Jump to content

Kim/Ne Iliskisi/Celiskisi


evrensel-insan

Recommended Posts

Data, genel algi ve fenomen olarak bilinen ve epistemolojik olarak (su an) en genisinin evren ve yine epistemolojik olarak en kucugunun, hem atomun en kucuk parcacigi, hem de canlinin en kucuk parcacigi olan DNA'yi ortaya koyabilmek icin "bes duyu ile algilanan/gozlemlenen" icerigi kullanilir.

Felsefe de varlik iki katagoridedir. Mustakil varlik katagorisi ve gercek varlik katagorisi, konumuz fenomen olmak vasfiyla, ben sadece "bes duyu ile algilanan" varliga deginecegim. Bu varligin mustakilligi madde ve materyalizm; gercekligi nesne ve realizm ideolojik inancsal dogrulariyla ortaya konur.

Buradaki en buyuk "gozden kacan" konu, bu varliklari ortaya koyarken "bes duyu ile algilanan" icerigidir. Yani, fenomenin insanoglu dahil algilanan ve bildirilen her turlusunun/herbirinin ortaya konabilmesi icin bes duyu ile algilanabilmesi gerekir.

Bu zaten kendi basina, fenomenin kendi kendini yani bes duyu ile algilama olmadan, ortaya koyamayacaginin anlamini tasir.

Peki o zaman "bes duyu ile algilanan" icerigindeki bu "bes duyu" ve "algi" kime aittir?

Eger fenomen icin kullaniliyorsa, demekki fenomene ait degildir. Ustelik fenomen zaten kim degildir.

O zaman demekki bu "bes duyu" ve "Algiyi" fenomene ekleyen bir kim vardir.

Eger bu kim, idealizmin ortaya attigi gibi, yaratici ise ve fenomen "ol" dedigi icin oldu ise, idealizm savunucusu acisindan konu kapanir.

Ama burada idealizmin, de algilayamadigi bir durum vardir. O da yukaridaki cumlenin de bir kimi oldugudur.

Yukaridaki cumlenin, kimi; cok acikki, en basit algiyla, bu mesajin yazarina, yani insanoglu turunun birine aittir.

Simdi buradan cok net bir sekilde, fenomeni ortaya "bes duyusu" ve "algisi" ile ortaya koyan, bir kim vardir.

Iste bu fenomeni (neyi/seyi) ortaya koyan kimin uc olanakli cevabi vardir.

Ya, tanri ve herturlu/herbir yaraticidir,
Ya, fenomenin kendisidir,
Ya da; insanoglu turu ve onun biridir.

Iste buradaki ilk iki sik, (ikinci sikki tanriya akilli tasarimciligi, teleolojik ve oznel icerikli, numenal yeti degerli kavramsalligi da ilistirerek), kimi cevap olarak insanoglu turu ve biri disina atar. Nitekim E. Kant insanoglu tarihinde ilk defa fenomen numen farkini ortaya koydugunda, thing in itself, kendi icindeki sey ve causa sui, yani kendinin sebebi olarak numen algisini yaraticisina/tanrisina vermistir.

Ikincisi, fenomenin herturlu/herbir cesidinin(evren, madde, doga ve insanoglunun her turlu putu/pitoreski v.s.) tanrilastirilmasi ve akilli tasarim ile oznellestirilmesidir. En cok bilineni de, panenteizm (tanri/evren iciceligi) dir.

Butun bunlarin isiginda, geriye; fenomeni ortaya koyan (besduyusu/algisi ile) tek bir sik kalmaktadir, oda; insanoglu turu ve biridir.

Iste burada insanoglu turu ve onun birinin bir ve epistemolojik olarak tek kim oldugunun bilincine ve farkina varmak; otomatikman, soyut, ya da somut tanrilastirmayi elimine etmekte, eger tanrilastirma hala ihtiyacsa, tek tanrilastirilan, insanoglu turu ve onun biri olmaktadir. Bunu da gunumuzde, emperyalist zihniyet; diyalektigin iki karsit ucunu birbiriyle savastirarak, parseyi toplamakta ve tanriyi oynamaktadir.

Iste yukaridaki iki siktan, herturlu/herbir tanri ve de yaraticidan, onun dusuncesinden ve de ideolojik inancsal dogrularindan, tamamen kurtulmak ve arinmak; kim sorusunun cevabinin epistemolojik olarak ve tek ve sadece insanoglu turu ve biri oldugunu algilamak, bilincine varmak ve farkina varmak ile mumkundur.

Bunun en onemli tarafi da; dogal zihniyet ve dogal egonun, ustunu orttugu ve gostermeyip, yok saydigi insanoglu turu ve birinin ortaya cikmasi ve en onemli ve belirleyici faktor olarak algilanmasidir.

Iste eger, bu algilanirsa, hem nenin ne oldugu, hem nenin kimsiz ortaya konamayacagi, hem nenin kendini ortaya koyamayacagi, hem neyi ortaya koyan kimin insandisi bir yaratici guc, yada nesnel bir yaratici guc olamayacagi ortaya cikar.

Iste, neyi ortaya koyan kimin insanoglu turu ve biri oldugunu algilamak, ve de emperyalist zihniyetin insanoglu turunu ve/veya birini tanrilastirma, aracinin cikarci amaci oyununa gelmemek icin; kim sorusunu, herkesin sormasi, ne ile bagini/iliskisini kurmasi ve sorusuna cevap bulabilmesi gerekiyor.

Yukarida verilen secenekledr uc tane idi, artik kim hangisini isterse ve kendine onaylatirsa, onu secer. Mantik, ucuncu sikki her acidan ve her yonuyle onermektedir. Cunku bizler, insanoglu turunun birleriyiz.

Bu temelde, fenomen olmayan, yani bes duyu ile degilde; sezgi, duyum ile algilanan soyutun da, nesinin kimi biziz. Insanoglu turu ve birinden, yani bizlerden baska bir bir ve tur henuz yok. Cunku kim olarak soyutlama yetisi olan, bilinen tek tur ve bir, biziz.

Ortaya konan ne, ister somut, ister soyut olsun, bizim ortaya koyumumuzdur, soyutlamamizdir ve kendi monologumuzdur. Ortaya konan nenin soyut/somut; bu konuda hic bir kimligi yoktur. Cunku ona Neligi veren bizim kim ozellik ve yetimizdir.

Insanoglu nesi dahil, Algi ve bilgi ile her turlu neyi ortaya koyan kim insanogludur ve bu konuda epistemolojik olarak alternatifsizdir. Bu da insanoglunu kendi disinda kalan ve algiladigi her turlu diger fenomenden farkli kilar. Bu farkta insanoglu fenomeninin neyi ortaya koyan kim yeti ve ozelligi oldugudur. Bu yetisini de algilanan neyi (somut ya da soyut) kavram ile ozdeslestirerek yapar.         

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...