Jump to content

Liberal Düşünce


Charles Dawkins

Recommended Posts

Liberalizm kısaca bireyin özgür olmasını ve ekonomik güçler arasında özgür yarışmayı, devletin bireyler, sınıflar ve uluslar arasındaki ekonomik ilişkilere karışmamasını isteyen siyasal ve ekonomik bir öğretidir.

Prensip olarak liberalizmin savunduğu fikirler iyi ve desteklenir türde fikirler olsa da, özellikle ekonomik alanda bunu uyguladığınızda karşınıza kapitalizm denen canavar çıkıyor. Kapitalizmde ise ekonomik anlamda herkesin herşeyi yapmakta özgür olduğu iddia edilemez. Kaçınılmaz olarak ortaya çıkan eşitsizlikler yüzünden.

Bu yüzden ekonomik anlamda ben sosyal demokrasiyi destekliyorum.

Sınırsız özgürlüğün, hiçbir zaman, hiçbir konuda pratik bir seçenek olmayacağını düşünüyorum. Sınırsız özgürlük genel olarak çok az kişi için özgürlük, çoğu kişi için ise normalden bile az özgürlük anlamına gelir. Yani o anlama gelecek bir ortama yol açar pek çok durumda. Özellikle de ekonomi gibi konularda.

Bu yüzden, çoğunluğun yeterli bir özgürlüğe kavuşmasını istiyorsanız (yani "sınırsız" değil, ama "yeterli"), özgürlükleri kısıtlamak zorundasınız bence. Belli sınırlar konursa, herkes, ya da çoğu kişi belli bir düzeyde özgürlüğün tadına varabilecektir. Ama herkese özgürlük demeye kalkarsanız, ortaya orman kanununa benzer bir durum çıkar ve çoğu kişinin özgürlüğünü yaşayamadığı bir durum ortaya çıkar.

Link to comment
Share on other sites

Liberalizmde sınırsız özgürlük fikri yok evet. Liberteryanlarda daha fazla vurgu var özgürlüğe, ve devletin işlere karışmasının minimize edilmesine. Ama sosyalist düşüncelere kıyasla, liberalizmde de devletin ekonomiden elini eteğini mümkün olduğunca çekmesine vurgu var. Popper'ı ben de beğenirim ve pek çok fikrine katılırım. Ama siyaset felsefesi kolay bir konu değil, ve tek bir doğrudan bahsetmenin zor olduğu bir alan. Bilimde ve özellikle doğa bilimlerinde tek ve gerçek doğrulara ulaşılabilir, ama siyaset gibi konular biraz daha sübjektif, çünkü amacın ne olduğu konusunda bile farklı yaklaşımlar veya tercihler ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla, amacın belli olduğu durumlarda bile o amaca ulaşmanın en uygun yolu nedir sorusu siyasette çetrefilli olabilirken, hele de amacın ne olduğu konusunda bile tam anlaşamıyorsa insanlar, o zaman bir ortak yol bulmak ve işin en doğrusuna ulaşmak daha da zorlaşıyor.

Benim kendimi sosyalist olarak gördüğüm dönemler oldu hayatımda. Liberal olarak gördüğüm dönemler de oldu. Ama kendimi sosyal demokrat olarak tanımladığım düşünce biçimine sürekli döndüğümü farkettim zamanla. Ekonomi politikası açısından, günümüzde pratik olan, en uygulanabilir olan, sol ve sağ politikaların ikisinin de olumsuz yönlerini en aza indirmiş düşünce şekli bana göre sosyal politikalara ağırlık veren bir kapitalist ekonomi uygulaması. Yani sosyal demokrasiye benzeyen bir durum. İleride insanlık için koşullar ve teknolojik imkanlar değiştikçe, bu konularda en uygun seçimler de değişecektir. Tabi bu kişinin neye daha fazla önem verdiğine de bağlı olacaktır hep.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...