Jump to content

Sokaga Cikma Yasaklari


evrensel-insan

Recommended Posts

Bilindigi gibi diktatorun sarayinin devleti ve hukumeti, catisma isbirlikcisi PKK ile catismaya basladigindan bu yana kurd nufusunun yogun yasadigi bolgelerde guya PKK' ile catisma Adina; sokaga cikma yasagi ilan ediliyor.

 

Simdiye kadar en uzun sokaga cikma yasagi 9 gun ile Cizre'de ilan edilmis, ve yasak kalktiktan sonar sokaga cikma yasagi ilan edilen uc belde de, vicdandisi ve insanlikdisi gerceklerle yuz yuze gelinmisti.

 

Sokaga cikanlarin ya dakeskin nisancilarin coluk cocuk demeden rastgele vurdugu, yaralilarin tedavi edilemedigi olulerin bile gomulemedigi bir surec bu.

 

Bu surecte ablukaya alinan bolgede, ekmek de su da verilmiyor. Kisaca bolge alti sadece katledilmekile yuz yuze kalmiyor, ayni zamanda tecrit edilerek bir yerde olume terk ediliyor.

 

Iste bu surecte guncel olarak 3 ana bolgede yine sokaga cikma yasagi ilan edildi ve bolgeler tecrit edilerek kimsenin giris cikisina izin verilmiyor. 

 

Ilk sokaga cikma yasagi, Nusaybin'de iki gun once ilan edildi.

 

NUSAYBİN'DE NELER OLUYOR?
Mardin'in Nusaybin ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı iki günü geride bıraktı. Silah seslerinin kesilmediği ilçede sokaklardan cesetler toplandı.

 

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Mardin'in Nusaybin ilçesinde yoğun çatışmalar devam ediyor. Şu ana kadar 2 sivil vatandaşın cesedi hastane morguna kaldırıldı.
Yenituran Mahallesinde motosikletiyle seyir halinde olan Şahin Turan (24) vuruldu. Turan, vurulduğu yerde yaşamını yitirdi.
Nusaybin'de sabah saatlerinde de Fırat mahallesinde evinin önünde vurulan Ahmet Sönmez (54) yaşamını yitirmişti.
Yerel kaynaklar, bazı mahallelerden henüz haber alınamadığını, ölü sayısının artabileceğini belirtiyorlar.

 

Mardin  Valiliği ise çatışmalarda 9 PKK'lının öldürüldüğünü ileri sürdü.
Mardin Valiliği'nden yapılan açıklama şöyle:
"Valiliğimizce 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi gereğince, 01/10/2015 Perşembe günü  Saat: 05.00'ten geçerli olmak üzere;  Nusaybin ilçemiz sınırları içinde kalan Girmeli, Kayadibi, Tepeüstü, Eskihisar Mahallelerinde;  Saat:19.00'dan geçerli olmak üzere  Nusaybin ilçesinde  sokağa çıkma yasağı kararı alınmış mütakiben;
Örgüt mensuplarını etkisiz hale getirmek, Örgüt mensupları tarafından kullanıldığı değerlendirilen sığınak, barınak ve depo alanlarını tahrip etmek, bölgedeki mahallelerde mevcut aranan şahısları yakalamak amacıyla kolluk kuvvetlerimiz tarafından faaliyetler icra edilmiştir.

03/10/2015 tarihi itibari ile  sokağa çıkma yasağı olan bölgelerdeki gelişmeler aşağıda sıralanmıştır:
• Sokağa Çıkma Yasağı ilan edilen bölgelerde yapılan operasyonlarda toplam 9 örgüt mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Bunlardan birinin cesedi adli işlemlerin yapılması için Nusaybin Devlet Hastanesi’ne intikal ettirilmiştir.

.Teröristlerin açtığı ateş sonucu iki sivil vatandaşımız hafif şekilde yaralanmış olup tedavileri Nusaybin Devlet Hastanesinde devam etmektedir.

• Nusaybin ilçemizde toplam 54 barikat ve hendek kapatılmıştır. Bombalı düzenekler kontrollü olarak patlatılmıştır. Kontrollü olarak patlatılan patlayıcı miktarı yaklaşık olarak 1500 kilogramdır.

• 03/10/2015 Cumartesi günü saat 18.00  itibari ile Nusaybin İlçesi Girmeli, Kayadibi, Tepeüstü ve Eskihisar Mahallelerinde sokağa çıkma yasağı kaldırılmıştır. Nusaybin ilçe merkezindeki sokağa çıkma yasağı halen devam etmektedir.

• 1998 - İdil doğumlu bir şahıs ambulans ile Nusaybin Devlet Hastanesine intikal etmiş şahsın Örgüt Mensuplarınca patlatılan EYP (El Yapımı Patlayıcı) ile sırt bölgesinden yaralandığı değerlendirilmekte olup, burada yapılan ilk müdahalenin ardından Mardin Devlet Hastanesine sevk edilmiş olup tedavisi halen devam etmektedir. Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada şahsın engelli olduğuna dair bilgiler doğru değildir.

• Nusaybin ilçemizde barikat ve hendeklere tuzaklanmış patlayıcı düzeneklerin imha çalışması yapıldığı esnada bir polis memurumuz hafif şekilde yaralanmış, tedavisi devam etmektedir.

• Fırat Mahallesi Şafak Sokak No: 23 sayılı ikametinin önünde ölü olarak bulunan bir şahıs yakınları tarafından Nusaybin Devlet Hastanesine intikal ettirilmiş, şahsın otopsi incelemeleri neticesinde boynundan almış olduğu patlayıcı parçalarının isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiği anlaşılmıştır.

• Sokağa çıkma yasağına uymayan (3) şahsa Kabahatler Kanuna göre para cezası kesilmiştir.

• Nusaybin ilçemizde halkımızın hayatını zorlaştıran ve hürriyetini sınırlandıran bombalı hendeklerin kapatılmasına ve ilçemizin terörist unsurlarından temizlenmesi için çalışmalara devam edilecektir.

• Sokağa çıkma yasağına uyma noktasında gösterdikleri hassasiyet ve bu süre içerisinde gösterdikleri sabır ve gerek ihbarlar gerekse diğer şekillerde kolluk kuvvetlerimize yaptıkları destekler için Nusaybin halkına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

Ikinci bolge bir gun sonar ile Silvan oldu.

 

Silvan’da sokağa çıkma yasağı
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde sabah 07.00 itibariyle sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtildi.

 

Bölgeden alınan bilgilere göre polislerin, “Sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Güvenliğiniz için evinize gidin. Yoksa gözaltı işlemi yaparım” şeklinde anons geçtiği belirtildi.
Sokağa çıkma yasağıyla birlikte Tekel, Mescit ve Konak mahallelerinin çok sayıda özel harekât timi ve asker tarafından ağır silah ve zırhlı araçlarla ablukaya alındığı, kentte çok yoğun silah seslerinin geldiği belirtildi.
Mahallelerin üzerinde polise ait helikopterin de uçtuğu belirtildi.
Sabah saatlerinde sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından, ilçe merkezinde büyük trafolara polisler tarafından ateş edildiği ve trafoların patlatıldığı belirtilirken, bununla birlikte ilçenin bazı noktalarında elektriklerin kesik olduğu belirtildi.
BU İLK DEĞİL
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde daha önce 17 ve 24 Ağustos ile 13 Eylül tarihlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
17 Ağustos’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağında 3 kişi hayatını kaybetmiş, 6 kişi yaralanmış, çok sayıda ev ve iş yeri de yakılarak kullanılamaz hale gelmişti.

 

Simdilik son olarak Lice' de sokaga cikma yasagi ilan edildi.

 

Bir ilçede daha sokağa çıkma yasağı ilan edildi
Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

 

Diyarbakır Valiliği, Lice İlçesi'nin Konuklu, Yaprakköy, Gürbeyli, Ahmetbey ve Yünlüce Mahalleleri ile Namber Tepe arasında kalan bölgedeki yerleşim yerlerinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Söz konusu bu bölgelere dışardan sivillerin girişi ve yapılabilecek tüm eylemler de yasaklandı.
Yasağa gerekçe olarak  "dağlık ve ormanlık bölgesinde barınmaya çalışan PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi" olarak açıklandı.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Siirt’te 10 yer ‘özel güvenlik bölgesi’ ilan edildi.

 

Siirt Valiliği, 10 bölgeyi “Özel güvenlik bölgesi” ilan etti. Bu Bölgeler, 6 Ekim ile 20 Ekim tarihleri arasında halkın girişine yasaklandı.

 

ETHA’nın haberine göre Siirt Valiliği, 10 bölgeyi “Özel güvenlik bölgesi” ilan etti. Merkez, Eruh ve Pervari başta olmak üzere 10 bölge 6 Ekim ile 20 Ekim tarihleri arasında girişlere yasaklandı.

Özel güvenlik bölgesi ilanına ilişkin yapılan açıklama şöyle:

Siirt Merkez İlçe Eğlence Karakol Bölgesi, Merkez karakol Bölgesi, Merkez ve Eğlence Karakol Bölgeleri, Eruh İlçesi Karadağ Bölgesi, Yassıdağ (Cirav) Bölgesi, Akmeşe Mahallesi ile Gölgeliçeşme Tepe arası, Pervari ilçesi Köprüçay-Doğanca, İğneli-Doğan köyü karakolları arası, Köprüçay-Doğanca Karakolları arası, Köprüçay-Beğendik Karakolları arasında bulunan bölgelerde, milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu esenliğinin sağlanması amacıyla, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11 maddesi ile 2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesine istinaden; bahse konu bölgelere gidilebileceği değerlendirilen vatandaşların, mezkûr bölgelerdeki yasadışı unsurlardan ve bunlara yönelik alınacak tedbirlerden zarar görmemeleri açısından onbeş (15) gün süreyle 06 (Dahil) Ekim-20 (Dahil) Ekim 2015 tarihleri arasında ‘Özel Güvenlik Bölgesi’ ilan edilmiştir.

Sendika.Org

Link to comment
Share on other sites

Silvan, Nusaybin, Lice AKP faşizmine direniyor
Amed’in Silvan ve Lice, Mardin’in Nusaybin ilçelerindeki direnişe AKP hükümeti ağır silahları kullanarak saldırırken her üç ilçede de direniş sürüyor.
4 Ekim 2015 Pazar 12:29
AMED - ANF
AKP hükümeti Kürdistan’da ilan edilen öz yönetimlere karşı saldırılarını bugün Amed’in Lice ve Silvan, Mardin’in ise Nusaybin ilçelerinde yoğunlaştırdı. Her üç ilçede ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ederken Türk polisi terör estiriyor.

NUSAYBİN

Mardin’in Nusaybin ilçesinde de Türk ordu ve polisi ağır silahlarla mahallelere ateş açarken yüksek binalara yerleştirilmiş olan keskin nişancılar da şehirde terör estiriyor.

İlçeden gelen bilgilere göre hükümet konağının bulunduğu noktada Abdülkadir mahallesi Kanarya sokağa tank atışı yapıldı. Görgü tanıkları sokakta en az 7 patlama yaşandığı bildirildi.

Evlerin hasar gördüğü patlamaların ardından ilk bilgiler 1’i ağır 3 kişinin yaralandığı yönünde. Bölgede yaralıların hastaneye, Türk özel timlerinin keskin nişancı ateşi nedeniyle hastaneye kaldırılamadığı haber veriliyor.

Öte yandan Yeni Turan Mahallesindeki Sakarya caddesinde çok sayıda özel harekat timi akrep tipi zırhlı araçlardan çevreye ateş açıyor. Mahalle sakinleri evlerine kapanırken birçok evin açılan ateşten hasar gördüğü bildirildi.

SİLVAN

Amed’in Silvan ilçesinde gençler öncülüğünde halkın başlattığı direniş sürüyor. İlçede helikopterler sık sık alçak uçuş gerçekleştirirken şehrin üzerinde keşif uçakları dolaşıyor. Mahallelerden aralıklarla silah sesleri geliyor.

Silvan’da yaşananları aktaran gazeteciler de Türk polisinin hedefine girdi. Polis iki gazeteciyi gözaltına alırken ilçede bulunan gazeteciler için de sokağa çıkma yasağını ihlal ettikleri gerekçesiyle gözaltı kararı çıkarıldı.

LİCE

Diyarbakır valiliği Lice’ye giriş-çıkışları yasakladı. Bu sabah 05.00’ten itibaren giriş-çıkış yasağının olduğu 6 mahallede, Devlet güçlerinin saldırıya hazırlandıkları belirtiliyor.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Lice ilçesinde Konuklu, Yaprakköy, Ahmetbey, Yünlüce ve Gürbeyli, Hamzabey mahalleleri, Türbe Komları, Recep Komu ile Namber’de operasyon düzenleneceği belirtildi.           

Link to comment
Share on other sites

Diyarbakır'da dört yerde sokağa çıkma yasağı
Kaymakamlık kararı ile 12.00'den itibaren Ulutürk, Tekel, Dumlupınar ve Fırat Mahalleleri'nde ikinci bir duyuruya sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

 

Bismil'de, güvenlik güçlerinin operasyonları devam ediyor. Yasağın uygulandığı, 4 mahalleye çıkan sokak girişlerinde kazılan hendekler güvenlik güçleri tarafından kapatılırken, barikatlar da kaldırıldı. İlçedeki sokağa çıkma yasağıyla birlikte operasyonlar da devam diyor.

 

...................................................................................................................................................................

 

Silopi'de yedi mahallede sokağa çıkma yasağı
Şırnak Valiliği, Silopi ilçesindeki yedi mahallede bu akşam 20:00’den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti.

 

Valilikten yapılan açıklamaya göre yasak Nuh, Başak, Barbaros, Yenişehir, Karşıyaka, Şehit Harunboy ve Yeşiltepe mahallelerini kapsıyor. Açıklamada, ‘bölücü terör örgütü mensuplarının yakalanması, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması’ gerekçe gösterildi.
Valilik ayrıca, Silopi’de yer alan ve Irak’la geçişi sağlayan Habur sınır kapısının da kapatıldığını duyurdu.

Link to comment
Share on other sites

Bismil'de çatışmanın izleri gün ağarınca ortaya çıktıDiyarbakır'ın Bismil ilçesinin 4 mahallesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildikten sonra güvenlik kuvvetleri ile teröristler arasında çıkan ve 4 terörist ile çok sayıda mühimmatın ele geçirildiği çatışmanın ardından bölgedeki ev, iş yeri ve araçlardaki kurşun izleri görüntülenirken, çatışmanın izleri gün ağarınca ortaya çıktı.

Diyarbakır Valiliği'nce, Bismil ilçesinin Ulutürk, Dumlupınar, Tekel ve Fırat Mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildikten sonra bölgeye giden güvenlik kuvvetleri ile teröristler arasında çatışma çıkmış ve 4 terörist öldürülmüştü. Çatışmada öldürülen bölücü terör örgütü mensuplarının üzerlerinde yapılan aramada, 2 Kalaşnikof marka silah, bu silahlara ait 2 adet şarjör ve 70 adet fişek ile 15 adet el yapımı bomba ele geçirilirken, daha sonra yapılan aramalarda 2 adet Kalaşnikof marka silah, 8 adet Kalaşnikof marka silaha ait şarjör, 2 bin 800 adet Kalaşnikof marka silaha ait fişek, 494 adet av tüfeği fişeği, 230 adet M-16 marka silaha ait fişek, 100 adet Kanas marka silaha ait fişek, 8’i zırh delici olmak üzere toplamda 9 adet roketatar başlığı, 9 adet roket sevk fişeği, 3 adet kullanılmış roketatar başlığı, 13 adet yangın tüpüne hazırlanmış el yapımı bomba, 18 adet demir profile hazırlanmış el yapımı bomba, 3 adet havai fişek rampası, 2,5 litre benzin, 1 adet bilgisayar ile çeşitli kişisel eşyalar ele geçirilmişti.
Gece sabaha kadar zaman zaman sıcak temasın yaşandığı ilçede 4 bölücü terör örgütü mensubunun öldürüldüğü bölgedeki çatışma izleri İHA kamerası tarafından kaydedildi. Çatışmanın ardından bölgede bulunan bir çok ev ve iş yeri ile araçta maddi hasar olduğu ortaya çıktı. Gün ağardıktan sonra çatışma izlerinin ortaya çıktığı Bismil ilçesinde teröristlerin vurulduğu odunluk ve etrafında çok sayıda boş kovan olması dikkatleri çekerken, olay yakınındaki duvarlara da yazılar yazıldığı görüldü.           

Link to comment
Share on other sites

Sokağa çıkma yasakları boyunca 45 sivil katledildi.

 

ANKARA (DİHA) - AKP'nin 12 Ağustos'tan bu yana parça parça hayata geçirdiği OHAL uygulaması olan "sokağa çıkma yasakları" şimdiye kadar 8 farklı merkezde ilan edildi. 36 günlük sokağa çıkma yasaklarında aralarında bebek, kadın ve çocukların da bulunduğu 45 sivil devlet güçleri tarafından katledildi. Bu tabloda en ağır bilanço 8 günlük yasağın sürdüğü ve 22 kişinin yaşamını yitirdiği Cizre'de yaşanırken, Bismil'de üç kez ilan edilen ve 4 gün süren yasak süresince ise aralarında 8 yaşındaki çocukların da bulunduğu 8 kişi katledildi. 

AKP tarafından devreye konulan savaş konseptinde Kürdistan kentlerinin tamamında savaş görüntüleri yansırken, neredeyse her gün bir merkezde ilan edilen sokağa çıkma yasakları iel de katliam bilançoları ağırlaşıyor. Temel hak ve özgürlüklerin tamamen askıya alındığı sokağa çıkma ilanları, hukuki açıdan da "Olağanüstü Hal" yetkileri olmadan bu yetkinin kullanılması anlamına geliyor. 

Darbe dönemlerinin ardından uzun süre uygulanmayan yasak, 2014 yılında Kobanê serhıldanları döneminde tekrardan devreye konulurken, yasağın ilan edildiği kentlerde onlarca kişi yaşamını yitirdi. 

Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın "Şiddet misliyle karşılığını bulacaktır" açıklamasının ardından gerilla eylemleri sonrasında Kürdistan kentlerinde bir bir uygulanmaya başlanan yasak süresince yüzlerce hak ihlali de yaşandı. İlk olarak Muş'un Varto ilçesinde ilan edilen yasağın ardından Silvan, Yüksekova, Cizre, Sur, Bismil, Hani, Nusaybin ve Lice'de ilan edilen 36 günlük sokağa çıkma yasaklarında saldırılar katliamları da beraberinde getirdi. 

Bu katliamlarda aralarında bebek, çocuk ve kadınlarında da bulunduğu 2'si HPG'li 47 kişi katledildi.

Silvan'da ilk yasak 3 can aldı 

Muş'un Varto ilçesinde, 12 Ağustos günü ilan edilen yasak iki gün sürdü. Yasağın sürdüğü süre boyunca şiddetli saldırıların olduğu ilçede, yasağın ardından ortaya savaş görüntüleri çıkarken, 2'si sivil 4 kişi polislerce infaz edildi. 
Varto'daki yasak daha kalkmadan aynı saatlerde bu kez Diyarbakır'ın Lice ilçesinde iki günlük ardından da Silvan'da süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Silvan'da, 18 Ağustos'a kadar süren iki günlük yasak sürecinde Tekel ve Konak mahalleleri başta olmak üzere ilçenin birçok bölgesindeki polis-asker saldırısında 3 sivil katledildi. Yaşamını yitirenler arasında atılan el bombasının sesinden kaynaklı kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren 80 yaşındaki Hanife Durak ile 60 yaşındaki Veysi Toraman da bulunuyordu. 

Yüksekova'da önce yasak 5 dakika sonra da saldırı 

Silvan'da 18 Ağustos'taki yasağın ardından 24 Ağustos'taki ikinci yasakla birlikte yeniden katliam girişiminde bulunuldu. Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde ise 27 Ağustos'ta valilikçe Orman, Mezarlık ve Kışla mahalleleri için saat 23.30'da alınan sokağa çıkma yasağı kararından 5 dakika sonra başlayan asker ve polis saldırısında 4 kişi yaşamını yitirdi, en az 20 kişi de yaralandı. 

Cizre'de yasak katliam getirdi

Cizre'de 4 kişinin keskin nişancılar tarafından hedef alınarak öldürülmesinin ardından 4 Eylül gecesinden itibaren "süresiz" sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Yasağın ardından başta Nur, Cudi, Yafes ve Sur mahalleleri olmak üzere kentin dört bir yanından asker ve polis saldırısı başlarken, saldırılar evlere top atışı yapılacak düzeye kadar ulaştı. İlçede 8 gün boyunca devam eden yasak sürecinde topyekûn bir devlet saldırısına karşı büyük bir halk direnişi sergilendi. Saldırılarda aralarında 35 günlük bir bebek, kadın ve çocukların da bulunduğu 22 kişi katledildi. Yaşamını yitirenler arasından 7 çocuk annesi 53 yaşındaki Meryem Süne, 35 günlük bebek Muhammed Tahir Yaramış da bulunuyordu. 
Günlerce cenazelerin defnedilmediği ilçede cenazeler, buzdolaplarında ve derin dondurucularda tutuldu. Cizre'deki 8 günlük yasağın ardından katliamda yaşamını yitirenler yüz binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle son yolculuklarına uğurlandı. 

Yasak 7 yaşındaki çocuğu vurdu 

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 6 Eylül günü ilan edilen ve 7 Eylül sabahına kadar süren yasakta ise polisin açtığı ateş sonucu Hasırlı Mahallesi'nde Abdullah Erdem (25) isimli genç ve 7 yaşındaki E.G. isimli bir çocuk, karnına isabet eden kurşunla ağır yaralandı. 8 Eylül günü de Bismil'de ikinci bir emre kadar süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Silvan, Sur ve Cizre üçlemesi 

10 Eylül'de Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde ikinci kez "Süresiz" sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Gün boyu süren yasak sürecinde daha önce 4 kişinin yaşamını yitirdiği mahallelere dönük şiddetli saldırılar oldu. Cizre'deki 8 günlük yasağın ardından Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 13 Eylül'de ikinci bir yasak getirildi. Yasak kararının alınmasının hemen sonrasında ise başlayan polis saldırısında yine savaş görüntüleri yaşanırken, Sur'daki yasakla birlikte aynı gün Silvan'da üç mahalle için üçüncü kez yasak kararı alındı. 

Bismil'de yasak saldırı iç içe 

Bismil'de, 27 Eylül'de ikinci yasak ilan edildi. Yasağın getirilmesinin hemen ardından dört mahallede polis-asker saldırısı başlarken, Avaşin Mahallesi'nde yaşayan Şimşek ailesine ait eve bomba atıldı. Bombalama sonucu 8 yaşındaki Elif Şimşek adlı çocuk yaşamını yitirdi, aynı aileden 5 kişi de yaralandı. 

Aynı gün evinin önünde bulunduğu sırada polislerce tarandıktan sonra ağır yaralanan Agit Yıldız (22), kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. 8 yaşındaki Elif Şimşek'in yaşamını yitirdiği yasağın ikinci gününde sonra parkta oturan Berat Güzel adlı bir çocuk aynı gece Halil Kurtiş isimli 19 yaşındaki genç katledildi. Yasak boyunca 2'si çocuk 4 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından 29 Eylül sabahı yasak kaldırıldı. 

Saldırı ve yasak ilçeden ilçeye kaydırıldı

Bismil'deki yasak ve katliamın devam ettiği sırada Diyarbakır'ın bir başka ilçesi olan Hani'de de ilçeye bağlı 9 mahallede bir gün süren yasak ilan edildi. Aynı şekilde Mardin'in Nusaybin ilçesinde 1 Ekim günü Bagok Dağı yakınlarında ve girişinde bulunan 4 mahallede ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı kararı alındı. Bu karardan birkaç saat sonra ilçe merkezi için ikinci sokağa çıkma yasağı getirildi. Yasağın ikinci gününde Fırat Mahallesi'nde (Koçeran) yaşayan 50 yaşındaki Ahmet Sönmez, evinin dış kapısının önünde kurşun yağmuruna tutularak katledildi. Aynı saldırılarda Şahin Turan'ın (27) da polis kurşunuyla yaşamını yitirdi. İlçedeki yasak 6 gün boyunca devam etti. 

Silvan'da ikinci yasak 4 can aldı 

2 Ekim günü de Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde dördüncü kez yasak kararı getirildi. Bu yasağın devreye konulduğu ilk gün aralarında 16 yaşındaki Vedat Akcanım'ın da bulunduğu 4 kişi yaşamını yitirirken, 7 yurttaş da yaralandı. Silvan'daki yasak 6 Ekim günü kaldırılırken, Lice'de yürütülen askeri operasyon kapsamında 5 Ekim günü 6 mahallede bir gün sürecek olan sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Bismil'de yasak kararı sonrasında 4 infaz

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde iki kez ilan edilen ve 2'si çocuk 4 kişinin katledildiği yitirdiği sokağa çıkma yasağı, 6 Ekim günü üçüncü kez yeniden getirildi. Yasağın getirilmesinin hemen ardından Rojava Mahallesi'nde ağır silahlarla yapılan saldırılardan kaçan 4 genç, sığındıkları evin odunluğunda infaz edildi. İnfaz sonrası cenazeleri battaniyelerle zırhlı araca koyan polisler, bu şekilde cenazeleri getirerek, devlet hastanesi morguna bıraktı. 

Böylece, değişik ilçelerde ilan edilen 36 günlük yasakta, 47 sivil katledildi. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra...

Cizre'ye giriş çıkışlar kapatıldı.

 

İlçeye giriş çıkışların polislerce kapatıldığı Cizre'de, halk olası bir saldırısına karşı cadde ve sokak girişlerine araçlarını park ederek önlem almaya başladı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarıldığı 9 Ekim’in 17. yıldönümünü protesto etmek için kepenklerin açılmadığı Şırnak'ın Cizre ilçesinde, polis ilçenin giriş çıkışlarını kapattı. İlçenin İdil ve Nusaybin tarafından girişlerini akrep tipi zırhlı araçlarla kapatan polis, gelen araçları geri çeviriyor. İlçe sakinleri ise araçlarını engellemenin yapıldığı noktada park ederek yürüyerek ilçe merkezine geliyor. Kepenklerin tamamen kapalı olduğu ilçede, polis Orhan Doğan Caddesi'nin çift yönlü trafiğe kapattı. Halk ise olası polis saldırısına karşı Dörtyol kavşağı, Nusaybin ve Yafes caddelerine çıkan tüm sokakların girişlerine araçlarını koyarak saldırılara karşı önlem aldı.

9 günlük sıkıyönetimde polisin yoğun saldırısına maruz kalan Cudi, Sur, Nur ve Yafes mahallelerinde de halk olası bir saldırıya karşı önlem alınmaya başladı. (DİHA)

Link to comment
Share on other sites

Diyarbakır'ın iki ilçesinde sokağa çıkma yasağı

Sokağa çıkma yasağı haberlerine Diyarbakır'in iki ilçesi daha eklendi.

Diyarbakır'ın Lice ve Hani ilçelerinin 21 mahallesinde bugün saat 17.00 itibariyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi.           

 

.....................................................................................................................................

 

Lice'de sokağa çıkma yasağı
Lice'ye bağlı 49 bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 5 bölge özel güvenlik bölgesi kapsamına alındı.

 

Diyarbakır'ın Lice ve Hani ilçelerine bağlı 22 mahallede dün ilan edilen sokağa çıkma yasağı sabah saatlerinde kaldırıldı.

Bunun ardından Lice'ye bağlı 49 bölgede yeniden sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı'nın Lice ilçesi dağlık ve ormanlık alanında operasyonel faaliyet düzenleyeceği bildirilerek şu ifadeler yer aldı:

"Ortaç, Kayacık, Uçarı, Serince, Arıklı, Güçlü, Pınar, Dablo, Damar, Beğendik, Esenli, Yalaza, Bağlan, Budak, Tepe, Hacıcemil, Dolunay, Çavundur, Çağdaş, Dibekköy, Yolçatı, Sınır, Kuruca, Ayşe, Hacıhüseyin, Sığınak, Kabakaya, Güçlü, Panaf, Kijikbadem, Puneyn, Yamaçlı, Yeşilburç, Gürbeyli, Kumluca, Muradiye, Acımeşe, Mengüsi, Zıraht, Çalıbükü ve Dernek mahalleleri ile Karangiz, Hacıhan, Hamuk, Eminağa, Hanturas, Ayşe ve Türbe komlarında sivil vatandaşların zarar görmemesi amacıyla 16 Ekim 2015 Cuma günü saat 05.00'den geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar bu bölgelere giriş ve çıkışlar ile sokağa çıkma yasaklanmıştır. Ayrıca, Lice ilçesi sınırlarında bulunan kuzeyde Dibekköy ve Yolçatı mahalleleri, doğuda Beğendik Mahallesi, güneyde Kevrereş Tepe ve batıda Çağdaş Mahallesi arasında kalan alan 15 - 30 Ekim 2015 tarihleri arasında 'Özel Güvenlik Bölgesi' ilan edilmiş olup, vatandaşlarımızın yukarıda belirtilen bölgelere girmesi yasaklanmıştır".

Link to comment
Share on other sites

Lice'de abluka devam ediyor
Lice'de 4'üncü gününde devam eden sıkıyönetim uygulamaları ilçede polisin keyfi uygulamaları ile devam ediyor.
18 Ekim 2015 Pazar 08:31
LİCE - ANF
Amed'in Lice ilçesinde devreye konulan sıkıyönetim uygulamaları ile 4'üncü gününde devam eden sokağa çıkma yasağı ilçede polisin keyfi uygulamaları ile devam ediyor.

Zırhlı araçlarla devriye atan polislerin sabah saatlerinde açık olan fırın ve eczane gibi işyerlerine bütün esnafın kepenk açmasını ve yasağın sona erdiğini söylediği öğrenildi.

Öte yandan "Şehit Amed û Şehit Hevidar Şehitliği"nde canlı kalkan eyleminde bulunan ve dün sabah saatlerinden bu yana gözaltına alınanarak haber alınamayan DBP İlçe Eşbaşkanı Murat Atagün, Lice Belediyesi Meclis Üyesi Mehmethan Gülen, Halise Balkaş, Bilal Demirbaş, Necat Demirbaş, Fuat Solmaz, Gani Yıldırım, Muharrem Engin ve soyadı öğrenilemeyen Vehbi adlı bir kişinin de aralarında bulunduğu 18 kişinin, dün gece saatlerinde İlçe Jandarma Komutanlığı'na getirildiği bildirildi.           

Link to comment
Share on other sites

Silvan'da sokağa çıkma yasağı ve öz savunma tedbiri
Silvan'da sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, halk öz savunma tedbirlerini almaya başladı.
18 Ekim 2015 Pazar 11:49
AMED - ANF
Silvan'da sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, halk öz savunma tedbirlerini almaya başladı.

Amed'in Silvan ilçesine bağlı 3 mahallede yeniden sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Dün gece geç saatlerde polis ve özel harekat polisleri zırhlı araçlarla Mescit Mahallesi'ne girmeye çalışıp halkın direnişi karşısında geri çekilmek zorunda kalırken, bunun üzerine bugün Mescit, Konak ve Tekel mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

ZIRHLI ARAÇLARDAN İLAN EDİLDİ

Zırhlı araçlarla duyurulan sokağa çıkma yasağına ilişkin valilik ve kaymakamlığa ait internet sitelerinde herhangi açıklama bulunmaması dikkat çekti.

Öte yandan halkın olası saldırılara karşı öz savunma tedbirlerini almaya başladığı öğrenildi.

İlçede daha önce özel harekat polisleri tarafından siviller katledilmiş, her türlü devlet terörüne başvurulmuştu.

 

.....................................................................................................................................................

 

Silvan'da polis saldırısına karşı halk sokakta
Silvan'da "sokağa çıkma yasağı"nın ardından polis saldırıya başlarken, halk sokaklara inerek direniyor.
18 Ekim 2015 Pazar 14:47
AMED - ANF
Silvan'da "sokağa çıkma yasağı"nın ardından polis saldırıya başlarken, halk sokaklara inerek direniyor.

Amed'in Silvan ilçesine bağlı üç mahallede yeniden "sokağa çıkma yasağı" ilan edildi. Yasağın ardından özel harekat polisleri zırhlı araçlarla mahallelere saldırırken, halk da sokaklarda direnişe başladı.

POLİS YAKIT TANKERİNE ATEŞ ETTİ

Polisler Mescit, Konak ve Tekel mahallelerinde panzer, kobra, akrep ve ural tipi zırhlı araçlarla saldırılara geçerken, Mescit Mahallesi Azizoğlu Caddesi üzerinde bulunan ve halk tarafından barikat olarak kullanılan bir yakıt tankerine de ateş etti. Ateş edilmesinin ardından çıkan yangını söndürmek için olay yerine gelen itfaiye ekipleri de çatışmadan kaynaklı olarak müdahale edemedi.

Halk, önceki "sokağa çıkma yasağı"ndaki gibi gıda ve ekmek sıkıntısı yaşamamak için fırın ve marketlerin önünde kuyruklar oluşturdu.

Öte yandan ilçeye getirilen Fort Ranger tipi araçların da TOKİ'de bekletildiği öğrenildi.

İlçede daha önceki "sokağa çıkma yasağı" sırasında özel harekat polisleri tarafından siviller katledilmiş, her türlü devlet terörüne başvurulmuştu.

İlçede polis saldırısı ve direniş sürüyor.           

 

.................................................................................................................................................................

 

Silvan’da saldırılar yoğunlaşıyor
Amed’in Silvan ilçesinde 3 mahallede sokağa çıkma yasağı uygulanmasıyla birlikte özel harekat timlerinin saldırıları yoğunlaşıyor.
18 Ekim 2015 Pazar 16:00
AMED - ANF
Amed’in Silvan ilçesinde 3 mahallede sokağa çıkma yasağı uygulanmasıyla birlikte özel harekat timlerinin saldırıları yoğunlaşıyor. İlçe genelinde GSM ve internet erişimi engellendi, ilçeye ise giriş çıkışlar kontrol altına alındı.

Silvan’da öğle saatlerinde ilan edilen sıkıyönetimle birlikte Tekel, Konak ve Mescit mahallelerine yönelik çok sayıda zırhlı araçlarla başlatılan saldırılar şiddetlenirken, ilçe genelinde GSM ve internet erişimi engellendi. İlçeye giriş çıkışlar ise özel harekat timleri tarafından kapatılırken, araçların ise arandıktan sonra geçişlerine izin verildiği öğrenildi.

Öte yandan, Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde saldırılar artarken sokağa çıkma yasağının uygulanmadığı diğer mahallelerde ise polis hareketliliği yaşanmaya başladı. Polisler caddelerde zırhlı araçlarla gezerken, aynı zamanda Silvan semalarında ise helikopter hareketliliği görüldü           

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...