Jump to content

Olmayan Hubble´nin tamiri mi olur?


kavak

Recommended Posts

19 saat önce, Deadanddark yazdı:

Belgeseli buradan izleyebilirsiniz.

 

Olmayan şeyin belgeseli mi olurmuş, diyecem de, demiyorum tabii. :)

Hubble teleskopu ile ilgili konu açacaktım, vazgeçtim. Böylesi daha iyi. Burada güle oynaya belgeseli izlemek daha bir keyifli. Darısı "Aman da o yok, bu yok, şu yok" kafasında olanlara. :D

Link to comment
Share on other sites

05.06.2024 tarihli haber:

Hubble teleskopu neredeyse 35 yıldır Dünya'nın etrafında dönüyor ancak teknolojinin yaşı giderek fark ediliyor. NASA, daha uzun süre çalışabilmesi için gözlemevinin bazı hizalama cihazlarını şimdi kapatıyor. ABD uzay ajansı NASA, yaşlanan Hubble uzay teleskopunun faaliyetlerini bir miktar azaltıyor. NASA, düzenlediği basın toplantısında, neredeyse 35 yıldır kullanılan teleskopun yaklaşık iki haftadır bir nevi güvenli uyku modunda olduğunu söyledi. Diğer şeylerin yanı sıra teleskopun hizalanmasını da kontrol eden "Hubble" gemisindeki altı jiroskoptan sadece üçü hala çalışıyordu. Ve içlerinden biri yakın zamanda defalarca yanlış veri göndermişti - onu onarma girişimleri başarısız oldu. Bu nedenle "Hubble"ın şimdilik yalnızca bir aktif jiroskopla çalıştırılmasına ve diğerinin daha sonra kullanılmak üzere hazır tutulmasına karar verildi.

Kaynak:

https://www.tagesschau.de/wissen/forschung/nasa-hubble-teleskop-einsatz-100.html

Link to comment
Share on other sites

14.06.2024 tarihli bilgiler:

Hubble Teleskobu yeniden çalışıyor: Uzay teleskopunun tek jiroskopla çalışır hale getirilmesi başarılı oldu.

Tek jiroskopa geçiş başarılı oldu: Hubble Uzay Teleskobu Cuma gününden bu yana yeniden çalışıyor ve önceki üç jiroskop yerine yalnızca bir jiroskopla astronomik veriler topluyor. Bu durum, teleskopun hedef yönünü biraz daha yavaşlatıyor, ancak NASA'nın bildirdiği gibi, geri kalan konum sensörlerinden birinde daha önce tekrarlanan arızaları önlüyor. Bu sayede 34 yaşındaki “Uzaydaki Göz´ün” ömrü biraz daha uzatılmış oldu.

Kaynak:

https://www.scinexx.de/news/kosmos/hubble-teleskop-laeuft-wieder/

Link to comment
Share on other sites

  • 4 hafta sonra...
  • 2 hafta sonra...

16.09.2024 tarihli haber:

Hubble teleskopu, en ünlü görüntülerinden birinden 20 yıl sonra aynı bölgeyi tekrar gözlemledi ve yeni şeyler ve değişmiş karadelikleri keşfetti.

Evrenimizin en ikonik görüntülerinden biri: Hubble Ultra Derin Alan (Hubble Ultra-Deep Field).

Araştırmacılar, Hubble teleskopunu kullanarak daha önceki görüntülerdeki galaksileri yeniden incelediler. İlk sonuçlarını “Astrophysical Journal Letters” dergisinde raporladılar. Buna göre evrenin erken dönemlerinde de bugünküne benzer sayıda süper kütleli kara delikler vardı.

Hubble Ultra Derin Alan, Hubble Uzay Teleskobu tarafından 2003 ve 2004 yıllarında çekilen görüntülerden oluşuyor. Bu görüntü, evrenin erken bir aşamasında, yani Büyük Patlama'dan bir milyar yıldan az bir süre sonra, 10.000'den fazla galaksiden gelen ışığı gösteriyor. 2012 yılına kadar uzayın en derin görüntüsü buydu. 2009 ve 2012'de araştırmacılar Hubble teleskopuyla gökyüzünün aynı bölgesinden gelen kızılötesi radyasyonu da kaydettiler ve çok daha fazla, hatta daha yaşlı galaksiler buldular.

Şimdi, yaklaşık 15 yıl sonra, Stockholm Üniversitesi'nden Matthew Hayes ve ekibi, orijinal galaksilerdeki olası değişiklikleri arayarak kızılötesi ölçümleri tekrarladı. Bunu yapmak için iki görüntüde gök cisimlerinin ne kadar parlak parladığını ve nesnelerin yalnızca görüntülerden birinde görülüp görülmediğini karşılaştırdılar.

Kaynak:

https://www.weltderphysik.de/gebiet/universum/nachrichten/2024/hubble-ultra-deep-field-erneuter-blick-ins-all-zeigt-veraenderte-schwarze-loecher/

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...