Jump to content

Hyloteizm-Madde Tanriciligi Hyloteizm-Materyalizm bagi


evrensel-insan

Recommended Posts

Etymology

From hylo- +‎ theism.

[edit] Noun

hylotheism (plural hylotheisms)
1.Theory equating matter with God or merging one into the other (see pantheism).
2.Doctrine of belief that matter is God, or that there is no God except matter and the universe (see materialism).

Materyalizm, felsefenin metasfiziginin varliksal/ontolojik ideolojilerinden/bakis acilarindan biridir.

Birincisi materyalizmin varlik temelindeki metafizik katagorisi; substential existence, yani mustakil var olan varliktir.

Yani mustakil var olan varlik maddedir. Bu bir bakis acisidir.

Peki bu bakis acisinin tanrilasmasi nasil mumkundur?

Tanrilasma olarak tanrilastirilan tanrinin, mesela Allah'in tanrilastirilmasina bakalim.

Aklin verdigi; ilk, mutlak, tek, kesin, degismez," v.s.

Buradaki sorun aklin bilimsellik disina cikmasidir.

Birincisi bilimin bilimselligi bir fenomeni ya da numeni degil; onun gozlemini ortaya koymasidir.

Ikincisi; bilimin temelini teskil eden bilgi; degisken, yenilenebilir, degisebilir olarak vardir. Aksi bilginin bilimsel degil; inancsal algisidir.

Ucuncusu, bilimin temelini olgu meydana getirir. Bir olgu evrensel onay almis olarak bilimsel tartisma disidir.

Dorduncusu, bilimin temelini gozlem meydana getirir. Gozlem de algi temelinde sinirsiz ve daimi bir insanoglu eylemidir.

Besincisi olgu ile gozlem bagidir. Bir olgu hem gozlem vermeli hem de teorisi test edilebilmelidir. Bunun aksi bir durum halinde olgunun gecerliligi son bulur. Bu da gecerliligin gozleme bagli oldugu anlamindadir. Yani bir gozlem elde olan olgunun disinda bir gozlem ortaya koyarak ve bunun teorisini test ederek eski olguyu yanlislarsa, bu olan olgu gecerliligini yitirir ve yeni olgu gecerli olur. Iste bu gecerlilik gozlem ile yanlislanabilene kadar olan gecerliliktir.

Iste butun bu siralananlar, bilimselligi, bilimi, bilgiyi, bilisselligi, olguyu, gozlemi v.s. yukaridaki gibi "mutlaklastiramaz, kesinlestiremez, teklestiremez,ilklestiremez,sabitleyemez v.s." iste bir seyi bu sekilde akilcilik ile noktalamak inanctan ve ideolojiden ote gecemez.

Eger bir materyalist, materyalizm algisinda maddeyi; onun gozlem vermesi disinda, her hangibir sekide akilciligi ile; mutlaklastirir, kesinlestirir, teklestirir, ilklestirir v.s. ise; bu bilimin, bilginin, olgunun gecerliligini ve yanlislanabilirligini ortadan kaldirmak; bilimi, bilgiyi sabitlestirmek, mutlaklastirmak, kesinlestirmek v.s. kisaca noktalamak anlamina gelir. Bu akilciligin yaptigi bilimin, bilginin, alginin, gozlemin her turlu sinirliligi ve degismezligi anlamina gelerek; bilimi ve her turlu bilimselligini inanca teslim etmek demektir.

Iste bir materyalist bu yukarida belirtilenleri madde adina yapiyorsa; o aklinda inandigi tanrisini bu ozelliklerle ile kendine dogrulayarak ve bunu da madde ile gerceklestirerek, yani Allah yerine; madde=kesin, mutlak, ilk, tek, degismez, sabit v.s.esitligine yonelerek maddeyi tanrilkastirmakta ve hyloteist olmaktadir.

O yuzden kendini materyalist olarak gorenler; materyalizm algi ve bilgilerini gozden gecirmeli ve madde tanriciligina yonelip yonelmediginin bilinc ve farkinda olmalidir.

Aksi taktirde Allah'a karsi cikacagim derken; maddeyi Allahlastirirlar, tanrilastirirlar.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...