kişisiyle ilgili değil. Mesele kelimelere yüklediğimiz anlamlar ve bu anlamların günlük hayatımızdaki etkileri. Sözüm meclisten dışarı. İnanmak kelimesini sırf "körü körüne inancı" çağrıştırıyor diye hayatlarından çıkarmaya çalışmak yersiz, mantık dışı ve uygulanabilir değil. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 21 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 21 Ağustos 5 dakika önce, Mantılı yazdı: Diyelim ki "kanıtlayamam abi ama sen bana güven, bana inan" dedim. Bana inanmayı reddediyorsun. "Bana inanıyor musun" sorusundan kaçmaya gerek yok ki. Ben her şeyi sadece bilirim, asla ama asla "inanmam" demek mantıksız. Bildiğimizi söylediğimiz her şeyin deneyini yapmıyoruz sonuçta. Mesela "abi koş, evde bir durum var, yardımın lazım" dedim ama elimde kesin delil yok. Bana yardıma gelmeden önce "kanıtla" mı diyeceksin? Hayır, beni tanıyorsan, güvendiğin bir insansam sözüme inanacaksın ve geleceksin. Neyse, beni anlıyorsan sıkıntı yok. Senin özelinden örnek versem de mesele seninle veya X kişisiyle ilgili değil. Mesele kelimelere yüklediğimiz anlamlar ve bu anlamların günlük hayatımızdaki etkileri. Sözüm meclisten dışarı. İnanmak kelimesini sırf "körü körüne inancı" çağrıştırıyor diye hayatlarından çıkarmaya çalışmak yersiz, mantık dışı ve uygulanabilir değil. Birisine inanma bağlamında söylemiyorum ve kastetmiyorum. Tanrı bağlamında inanmayı teğet geçiyorum. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mantılı Mesaj tarihi: 21 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 21 Ağustos @kavak Teistin sözlerine inanmıyorum. Teizmi reddediyorum. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts