Jump to content

Danistay Davasinin Ergenekon'a Baglanma Nedeni Anlasildi


evrensel-insan

Recommended Posts

Bilindigi gibi T.C.kuruldugundan buyana;

Tamamen iktidarlarin politikasinin ulkeyi her turlu ele gecirmesi ile tarihini yasayarak bu gunlere gelmistir.

Turkiye'de hic bir zaman toplumu temsil edecek yapi ve icerikte;

Bir devlet olmamistir.

Bir hukumet olmamistir.

Laiklik olmamistir.

Demokrasi olmamistir

Sosyal hukuki bir icerik olmamistir.

1980'lere kadar etigin, bilincaltinda yer etmis ana sorgulanmaz degerlerinden biri olan turk milliligi ile yonetilen ulke ve yonlendirilen toplum, 1980 sonrasi ise yine bilincaltinda yer etmis etigin etnisite degeri kurdculuk ile etigin dini degeri islamin sunniligi inanci ve 2002 ile birlikte de O.Dogu islaminin ideolojik politik teokrasi iktidari altina girmeye ve bir otokrasi kurulumuna sahit olmustur.

Iste bu temeldeki Ergenekon ve benzeri tertipler, politik birer tertip olarak T.C.'nin milli temelli iktidar icerigi ile bir hesaplasmaya dinin iktidari temelinde girmistir.

Kisaca bu davalarin hic birinin ne hukuk ne insan haklari ne de hak ve ozgurlukler icerigi yoktur.

"Dindar/kindar nesil yetistirmek/taraf olmayani bertaraf etmek" adina yola cikilmistir.

Buradaki politik hesaplasma "dindar/kindar nesil yetistirmenin onundeki her turlu taraf olmayani bertaraf etmek" uzerinedir.

Bilindigi gibi danistay davasi cinayet iceren planli saldiri iceren bir olaydir. Bu olayin "taraf olmayani bertaraf etme" adina; ergenekon'a katilmasinin iki ana nedeni vardir.

Hic bir sekilde delili olmayan ve tamamen duzmece ergenekon tertibine;

Silahliligi eklemek

Teror orgutu damgasi vurmak.

Nitekim politik karar mekanizmasi, yaptigi aciklamada "Ergenekonun bir silahli teror orguyu oldugunu" kendince aciklamistir.

Isin ilginci gercekten bu davada yargilananlarin basini cekenlerin, bu politik karar mekanizmasinda, tanik olarak dinlenmesi ve getirdikleri iddialar ile ergenekon politik tutuklularini "orgut ve silahlilik" altinda birlestirilebilmesinin bir duzmecesidir.

Diger bir ilginc taraf ise, bu davada politik karar mekanizmasi adina gorevuini yapanlarin beraat etmesidir.

Yani bir davayi baska bir politik duzmece ile birlestireceksin ve bu birlestirmeden bu politik duzmeceye "silahli teror orgutu" damgasi vuracaksin ve politik karar mekanizmanda bu davada sucu ispatlanmis kisileri, bu politik mekanizmaya yardim ettiklerinin karsitligi olarak serbest birakacaksin.

Yani "sizlere tesekkur ederiz, bize istedigimiz yardimi yaparak kendinizi kurtardiniz" diyeceksin ve bu temelde de baska bir sekilde damgalayamadigin ergenekon politik duzmecesine, politik karar mekanizmasi olarak kendince verdigin damga talebinde vicdan ve insanlikdigi ve hic bir hukuki dayanagi olmayan cezalar vereceksin.

Evet cezalar neye istinaden verildi?

"Silahli teror orgutu olan ergenekonu kurarak cebren ve hile ile AKP iktidarini darbe ile devirmek"

Aslinda bu cumleden hareket edenlerin kendileri de buna inanmiyor.

Burada aci olan bir sey de, bu politik karar mekanizmasinin onceden her yonu ile planlandigi ve sadece bu planin verecegi sonuclari elde etme adina yurutuldugu.

Tek tek isimler uzerinden soylenecek cok sey var fakat mesele yargilananlarin gazeteci ya da general olup olmamasi degil. Ergenekon davasinda bir zihniyeti mi yargiliyoruz yoksa kriminal eylemleri mi? Mesru hukumete karsi illegal plan yapan-darbe girisiminde bulunanlar mi yargilaniyor yoksa... ulusalci zihniyetle irtibatli oldugu iddia edilen ‘muhalifler’ mi? Ergenekon davasi her turlu illegal yapilanmayi mahkeme onune cikarmayi hedefleyen ‘hukuki bir hesaplasma’ mi, yoksa.. illegal yapilanmayla zihinsel anlamda bagi olan herkes ve her seyle ‘ideolojik bir hesaplasma’ mi? Maalesef torbaya donusturulen Ergenekon davasinda bugun cikan agir kararlar bu ayrimlarin yapilmadigini gosteriyor.

Cunku zaten boyle bir ayrim yoktu. Bu sadece bertaraf olacaklari gidebildigi olcude tarafta tutmakti. Guc ve otorite guclendikce ve devletin hukumetin her turlu isleyen kurumlari ele gectikce bunun bir balon oldugu da ortaya cikti.

Herhalde bunu ogunlerde algilayamayanlar, bugun algilayabilmislerdir. En azindan oyle umalim.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Giriş yap

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...