Jump to content

Bilisim Devrimi


evrensel-insan

Recommended Posts

Bilisim devrimini aciklamadan once bu devrime kadar gelen tarihi/zihinsel sureci kisaca degerlendirelim.

Hayvancilik ve tarim doneminin zihinsel, ideolojik, inancsal sistem/duzen sekillenisi;din ve mezhep uzerine iken, Endustri devriminin zihinsel ideolojik inancsal sistem ve duzeninin sekillenisi; irk ve milliyet uzerinedir.

Bilissel devrim ise EVRENSEL HUKUK INSAN HAKLARI HAK VE OZGURLUKLER TEMELLI OZGUR BIREY DEVLETLERI ILE BASLAR.

Bilissel devrim, iki ana yonlu ve tek temel uzerinedir.

Temeli BIREYE DAYANIR. Yani BIREYSEL FARKINDALIK VE BILINCLILIKTIR.

Bilisim devrimi- Birincisi BILGININ BILISSELLIGINE, IKINCISI BILISSEL BILIME DAYANIR.

Kisaca bilisim devrimi, BIREYIN BILGISEL DEVRIMIDIR.

Burada bilginin bilisselligi demek, bireyin bildigini her yonu ile ve etraflica aciklayabilecek, ortaya koyabilecek algi idrak ve kavramisligin bilincinde olmasidir.

Bilissel devrim, evrensel-insan zihniyetinin de zihinsel duzeyinin temelini teskil eder.

Bilisim devrimin en onemli ozelligi, HEM DOGAL/FENOMENAL TEMELLI EGOSAL/AKILCI ZIHNIYETIN 

SON DURAGI OLMASI, HEM DE NUMENAL ZIHNIYETIN, INSANSAL ZIHNIYETIN BASLANGICI OLMASIDIR.

Bilisim devrimi ALISILAGELMIS COREFAITH ZIHNIYETININ BIREYSEL TEMELDE ANLAM VE ICERIK 

KAZANDIGI ASAMASIDIR.

Bilisim devriminin tarihine baktigimizda, iki farkli temelde gelisim oldugunu goruruz.

Birincisi emperyalizmin MIKROAYRIMCILIGI TEMELINDE;

Ikincisi, bireylerin ANTIAYRIMCILIGI TEMELINDE.

Isin ilginci yine tarihteki gibi ilk tarih sahnesine cikisi, ANTIAYRIMCI TEMELDEDIR.

Yalniz tarihsel oilarak emperyalist zihniyetin, aslinda antiayrimciligi kendi cikarini gozetme adina ilk basta kendi ulkelerinde uyguladigi ve bunun aksini kendi ulkesi disindaki ulkelerin her turlu 
kaynaklarini ele gecirmek adina ustelik her turlu baski otorite ve gucu saldiri anlaminda mesru ve mubah kilarak kendi disindaki ulkelere saldirdigini unutmayalim. 

Iste mikroayrimcilik bu temelde soros ideolojisinin basta din/mezhep ve milli/etnik olmak uzere ayristirarak toplumlari catisma ortamina sokmasi ve insan haklari hak ve ozgurlukler adina onlari isgal etmesidir.

iste yukarida bahsettigimiz egosal/akilci zihin temelinin bu temeldeki gelismesindeki son duragidir.

Bunun tarihsel sureci de, kuresellesme adi altinda, 11 Eylul katliami ve mikroayrimci temeldeki SSCB ve Yugoslavya'nin parcalanisi surecidir. Kisaca bugunku BOP projesi sureci diyebiliriz.

Bilisim devriminin EMPERYALIST ZIHNIYETE KARSI OLAN ILK ANTIAYRIMCI TARIHI TEMELI ISE; 9 KASIM 1989' DA YIKILAN BERLIN DUVARI VE IKI ALMANYANIN BIRLESIMIDIR.

Dolayisi ile bilgi toplumu, bireysel bilinc ve ozgur birey devletleri caginda; ayni noktadan (evrensel hukuk, insan haklari, hak ve ozgurlukler demokrasisi) yola cikan bilissel bilim; iki koldan ilerlemektedir.

Birincisi EMPERYALIST ZIHNIYETIN CIKARA, GUCE, OTORITEYE DAYANAN VE BILISSEL BILIMIN TEMELI OGELERI DUYGU/AKIL SOMURUSU OLARAK KULLANAN MIKROAYRIMCI YANASIM; 

Ikincisi OZGUR BIREYLERIN TOPLUM BUNYESINDEKI HER TURLU FARKI FARKIN FARKINDA OLARAK ICSELLESTIREREK VE FARKLARINI KORUYARAK BILINCLI BIR SEKILDE ANTIAYRIMCI TEMELDE BIRLESTIREREK.

Bilissel bilimin ulkemizdeki yansisi ise GEZI BILINCIDIR.

Cunku bu gezi bilinci DIKTATORUN HER TURLU TOTOLITER VE OTORITER AYRISTIRMACI, OTEKILESTIRICI, BASKICI, EMIRSEL KORKU FELSEFESI VE SURU PSIKOLOJISI TEMELINDEKI YONLENDIRIM VE YAPTIRIMINA KARSI, HER TURLU FARKIN FARKINDA OLARAK VE FARKLARI FARKLARI ILE BIRLIKTE BIRLESTIREREK BU OTORITER VE TOTOLITER YONLENDIRIME KARSI CIKAN BIR ANTIAYRIMCI HAREKETTIR. 

Bu konu ve kavram cagdaslik,guncellik, zihinsel degisim, bireysel bilinc kazanma ve verilecek her turlu

mucadele adina cok onemli sorgulanmasi gereken bir anlam ve icerige sahiptir.

En basta emperyalist zihniyetin bilisselligine varmak ve ona karsi verilecek mucadele de bilissel olarak bireylerin yerlerini almasi adina.

Sonucta bilisim devrimi ayni amaci tasir. Emperyalist zihniyet bu amaci her turlu cikar isgal bolme adina MIKROAYRIMCILIK olarak kullanirken, ozgur bireyler ayni amaci ANTIAYRIMCILIK olarak birlestirme, butunlestirme olarak kullanmaktadir.

Bu temelde sadece bilisim devrimi degil, bu devrimi HANGI ZIHNIYETIN VE NE AMACLA YAPTIGININ BILISSELLIGI DE ALGI GOZLEM VE DILE GETIRME ADINA COK ONEMLIDIR.

Mucadele CIKARCI MIKROAYRIMCILIK VE ONU BESLEYEN DINI/MEZHEPSEL VE MILLLI/ETNIK

KOKENSEL MIKROAYRIMCILIK DEGIL; AKSINE BU FARKLARIN FARKINDA VE BILINCINDE FARKLARINI TANIYARAK VERILEN ANTIAYRIMCI MUCADELEDIR.

Zaten 20. yuzyildan sonra gelen her konudaki dil devriminde, her bir kelimenin KAVRAMSAL ANLAM VE ICERIGI DE HER BIR BEYNIN, ALGI BILGI VE BILINC DUZEYINCE DEGISMEKTEDIR.

Buradaki kavramsal anlam ve icerikteki degisim, ya egosal/akilci her turlu cikarin guce otoriteye ve iktidara dayanan somurusunun saldirisinin mesru ve mubah kilinmasinda, ya da insanlik, evrensellik, bilimsellik ve bilissellik adina bilgisel temelde BEYINLERI BILISIM DEVRIMINE YONLENDIRMEDE YARDIMCI OLMAKTIR.

Gunumuzun, cagimizin mucadelesi, bu mucadeledir.

Hem her bir kisinin kendi zihni ile mucadele hem de kisilerin bu emperyalist zihniyetin, zihinleri kendi cikarlari adina korelten yonlendirim ve yaptirimlari ile mucadele.

Dolayisiyle BILISIM DEVRIMINDEKI MUCADELE HEM KISININ KENDI BEYNI ILE IC MUCADELE, HEM DE EMPERYALIST (TANRISAL, DINSEL, EGOSAL, INANCSAL,IDEOLOJIK, CIKARCI GUCE OTORITEYE TAPAN VE YONLENEN MIKROAYRISTIRMACI) ZIHNIYET ILE MUCADELE. 
 
Evrensel-Insan Yapilandirmaci Epistemoloji/Qua Felsefesi/Serbest Dusunurluk/Devrimci Sorgulama/Numenal Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Bilisim devriminde ANTIAYRIMCI ve farklarin farkinda olarak ve her farkin evrensel hukuk insan haklari ve hak ve ozgurlukler temelinde talebini, destegini, savunusunu ve temsilini tanitimini yasam ve iliski olarak zihninin bilisselligine cikaran bireyin;

 

Iki ana yonu vardir.

 

Birincisi bireyin iliskide oldugu alan ve bunun gecim paylasim bilisselligidir.

 

Buna en guzel ornegi, 16. yuzyildaki patriotizm algisinda yani "yurtseverligin" "severlik" algisinda ve felsefenin, "phillis" yani "sevgi" temelinde baktigimizda, "YASAMAK ve YASATMAK" SIARLI bireyin "severlik" iliskisinin alani asagidadir.

 

Insan, hayvan, doga, dunya, evren, bilgi ve bilim-severlik.

 

Diger yonu de x ve y temelli insanoglu kavramsal bilgi yapilandirilmisliginin her turlu ayrimci cikarci egosal/akilci temeldeki guce otoriteye ve onun yonlendirimi  yaptirimi temelindeki dogumdan itibaren verilen verilerin ve kisice bunlarin kisilik kimlik degeri yapildigi algisi gozlemi ve bilincinde ve farkinda olarak bireyin bu gecimi, paylasimi saglama adina Hem bu yapilandirilmisligin getirdigi sonucu hem de bunlardan kurtulunusu/arinilisi dile getiren ve felsefenin, "sophy" irfan yonunu aciklayan degerler ise sunlardir.

 

insansal temelli Vicdan, evrensel cesitlilik/cokseslilik temelli saygi, adaletin adilligi adina hak ve ozgurlukler ve adaletin zihinsel davranissal duzen ve sistemsel islerligi adina zihinsel serbestlik ve bilissellik.

 

Yukaridaki tum SOYUT ALGIDAKI degerlerin kavramsal anlam ve icerigi evrensel-insan zihniyetinin ANTIAYRIMCI insansalligi, evrenselligi, bilimselligi ve bilisselligi adinadir. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...