Jump to content

Gezi Raporunda Alevi "Ayrimciligi


evrensel-insan

Recommended Posts

İşte Devlet'in Gezi Raporu


Emniyet verilerine göre, 112 günlük Gezi olaylarında 5.532 eylem yapıldı. 3 milyon 600 bin kişi katıldı.

Emniyet verilerine göre Türkiye'nin 80 ilinde Gezi Parkı eylemi yapıldı. Eylem yapılmayan tek il ise Bayburt... Eylemlerde 6 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 5 bin kişi yaralandı. Hasarın bedeli ise 139 milyon lira...

..............................................

Farklı analiz

.......................................

Güvenlik birimleri, 28 Mayıs’tan Eylül’ün ilk haftasına kadar olan sürede gerçekleştirilen Gezi Parkı eylemlerinin değerlendirmesini ortaya koydu.

Şöyle ki; geçen 112 günlük sürede 80 kentte (Bayburt hariç) Gezi Parkı olayları çerçevesinde 5 bin 532 eylem ya da etkinlik gerçekleştirildi.

Eylemlere yaklaşık 3 milyon 600 bin kişi katılırken, 5 bin 513 kişi güvenlik kuvvetlerince gözaltına alınarak soruşturma kapsamına alındı.

Olaylarla ilgili adli soruşturmalarda 189 kişi tutuklandı, 4 bin 329 kişi yaralandı, 5 kişi yaşamını yitirdi. Emniyet teşkilatı bir polisi şehit verirken, 697 polis yaralandı.

..........................................

Yüzde 50'si kadın

Haklarında adli soruşturma başlatılan Gezi Parkı şüphelilerinin yüzde 50’si kadın.

Şüphelilerin yüzde 15’i ilkokul/ortaokul mezunu, yüzde 24’ü lise mezunu, yüzde 36’sı üniversite öğrencisi ve yüzde 25’i üniversite mezunu.

Devletin resmi kayıtlarına göre, şüphelilerin yüzde 56’sı 18-25 yaş, yüzde 26’sı 26-30 yaş, yüzde 17’si 31-40 yaş, yüzde 1’i 40 ve üzeri yaş grubundan.

Ayrıca şüphelilerin ekonomik göstergeleri ise şöyle: Yüzde 39’u 0- 499 TL, yüzde 15’i 500-999 TL, yüzde 31’i 1000-1999 TL ve yüzde 20’si 2000 TL üzerinde gelire sahip.

Yüzde 78'i Alevi

Yine şüphelilerin yüzde 78’si Alevi kökenli olup bazı sendikalar/ sivil toplum örgütleri, taraftar grupları içinde yer alanlar, ulusalcı, laik kesimler. Yüzde 12’si siyasi partilerle ilişkili, yüzde 6’sı marjinal sol oluşumlar içinde, yüzde 4’ü ise terör örgütleri ve yasal uzantıları içinde yer alıyor.
Her ne kadar eldeki örneklem grubu bilimsel bir istatistik için yeterli olmasa da fikir ve değerlendirme yapılmasını sağlayabilecek nitelikte.

......................................

Tolga Şardan / MİLLİYET

Bazi rakamlar o kadar net ki, sanki hukumet ve de devlet; tek tek gezi eylemlerine katilanlara sorarak hepsinin " ceremesini cikarmis"

Burada ilginc olan ise tam da diktatorun politikasinin temelini acikliyor.

Yani AYRIMCILIK POLITIKASI. Ne o geziye katilanlarin %78'i "Alevi" imis.

Birincisi 3.5 milyon katilimcinin "%78'inin Alevi oldugu" nasil bilinebilir?

Ustelik aciklama yapanlar tutuklu olduklari surece kendilerine bu bilgiyi iceren bir soru sorulmadigini soyluyorlar.

Ayrica bir kisinin hangi dini inanca sahip oldugunu sormak bir Anayasa sucudur.

Geriye mantik temelinde tek bir aciklama kaliyor. Turkiye'nin 80 ilinde geziye katilanlar mobese kameralari ile tek tek goruntulendi ve bu kisiler haklarinda bilgi toplanarak FISLENDI.

Burada fislemenin disinda diger yazilanlar mantiga sigmaz.

Yani kimse 3.5 milyon kisinin tek tek hangi dine mensup oldugunu ne sorabilir, ne bilebilir.

Peki neden boyle bir aciklamaya gerek duyuldu?

Acik degil mi?

Amac ayrimcilik yapmak ve istenmeyen gezi parki eylemlerini kullanarak alevileri de istenmeyen ilan etmek.

Aslinda burada sasiracak bir sey yok. Kurd varligini bile kurdculuk politikasi ile ayristiran ulke ve toplumda "gunesin altinda ne varsa" kutuplastiran/ayristiran diktatorun, boyle bir ayristirma ajitasyon ve propagandasi yapmasi hic te sasirtici degil.

Onemli olan bu ayrimcilik oyununa gelmemek ve her ayrimcilikta ayrimciliga muhatap olan fiziki ya da sosyo-etik deger farkini, diktatorun yaptigi gibi, fislememek ve otekilestirmemek.

Aslinda toplumumuzun tarihten gelen catisma kulturu ve zihniyeti, ne zaman andlasmaya ya dauzlasmaya donusecek, merak konusu.

Cunku ulke ve toplumumuzu cagdasliktan uzak tutan en onemli fark burda.

Zaten catisma yerine uzlasmayi toplum olarak ogrendigimiz andan itibaren, ne ayristirma ne de tek sosyo-etik fark temelinde digerlerini yok sayarak birlestirme politikalari artik gecerli olmayacak.

O gunler ne zaman gelecek dersiniz!


 

__________________
Evrensel-Insan - Yapilandirmaci Epistemoloji/Qua Felsefesi/Serbest Dusunurluk/Devrimci Sorgulama/Numenal Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...