DreiMalAli Mesaj tarihi: 16 Ekim Report Paylaş Mesaj tarihi: 16 Ekim On 15.10.2024 at 16:31, buddha yazdı: Soruyu hala çözemedim. Aradaki çizgiler eşit aralıklar ile işaretlenmiş. Doğrusal mı artıyor gerçekten? Soruyu ben de çözmedim. Hatta henüz uğraşmadım bile. O eşit aralıklı çizgiler sadece kabaca nereye kadar gelindiği hakkında bilgi veriyor. L uzaklığının zamanla değişimi doğrusal değildir. Bu, hemen belli oluyor. Şu durumu ile kaseti çalıştırmaya başlasak, sağ makara mesela iki sefer döndüğünde sol makara ancak bir sefer döner. Yani L uzaklığı zamanla azalır. Sol makaranın toplam kalınlığı sağ makaradan küçün olduğu sürece L uzaklığı azalır. Bir süre sonra, yani sağ makaranın toplam kalınlığı sol makarayı geçtiğinde L uzaklığı büyümeye başlar. Sevgiler Link to comment Share on other sites More sharing options...
DreiMalAli Mesaj tarihi: 16 Ekim Report Paylaş Mesaj tarihi: 16 Ekim 36 dakika önce, DreiMalAli yazdı: Video, daha doğrusu roketin manevra kabiliyeti harika. Ana iticiler hareketli olsa gerek. Çünkü gördüğüm kadarıyla alevlerin yönü değişiyor. Hem itiyorlar hem de yön ayarlıyorlar. Diğer küçük iticiler yön ayarı içindir. Ayrıca çok daha küçük bir kaç yön ayarı iticisi itici roketin gövdesinin ortasında ve gövdesine dik olarak yerleştirilmişler. Denge ve yön kontrolu için sanırım ivme sensorları kullanıyorlardır. Tabi 3 boyutlu ivme sensorları. En az bir tane mekanik jiroskop mutlaka vardır. Bunun haricinde elektronik ivme sensorları kullanmışlardır. Seneler önce, deneme amaçlı, üç-beş Avroya Çin'istandan aldığım ve fakat henüz devresini dahi yapmadığım 3 boyutlu elektronik ivme sensorlarını kullanmadıklarından eminim. Onlarınki kesinlikle çok daha hassas ve dayaklıdır. Sevgiler. İvme sensoru derken... İvme ölçülüyorsa, hız ve alınan yol hemen hesaplanabilir. İvme 3 boyutlu ölçülürse, hız ve alınan yol 3 boyutlu koordinat sisteminde çizilebilir, gösterilebilir, ayarlanabilir. Sevgiler Link to comment Share on other sites More sharing options...
buddha Mesaj tarihi: 19 Ekim Report Paylaş Mesaj tarihi: 19 Ekim On 13.10.2024 at 14:54, DreiMalAli yazdı: Belki hatırlayan vardır: Bu, 90 dakikalık bir eski bir müzik kasetidir. Wikipedia'ya göre manyetik bantın/şeritin kalınlığı 9 mikro metre ve bant hızı yaklaşık 4,76 cm/s imiş. Maalesef boş makaranın yarı çapını (Resimde Ri olarak gösterildi)ve makaraların merkezleri arasındaki uzaklığı (Resimde D olarak gösterildi) bulamadım. Müzik çalarken bant bir makaradan diğerine aktarılıyor/sarılıyor ve iki sargı arasından uzaklık (Resimde L olarak gösterildi) zamanla değişiyor. Soru: L uzaklığının zaman ile değişimi fonksiyonu nedir? Not: Soru şimdi aklıma geldiği için ben hesaplamadım. (Cevabı sizlerden alırsam başka forumlarda havamı basarım. ) Bant kalınlığını hesaplarken Arşimet spirali mi kullansak, yoksa her döngüde yarı çapı artan/eksilen çember hesabı mı yapsak daha sağlıklı olur? Ben karar veremedim. Sevgiler Ri= başlangıçta küçük olan makaranın başlangıç yarıçapı mm Rk=Ri makarasının V hızı ile t saniye sonraki yarıçapı mm V=bant hızı mm/s a=bant kalınlığı mm Lb=bant boyu mm (V hızı t saniye zamanda aldığı yol) n=Lb bant boyunu alırken makaranın attığı tur sayısı t=saniye n=(Rk-Ri)/a Lb=V*t Lb=pi*n*(Rk+Ri) V*t=pi*(Rk-Ri)/a*(Rk+Ri) (V*t*a)/pi=Rk^2-Ri^2 Rk=sqrt((V*t*a)/pi-Ri^2) _________________________________________________________ Rd= başlangıçta büyük olan makaranın başlangıç yarıçapı mm Rb= Rd makarasının V hızı ile t saniye sonraki yarıçapı mm V=bant hızı mm/s a=bant kalınlığı Lb=bant boyu mm V hızı t saniye zamanda aldığı yol n=Lb bant boyunu alırken attığı tur sayısı t=saniye n=(Rd-Rb)/a Lb=V*t Lb=pi*n*(Rd+Rb) V*t=pi*(Rd-Rb)/a*(Rd+Rb) (V*t*a)/pi=Rd^2-Rb^2 Rb=sqrt(Rd^2-(V*t*a)/pi) _________________________________________________________ D=İki makara merkezleri arasındaki uzaklık mm L=İki makara arası boşluk mm L=D-(Rb+Rk)=D-(sqrt(Rd^2-(V*t*a)/pi)+sqrt((V*t*a)/pi-Ri^2)) _________________________________________________________ Hata yapmış olabilirim kontrol edin. Sadeleştirmeleri bir türlü beceremiyorum. Şimdi akıl hastahanesindeyim. Son halim böyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buddha Mesaj tarihi: 19 Ekim Report Paylaş Mesaj tarihi: 19 Ekim Sonuç L=D-(Rk+Ri) grafikte y Boşuna delirdim galiba. https://www.desmos.com/calculator/8mgj71t6bd 42 dakika önce, buddha yazdı: Ri= başlangıçta küçük olan makaranın başlangıç yarıçapı mm Rk=Ri makarasının V hızı ile t saniye sonraki yarıçapı mm V=bant hızı mm/s a=bant kalınlığı mm Lb=bant boyu mm (V hızı t saniye zamanda aldığı yol) n=Lb bant boyunu alırken makaranın attığı tur sayısı t=saniye n=(Rk-Ri)/a Lb=V*t Lb=pi*n*(Rk+Ri) V*t=pi*(Rk-Ri)/a*(Rk+Ri) (V*t*a)/pi=Rk^2-Ri^2 Rk=sqrt((V*t*a)/pi-Ri^2) _________________________________________________________ Rd= başlangıçta büyük olan makaranın başlangıç yarıçapı mm Rb= Rd makarasının V hızı ile t saniye sonraki yarıçapı mm V=bant hızı mm/s a=bant kalınlığı Lb=bant boyu mm V hızı t saniye zamanda aldığı yol n=Lb bant boyunu alırken attığı tur sayısı t=saniye n=(Rd-Rb)/a Lb=V*t Lb=pi*n*(Rd+Rb) V*t=pi*(Rd-Rb)/a*(Rd+Rb) (V*t*a)/pi=Rd^2-Rb^2 Rb=sqrt(Rd^2-(V*t*a)/pi) _________________________________________________________ D=İki makara merkezleri arasındaki uzaklık mm L=İki makara arası boşluk mm L=D-(Rb+Rk)=D-(sqrt(Rd^2-(V*t*a)/pi)+sqrt((V*t*a)/pi-Ri^2)) _________________________________________________________ Hata yapmış olabilirim kontrol edin. Sadeleştirmeleri bir türlü beceremiyorum. Şimdi akıl hastahanesindeyim. Son halim böyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DreiMalAli Mesaj tarihi: 22 Ekim Report Paylaş Mesaj tarihi: 22 Ekim On 19.10.2024 at 13:22, buddha yazdı: Ri= başlangıçta küçük olan makaranın başlangıç yarıçapı mm Rk=Ri makarasının V hızı ile t saniye sonraki yarıçapı mm V=bant hızı mm/s a=bant kalınlığı mm Lb=bant boyu mm (V hızı t saniye zamanda aldığı yol) n=Lb bant boyunu alırken makaranın attığı tur sayısı t=saniye n=(Rk-Ri)/a Lb=V*t Lb=pi*n*(Rk+Ri) V*t=pi*(Rk-Ri)*(Rk+Ri)/a (V*t*a)/pi=Rk^2-Ri^2 Rk=sqrt((V*t*a)/pi+Ri^2) _________________________________________________________ Rd= başlangıçta büyük olan makaranın başlangıç yarıçapı mm Rb= Rd makarasının V hızı ile t saniye sonraki yarıçapı mm V=bant hızı mm/s a=bant kalınlığı Lb=bant boyu mm V hızı t saniye zamanda aldığı yol n=Lb bant boyunu alırken attığı tur sayısı t=saniye n=(Rd-Rb)/a Lb=V*t Lb=pi*n*(Rd+Rb) ??? V*t=pi*(Rd-Rb)*(Rd+Rb)/a (V*t*a)/pi=Rd^2-Rb^2 Rb=sqrt(Rd^2-(V*t*a)/pi) _________________________________________________________ D=İki makara merkezleri arasındaki uzaklık mm L=İki makara arası boşluk mm L=D-(Rb+Rk)=D-(sqrt(Rd^2-(V*t*a)/pi)+sqrt((V*t*a)/pi-Ri^2)) _________________________________________________________ Hata yapmış olabilirim kontrol edin. Sadeleştirmeleri bir türlü beceremiyorum. Şimdi akıl hastahanesindeyim. Son halim böyle. Senin cevabın ile başka forumlarda hava atmadan önce biraz da anlasam iyi olurdu. İki yeri kırmızı renk ile işaretledim. Birisinde "artı" yerine "eksi" kullanmışsın. Diğerini soru işaretleri ile işaretledim. Ne olduğunu bilmiyorum, anlamadım. Wikipedia'ya göre bir müzik kasetinin uzunluğu 10,16 cm olmalıymış. İnternette bir müzik kasetinin resmini aldım. Paint ile ekran uzunluğunu 10,16 cm'ye ayarladım. Ekranda Ri ve D uzunluklarını cetvel ile ölçtüm: Ri = 11 mm ve D = 43 mm olarak buldum. Sevgiler Link to comment Share on other sites More sharing options...
buddha Mesaj tarihi: 22 Ekim Report Paylaş Mesaj tarihi: 22 Ekim 6 dakika önce, DreiMalAli yazdı: Senin cevabın ile başka forumlarda hava atmadan önce biraz da anlasam iyi olurdu. İki yeri kırmızı renk ile işaretledim. Birisinde "artı" yerine "eksi" kullanmışsın. Diğerini soru işaretleri ile işaretledim. Ne olduğunu bilmiyorum, anlamadım. Wikipedia'ya göre bir müzik kasetinin uzunluğu 10,16 cm olmalıymış. İnternette bir müzik kasetinin resmini aldım. Paint ile ekran uzunluğunu 10,16 cm'ye ayarladım. Ekranda Ri ve D uzunluklarını cetvel ile ölçtüm: Ri = 11 mm ve D = 43 mm olarak buldum. Sevgiler Cevap geç geldiği için ne yaptığımı unuttum. Parentez eklemeyi unutmuşum.Hesap hatası olur parantezler olmazsa. Küçük makara t saniye sonra büyüdüğü için büyük çapı öne yazdım. Ondan eksi. Soru işareti olarak işaretlediğin yer ise bant boyu hesabı. Ortalama çap ile pi ve devir sayısı çarpılıyor. Devir sayısıda büyük çaptan küçük çapı çıkartılıp 2x bant kalınlığına bölünüyor. Yarıçap olunca 2 ler gidiyor. On 19.10.2024 at 14:22, buddha yazdı: Ri= başlangıçta küçük olan makaranın başlangıç yarıçapı mm Rk=Ri makarasının V hızı ile t saniye sonraki yarıçapı mm V=bant hızı mm/s a=bant kalınlığı mm Lb=bant boyu mm (V hızı t saniye zamanda aldığı yol) n=Lb bant boyunu alırken makaranın attığı tur sayısı t=saniye n=(Rk-Ri)/a Lb=V*t Lb=pi*n*(Rk+Ri) V*t=pi*(Rk-Ri)/a*(Rk+Ri) (V*t*a)/pi=Rk^2-Ri^2 Rk=sqrt(((V*t*a)/pi)-Ri^2) _________________________________________________________ Rd= başlangıçta büyük olan makaranın başlangıç yarıçapı mm Rb= Rd makarasının V hızı ile t saniye sonraki yarıçapı mm V=bant hızı mm/s a=bant kalınlığı Lb=bant boyu mm V hızı t saniye zamanda aldığı yol n=Lb bant boyunu alırken attığı tur sayısı t=saniye n=(Rd-Rb)/a Lb=V*t Lb=pi*n*(Rd+Rb) V*t=pi*(Rd-Rb)/a*(Rd+Rb) (V*t*a)/pi=Rd^2-Rb^2 Rb=sqrt(Rd^2-((V*t*a)/pi)) _________________________________________________________ D=İki makara merkezleri arasındaki uzaklık mm L=İki makara arası boşluk mm L=D-(Rb+Rk)=D-(sqrt(Rd^2-((V*t*a)/pi))+sqrt(((V*t*a)/pi)-Ri^2)) _________________________________________________________ Hata yapmış olabilirim kontrol edin. Sadeleştirmeleri bir türlü beceremiyorum. Şimdi akıl hastahanesindeyim. Son halim böyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buddha Mesaj tarihi: 22 Ekim Report Paylaş Mesaj tarihi: 22 Ekim Bant boyu=bant hızı* zaman devir sayısı = (büyük yarıçap - küçük yarıçap)/ bant kalınlığı Bant boyu=2 *pi* devir sayısı*(büyük yarıçap+küçük yarıçap)/2 Arşimet spirali formülü Bant boyu=pi* devir sayısı*(büyük yarıçap+küçük yarıçap) yukarıdaki resimde büyük yarıçap=3.3 cm küçük yarıçap=3 cm Bant kalınlığı = 0.1 cm devir sayısı=3.3-3/0.1=3 devir @DreiMalAliAttığın soruyu çözerken Bant hızı ile t zamanda alınan yol her iki makara için sabit olduğundan t zaman sonraki çapları buldum. t zaman sonra Büyük makara küçülürken küçük makara büyüyor. t zaman sonraki yarıçapları toplayıp iki makara arasındaki mesafeden çıkardım. Kafam bulandı iyice gene. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DreiMalAli Mesaj tarihi: 22 Ekim Report Paylaş Mesaj tarihi: 22 Ekim 90 dakikalık müzik kasetinin bir tarafına 45 dakikalık müzik sığar. Bu, 45*60 = 2700 s eder. v = 47,6 mm/s hızıyla hareket ettiğinden dolayı bantın/şeritin uzunluğu S = 128.520 mm = 128,52 m eder. Gerçi üretici firma biraz fazlalık koymuştur ve bantın başında ve sonunda, bir miktar müzik içermeyen saydam şerit de bulunur. Ama bunları gözardı ediyorum. Başlangıçta şeritin tamamı bir makarada. Kolaylık olsun diye, bantın makaraya sarılımını, merkezleri ortak çemberler olarak kabul ediyorum. Bu durumda s1 = 2*pi*(Ri + 1*a) : Bantın birinci tur çemberinin uzunluğu, s2 = 2*pi*(Ri + 2*a) : Bantın ikinci tur çemberinin uzunluğu, s3= 2*pi*(Ri + 3*a) : Bantın üçüncü tur çemberinin uzunluğu, ... sn = 2*pi*(Ri + n*a) : Bantın n'inci tur çemberinin uzunluğu olur. Bu liste bir aritmetik dizi verir. Böylece şeritin S toplam uzunluğu için -tur sayısına bağlı olan- ikinci bir formül daha elde edilir: S = pi*[2*Ri*n + a*n*(n+1)]. Tabi uzunluk S biliniyorsa, bu eşitlikten tur sayısı n de hesaplanır. n için -buraya yazmadığım- ikinci dereceden bir denklem elde edilir. Toplam uzunluk S = 128.520 mm için n = 1235,02 tur bulunur. Tur sayısı n hesaplandığında makaraya sarılmış olan bantın yarıçapı R = Ri + n*a olarak kolayca hesaplanır. Başlangıçta boş olan makaraya Sb = v*t kadar bant sarılırsa, bant makarada nb kadar tur atar, makaranın yarıçapı Rb = Ri + nb*a olur Başlangıçta dolu olan makarada, t zamanı sonrasında Sd = S-Sb kadar bant kalır. Bu Sd uzunluğundan tur sayısı nd hesaplanır ve makaranın yarıçapı da Rd = Ri + nd*a bulunur. Aradığımız L değeri ise L = D - (Rb - Rd) 'dir. ------------- ikinci ve muhtemelen daha kısa bir yol: S uzunluğunda bir şeritin alanı A = a*S'dir. Bu şerit Ri yarıçapında bir makaraya dolandığında R yarıçapında bir çember oluşturur. Bu iki çember arasındaki alan yine A alanıdır. A = pi*(R^2 - Ri^2) = a*S eşitliğinden R hesaplanır: R^2 = S*a/pi + Ri. Tur sayısı ise n = (R - Ri)/a olur. Birinci metotta olduğu gibi, Sb = V*t ; Sd = S - Sb ; Rb^2 = Sb*a/pi + R ; Rd^2 = Sd*a/pi + Ri ve L = D - (Rb - Rd) hesaplanır. ....................................... Benim hesaba göre sayısal değerler: T_max = 2700 s: Toplam zaman (45 dakika) S_max = 128,52 m (Toplam şerit uzunluğu. Başlangıçta tamamı bir makarada sarılı) rd_max = 22,12 mm (Başlanıçta şeirtin tamamı makaray sarılıyken yarıçap) Sb = v*t = 47,6*t Rb = sqrt(Sb*a/pi + Ri) = sqrt(0,14*t + 121) Rd = sqrt(Sd*a/pi + Ri) = sqrt((S_max - Sb)*a/pi + Ri) = sqrt(489,18 - 0,14*t) L = 43 - [sqrt(0,14*t + 121) + sqrt(489,18 - 0,14*t)] L uzunluğunun en küçük ve en büyük değerlerini bulmak için L denkleminin birinci türevini sıfıra eşitleriz. t = 0 s ve t = 2700 s L = 9,88 mm'dir t = T_max/2= 1350 s için L = 8,066 mm ile en küçük değerine erişir. Bu durumda bantın yarısı bir makaraya, diğer yarısı ikinci makaraya dolanmıştır ve her ikisinin yarıçapları Rb = Rd = 17,467 mm'dir. ... Ek: O kadar uğraştık, meğer L uzaklığı en çok ve sadece 1,7 - 1,8 mm kadar değişiyormuş. Oha yani! Uğraştığımıza değdi mi bu şimdi? ! ? ! Sevgiler 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DreiMalAli Mesaj tarihi: 22 Ekim Report Paylaş Mesaj tarihi: 22 Ekim L uzunluğunun zaman ile değişimi. Sevgiler Link to comment Share on other sites More sharing options...
DreiMalAli Mesaj tarihi: 22 Ekim Report Paylaş Mesaj tarihi: 22 Ekim 58 dakika önce, buddha yazdı: Cevap geç geldiği için ne yaptığımı unuttum. Parentez eklemeyi unutmuşum.Hesap hatası olur parantezler olmazsa. Küçük makara t saniye sonra büyüdüğü için büyük çapı öne yazdım. Ondan eksi. Soru işareti olarak işaretlediğin yer ise bant boyu hesabı. Ortalama çap ile pi ve devir sayısı çarpılıyor. Devir sayısıda büyük çaptan küçük çapı çıkartılıp 2x bant kalınlığına bölünüyor. Yarıçap olunca 2 ler gidiyor. Sevgili buddha, tamam. Ne demek istediğini anladım. Sevgiler Link to comment Share on other sites More sharing options...
buddha Mesaj tarihi: 22 Ekim Report Paylaş Mesaj tarihi: 22 Ekim 2 saat önce, DreiMalAli yazdı: Sevgili buddha, tamam. Ne demek istediğini anladım. Sevgiler Desmos ile eğrisini çıkartırken başlangıç çaplarını yazmışım. t zaman sonraki çapları yazmam gerekirdi. Benim yöntemde fark çok çıkıyor. Sadeleştirme yaparken bir yerlerde hata yapıyorum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buddha Mesaj tarihi: 23 Ekim Report Paylaş Mesaj tarihi: 23 Ekim 14 saat önce, DreiMalAli yazdı: Senin cevabın ile başka forumlarda hava atmadan önce biraz da anlasam iyi olurdu. İki yeri kırmızı renk ile işaretledim. Birisinde "artı" yerine "eksi" kullanmışsın. Diğerini soru işaretleri ile işaretledim. Ne olduğunu bilmiyorum, anlamadım. Wikipedia'ya göre bir müzik kasetinin uzunluğu 10,16 cm olmalıymış. İnternette bir müzik kasetinin resmini aldım. Paint ile ekran uzunluğunu 10,16 cm'ye ayarladım. Ekranda Ri ve D uzunluklarını cetvel ile ölçtüm: Ri = 11 mm ve D = 43 mm olarak buldum. Sevgiler Evet gene haklı çıktın. Eksi işareti artı olacakmış. Artı yapınca zaman eğrisi düzeldi. Hatamı bulduğun için teşekkür ederim. Hatalarımda çok inatçı olma gibi kötü huyum var. https://www.desmos.com/calculator/39v2uhzeud 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DreiMalAli Mesaj tarihi: 23 Ekim Report Paylaş Mesaj tarihi: 23 Ekim Sevgili buddha, artı, eksi işaretlerinde yanlış yazan sadece sen deilsin. Ben de aynı yazım hatasını yapmışım. Dün çözmeye çalışırken kağıt üzerinde doğru yapmışım ama buraya aktarırken bir kaç yazım hatası yapmışım. Yukardaki iletimdeki yanlışlar: 1- Yanlış: L = D - (Rb - Rd). Bunu iki yerde yanlış yazmışım. Doğrusu şöyle olmalıydı: L = D - (Rb + Rd) 2- Yanlış: sqrt(Sb*a/pi + Ri). Doğrusu şöyle olmalıydı: sqrt(Sb*a/pi + Ri^2) 3- Yanlış: Rd = sqrt(Sd*a/pi + Ri) = sqrt((S_max - Sb)*a/pi + Ri) . Doğrusu şöyle olmalıydı: Rd = sqrt(Sd*a/pi + Ri^2) = sqrt((S_max - Sb)*a/pi + Ri^2) 4- Yanlış: R^2 = S*a/pi + Ri. Doğrusu şöyle olmalıydı: R^2 = S*a/pi + Ri^2. Sevgiler 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
buddha Mesaj tarihi: 24 Ekim Report Paylaş Mesaj tarihi: 24 Ekim Kondansatörlerde elektrik metallerde mi toplanır yoksa yalıtkan tabakada mı? https://www.youtube.com/watch?v=9ckpQW9sdUg Link to comment Share on other sites More sharing options...
DreiMalAli Mesaj tarihi: 10 Kasım Report Paylaş Mesaj tarihi: 10 Kasım On 24.10.2024 at 09:45, buddha yazdı: Kondansatörlerde elektrik metallerde mi toplanır yoksa yalıtkan tabakada mı? https://www.youtube.com/watch?v=9ckpQW9sdUg Elektrik yükü hem iletkenlerde hem de yalıtkanlarda toplanabilir. Ama verdiğin videoda neler olduğunu anlamadım. İlk baştaki deneyde kıvılcım atlıyor ve sesi duyuluyor. İkinci deneyde ise çok sık ses duyuluyor fakat kıvılcım gözükmüyor. Sevgiler Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts