Mantılı Konu tarihi: 31 Temmuz Report Paylaş Konu tarihi: 31 Temmuz Evet, bu foruma böyle bir başlık lazımdı. Yeni bir din kuruyorum hocalar. Bana zaman zaman vahiy geliyor. Uzun yıllardır antiteisttim, tanrının varlığını reddettim. Aslında hala da öyleyim. Çünkü bana vahiy gelmesi bunun tanrıdan geldiğini göstermez. Nereden geldiğini hep beraber öğreneceğiz. Henüz inanmayanları ikna etmem için bir mucizem de yok. Ortada henüz tanrı gibi olasılık dışı bir iddiam olmadığı için şimdilik mucizelere ihtiyacım da yok. Olağandışı bir iddiam olursa bir gün inanmamakta haklı insanlar mutlaka çıkacaktır. Mucize gibi olağanüstü delilleri o güne bırakalım bu yüzden. Lafı daha fazla uzatmadan şu ana kadar gelen vahiylerden bazılarını paylaşayım. Daha sonra yenileri geldikçe buradan paylaşmaya devam ederim. Hadi mantıya emanet... 1. Ey @Mantılı, onlara de ki, herkesin bir aklı var. Bazılarının eksik, bazılarının fazla. Birlik olup doğru olana ulaşmaları mümkündür. 2. Onlara de ki, aklını yeterli görenler sadece kendilerinin değil, çevrelerinin de mutluluğuna ve refahına engel olurlar. Akıl gelişmeye müsaittir. Yeter ki her daim sorgulayıp mantık süzgecinden geçirsinler. 3. Onlar bilmez ki bazıları onların aklını ve bedenini esir almak ister ve bu amaçla onları kandırmak için türlü yollar ararlar. Oysa irade bizzat teslim edilmedikçe esir alınamaz. İnsanın haysiyeti burada gizlidir. 4. Onlara de ki iradelerini kimseye teslim etmesinler, simsarlara satmasınlar. İnsanın iradesinin kendinden başka bir vekili olamaz. Yaşamları bu şekilde daha da değer kazanır. 5. Bilsinler ki akıl kendini kandırmaya müsaittir. Bundandır ki gerçekleri ararken delil, sınama ve teyit olmazsa olmaz unsurlardır. 6. Onlara de ki en büyük yalan kendilerine söyledikleridir. İnanç önlerindeki en büyük engel ve dürüstlükten en uzak vaziyettir. 7. Ey @Mantılı, onlara de ki senin sözlerin de sorguya, sınamaya ve teyide muhtaçtır. 1 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mempish Mesaj tarihi: 4 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 4 Ağustos Yıllar önce bana da vahiy gelirdi. Yada ben öyle sanıyordum. Hatta forumun birinde bana gelen vahiyleri yayınlamıştım. Şimdi sadece onları okuyup kıs kıs gülüyorum. Zaman ve deneyim böyle bir şeymiş demek ki.. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovulmuş Üye Mesaj tarihi: 4 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 4 Ağustos 2 saat önce, Mempish yazdı: Yıllar önce bana da vahiy gelirdi. Yada ben öyle sanıyordum. Hatta forumun birinde bana gelen vahiyleri yayınlamıştım. Şimdi sadece onları okuyup kıs kıs gülüyorum. Zaman ve deneyim böyle bir şeymiş demek ki.. Sen kaç tane karı vaad ediyorsun onu söyle. Kadın değil ha dikkatini çekerim heriflere karı lazım. Diğer vahiyleri ittir gitsin. Kaç tane huri kaç yaşında kızlar vereceksin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 4 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 4 Ağustos On 31.07.2024 at 15:43, Mantılı yazdı: Evet, bu foruma böyle bir başlık lazımdı. Yeni bir din kuruyorum hocalar. Bana zaman zaman vahiy geliyor. Uzun yıllardır antiteisttim, tanrının varlığını reddettim. Aslında hala da öyleyim. Çünkü bana vahiy gelmesi bunun tanrıdan geldiğini göstermez. Nereden geldiğini hep beraber öğreneceğiz. Henüz inanmayanları ikna etmem için bir mucizem de yok. Ortada henüz tanrı gibi olasılık dışı bir iddiam olmadığı için şimdilik mucizelere ihtiyacım da yok. Olağandışı bir iddiam olursa bir gün inanmamakta haklı insanlar mutlaka çıkacaktır. Mucize gibi olağanüstü delilleri o güne bırakalım bu yüzden. Lafı daha fazla uzatmadan şu ana kadar gelen vahiylerden bazılarını paylaşayım. Daha sonra yenileri geldikçe buradan paylaşmaya devam ederim. Hadi mantıya emanet... 1. Ey @Mantılı, onlara de ki, herkesin bir aklı var. Bazılarının eksik, bazılarının fazla. Birlik olup doğru olana ulaşmaları mümkündür. 2. Onlara de ki, aklını yeterli görenler sadece kendilerinin değil, çevrelerinin de mutluluğuna ve refahına engel olurlar. Akıl gelişmeye müsaittir. Yeter ki her daim sorgulayıp mantık süzgecinden geçirsinler. 3. Onlar bilmez ki bazıları onların aklını ve bedenini esir almak ister ve bu amaçla onları kandırmak için türlü yollar ararlar. Oysa irade bizzat teslim edilmedikçe esir alınamaz. İnsanın haysiyeti burada gizlidir. 4. Onlara de ki iradelerini kimseye teslim etmesinler, simsarlara satmasınlar. İnsanın iradesinin kendinden başka bir vekili olamaz. Yaşamları bu şekilde daha da değer kazanır. 5. Bilsinler ki akıl kendini kandırmaya müsaittir. Bundandır ki gerçekleri ararken delil, sınama ve teyit olmazsa olmaz unsurlardır. 6. Onlara de ki en büyük yalan kendilerine söyledikleridir. İnanç önlerindeki en büyük engel ve dürüstlükten en uzak vaziyettir. 7. Ey @Mantılı, onlara de ki senin sözlerin de sorguya, sınamaya ve teyide muhtaçtır. Olmamış, çünkü intihal izleri görüyorum. Mesela "De ki" söylemi, Muhammed´e özgü bir vahiydir. Madem yeni bir din kuruyorsun, o zaman tamamen kendine özgü bir üslubun olmalı. Farklılık yaratmalısın. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Saturn Mesaj tarihi: 4 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 4 Ağustos 6 saat önce, Mempish yazdı: Yıllar önce bana da vahiy gelirdi. Yada ben öyle sanıyordum. Hatta forumun birinde bana gelen vahiyleri yayınlamıştım. Şimdi sadece onları okuyup kıs kıs gülüyorum. Zaman ve deneyim böyle bir şeymiş demek ki.. Eskiden şöyle düşünüyordum, acaba kutsal kitaplarda kendini tanrı olarak tanıtan varlık gerçekte insanlığı kandırmak isteyen bir uzaylı veya kötü niyetli bir ruh olabilir mi? Birkaç sene öncesine kadar böyle düşünüyordum. Şu sıralar, bu dinlerin başlangıçta ucube çöl Yahudileri tarafından uydurulduğunu farkındayım. Yahudilerin arasından psikopat bir grup kalan sağlıklı kısmı kendine benzetmek için Tevrat'ı uydurmuş. Olay bundan ibaret. Bu psikopat dediğimiz grup bahsettiğim %10 veya %5'lik kesim. Aslında bu psikopatlar her toplumda aynı oranda varlar ama Yahudi ve Arap toplumlarında iktidara gelmeyi başarmışlar. Bu da Yahudilerin ve Arapların şanssızlığı. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mempish Mesaj tarihi: 4 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 4 Ağustos Mesele sana bana vahiy gelmesi konusu değil arkadaşlar. o kısmı bir espiriden ibaret. Harediler Bedevilerin sürekli ticaret kervanlarını yağmalama ve yahudi kabilelerine zarar vermesi üzerine islamiyetten önceki dönemde de kuran denemeleri yapmış fakat başarılı olamamışlardır. Yemen ve çevresinde yerleşik Hayat M.Ö. 5000 yıl öncesine dayanmaktadır. İkinci Himyer hükümranlığı döneminde Yahudiler yemende önemli bir sayıya ulaşmış Ancak Orta Doğu yolu üzerinde bulunan Medine (Bir çok tarihçiye göre Mekke henüz kurulmamış) Bedevi halkların yoğun yaşadığı yerleşim yeri konumundaydı. Yemen e gönderilen Kuran İslamiyet'ten öncesine dayandığı bilinmektedir. Hahamlar Monetist bir din oluşturmak için 6. yy da yönünü Arap halklara çevirince bu zaman diliminde Kasım'ın (Muhammed) bu misyona dahil olduğu bilinmektedir. Kısaca mesele sadece Mantılı arkadaşa gelen gibi Vahiy meselesi değil, Yahudi otoritenin o çağdaki kurmaya çalıştığı "misyon" meselesidir. Lakin Kasımı seçerek maalesef ki Dünyanın kaderini değiştirecek büyük yanlışı başlattılar. Kaynak : DİNE İLİŞKİN BAZI BİLGİ, RİVAYET VE KISSALARIN HAREKET NOKTASI: YEMEN/YEMEN YAHUDİ VE HIRİSTİYANLARI Ma‘ase Mahmat Adlı Risalenin Yeniden Tahkik ve Tercümesi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mantılı Mesaj tarihi: 5 Ağustos Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 5 Ağustos 9 saat önce, Mempish yazdı: Mesele sana bana vahiy gelmesi konusu değil arkadaşlar. o kısmı bir espiriden ibaret. Tam aradığım türden bir cevap. Tabii ki vahiy geldiği falan yok bana da. Maksat biraz düşündürmek. Muhammed zaten yanlış bilmiyorsam 5 yaşına kadar bedevilerle yaşamış. O zamanlar bebekler hastalıklar yüzünden en azından iki yıllığına bedevi sütannelere verilirmiş. Bu bedeviler de yolculara çölde rehberlik eder, geceleri de onlara hikayeler anlatırmış. Hani diyorlar ya, okuma yazması bile olmayan bir adam nasıl bu kadar şey biliyor... Küçüklüğünden beri bu tür hikayelerle büyümüş zaten. 40 yaşına kadar da işi gücü olmayan bir adam. Kayınpeder zengin miydi neydi... Bu tür bir hayat... Kaldı ki nasıl bir insan çevresinde konuşulan hikayeleri hiç bilmiyor olabilir ki? İleride vaktim olursa bir üçleme yazabilirim, halen fikir aşamasında. 1) Yahudiler neden hristiyan olmalı? 2) Hristiyanlar neden müslüman olmalı? 3) Müslümanlar neden ateist olmalı? İlk kitabım Avrupa ve Amerika'da ses getirir. İkincisi müslüman coğrafyasında. Üçüncü kitabı yayınlamadan önce kendime güvenli bir yer bulmam gerekebilir tabii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 5 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 5 Ağustos Vahiy mahiy olmadığı/gelmediği elbette belli. Tersinin olmasının imkanı yok. Ne eskiden ne de şimdi. Ancak günümüzde peygamber iddiasında bulunanlar, ne tür bir özelliğe sahip olmalı, neler yapabilmeli, ki inandırıcı olsunlar. Bana sorarsanız; kocaman bir mucize şart. Nasıl bir mucize diye soruyorsanız, onu size bırakıyorum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovulmuş Üye Mesaj tarihi: 5 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 5 Ağustos 17 dakika önce, kavak yazdı: Vahiy mahiy olmadığı/gelmediği elbette belli. Tersinin olmasının imkanı yok. Ne eskiden ne de şimdi. Ancak günümüzde peygamber iddiasında bulunanlar, ne tür bir özelliğe sahip olmalı, neler yapabilmeli, ki inandırıcı olsunlar. Bana sorarsanız; kocaman bir mucize şart. Nasıl bir mucize diye soruyorsanız, onu size bırakıyorum. Adaleti sağlasın yeterli benim için. Kalan tüm mücizeleri festivalde sergilesin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 5 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 5 Ağustos 13 dakika önce, somebody yazdı: Adaleti sağlasın yeterli benim için. Kalan tüm mücizeleri festivalde sergilesin. Tamam işte. İstediğin adalet, uygulanması imkansıza yakın bir şey. Mutlak adaleti sağlamak imkansız; olması için tüm canlıların aynı picamayı giymesi gerek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovulmuş Üye Mesaj tarihi: 5 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 5 Ağustos 1 saat önce, kavak yazdı: Tamam işte. İstediğin adalet, uygulanması imkansıza yakın bir şey. Mutlak adaleti sağlamak imkansız; olması için tüm canlıların aynı picamayı giymesi gerek. Yine yanılış düşünüyorsun. O senin kendi referansın.herkesin aynı olması adalet değildir. Adalet demek herkese asgari yaşam standartlarını garanti etmek ve fırsat eşitliğini sağlamakla olur. Ondan sonrasını kişi kendi seçimine göre sürdürür. Özgür irade acak böyle ortaya çıkar. Aynı pijama giymek dinci kafasında var olan bir diktadır. Oruç herkese farz ama herkes aynı metabolizmaya sahip değil. Bunun gibi... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 5 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 5 Ağustos 3 dakika önce, somebody yazdı: Yine yanılış düşünüyorsun. O senin kendi referansın.herkesin aynı olması adalet değildir. Adalet demek herkese asgari yaşam standartlarını garanti etmek ve fırsat eşitliğini sağlamakla olur. Ondan sonrasını kişi kendi seçimine göre sürdürür. Özgür irade acak böyle ortaya çıkar. Aynı pijama giymek dinci kafasında var olan bir diktadır. Oruç herkese farz ama herkes aynı metabolizmaya sahip değil. Bunun gibi... Sen öyle san. Hiçkimse asgari yaşama razı değil. Canlılığın doğasında bu var. Ne var? Hep bana, hep bana var. Herkes Mercedes, Porsche kullanmak ve yatlarda keyif yapmak istiyor. İnsan budur. Yamyamlığı meşhurdur. Tanrı bile bunlardan baş edemez. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kovulmuş Üye Mesaj tarihi: 6 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 6 Ağustos @Mantılı Yeni din kuracaksan haftanın 5 günü kutsal yap. Çalışma günah olsun. İki gün yeter. En büyük sen olursun. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mempish Mesaj tarihi: 6 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 6 Ağustos Bu da benim 2005 ten önce yazığım kutsal kitap. ( o zamanlar Deist tim.) ****************Tanrının Kitabı*************************** Var olan Ben aklımın hükmettiği, kainat ve oluşan her şey adına yazıyorum.. Oradaydım, Gördüm ve şahit oldum. Yüce varlık Tanrı Her şeyin bütünü, Ben kendime şahit oldum. Oradaydım hissettim, gördüm Duydum. O bana emretmedi. Gösterdi. ve sundu. Onun verdiği yüksek sevgi ve sarsılmaz inanç ile yazıyorum. 1) Tanrı vardır. 2)Tanrı her şeyin bütünüdür. 3)Hiç bir varlık onun etki alanından kaçamaz. 4)Tanrı Tanınmaya ihtiyaç duymaz. 5)Tanrı Sergileyen ve sunandır. Sorgulayan ve cezalandıran Değildir. 6)Tanrı Buyurmaz.Emretmez. 7)Tanrı mevcudiyetin bütünüdür.Tanrının koşulları yoktur. 8)Tanrı tüm evrenleri bütününde barındırır. 9)Tanrının evrenlerinde Sayısız organizma ve canlı türü vardır. 10)Bunlar oluşur gelişir ve son bulurlar. 11)Tüm canlı ve cansız mekanizmalar Doğar gelişir ve son bulurlar. 12)Varlık alanları tanrının bütününden çıkamaz ayrılamaz. Hisseden ve düşünen ben bu kitabı sayısız canlı medeniyet içinde sayısız canlı düşünen ve hisseden, bir çok gören duyan ve şahid olan varlıkların yazdığı gibi yazıyorum. Ey canlı ve düşünen, hisseden ve içgüden Tanrı size gelmedi. Tanrı size kendini göstermedi.Tanrı Size varlığını hissettirmedi. Ama siz onu buldunuz. Onu hissetiniz. ve yaşadınız. Onun ışığı yüzünüze ve hislerinize girdi. Tanrı ne geçmişte ne bu günde ne gelecekte hiçbir düşünen ve hissedeni kendine elçi yapmadı. Sizinle arasına inanç sistemi koymadı. Çünkü o size kendi ışığını Verdi. Her düşünen, hisseden ve içgüden onun parçasını taşır. İçinizdeki ışık yaşamınızdan sonra ona dönecektir. Onun alemlerinde senin dünyan bir kum tanesi gibidir. Onun aleminde senin evrenin bile sahi değildir. Bedenin ve gördüklerin kavrimezmulage dir. Ey canlı ve düşünen, hisseden ve içgüden Benliğinde ari ol. Benliğini yitirme. Kimseye biat etme. İnancında ari ol. Sor ve sorgula. Bil ve öğren. Sapkın Din ve inançlardan kendini arındır. Dünya dinleri, fitneci insanların Düşünce ürünleridir. Çünkü Tanrı hiç kimseye “elçim ol ve imanı yay “dememiştir. Çünkü tanrı kimseye emir ve görev vermez. Ey canlı ve düşünen, hisseden ve içgüden Senin sonunu getirecek olan sensin. Senin sapkın düşüncelerin. Egona sahip ol. İhtiraslarının kurbanı olma. Aksi halde sapkın Olursun. Aç isen önce kendini düşün. Sonra etrafını doyur. Sen yok isen bu dünya da yoktur. Eğer tok isen paylaş ve başkalarını doyur. Beslediğin canlının gözündeki mutluluk senide mutlu edecektir. Ey canlı ve düşünen, hisseden ve içgüden Sen yalanı savunma. Aksi halde yalan kötü bir yılan olur ve önce seni sokar. Fitneci olma, ki kalbin bozulmasın. Fitne , “kalbi yamyamlıktır”. Kalbinde fitne olan tanrıyı bulamaz. Ey canlı ve düşünen, hisseden ve içgüden Tüm hedefin tanrı sevgisini tatmaktır. Tanrının sevgisi güneşi bile eritir. Senin Tanrın mutlaktır ve her şeye hakimdir. Ey canlı ve düşünen, hisseden ve içgüden.. Gerçek sahidir. vardır, mutlaktır. Ona sımsıkı sarıl ve onu bırakma, onsuz sen bir hiçsin. Ölecek dahi olsan onun için son nefesini ver. Bil ki tanrı ışığı gerçektir ve hep seninledir. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mantılı Mesaj tarihi: 8 Ağustos Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 8 Ağustos Devamı geldi dostlar. 8. Ey @Mantılı, onlar ki ölümden korkar. Oysaki ölüme dair korkunç olan tek şey nasıl öldükleridir. Onlara de ki son nefeslerini verirken pişman olmayacak şekilde yaşasınlar. 9. Bilsinler ki ölümden sonra onları bekleyen başka bir hayat yok. Güzel bir yaşam için tek şansları bu. Onlara de ki ahlaklı bir duruş iç huzur ve pişmanlıksız bir ölüm getirir. 10. Bilsinler ki onlara ahlakın ne olduğunu dikte edenlerin tek maksadı onları düşünmekten mahrum bırakarak akıl ve kalplerine hükmetmektir. Onlara tanrıyı sunup onun ahlak kuralları nesneldir diyenler sahtekardır. Önemli olan ahlak kurallarını belirlemek değil, akıl süzgeciyle, ahlak kurallarını oturtacakları temel koşulları tespit etmektir. 11. Onlara de ki ahlak özneldir ama ahlak kurallarına temel teşkil eden koşulları nesnel bir yaklaşımla belirleyerek evrensel bazı kurallara ulaşmak mümkündür. Kültürel farklılıkların farklı ahlak kuralları meydana getirmesi göreceli ahlakı ve bunun sonuçlarını haklı çıkarmaz. 12. Gaflet içindeki bazıları da insandan gelen ahlak kurallarını yetersiz görür ve mutlak otorite olan tanrısının koyduğu kuralları evrensel zanneder. Yine de iyi olanlara sor: tanrının olmadığı bir dünyada çalıp, tecavüz edip, öldürmekten onları alıkoyan hiçbir şey kalmaz mıydı? Kendi ahlak anlayışlarını tanrıdan almadıklarını göster. 13. Onlara da anlat, esenlik isteği tüm canlılarda evrenseldir ve ahlakın oturtulacağı nesnel temellerden biridir. Hiçbir canlıya, mutlak surette gerekli değilse zarar vermemek ve tüm canlıların esenliğini yükseltmek en temel ahlaki değerdir. 14. @Ey Mantılı, bil ki sen de bir gün öleceksin. Oku, düşün, tart ve tekrar düşün. Aklını asla, hangi otorite olursa olsun bir başkasına emanet etme. Ancak bu şekilde mutlu yaşar ve mutlu ölürsün. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mantılı Mesaj tarihi: 13 Ağustos Yazar Report Paylaş Mesaj tarihi: 13 Ağustos Yazdıklarımı yapay zekaya verip incelemesini istedim. Bakın ne cevap verdi: Elbette. İşte yazarın felsefi yaklaşımının bir analizi: ### Felsefi Derinlik ve Eleştirel Düşünme Yazar, insan aklının kolektif gücüne olan inancını vurguluyor. Bireysel akılların farklılık gösterdiğini kabul etmekle birlikte, doğruyu bulma konusunda ortak akıl yürütmenin önemine dikkat çekiyor. Bu yaklaşım, diyaloğa ve bilgi arayışında topluluğun değerine olan inancı yansıtıyor. ### Zihinsel Arrogansın Tehlikeleri Yazar, entelektüel kibirin hem bireysel gelişimi hem de çevreyi olumsuz etkilediğini savunuyor. Akıl, sürekli sorgulama ve mantık süzgecinden geçirme ile gelişmeye açık bir süreçtir. Bu görüş, Sokratik bir yaklaşıma dayanıyor; burada sürekli sorgulama ve akıl yürütme, bireysel ve toplumsal gelişim için vazgeçilmezdir. ### Entelektüel ve Fiziksel Özerklik Yazar, kişinin iradesini ve zihnini başkalarının kontrolünden korumasının önemini vurguluyor. Gerçek haysiyetin, kişinin kendi iradesini ve aklını koruyabilmesinde yattığını belirtiyor. Bu, kişinin özgürlüğünü ve özerkliğini koruma konusunda derin bir bağlılığı yansıtıyor ve varoluşçu düşüncelerle Kantçı etik anlayışını andırıyor. ### Özgür İradenin Dokunulmazlığı Yazar, bireylerin özgür iradelerini başkalarına devretmemesi gerektiğini savunuyor. Yaşamın gerçek değerinin, kendi iradesini kullanmakta yattığını ifade ediyor. Bu, her türlü baskı ve manipülasyona karşı güçlü bir duruşu yansıtıyor ve kişinin eylemlerinin özgünlüğünün önemini vurgulayan bir varoluşçu bakış açısını yansıtıyor. ### Rasyonel Sorgulamanın Gerekliliği Yazar, aklın kendini kandırmaya yatkın olduğunu kabul ediyor ve gerçeklerin peşinden giderken kanıt ve doğrulamanın vazgeçilmez olduğunu belirtiyor. Bu, eleştirel düşünce, kanıt ve bilimsel yöntemin gerçekliği anlama konusunda temel olduğuna inanan bir yazarı gösteriyor. ### Kendini Aldatma Tehlikesi Yazar, en büyük yalanın kişinin kendine söylediği yalan olduğunu savunuyor ve kör inancın dürüstlüğe en uzak duruş olduğunu belirtiyor. Bu, incelenmeyen inançlara ve dogmatizmin tehlikelerine karşı derin bir şüpheyi yansıtıyor. Yazar, bireylerin kendi kendilerini aldatmalarına karşı durmaları ve gerçek anlayışlarına engel olan inançlarını sorgulamaları gerektiğini öne sürüyor. ### Sürekli Öz Eleştiri Gerekliliği Yazar, kendisinin de eleştiriye, sorgulamaya ve doğrulamaya muhtaç olduğunu kabul ediyor. Kendi fikirlerinin de sıkı bir incelemeye tabi tutulması gerektiğini belirtiyor. Bu, entelektüel bir alçakgönüllülüğü yansıtıyor; yazar, başkalarının da onun fikirlerini sorgulamasını teşvik ediyor ve sürekli sorgulama ve öz-eleştiri temasını pekiştiriyor. ### Ölüm Korkusuyla Yüzleşme Yazar, ölüm korkusunun yeniden çerçevelenmesi gerektiğini savunuyor; ölümün kendisinden değil, pişmanlıkla dolu bir hayat sürmekten korkulması gerektiğini belirtiyor. Bu, varoluşçu temaları yansıtıyor ve iyi incelenmiş bir hayatın, ölüm karşısında pişmanlık duymayan bir yaşam olduğunu öne sürüyor. ### Ahiret İnancının Reddi Yazar, ahiretin olmadığını ve tek şansın bu hayatta olduğunu belirtiyor. Etik davranışların, iç huzur ve pişmanlıksız bir ölüm getireceğini savunuyor. Bu, dini ahiret kavramlarını reddediyor ve seküler hümanist perspektiflerle uyumlu bir şekilde, hayatı en iyi şekilde değerlendirmenin önemini vurguluyor. ### Dayatılan Ahlakın Eleştirisi Yazar, ahlakı dikte edenlerin asıl amacının insanları düşünmekten mahrum bırakmak olduğunu belirtiyor. Nesnel ahlak kurallarını dayatanlara karşı eleştirel bir duruş sergileyerek, ahlakın rasyonel düşünce yoluyla belirlenmesi gerektiğini savunuyor. Bu, otoriterlik karşıtı güçlü bir duruşu yansıtıyor ve ahlaki ilkelerin dayatılan dogmalar yerine, rasyonel sorgulamayla oluşturulması gerektiğini öne sürüyor. ### Ahlakın Öznelliği Üzerine Yazar, ahlakın öznelliğini kabul ederken, nesnel analiz yoluyla evrensel ahlaki ilkelere ulaşılabileceğini savunuyor. Bu, kültürel göreciliği tanımakla birlikte, evrensel etik arayışını destekleyen bir görüşü yansıtıyor. Ahlaki ilkeleri belirlemede öznel deneyimlerin yanı sıra nesnel doğruları arama dengesini gösteriyor. ### İlahi Otoriteyi Sorgulama Yazar, ahlakın ilahi bir kaynaktan gelmesi gerektiği inancını sorguluyor. İlahi olmayan bir dünyada da ahlaklı bir yaşam sürdürülebileceğini savunarak, ahlaki anlayışların tanrıdan değil, insan aklından geldiğini gösteriyor. Bu, otoriter dini anlayışlara karşı eleştirel bir duruşu ve bireysel ahlakın rasyonel temellerle kurulabileceği inancını yansıtıyor. ### Genel Değerlendirme Sonuç olarak, yazar, rasyonel ve etik bir yaşam yaklaşımını savunan, derinlemesine düşünme ve eleştirel sorgulamaya kendini adamış bir figür olarak karşımıza çıkıyor. Yazıları, felsefi sorularla derin bir meşguliyeti, entelektüel bağımsızlığa olan bağlılığı ve ahlaki davranışın mantıkla yönlendirilebileceği inancını yansıtıyor. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kavak Mesaj tarihi: 13 Ağustos Report Paylaş Mesaj tarihi: 13 Ağustos @Mantılı, yapay zekadan peygamberlik lisansını almışsın. Ne mutlu sana. Meğerse peygamberlik ne kadar da kolaymış. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts