Jump to content

Harflerin Cizimsel Yapilandirilmisliginin Anlami


evrensel-insan

Recommended Posts

Daha once harflerin cizimsel ve sekilsek anlam ve icerikleri uzerine dilin etimolojik ve linquistik yapilandirmaciligi oncesi aryan kokenler denilen dil kokenleri temelinde bir calismam olmustu, onu buraya kisaca aktariyorum.

Aslinda bu calisma bir yerde "evrensel-insan zihniyeti" basligindaki ana evrensel kullanim sembolleri olan x ve y nin acilimi temelindeki, diger beynelminel kullanilan harflerin bir cizimsel, sekilsel anlam ve icerik analizidir.

A=ilki ifade eder. Ilk, noktadan, dogar. Bir aciyla ayrilir ve birbirinden uzaklasir, ama ne kadar uzaklasirsa uzaklassin, iki ucun arasinda, bir ikilem ve karsitlik bagi vardir.Bu da ilkin-ki ilk ne olursa olsun-karakteridir. X semboludur.
 

B=baslangic ve dogumu ifade eder.Baslangic ve dogum, ikilinin birlesimiyle mumkundur.Yani uclemdir.Y semboludur.
 

C=tamamlamayi, ve karsitligi ifade eder
 

D=bolum demektir, yani bir butunun parcalari
 

E=dista olan, disarida olan demektir
 

F=p ve h harflerinin beraberligini ve karsitligini verir. Hem seyin ne oldugunu hem de onun hareketini icerir.Burada sey, sabitlenmis temeldeki p; hareket ise, nefes temelindeki h ve ikililigidir.Yani nefes alma ve verme.
 

G=temel, esas, ana v.s. kelimelerini temsil eder.
 

I=egoyu, ben 'i tek ve biri temsil eder
 

J= firlatma anlaminda, insanoglunun ifadesidir.
 

K=bilginin ve bilmenin temelidir
 

L=ortaya yatay olarak insanoglunun koydugudur.
 

M=insanoglunu ve onun herturlu ortaya koydugu cevabin temelidir
 

N=tabiati ve tabiligi, temsil eder
 

O=toparlamak anlamina gelir
 

Q=kim, olarak; nicelik ve niteligin kullanim isaretidir.
 

R=L nin tersidir, yani ortaya dikey olarak konandir.
 

S=insanoglunun temel fonksiyonlarini belirtir.
 

T=tamamlanmis, mukemmel anlamini tasir, ayrica ters t ise axiomatik hareketin isaretidir.
 

U=kullanimi ifade eder.
 

V=ikilem veya karsitligin teke indirgenmesidir
 

W= M nin tersidir, yani M ler cevapsa; W 'lar da sorulardir.Biri ikilemin, ucleme tasinmasini, digeri uclemin, ikileme indirgenmesini isaret eder.
 

Z=zik zak, temelinde, insanoglunun ikilem ve karsitlik arasindaki git-gelini temsil eder.

Link to comment
Share on other sites

W-X-Y-Z Acilimlari;

Bu mesajimda, dogal zihniyetin, evrensel yapilanis ve isleyisinin kullanim sembolleri olan x ve y nin disinda, w ve z harflerinin de x ve y temelli icerigini izah edecegim.

Eger x'i sekilsel olarak ele alirsaniz; ters iki v den olustugunu gorursunuz. Yani X iki birbirine zit v den olusmustur.

Iste bu iki v nin w ifadesi ise, iki ve biribirine karsit v kullanimi demektir. Yani
X in ters iki v sinin duz olarak yan yana yazilimidir.

Iste kimin, soyutunun kavrami olan x, karakter, oz, tabiat olarak; iki v kullanimidir.

Buradaki v lerden biri;

Kendisi ve karsitligin pozitife indirimi;

Digeri de;

Karsiti ve ikilemin, tek (bir)'e indirimidir.

Bunu uclem olarak; xy-x ve xx-y ile ifade edebiliriz.

Burada w cizimini goz onune getirirseniz; w nun ust kismindaki uc nokta, sirasiyla y x x ve altindaki iki nokta da y x birlesimini veren, x ve x x birlesimini veren y dir.

X in, genel toplamda; karakter, oz ve tabiat olarak;

Kendisi, pozitif, karsitlik icerigi vardir.

X oz, karakter ve tabiatinin, goruntusu, sekillenisi olan y olarak ta;

Karsiti, bir, ikilem icerigi vardir.

Yani, y aslinda x karakterinin, goruntusu ve sekillenisidir.

Iste z de bu temelde; hem yukaridaki w nun ust iki noktasinin, ilk alt nokta ile birlesimi, yani y x in x birlesimi ve w nun ust ikinci ve ucuncu noktasinin ikinci alt nokta ile birlesimi, yani x x in y birlesimi; hem de xy birlikteliginin, bir butun olarak yazilisi (zi) ve okunusudur (zay).

Bu arada deginmisken, p h q ya da kisaca deginelim.

F, fonksiyon temelinde; p ve h nin birlikteligidir. Photograph kelimesinin ilk iki harfi ve son iki harfi ph, f olarak seslendirilir.

Buradaki f fonksiyonunun p ve h acilimlari; agzin kapaliligi (p) ve nefes alisi (h) dir. Buradaki p durdurma, bitirme, sabit temelli pose ve posit olarak ikilem temelindedir. H de nefes alisi/verisi olarak karsitlik temelindedir.

Q da "olarak, sifatiyla, mahiyetinde" temelinde bir kullaniimdir. QUA seklinde ifade edilen bu kullanimin, daha once de bahsettigim gibi, bir kimi (qui) ve kendisinin niceligi (quantity) ve niteligi (quality) olarak (qua) olusturulmustur. Burada bilindigi gibi, nitelik; pozitivite karsitliginin; niceligi olan bir de, ikilemin indirgenmesidir.

W larin nefes acilimlari da soru kelimelerini olusturur. ( What/ne, when/nezaman, whyneden-nicin, where/nerede, who/kim, whose/kimin which/hangisi).

Dolayisi ile, hangi dilin, linquistik, ya da etimolojik koken ve yapilanisi olursa olsun; yukaridaki harfler olan; w, x, y, z, ve p, h, q ana harflerdir.

Aslinda noktalama dilinin yazimi ile, yukaridaki ifade edilenleri resimlemek oldukca karmasik ve zordur. Alginin netligi ve acikligi, cizimsel ve sekilsel izahin; goze hitabiyla daha kolaydir.

 

Kaynak ingilizce etimoloji kitabidir. Tarihi de 1980 dir. Kitapta aryan kokenlerinden bahsedilmektedir.

Ordan yapilan harflerin cikarimlari evrensel-insan zihniyetinin matematiksel/mantiksal cikarimidir. Yani harflerin sembol olarak linear, cizimsel acilimi.

 

Harf dizilerinden oluşan kavramlar yerine, sadece harfleri kullanmayı becerebilsek daha iyi olurdu .Harfler nokta olarak degil de; goze hitabeden cizim olarak algilansa bu mumkun olurdu.

Maalesef insanoglu dini kulak ve ses temelli noktaya indirgemis. O yuzden de bir seye hem dogru hem yanlis ses cikarimi veya kulak alimi olarak diyemezsin. Biri digerinden once gelecektir. Iste her turlu monizmin indirgemeci ve determinist takintisi da burdan gelir.

Ses ve kulak dilinde yazi bile noktasal olarak algilanir. Goz dilini insanoglu henuz gelistirememistir. Iste o yuzden kulak ve ses dili bir seyi ifade ederkek bir noktadan baslama durumundayken; goz dili ile seyin bir suru yanini ifade edebilirsin.

Buradaki tezatliktan gozun ifadesinin kulak/sese yonelik olmasidir.

Ayni sekilde kulak/ses ifadesinin goz bile olsa noktalama olarak algilanmasidir. Yani linear, lateral ve yanyana anlayisi dil de yoktur. Ancak mantik ile ortaya konabilir.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...