Jump to content

Din egitimi


denizbahar

Recommended Posts

Saygideger denizbahar;

 

Dini egitim ile,m dini ogreti arasinda cok fark vardir. Bu fark oyle buyuktur ki, dini ogretim; hem bir dini hedef almaz bir ders gibi sadece dinleri ve ozelliklerini ogretir, dini egitim ise, sadece bir dini hatta o dinin bir tek mezhebini alir ve o mezhebin ozellikleri ile yetistirir, yani dine ve dini uygulamalara, inanclara baglar ve hatta mecbur tutar ve empoze eder.

 

Dini ogretim, bir tarih cografya gibi, dunyadaki dinler hakkinda bilgi sahibi olmak iken; dini egitim, dini olarak kisinin yetistirilmesidir.

 

 

Saygilarimla;

evrensel-insan

Link to comment
Share on other sites

evrensel-insan sizinle aynı görüşteyim. Dini öğretim ile dini eğitim tamamen farklıdır. Dini öğretim bilgi verir. Dini eğitim bilgiyi vermekten öte empoze etmeye, aşılamaya çalışır. Oysa ki İslam'da zorla inandırma ve dini uygulamaya zorlama diye birşey yoktur.

 

Nasıl ki din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde dua ve sure ezberletmek, sıra üzerinde namaz kıldırmak dini empoze etmeye çalışmak ise aynı şekilde minik minik yavrulara sabahın köründe bir put karşısında ant içtirmek de aynı derecede dini (kemalizm) empoze etmeye çalışmaktır. "Mustafa Kemal başarılı bir askerdi" bilgisini verebilirsiniz ancak "Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim" gibi sloganları kimseye empoze edemezsiniz.

Link to comment
Share on other sites

Evet dini egitim ve ogretim arasindaki farki biliyorum da benim zaten asil sorum dini egitim konusundaydi. Herkes kendi inandigi dini cocuguna empoze eder, yanlis mi biliyorum? Cocugunuza dininizi ogretmiyor musunuz yoksa tanri kavrami su demektir, cesitli dinler vardir, farklari budur diyerek dini ogretim vermekle mi sinirli kaliyorsunuz? Ayrica okullarda da turkiyede direk sunni mezhep ogretilir, dualar namaz kilmak vb. yani ben okuldan mezun olali cok oldu ama sanmiyorum ki su anda dini ogretime gecilmis olunsun?

Yani kisacasi anne baba kendi inandigi dini cocuguna ogretir ve cocuk bunun dogru olduguna inanarak buyur, eger dini egitim vermezseniz ateist olma ihtimalinin artacagina inaniyor musunuz?

Link to comment
Share on other sites

Saygideger denizbahar;

 

Eger din ve tanri uzerine bir egitim vermezseniz; zaten dine ve tanriya karsi bir seyi secme durumunda degildir. Sadece o konuya yasam ve iliskilerinde yer vermiyordur.

 

Burada onemli olan antiteizm algisidir. O da dini ve de tanrisal bir karsi cikis icerir.

Eger bu egitimi almazsaniz, bu sekilde bir dialogo da girme zorunlulugunuz olmaz.

 

Tek yapmaniz gereken, dine ve tanriya degil; inanca degil, ama; inanana ve degerlerine saygi duymanizdir.

 

Ne onun sizin uzerinizde bir dini ve tanrisal mudahelesine izin verirsiniz, ne de siz ona dinden cikmasi ve tanrisini birakmasi ile ilgili mudahelede bulunursunuz.

 

Saygilarimla;

evrensel-insan

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Aslında eğitim ve öğretim kavramları birbirinden farklıdır. Eğitim aileden, çevreden ve deneyimlerden alınır ve yavaş yavaş, farkına varılmadan gerçekleşir. Öğretim ise okullarda gerçekleşen iştir. Okulda "öğrenim/öğretim" yapılır, bu öğretim işini yapan kişiye "öğretmen" denir. Hal bu iken bu konuyla ilgili bakanlığımızın adında "Milli Eğitim" denmesi çok şaşırtıcıdır. Dini öğreti ise bambaşkadır. Dini öğreti dinin toplum içinde yaşayan telkinleri, ahlak kodları ve adetlerini içerir. Hem dini eğitim hem dini öğretim hem de dini öğreti aile ve çevreden alınır.

 

Dini eğitime örnek: abdest, namaz, oruç vs. ritüellere alıştırmaktır.

Dini öğretime örnek: ayet, sure, emir ve yasakları öğretmedir.

Dini öğretiye örnek: dinin telkin ettiği ruh ve duyguları aşılamadır. örneğin cihad.

 

Dini eğitimde verdiğim örnekleri uzun vadeli oldukları için eğitim kategorisine, öğretimdekileri de kısa sürede meydana geldikleri için öğretimde kategorilendirdim.

 

Bence eğer çocuğumuzun ateist olmasını istiyorsak belli bir yaşa gelene kadar dini eğitim verilmemeli. Yani bu ne demek? Cehennemle ve tanrıyla korkutulmamalı, tabula rasa bu konuda olduğu gibi bırakılmalı. Belli bir yaştan sonra da anti-dini eğitim verilmeli.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...