Jump to content

Türkiye'de Sonradan İl Olan Yerler


alpinçayırı

Recommended Posts

Bilindiği üzere Türkiye'de bazı yerler, eskiden bir ilçe iken bazı sebeplerden dolayı il olmuştur. Zaten Türkiye'deki il pilaka kodlarına bakarsanız Adana'dan(01) Zonguldak'a(67) kadar olan ilk 67 il alfabetik, son 14 il rastgele olarak gider. Sonradan il olan yerler şunlardır: Aksaray(68), Bayburt(69), Karaman(70), Kırıkkale(71), Batman(72), Şırnak(73), Bartın(74), Ardahan(75), Iğdır(76), Yalova(77), Karabük(78), Kilis(79), Osmaniye(80), Düzce(81)

Link to comment
Share on other sites

Sonradan il olan yerler, o güzelim sıralamaın içine etti diyebiliririz. Alfabetik sıralama sizlere ömür. Onların il olmasına hiç gerek yoktu halbuki. Yüzsüz siyasetçilerin yüzsüzlüğü yüzünden oldu bunlar. Bence tüm sıralama yeniden güncellenmeli veyahut bambaşka bir sistem getirilmeli.

Link to comment
Share on other sites

Sonradan il olanların bir kısmı il olmayı hak etti bir kısmı hak etmedi. Normalde Konya gibi düz ve yüzölçümü büyük olan illerden en az 3 il çıkması lazımdı. Kars, Zonguldak ve Siirt'ten ikişer il çıkmaları yüzünden ilgili iller ve 1989 sonrası kurulmuş yeni iller, dışarıya göç veriyor. Eskiden ilçe olan yerlerin il yapımında siyasi ayak oyunları dönmüş. İnternette bu konuyla bağlantılı olarak ''Günümüzde 81 il olan yerler, bir daha alfabetik sıralamayla il olsaydı ne olurdu?'' alternatif kurgusu var.

İlgili linkler:

1) https://onedio.com/haber/sehirlerimiz-yeniden-siralansaydi-316911

2) https://www.gzt.com/jurnalist/sonradan-il-olan-14-ilce-2797369

3) https://kamusal.net/sonradan-il-olan-sehirler-hangileri-ne-zaman-il-oldular/

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...