Jump to content

Vahsi Kapitalizm


evrensel-insan

Recommended Posts

Vahsi kapitalizmin ne oldugunu ya da normal gelisen kapitalizmden farkini ortaya koymadan once, "vahsi" sifati uzerinde bir aciklama gerekir.

"Vahsi" sifatinin ingilizcesi "feral" dir ve EVCILLESTIRILMEMIS HAYVANLAR" icin kullanilan bir sifattir.

Yani dogadaki vahsi bir hayvan, "tame-evcillestirme" ye tabi tutmadan once vahsidir. Sonra da insanoglu onu onun ile birlikte yasayabilecek/olabilecek sekilde evcillestirir.

Kisaca "vahsi evcillestirilmistir"

Iste vahsi kapitalizm, EVCILLESMEMISLERIN (CAG DISI KALANLARIN) KENDI VAHSETINI KENDI CIKARLARI ICIN, TOPLUM VE HALKA UYGULAMALARIDIR.

Kisaca buna "orta cag zihniyeti" de diyebiliriz.

Yani burada olan bu ortacagi zihniyetinin bir ag gibi, ulke ve toplumun her bir yoneten yonlendiren kesimini ele gecirmesi ve KENDI VAHSI ORTADOGU ZIHNIYETINI, KENDI EKONOMIK CIKARI ADINA; GENELDE MAGDUR VE YALAN/IFTIRA POLITIKASI ILE TOPLUMUN HER TURLU KESIMININ HER TURLU DEGERINI ELINE GECIREREK; BU DEGERE SAHIP OLANLARI CARESIZ VE TESLIM TASERON VE ISCI KOLESI YAPMAKTIR.

Buna soyle ornek verebiliriz.

Ulke ve toplumumuz gibi HENUZ TARIM VE HAYVANCILIK TOPLUMUNU YASAYAN Duzeyin, ENDUSTRILESME ADI ALTINDA TARIM VE HAYVANCILIKTAN KOPARILIP, ELLERIDEN VARSA VARLIKLARI OYLE YA DA BOYLE KANUNLARLA ALINIP, HER TURLU ENDUSTRIDE KOLE VE TASERON ISCI OLARAK CALISMAYA VE BU VAHSILERIN HER DEDIGINI YAPMAYA MECBUR BIRAKILMASIDIR.

Burada gunumuzden buna isik tutacak bir alinti yapmak istiyorum.

Alıntı:
Asıl felaket ise kapıda; Özellikle özel bankalardan, tarlalarını ipotek vererek aldıkları kartlar ile mazot- gübre- tohum alabilen köylüler, her yıl zarar ettikleri ve artık borçlarını ödeyemeyecek duruma geldikleri için, tarlalarını kaybediyor ve verimli Çukurova arazileri başta olmak üzere milyonlarca çiftçinin arazileri özel bankaların mülkiyetine geçiyor.

Zaten geçtiğimiz günlerde çıkan Toprak Kanunu ile miras yoluyla ilan edilen rakamın altında kalan arazilerini satmak zorunda kalacak çiftçilerin hali daha bir perişan…

Türkiye’nin dört bir yanında benim de tanıklığımla yaşananları, uzun uzun anlatmamın nedeni; Halkın gerçek gündemi bunlar.Çiftçi yoksullaşıyor, tarlasını ya borcunu ödeyemediği için bankaya- tefeciye kaptıracak ya da AKP kanun çıkardığı için küçük arazisi olanların devlet elinden zorla alacak.

PTT özelleşti 30 binden fazla işçi sırayla örgütsüzleştirilip, köleleştiriliyor. 22 Enerji dağıtım şirketi özelleştirme adı altında talan edildi, on binlerce işçi kıyımı yaşanıyor; direnenler işten çıkarılıyor yerlerine taşeron işçisi alınıyor.

Milyonlarca köylü toprakları ellerinden alınıyor, geçinemedikleri için köylerinden büyük kentlere işsiz olarak sürgüne uğruyor.Örgütlü işçiler taşeronlaştırıp köleliğe mahkum ediliyor, köylüler topraksızlaştırıp işsiz olarak kentlerin gecekondularına sürülüyor, biriktirilmiş bütün kamu sermayesi olan kurumlar talan ediliyor.

Tüm bunları ‘parmak demokrasisi’ ile yasalaştırıran AKP, TBMM’de Meclis Tv’nin de yayınını durduran AKP, diğer yandan da yoksul halktan topladığı dolaylı vergilerle kendisine yandaş yaratıyor, zulüme dönüşen iktidarını bir gün bile olsa uzatabilmek için dört bir koldan saldırıyor.
http://www.odatv.com/n.php?n=asil-fe...ida-1605141200

Orta cag zihniyetli vahsi alginin toplum uzerindeki vahsi kapitalist koleligi ve somurusunun, normal kapitalizmden en onemli farki; ISCININ/INSANOGLUNUN ORTACAG ZIHNIYETINE GORE HER TURLU ALINIP, SATILAN HER TURLU KANDIRILAN/KORKUTULAN HER TURLU CIKAR UGRUNA DUYGU SOMURUSUNE UGRATILAN VE DE YASAM HAKKI DAHIL HER TURLU HAK VE OZGURLUGU ELINDEN ALINAN VE SOMURUYE MECBUR EDILEN SISTEM/DUZENIDIR.

Sonucta normal yoldan gelen kapitalizm de, INSANOGLUNA VE BIREYCILESMIS HER TURLU TOPLUMUN KESIMINE VERILEN BIR INSANLIK DEGERI VARDIR.

Aslinda bu farki soyle aciklayabiliriz. Kapitalizm, somurecegini kollar ve besler ve hatta degersel hak ve ozgurlugunu de tanir, kendisine calisip somurebilmesi icin de her turlu yasam ve saglik guvencesini de garanti altina alir.

Ortacag zihniyeti ise vahset algisindaki kendi icin somuruyu aksine, INSANOGLU VE CALISTIRDIGINA HERHANGIBIR INSANLIK DEGERI VERMEDEN, ONA HIC BIR HAK VE OZGURLUK TANIMADAN USTELIK HER TURLU YASAM VE SAGLIK HAKKINI DA KENDI EKONOMIK CIKARI TEMELINDE DEGERSIZ KILARAK CALISTIRMAK ISTER. Buradaki algi mantigi "olen olur, kalan saglar bizimdir" mantigidir.

Aslinda kapitalizm ile vahsi kapitalizm arasindaki en guzel farki; guncel katliam konusu olan maden iscileri ile ornekleyebiliriz.

Kapitalizm de; maden iscisi VASIFLI VE KONUSUNDA TAHSILLI ISCIDIR VE ISE ALINMADAN IMTAHANDAN GECER.

Iscinin her turlu yasam standarti, yaptigi isin vasfindan zorlugundan dolayi; daha iyi ucret oder.

Iscinin her turlu calisma ve saglik guvencesine onem ve dikkat gosterir.

Bu temelde iscinin calisma ortamini ve calisma arac/gereclerini daimi kontrolde tutar.

Herhangi bir is kazasinda isci ile her konuda ilgilenir.

Isciler sigortasiz calisamaz.

Ozellestirme de olsa, genelde devletindir ve ozellestirilenler de bile devlet payi denetimi kontrolu vardir.

Kisaca kapitalizm kendisine calisan ve somurdugu iscisini, SOMUREBILMESI ADINA; YASATIR, HAK VE OZGURLUGUNU SAGLIGINI EGITIMINI HER TURLU KORUNMASINI USTLENIR.

Iste bu "calisana saygi/calisani insan yerine koyma" algisi ve iscilerin her turlu hak uzerine tarihsel mucadelesi bir yerde EKONOMIK OLARAK CALISANI DA CALISTIRANI DA MEMNUN EDER.

Ulkemiz gibi toplumlarda ve vahsi kapitalizm de ise ne oldugunu, ISCI YA DA INSANOGLUNA HIC BIR DEGER VERILMEDIGI VE USTELIK SADECE ALINMA/SATILMA/KULLANILMA VE ATILMA TEMELINDE, BIRAKIN DEGER HAK VE OZGURLUGUNU; YASAM HAKKI BILE TANINMADIGI, basta guncel olan Soma katliami ile tum ciplakligi ile ortadadir.

Aslinda buradaki bir ana soru da "ulkemizin yonetenler temelinde hangi tarihte ve hangi yontem ve uygulamalarla vahsi kapitalizmer gectigi, ya da buna karar aldigidir.

Sonucta sadece bugunku diktatorun otokrasisi degil; ondan onceki ZIHNIYET TE CAGDAS BIR ZIHNIYET DEGILDI.

Cunku toplumumuz HENUZ TARIM VE HAYVANCILIK TOPLUMUNDAN ENDUSTRI TOPLUMUNA GECIS SURECINDEDIR VE BU SUREC TE, TOPLUMA; VAHSICE YASATILMAKTADIR.

Aslinda ne acidir ki; bu tip zorla gelen degisime de "devrim" diyorlar. Yani TOPLUMU TARIM VE HAYVANCILIKTAN BIR UST MEDENIYET SEVIYESINE YANI ENDUSTRI TOPLUMU OLMA SEVIYESINE YONETIMIN VAHSETI ELIYLE CIKARMAYA YONELMESI.

Halbuki normal tarihsel gelisimlerde her sey mucadele ve bilinc ve farkindalik temelinde olmaktadir.

Toplum bir toplum duzeyinden diger toplum duzeyine gecmeye farkindalik olarak hazirlanmis ve alistirilmistir.

Vahsi kapitalizm de ise bu bir sadece cikar ve somuru degil; AYNI ZAMANDA KOLELESTIRME UYGULAMASI TEMELINDEDIR.

Yoksa diktatorun "ileri demokrasi" derken "ileri" onun algisinda "vahset" mi?

Yalniz, bilindigi gibi; ortacagda bu uygulama o gunun zihniyeti icin, vahset olarak algilanmiyordu.

Son olarak diktatorun, onca sifatina (provakator, otoriter, hipokritik, v.s.) bir sifat daha eklemek gerekiyor.

O da vahsi ve vahsi ortadogu zihniyetinin topluma zorla getirdigi VAHSET POLITIKASI dir.

Not: Bu yazidan algi olarak "yazar kapitalizmi savunuyor" ya da benzeri bir algi cikarmak; ancak at gozlugu takmis beyinlerin, ayni ortacag zihniyetini tasiyan diktator gibi "benden degil se, paralelcidir" temelli sekilci bakisin bir urunudur.

Buradaki "paralelci" diktatorun en son kullandigi bertaraf damgasidir. Hatirlarsak, daha onceki bertaraf damgalarinin bazilari "capulcu, gezici, terorist, baaazci, darbeci v.s." idi.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...