Jump to content

Amerika’ya göçmenlik seçenekleri


mantik

Recommended Posts

Benim Amerika’da yaşadığımı bilenler sık sık Amerika’ya gelip yaşamakla ilgili sorular soruyorlar bana.

Geçenlerde 20’li yaşlarda bir gencin bana sorduğu benzer bir soruyu yazılı olarak cevapladım. Sonra da farkettim ki kendisine yazdığım cevap bu forumun pek çok katılımcısının ilgisini çekecek bilgiler içeriyor. Bu sebeple, aynı açıklamaları buraya da kopyalayayım dedim.

Gelen soru aşağı yukarı şu tür bir soruydu: “Ben 20’li yaşlarda, maddi durumu pek iyi olmayan bir Türk genciyim. Amerika’ya gidip yaşamak istiyorum. Bunun yolları nelerdir, ve benim için mümkün müdür?”

Kendisine verdiğim cevap ise şöyle:

Çalışma izni olan bir vize ile buraya gelmen pek kolay değil. Ama turist vizesi alman bile yaşın ve maddi durumun yüzünden zor gözüküyor. Buraya gelip, vizesi bittikten sonra dönmeme ihtimali olanlara, yani gençlere, özellikle de maddi durumu iyi olmayan ve kendisini yaşadığı ülkeye ve topluma bağlayan fazla bir faktör olmayanlara kolay vize vermiyor Amerika.

Bir kere bir vize alıp gelebilirsen, sonra en kötü ihtimal kaçak olarak kalmayı deneyebilirsin. Öyle yapan çok kişi var. Ama kolay bir hayat değil, söyleyeyim sana. Pek çoğu bulaşıkçılık, vs gibi çok düşük ücretli işlerde gece gündüz köle gibi çalışıyor ve bulundukları kısır döngüden kolay kolay çıkamıyor. Bazıları uygun birileriyle tanışıp, daha iyi işler yapıp durumunu düzeltebiliyor. Ya da bir Amerikan vatandaşıyla evlenip green kart alabiliyor. Ama kolay şeyler değil bunlar. Hem tuttuğunu koparan, becerikli biri olacaksın, hem şansın yaver gidecek.

En güzeli eğitimli ve kalifiye bir eleman olarak buraya gelmek. Mesela dediğin gibi yazılımcı olarak gelebilirsen, şirketler H-1B vizesi için sana sponsorluk yaparak işe alabilir bir ihtimal. Çalışma izni olan bir vize bu ama sadece sana vizeyi almış şirkete çalışmana izin veriyor. Başka şirkete geçersen, o şirketin de senin için H-1B sponsorluğu yapması gerekiyor. H-1B belli bir yıla kadar uzatılıyor (eskiden 6 yıldı, şimdi ne kadar bilmiyorum), dolayısıyla o süre içinde çalıştığın şirketin sana green kart için de sponsor olması gerekiyor. Yoksa kalmaya devam edemezsin. Bir kere green kart aldığın takdirde ise, istediğin şirkete geçebilirsin.Vatandaşlığa çok yakın bir durum green kartlı olmak.

H-1B için üniversite mezunu olman gerek, ve Amerika’daki şirketlerin zor eleman bulduğu bir sektörde, bu ülkede çok kolay bulunmayan becerilere sahip biri olman lazım. Yazılımcılık eskiden öylebirşeydi, ama şimdi ortalıkta çok yazılımcı olduğu için hala öyle midir bilmiyorum. Bir ihtimal alelade bir yazılımcı değil, iyi bir yazılımcı olman gerekiyor olabilir artık.

Buraya gelişte senin için en olası yol, para biriktirip, dil eğitimi için öğrenci olarak gelmek olur. O zamanöğrenci vizesi (F-1) verirler rahatça. Sonra da gelip kaçak kalmayı deneyebilirsin belki. Ama dediğim gibi, yasal olmayan göçmenlerin işi çok zor. Sürünürsün yıllarca öyle yaparsan. O bataktan çıkamayabilirsin de sonra bir daha.

Ki buraya öğrenci olarak gelmek de ucuz birşey değil. İyi para biriktirmen lazım o iş için.

Bir de green card lottery’yi deneyebilirsin. Amerika her yıl belli sayıda kişiye kura ile green kart veriyor. Türkiye’den de katılabiliyorsun ona. (Web sayfasından falan katılabiliyor insanlar o çekilişe). Çıkarsa yasal bir şekilde göçmen vizesiyle gelebilirsin o zaman. Çalışma izniyle geleceğin için de iş bulman kolay olur. Ama adı üstünde piyango o. Çıkıp çıkmaması şansa kalmış.

Zengin biri olsan başka yollar da var. Buraya belli bir miktar yatırım yapan iş adamlarına da doğrudan green kart veriyor Amerika.

Ya da olağan dışı düzeyde yeteneği, becerisi olan biriysen de kolay green kart veriyor Amerika. Bir olimpik sporcu, dünya çapında şarkıcı, alanında uzman doktoralı bir bilim adamı, vs isen mesela.

Bunlar dışında, bir de çok iyi bir öğrenciysen, burslu olarak gelebilirsin. Türkiye’den devlet veya özel sektör bursu, veya Amerika’dan burs alarak falan. Ben zamanında (90’lı yıllarda) öyle geldim buraya mesela. Sonra H-1B vizeli iş buldum, sonra da şirket sponsorluğu yoluyla green kart aldım.

Link to comment
Share on other sites

Bir de bunlara ek olarak mülteci olarak gelme seçeneği var. Onu da eklemek lazım. Savaştan kaçan, veya ülkesinde etnik köken, ırk, din, dil, vs gibi sebeplerden dolayı ayrımcılığa uğrayanlar, eğer bu durumu kanıtlayabiliyor ve belgeleyebiliyorsa, bir ihtimal sığınmacı olarak göçmen vizesi alabilir Amerika’dan.

Link to comment
Share on other sites

Doktor , pilot , kaptan lisansı olanları kolayca alıyorlar.

Green kart piyango değil ama çıktığı gibi seni buyur etmiyorlar. Güvenlik soruşturmasına takılırsan vize vermiyorlar.

Paran varsa herşeyi yaparsın sam amcanın ülkesinde

Aileni riske atmak istiyorsan Türkiye'de faşist bir uygulamaya karşı aktivist ol. Sonra zaten karakol gözaltı tehdit gibi olayları gelecektir. Bunları delil olarak gösterip istediğin ülkeye iltaca edebilirsin. Tabiki geri gelmemek şartı var.

Yada sanatçı ol. El sanatçısı , lisanslı olmak şartıyla alım yaparlar.

Türkiye'de bir yabancı kadın ayarlayıp güzel çirkin demeden vede kimin ne olduğunu anlamadan evlenip gidebilirsin. Karşına mafya da çıkabilir.

İşçi alımlarını takip edip sıvacı boyacı marangoz fayans ustası elektrik su tesisat ustası gibi alanlarda sertifikan varsa alırlar.

Yada bir cemaate girip onların aracılığıyla kolayca gidersin. Çünkü hepsinin para kasası yurtdışında.

Eğitim adında yurtdışına adam kaçıranlar var. Para ödüyorsun ama sağlam güvendiğin biri olmalı. Sana iş ve çalışma iznini de çıkartıyorlar. Oralarda da rüşvet alan memurlar var hamdolsun.

Tır ehliyeti alıp da gidebilirsin.

Avrupa'dan davet alıp da üç aylık vize ile gidebilirsin. Oradaki tanıdık mütayit birinin tesisat ustası olarak çalışır sonra kendi yoluna bakabilirsin.

 

Boş adamı kimse almaz.

Pardon Türkiye hariç diyecektim.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...