Jump to content

Türkiye’de yolsuzluk insan hakları ihlalidir


evrensel-insan

Recommended Posts

Emperyalist zihniyetin iki yuzlu ic ve dis politikasinin bir urunu olan ve cagdas evrensel hukuk ve insan haklari temelindeki hak ve ozgurlukleri iceren algidaki yapilan degerlendirme de, Turkiye'de olan yolsuzluklar ABD' de emperyalizmin ic politikasi olarak degerlendirildi.

Burada iste onemli olan bilisim devrimindeki temel olan demokratik hak ve ozgurluklerin hangi zihniyetin lugatinda anlasm ve icerik kazandigi.

Yalniz burada iste bu emperyalizmin ic politikalari temelinde degerlendirme, ister istemez halktan yana ve insanliktan yana bir anlam ve icerik tasiyor.

En azindan dis politikadaki saldiri ve ekonomik cikar elde etmeli her turlu saldiriyi mesru ve mubah kilan bir icerik olarak anlam ve deger kazanmiyor.

Iste bu temelde ve insanlik adina Turkiye ve dunyadaki her turlu yolsuzluk insan haklari ihlalidir. Buna her turlu hak ve ozgurlugu kisitlayan terorist uygulama ve saldirilari da eklemek (gezi bilincine karsi devletin polisinin diktator teroru) hata olmaz.

Alıntı:
İnsan Hakları Raporu’nda, Türkiye’de 17 Aralık Operasyonu sonrasında yaşananlar “skandal” olarak nitelendi. Yolsuzluk, ilk kez en belirgin insan hakkı ihlali olarak sıralamaya girdi

ABD Dışişleri Bakanlığı “2013 İnsan Hakları Raporu”nda dünyadaki hak ihllalerini sıralarken, “17 Aralık Yolsuzluk Operasyonu” sonrasında yaşananlar için, “skandal” ifadesi kullanıldı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma konularından sorumlu Bakan Yardımcısı Uzra Zeya’nın sunumunu yaptığı rapor, insan hakları ihlalleri konusunda Türkiye’yi Suriye, Rusya, Mısır ve Çin’le aynı kefeye koydu. Raporda 2013 sonu itibarıyla Türkiye’de gazeteci, yazar, çevirmen 73 kişinin hapiste tutulduğu vurgulandı. Türkiye bölümündeki “kanuni yaptırım ve yargı yönetimi” başlığı altında, “Hükümet, 17 Aralık yolsuzluk operasyonu ve sonrasında ortaya çıkan skandalda binlerce polisi görevden alırken, kanuni yaptırım ve yargı organı yürütme organına tabi kılındı” denildi. Aynı başlık altında savcılar ve hakimler arasındaki yakın ilişkinin “tarafgil bir görüntü” ortaya çıkardığı belirtildi. Adalet sisteminin siyasallaştırıldığına da dikkat çekilerek, soruşturmanın gizliliğiyle ilgili kararların, kanıtlara ulaşmayı engellediği, ve zanlıların adli korumadan yararlanmalarını engellediği kaydedildi.

GEZİ’DE ORANTISIZ GÜÇ

ABD yönetiminin raporunda “ifade ve toplanma özgürlüğüne müdahale” başlıklı bölüme de geniş yer ayrıldı. Başlık altında Gezi Parkı protestolarına özellikle dikkat çekilerek, “Yetkililer, yazın Gezi Parkı protestolarında, aşırı güç kullanarak, yedi kişinin ölümüne ve toplamda ifade ve basın özgürlüğünün azalmasına sebep oldu” denildi. Türkiye’deki ceza ve terörle mücadele kanunlarının ifade, basın ve internet özgürlüğünü kısıtlayan maddeler içermeye devam ettiği belirtildi. Dokunulmazlığın önemli bir problem olarak varlığını koruduğunu aktaran raporda, “Hükümet, güvenlik güçlerinin ihlalleri ya da hükümetin diğer organlarındaki yolsuzluklarla ilgili soruşturma yürüttü. Ancak tutuklama ve adli takibar düşük seviyedeydi ve mahkumiyet kararı ender olarak verildi” denildi.
TARAF

 

__________________
Evrensel-Insan - Yapilandirmaci Epistemoloji/Qua Felsefesi/Serbest Dusunurluk/Devrimci Sorgulama/Numenal Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

 

http://www.turandursun.com/forumlar/images/geruh/misc/progress.gif
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...