Jump to content

Varlık Maddeye İndirgenebilir Mi?


Charles Dawkins

Recommended Posts

27 dakika önce, mantik yazdı:

Bu konu benim eskiden yazdığım Natüralizm ve Materyalizm makalemde işlediğim bazı sorularla ilgili. Bilim ve Din sayfamda var bu makale:

https://www.bilimvedin.net/2018/01/21/naturalizm-ve-materyalizm/

Bu makalenin ana konusu aslında farklı tabi, ama bu başlıkta sorulan soru ile ilgili de içerik taşıyor makale.

Makalede soruma cevap alamadım. Hocam doğrudan yanıtlayabilir misin?

Link to comment
Share on other sites

Bu sorunun cevabı çok basit değil.

Bu soru, düşünürlerin materyalizm dışında bir de natüralizm diye birşey tanımlamalarına, ve hatta sonra da natüralizmi ikiye ayırmalarına yol açan soru.

Burada sorun soyut kavramlar değil, öncelikle ona dikkat çekmek isterim. Soyut kavramlar (arkadaşlık, zihin, sevgi, vs) maddeye ve maddesel olanın birbiriyle olan ilişkilerine indirgenebilir. Orası sorun değil çoğu filozof açısından. Onun ötesinde, mesela kuvvetler, uzayın eğriliği, maddelerin örgütlülüğü, vs konuları da var. Bunlar da aslında hep madde kaynaklı şeyler. Ama Batılı filozofların bir kısmı, herşeyi maddeye bağlama fikrinden rahatsız olduklarından (çünkü kanıtlanabilir birşey değil), natüralizm diye bir kavram icat edip, hatta onun da medololojik natüralizm denen şeklini tanımlayıp, cevaplamak zorunda oldukları soruyu değiştiriyorlar bir bakıma. Bu sayede herşey maddeye mi dayanır sorusunu cevaplamak yerine, cevabı nispeten kanıtlanabilir ve bilimsel düşünceye o sebeple daha uygun kabul edilebilecek "herşey doğal süreçlerle açıklanabilir mi" sorusunu sorup cevaplıyorlar.

Çünkü, bir kere maddesel olmayan da mümkündür der, o kapıyı aralarsanız, ondan sonra binbir türlü idealist ve metafizik fikrin bombardımanına uğramanız ve yine hayaletlerle, ruhlarla, görünmez tanrılarla falan uğraşmak zorunda kalmanız kaçınılmaz olur. Filozoflar haliyle onu da istemiyor. Dolayısıyla, pek çok filozof "ben metodololojik natüralistim" deyip işin içinden çıkıyor.

Ben şahsen materyalizm sözünden gocunmuyorum. Aynı zamanda natüralistim de elbette, ama zaten bunlar farklı sorulara cevap veriyor.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

İnsanlar bildikleri ve ispat edebildikleri şeylere madde diyor , bilmediklerine ise manevi diyor. Örneğin 400 yıl önce cep telefonu anlatilsaydi insanlar mucize ve manevi birşey olarak görecekti. Havada yayılan dalgaların tanrisal yönü konuşulacaktı. Ama günümüzde hepsi hesap ve teknik ile kullanılan araçlar. 

 

O yüzden insan öğrendikçe madde algısı gelişir manevi algısı azalır. Dinlerin neden tekniğe karşı oldukları da biraz bunun ile alakali

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...