Jump to content

Diktatorun "Uclu Karizmatik Silahi"


evrensel-insan

Recommended Posts

Diktatorun 11 yillik iktidarindaki ortaya koydugu "karizmatik silahi" cok iyi algilamak lazim.

Iste belki bu algilandiginda, diktatore rakip olabilecek karizmadaki bir liderin nasil vasiflar tasimasi gerektigi de ortaya cikar.

Diktatorun ilk "karizmatik silahi" carpik fakat bir cesit toplumun cogunluguna kabul ettirdigi "demokrasi silahidir"

Nedir, bu silah "Ben sandik demokrasisi ile geldim, ancak sandik demokrasisi ile giderim. Madem beni sectiniz, benim her dedigimi ve yaptigimi kabullenmek zorundasiniz. Kabullenmezseniz, bertaraf olur gereken muameleyi gorursunuz."

Ikinci "karizmatik silahi" uyguladigi pragmatik siyasi silahidir. "Siyaseti siyasetciler yapar, siyaset yapmak istiyenler siyasetci olurlar."

Ucuncu "karizmatik silahi" ise carpik fakat hem birinci ile "uyum saglayan" hem de toplumun cogunluguna kabul ettirdigi "bana karsi geldiginiz her sey siyasetin konusudur" Yani diktatorun algisinda, etik degerler, insan haklari evrensel hukuk, her turlu hak ve ozgurlukler her turlu yasam ve iliski uzerine konusmak hak talep etmek savunu destek olmak ya da diktatorun icraatlerine bu temelde karsi cikmak, eylem yapmak, gosteri yapmak, sokaklara cikmak, toplanti yapmak, aciklama yapmak yardimci olmak ve her turlu diktatorun soylem ve yaptiklarini bu temelde degerlendirmek; SADECE POLITIKANIN VE POLITIKACILARIN YAPABILECEGI BIR SEYDIR.

Dolayisi ile bu "uclu karizma" diktatoru ulke ve toplum bazinda TEK YETKILI YOL GOSTERICI kilmakta ve bu yolda yapilan her bir uygulamasi ve soylemi ise GUC VE OTORITESI TEMELINDE "o dogruyu soyler/yapar. O dogrunun/haklinin yanindadir." izlenimini ve algisini vermektedir.

Boyle bir diktatorun kendisine bagli otokratlar eliyle bir teokratik sistem/duzen kurmasi yolundaki her adimi da; sadece "onun dogrulugunu/hakliligini cekemeyenler" olarak algilanmaktadir.

Aslinda diktator bugunlere de OLAN SIYASETI KENDI YONTEMIYLE PRAGMATIST OLARAK DEGISTIRMEK ISTEMESIYLE gelmistir.

Eski olanin ASKERI VE MILL BASKI tasidigini topluma kabul ettirmis, BU IKI BASKIYI KALDIRMAK ICIN geldigini de kanitlamistir.

Yalniz butun bunlari, SIVIL VE DINI BASKI ile yaparken, basta "yetmez ama, evet" ciler bunu algilayamamis; sanki diktatorun HER TURLU BASKIYI KALDIRACAGINI dusunerek, sadece BASKI YON VE YONTEM DEGISTIRDIGINI algilayamamistir.

Bu yol ve yontem degisimi, aslinda diktatorun 1980' ler ile dile getirdigi isteme uygun olarak ilerlemekte ve hedef alinan T.C. her turlu degerleri bir bir geri cekilerek; DEMOKRASININ ARAC OLARAK KULLANIMI ILE; TAMAMEN ORTADAN KALDIRILMASINA dogru gitmektedir.

Sonucta diktatorun kaliciligi sandiktan cikmak olunca ve sandiktan cikmak icin de her yol mubah ve mesru olunca; sandiktan cikamama olasiligina yonelik olarak TEK PARTININ SISTEMINDE SANDIGA DA GEREK KALMAYACAKTIR.

Ya da sandik sadece DIKTATOR SIYASETININ CIKABILECEGI bir arac olacaktir.

Bu da TEOKRATIK OTOKRASI den baska bir sey degildir.

Tabi ki bu OTOKRASI sandik ya da parlementer bir gorunume de burunebilir.

Yalniz halkin secimine sunulanlar ancak TEOKRATIK OTOKRASI politikasi yapabilirler.

Tek bir diktator ya da otokratlarin basi SADECE BUNU SAGLAMAK ILE GOREVLI OLUR.

Bunun disinda kalan her bir ses KANUN ILE SUSTURULUR.

Iste demokrasinin sandigi ve parlementerligi kimse istemese de dusunmese de boyle bir olasiliga gebedir. Tarihte birileri cikar ve bunu kendi cikarina kullanir.

Cunku Anayasa buna musaittir.

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...